1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - GrGLy által indítva @ 2013. március 15..

 1. mendler

  mendler New Member

  GR, ALfa, mindez részben igaz, de nem erre akartam rámutatni.

   

  Hanem, hogy a honvédség, a civil kollégáival és vezéreivel együtt a totális impotencia állapotában van, de a nagyszájúskodás az ezerrel megy részükről. Hazudnak, félretájékoztatnak, ostoba, teljesíthetetlen "felajánlásokat" tesznek, évek óta.

   

  A tehetetlenség megmagyarázható lenne, ha olyan katasztrófáról volna szó, ami ellen tényleg semmit nem lehet tenni, akkora léptékű, és olyan jellegű. És/ vagy nem ismert a hatékony védelem megszervezésének és kivitelezésének módja, valamint, olyan hirtelen jön, hogy ha lenne, semmiképpen nem lehetne tenni semmit. Na de itt nem erről van szó, ne hülyéskedjetek már... engem az bosszant fel, hogy:

   

  1, lehetne hatékony védelmet szervezni, és kivitelezni,

  2, a csapás léptéke és jellege jól ismert,

  3, Kiszámítható, előre jelezhető,

   

  Ennek ellenére, akkor kezdenek el valamiféle látszatintézkedéseket megtenni, amikor már a nyakukba szakad az egész. Közben meg azt nyihogják a hatóságok, hogy siker siker hátán, időben, hatékonyan intézkedtek, stb.  Évek óta ez megy.

   

  "...Ez tényleg a minimum, amit megtehetünk.."

   

  - Nem, nem tehetjük. Mert a magyar területek ellátását sem tudják megszervezni, az ottani védelemhez sem tudnak minimálisan elegendő létszámot sem biztosítani, a technikát hagyjuk, az nagyrészt csak papíron van, ellátmány... na, aki az utóbbi tizenakármennyi évben volt katona MO- n, az tudja, milyen (deportálás szint).

   

  Pedig- ismétlem - NEM KELLENE ÍGY LENNIE - , mivel a szervezeti rendszer  - elvileg - készen áll, ellátmány is van (elvileg az is), a technikát már mondtam, de ettől még nem volna akadálya, hogy a jól ismert, kritikus pontokra IDŐBEN kivezényeljenek vagy 10.000 embert, akiket jól ellátnak, hogy munkaképesek maradjanak, és rakjanak vagy 1 méter magas gátat, jól megtömött homokzsákokból.

   

  Nem történik semmi ilyesmi, és ez nem pénzkérdés.

   

  "...ezzel minimum illik viszonozni a hókotrókat..."

   

  - Már azokat, amelyeket az osztrákok küldtek, mikor látták, hogy másképpen felfordulnának jó páran a szomszéd országban, mert a magyar illetékesek a totális bénultság állapotában vannak, és egyszerűen SEMMIT nem tettek, hogy legalább kármentést végre tudjanak hajtani?

   

  Értsetek meg engem; hihetetlenül felbosszant, amikor mások tehetetlensége, korruptsága, össze- vissza hazudozása miatt kerülnek nagyon sokan bajba, pedig nem kellene így történnie.

   

  Az illusztrációnak betett fotó kitűnően mutatja, mi van, vagyis, mi nincs: ott már egy méteres, jól kirakott homokzsák- gátnak kellene lennie, kilométereken át. Élőben is láttam, mi van, ha ezt nem pakolják ki időben, vagy inkább sehogy, semmikor. Saját szememmel láttam, hogy működik - azaz, hogy nem működik ez. Azóta vagyok irtóra berágva, mikor ilyesmi szóba kerül.

   

  Sajnos, ez van, és ezt nem lehet kimagyarázni. Az meg a pofátlanság netovábbja a magyar civil és katonai hatóságok részéről, hogy már megint azt kukorékolják, hogy megtették az intézkedéseket, készen áll minden és mindenki, f...sza minden, stb, valójában az van, amit ezen a fórumon most leírtam.
   
 2. borisz

  borisz Well-Known Member

 3. Sharky

  Sharky New Member

 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe
  kb. 15:30-kor páztázta komáromnál a dunát egy kék(fehér) rendőrségi szitakötő...rá pár percre a felvidéki oldalon egy kisgép nagyon alacsonyan szintén a folyó vonalát követve repült...beindulni látszik a gépezet, mindkét oldalon :)
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Információim szerint a Duna legmagasabb vízállását 8.60-9 méter között várják. Szóval fel kell kötni a gatyát...
   
 6. Testudo

  Testudo New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe
  Kedves Mendler!

