1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - GrGLy által indítva @ 2013. március 15..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  Hát igen, ma egy ország hadserege helikopter nélkül olyan,mint egy lakás/ház wc nélkül...úgy szar ahogy van és ha kint csinálod akkor is belelépsz nap mint nap! Nem is értem ez (helibeszerzés) hogy lehet a prioritások között sokadrendű...
   
 2. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  Legalabb lesz amin keresztul el lehet adni a tarsafdalomnak ahelikopter beszerzest.

  Ha sikerul a vedekezes es nem lesz gatszakadas akkor " azert mert a helikopterek eppen hogy elegek voltak ehez nelkuluk megtortent volna a baj"

  Ha meg lesz gatszakadas akkor meg " bezzeg ha lett volna meg par helikopterunk akkor bizony...."


  Itt az arany lehetoseg. Persze csak akkor ha Orban is igy akarja mert ha o nem akarja akkor hiaba minden esz erv.
   
 3. hiryu

  hiryu New Member

  Gondolom honvédség most is meg fog tőle tenni minden tőle telhetőt, itt is szeretném előre megköszönni munkájukat.

   

  Ha sikerrel járnak: Hende nyilatkozik: "Honvédeink elődeink dicső hagyományát követve..."

  Ha szakad a gát: Hende (is) nyilatkozik: "Elmútnyócév..."
   
 4. chimera

  chimera New Member

 5. danielblack

  danielblack Guest

  Hát reméljük sikerül elhárítani a veszélyt. Most volt rá felkészülési idő.
   
 6. mendler

  mendler New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  Sziasztok!

  Mindig lábrázást kapok, mikor a magyar honvédégről, annak "képességeiről", de főleg az árvízvédelemről van szó. MI ez már megint, nézzétek csak:

  "..Hát reméljük sikerül elhárítani a veszélyt. Most volt rá felkészülési idő..."

  - Volt bizony. Ahogy precedens is van rá minden évben. Ehhez képest ez a mai nyilatkozat:

  "..A mai napon a Honvédelmi Minisztérium ... a Honvédelmi Katasztrófavédelmi rendszer részleges aktivizálását rendelte el. A katonai vezetési szinteken elrendelték a készültséget, megkezdődött az aktuális védekezési feladatok tervezése, szervezése..."

  - Hogy mi van? Ki tudja, mióta számítanak erre, máshol, északabbra már vízben állnak a városok, ezek meg MOST rendelték el a részleges aktiválást, meg a most kezdődött a szervezés, tervezés? WTF????

  Ez nagyon tipikus.

  Mikor kezd rájuk szakadni az ég, AKKOR kezdik el a tervezést, nem hogy már készen állna indulásra vagy 5000 ember, full ellátással, mindennel... úristen.

  "...A Komárom-Esztergom megyei védelmi Bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében..."

  - Száz? Csak azért nem írom, hogy "ez most vicc???", mert tudom, hogy nem az. 100 ember mi a frászt tud kezdeni egy akkora térségben, amikor az egész folyószakasz készül kiönteni, évtizedek óta nem látott mértékben?. Mit tehet ott 100 rosszul ellátott, két nap alatt a nem megfelelő ellátás miatt kimerülő, legyengült, motiválatlan ember? Hogy fogják tölteni az elvileg 25 kilósra gyúrandó zsákokat?

  Semmit és sehogy. Oda több ezer, kitűnően ellátott, szervezett katona, rendőr, tűzoltó, polgári védelmis, önkéntesek, stb. kellene. Nem tudom, az olvasók közül volt- e valaki katona az utóbbi pár évben a "honvédségnél", de ha igen, akkor tudhatja, ez az egész egy rossz vicc kategóriája. Mármint, az egész árvízi "védekezés" magyar honvédéknél.

  Borzalmas, milyen állapotok uralkodnak egy ilyen árvízvédekezésen, pedig minimális odafigyeléssel a katonai vezetők ezt jól is meg tudnák szervezni. Ehhez képeset...

  Áh. A helikopterek léte vagy nem léte ehhez képest triviális.

  Belegondolni is rossz, hogy Magyarországot bármiféle atrocitás érné, mert ilyen vezérbandával békeidőben is működésképtelen a honvédség. Akkor, mi lenne itt akár egy nagyobb határincidens esetében? Jaj.
   
 7. cnrhs3

  cnrhs3 Member

  Kedves Mendler!