  Nem vagyok katona, viszont cserkészként vettem már részt többször árvízi védekezésnél önkéntesként. Legutoljára 2010-ben, bent voltam Felsőzsolcán. Ha Te is vettél részt ilyen védekezésben, akkor biztosan tudod, hogy nem csak az emberek számítanak, hanem az eszközök is.
  Az utolsó napokban néhány tucat katona volt például csak bent Felsőzsolcán, de azok olyan eszközöket kezeltek (PTSZ-ek, Új Rábák, amik szügyig vízben mászkáltak stb) amikkel ők többet értek, mint a sok száz civil meg rendőr, aki ott volt.
  Ha vettél már részt védekezésbe, akkor azt is kell tudnod, hogy a nem a honvédség létszáma és eszközei, nem is a civil önkéntesek hadai a legszűkebb keresztmetszet, hanem az olyan vízügyi szakember, aki egy adott helyzetben tényleg jól tudja, hogy hol, milyen erőfeszítés szükséges és elégséges.

  Nem igaz, hogy jól kiszámíthatóak az árvizek. Például 2010 óta nem volt semmi komoly, a Dunán pedig 2002 óta nem volt igazán veszélyes helyzet. Felsőzsolcán is egy nem teljesen szabályosan megépített nagyáruház felhajtója okozta a katasztrófát, amire nem számítottak, vagy kevesen szóltak, akiknek nem hallatszott elég messzire a hangjuk.

  A 2010-es árvízi tapasztalatok alapján hozta létre a Honvédség az önkéntes tartalékosi rendszert. Ezeknek a mozgósítása, mint minden más eszköz mozgósítása azonban nagyon sok pénzében kerül a költségvetésnek, amivel szintén csínján bánnak.
  Te vajon tisztában vagy azzal, hogy a Honvédségnél mit jelent a készültség fogalma és hogy vajon mi az oka, hogy most rendelték el?

  Nem vagyok hanyatt esve a Honvédség felszereltségétől, sokszor rugalmatlanul és lassan reagálnak a vezetőik, de egyrészt a helyszínen az a tapasztalatom, hogy a katonák nagyon kitesznek magukért, másrészt amit Te itt összehörögtél az inkább tipikus magyar társadalmi pszichózisnak tűnik (fikázzunk mindent, ezt tanultuk az index-ről) mint igazán körültekintő véleménynek.

  Ráadásul már valahol valaki előttem leírta, hogy nem minden a honvédég dolga és nem ők koordinálnak, hanem a katasztrófavédelem.

  Ez egy haditechnikai fórum, ahol szívesen látjuk a véleményedet, hogy milyen eszközöket látnál szívesen a védekezésben.

  Addig is hívlak, hogyha még eddig nem Tetted volna, hogy gyere a gátakra és szerezzél első kézből tapasztalatot!
   
 7. desertfox

  desertfox New Member

 8. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">mendler....</a>

  Ne haragudj de tényleg igaza van Testudonak. Miért is késő és látszat intézkedés ? Katasztrofa? Hol ? Itt Magyarországon ? Te mit nézzel CSeh2 ? Én nem hallotam hogy valahol átszakadt volna gát vagy szivárgás lenne , légyszi másold be a cikket.
  Ne TV2 és RTL KLUB-ot nézd a pánik keltő adókat.
   
 9. desertfox

  desertfox New Member

 10. hiryu

  hiryu New Member

  http://www.szrfk.hu/rtk/kulonszamok/2012_cikkek/82_Kazi_Karoly.pdf
   
 11. marton

  marton Well-Known Member

  Testudo. Jól összefoglaltad, köszi. Ne engedjük, hogy az indexes hangulat (folyamatos rémhírt keltő, mindent fikázó, miután pedig nem jött be, mélyen kussoló, majd már mást szidó) elharapózzon. 
   