  A Komárom-Esztergom megyei védelmi Bizottság 100 embert kért váltással. A honvédség feladata, a kért erő biztosítása. Az árvízi védelem szervezése, tervezése az adott folyó szakaszon nem a honvédség feladata.
   
 8. hiryu

  hiryu New Member

  khmm.... az erdőtűz ég.

  kérnek egy tűzoltót, kerti slaggal...

   

  Tűzoltóság azt mondja, oké megyünk egy slaggal, hiszen ezt kértétek, a gondolkodás nem a mi dolgunk?

  Ha a tűzszerészeknek azt mondanák, minek jöttek ki ennyien, ennyi cucal, hiszen látta a Tv-ben Józsi bácsi biciklivel elvitte az ilyen gránátot, oszt simán szétkapta flexxel, tehát illetékes szerint elég ha kibicikliznek bombát hatástalanítani, csomagtartón a flek-szel, elhajtanák azt a barmot a sunyiba. Minimum.

  Honvédségnek, van tapasztalata, X-1szer verte a mellét a vezérkar a dicső árvízi katonák szöveggel. Tudják hogy 100 katona mit jelent ebben a helyzetben, ld. de ugye felfele nem kérdezünk, hanem jelentünk, a nagyságos uraknak.

  Max a katona belerokkan.
   
 9. cnrhs3

  cnrhs3 Member

  Hiryu!

  Félreértettél, annyi embert lehet kirendelni amennyit az irányító szervezet kér. A készenlétben lévő erők és eszközök száma nem egyenlő a belügy minisztérium alá tartozó megyei védelmi bizottság által kért létszámmal.
   
 10. mendler

  mendler New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  cnhrs:

  - Értem, mit mondasz, csak éppen nem ez volt a lényege a beírásomnak. Hanem hogy a magyar népvezér s....ggfejek akkor kezdenek el "tervezni", amikor már ég a ház.

  nézd:

  http://index.hu/belfold/2013/06/03/kritikus_allapotban_a_belvarosi_vedpontok/

  Ez ugye, nem ma kezdődött. Ennek ellenére a civil és nem civil magyar "hatóságok" (haveri alapon nagyon magas beosztásokat bitorló senkik) most kezdenek "tervezni".

  Érted...

  A katonai vezetésnek pl. már régen kész tervekkel kellene rendelkeznie a polgári hatóságokkal együtt. Namost, ilyen nincs. Érthetetlen, miért, mivel nem ez az első árvíz a térségben.

  Ezt írod:

  "...annyi embert lehet kirendelni amennyit az irányító szervezet kér..."
  .
  - Ami totálisan igaz. Csakhogy, amikor éppen egy fél megyét készül az árvíz elönteni, és a szomszéd országokat már elöntötte (ahol hasonlóan jól felkészült vezérek vannak), akkor nem biztos, hogy 100 honvéd elég oda. És ide a rozsdás bökőt, hogy nincs ott velük vagy 20.000 földmunkás, civil védelmis, földmunkagépek százai, stb.

  Jaj, és aki volt katona az utóbbi, mondjuk, 10 évben a honvédségnél, az tudhatja, miféle módon működik (azaz, nem működik) az ellátmányozás, amikor árvízvédelmi mozgósításnak nevezett valami van. És hogy milyen körülmények között kellene extrém erőkifejtést igénylő munkát végeznie a honvédeknek, miközben jönnek a hájpacni főtisztek, a civil bűntársaikkal együtt, nézik a vánszorgó honvédeket, pózolnak a TV kameráknak, és egymás vállát veregetik, hogy hú, de f....szául helyt állunk.
  És osztogatják a többszázezres jutalmakat egymásnak, a honvéd meg lefogy 20 kilót 15 nap alatt, néha elfelejtik leváltani őket, óvodásgyerek- fejadagokat kapnak, aludni pedig nem lehet egy falusi tornateremben, ahová 200 ember van bezsúfolva egyszerre.

  Képzeljétek már el, micsoda morál lehet egy ilyen helyen. Nem is csoda.
   
 11. marcika

  marcika New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  Azert ez mashol sem ment olyan zokkenomentesen.
  Oke, a magyar hadero meg felkeszules olyan amilyen. Szerintem szuletett naiva az aki ezen ujra meg tud lepodni.

  De a nagy jenki hadsereg+katasztrofavedelem is bebizonyitotta a Katrinanal, hogy egy ilyen katasztrofa letolt gatyaval varja oket...
   