 12. galland

  galland Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe
  Ne haragudjatok,de kicsit meg kell védenem mendlert! Mi is a honvédség feladata??Na szóval,az meg,hogy itt ebben az országban mindenki arról beszél,hogy mi mennyire jó,és közben ránk omlik szépen lassan az egész az teljesen igaz! 2006-ban a Tiszánál voltam! Ha a civilek nem hoznak kaját,ehettük volna egész nap a jó kis magyar /zöld tetejű/ májkrémünket! Ha pedig a Duna,most megmutatja mire is képes,higgyétek el,a 8000 /dolgozó/ katona kevés lesz! Mivel a tetőzések még ezután jönnek,várjuk meg,hol és mikor szakad gát!Kevés a katona,az eszköz és a pénz is! 16 hk. az egész országban??Röhej!Alibizés ez az egész,csak hogy a sok főtisztnek,és nyugalmazott főtisztnek legyen kis jövedelme! Ja,és a Katasztrófavédelem,csak jól fizetett vezetőkből áll,nincs alárendelt állomány,ők a katonák,rendőrök,tűzoltók,és a beosztott civilek!Szóval erről ennyit!Nálunk,még mindig /ha kis létszámú is/, de a honvédség tudja adni a legtöbb kezet az ilyen helyzetekre! Kivétel persze a polgárokat,akik maguktól is megteszik /persze nem mindenki/ amit kell! Szóval rossz ez úgy ahogy van! Lehet én is rosszul látom,de kevés az ember,a dolgozó ember,és sok akarja őket irányítani! Na ez itt a baj! Tisztelet persze mindenkinek,aki most kinn van és teszi,amit kell! Bocsánat a véleményemért,de én így látom!
   
 13. Testudo

  Testudo New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe
  Hát Kedves Galland,

  A helyszíni tapasztalataim alapján azt kell mondjam, rosszul látod.
  Abban egyetértek Veled, hogy a Honvédség komoly fejlesztésre szorulna, de nem csak az árvízvédelem a feladat és nem csak az ő feladata az árvízvédelem.
  Szerintem nem baj, ha önkéntesek tömegeire van szükség és nem baj, ha van olyan talpraesett az átlag magyar, hogyha kimegy a gátra, akkor visz magával kaját, ivóvizet és zseblámpát, ahogy én is tettem tegnap.
  Az a rossz, ha az emberek mindent az államtól várnak, hogy megoldja helyettük.
  Van olyan helyzet, amikor nekünk is be kell szállnunk!
  Tegnap éjfélig homokzsákot töltöttem a Margitszigeten és bár néha volt egy kis fejetlenség az önkéntesek elosztásában és felszívásában, minden más volt bővében. Volt lapát, zsák, kesztyű, ivóvíz, kaja, munkagépek.
  Amúgy azon és el kéne gondolkodni a fikázóknak, hogy az übermájer németek a csúcs Bundeswehrrel hogy tartanák már 17 halottnál és irgalmatlan elöntött területeknél.
  Lehet, hogy a magyarok a szerényebb képességeiket okosabban használják fel?
  Lehet, hogy a sok mindenért szidott magyar szervezetek mégis fel vannak készűlve egy árvízre?
  Azt pedig csak megismételni tudom, hogy nem csak a kezek számítanak, hanem a megfelelő gépek, a hozzájuk tartozó képzett személyzettel és a jól írányító vizűgyi szakemberek ezrekkel érnek fel.
  Továbbá mendlernél az is a habzásról árulkodik, hogy 1 méteres homokzsák töltéseket vízionál mindenhova. Ebből is látszik, hogy nem túl sok ilyet épített.
   
 14. Testudo

  Testudo New Member

 15. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">galland</a>

   

  Szerintem a 2006 os állapotok ne a mostani kormánnyal hasonlitgasd, de ha már múltat a jelennel akkor legyen a Wesselényi féle árvízi készültséget és ellátotságot hasonlítsuk össze a maival.... Érted hogy jött ide a 2006 os tapasztalat , a folyó folyamatokkal.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="" rel="nofollow">mendler</a>

   

  Végigolvasva a kommenteket azt vettem észre,hogy meg sem fordul az az egyszerű tény a fejedben,hogy NEM a Honvédség hanem a Katasztrófavédelem feladata a katasztrófaelhárítás.A magyar katasztrófavédelmi rendszerben a Honvédség a leges-legutolsó láncszem amit elvileg akkor kéne bevetni,ha egyszerre jönne Catrina egy cunamival meg kitörne az "Etna" is kis hazánk területén.Arról nem a Honvédség tehet,hogy a Katasztrófavédelem egy olyan inpotesns szervezet amilyen.Gyakorlatilag náluk van minden erre szánt pénz de semmilyen eszközzel vagy humán erőforrással nem rendelkeznek a katasztrófák elhárításához!
   
 17. hiryu

  hiryu New Member

  a honnvétség potensebb?
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="" rel="nofollow">hiryu</a>

   

  Igen!
   
 19. hiryu

  hiryu New Member

  khm....mikor szembesült eredeti feladatkörében akkora kihívással, mint a vízügy többször is az elmúlt évtizedben?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hány alkalomból hányszor kellett az elmúlt évtizedben besegítenie a Honvédségnek a katasztrófavédelembe mert az erre kitalált szerv képtelen volt megbirkózni a feladattal?
   

Ezen oldal megosztása