 12. mendler

  mendler New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  bud "marcika" spencer:

  - Igen, így volt.

  Viszont az egy olyan katasztrófa volt, amire nem is nagyon lehetett felkészülni, max. tömeges kitelepítésekkel, de attól még a fizikális rombolás ugyanúgy megtörténik. Hogy készüljön bárki is egy akkora hurrikánra, amilyet a civilizáció fennállása óta nem jegyzett még fel senki (tudtommal), és ami egy kisebb országnyi területet készül éppen végigtarolni?

  Ezzel ellentétben, nemrég volt egy bazi nagy tornádó, na, arra meg igen jól felkészültek. Nem beszélve arról, hogy az USA tornádóit és hurrikánjkait azért többnyire felkészülten fogadja. Érdekes, ezek nem bírnak hírértékkel... na mindegy. Hagyjuk most az USA- t.

  Ez a magyar árvízhelyzet viszont olyasmi, amire fel lehetne készülni. Minden évben.

  Nem teszik meg. Nincsenek ott tízezrek a gátakon NAPOKKAL A JELEZHETŐ ESEMÉNY ELŐTT, nincs megszervezve még annak a minimálisnál is kevesebb "védekezőnek" az alapvető ellátása sem, nincsenek ott az erőgépek, nincs az ár érkezése előtt a védendő partszakaszokra odaemelve vagy 2 méternyi, jól elkészített homokzsák- gát. Nincs lófülykös sem.

  Ezt viszont semmivel nem magyarázható ki, ezt fentebb linkeltem:

  http://index.hu/belfold/2013/06/03/kritikus_allapotban_a_belvarosi_vedpontok/

  Ez gyalázat, és erre ne hozzatok nekem példákat, hogy "de hát amazok sem", meg hogy "máshol sem". Kutyát nem érdekli, nem az a lényeg, hogy máshol mi van vagy mi nincs.

  Hanem hogy Magyarföldön MI NINCS, pedig semmi fizikai akadálya nem volna, hogy legyen.
   
 13. Hans

  Hans New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: A Magyar Honvédség készen áll az árvízvédelmi feladatok ellátására
  Volt a hírportálok valamelyikén, meg azt hiszem talán az állami TV-n, hogy a sógoréknál a védekezésben 24 db (!!!) helikopter vesz részt. Hogy ebben persze mennyi a civil és mennyi a katonai, azt nem tudom. De ha csak a 2/3, vagy 1/2-e a katonai, az is csúnya arány hozzánk képest. Mondjuk 9 db Black Hawk-kal, 24 db AB212-essel lehet is valamit kezdeni...
   
 14. piratvitorla

  piratvitorla New Member

 15. arcas

  arcas Well-Known Member

 16. danielblack

  danielblack Guest

  Azért én nem hittem volna, hogy egyáltalán 6 db üzemképes lehet, de még mindig kevés.
   
 17. alfa74

  alfa74 Active Member

 18. mendler

  mendler New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe
  Hahaha... mai hír az is, hogy a honvédség (vagy Magyarország, már nem tudom, :))) "felajánlotta" segítségét Ausztriának az árvíz elleni védekezésben, mentésben.

  Jaj, de blőd, mennyire demagóg.... most ezek ezzel akarnak "erőt mutatni", közben meg a szükséges minimális létszámot, technikát, ellátmányt sem tudják biztosítani, időben (meg sehogy sem) megszervezni a saját országukban sem?

  Látjátok, osztrákok? Szerencsések vagytok, ilyen királyos a szomszédotok, most jól néznétek ki!

  Ez engem arra emlékeztet, amikor a honvédség "felajánlotta" segítségét a mali konfliktusba (persze miután a hadműveleteknek vége volt), sőt, még LÉGIERŐT IS küldött volna, :))))))

  Ne már, ez már komikus...
   
 19. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  mendler

  Nem csak eszközben lehet segítséget nyújtani, hanem pénzben, ruhában, kajában, homokzsákban, stb. Meg ezzel minimum illik viszonozni a hókotrókat.
   
 20. alfa74

  alfa74 Active Member

  <a class="spLink spProfilePopupLink vtip" title="Profile" rel="nofollow">GrGLy</a>

  Jól beszélsz! Ez tényleg a minimum, amit megtehetünk és nem csak azért ,mert küldtek hókotrókat. Ennek így is kellene működnie mindig!

  A probléma csak az ,hogy a minimum ebben az esetben a maximum is a részünkről!
   

Ezen oldal megosztása