1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - GrGLy által indítva @ 2013. március 15..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">nani1980</a>

   

  Mitől lesz valaki hős?

   

  Akik Moszkváig mentek nem gyerekek,nők,öregek és betegek voltak hanem életerős fiatalemberek és ez,óriási különbség!
   
 2. F1End

  F1End New Member

  Én ugyan konkrétan nem mondtam ilyet, de továbbra is az a véleményem, hogy a Honvédségnek nem ez a feladata, illetve ha valamilyen technikai eszközt be kell szerezni, akkor a polgári mentésre alkalmasság maximum a legutolsó szempontok között kell szerepeljen.

  Szükség esetén természetesen erre is fel lehet használni, de ez mindössze azért van, mert a hadseregtől elvárt képességek (pl: mostoha körülmények között is működni tudjon) alkalmassá teszik ilyen jellegű tevékenységek folytatására is(végülis bizonyos szempontból nézve a háború alapvetően kataszrófa helyzet).

  Mindenesetre remélem, hogy ennek a honvédelmi költségvetés növekedése lesz az eredménye, nem pedig az, hogy a meglévő harci technikát hókotrókra cserélik...
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Profile" target="_blank" rel="nofollow">nani1980</a>

   

  Én továbbra is azt mondom, hogy a honvédségnek nem az a feladata, hogy havat lapátoljon, DE ez egy olyan balfasz ország, hogy erre kényszerülünk! 

  És igen is, a mentésben résztvevők mind hősök, és megérdemlik a tiszteletet! Nem ők tehetnek arról, hogy körülöttük minden hullik szét, és, hogy az ország olyan állapotban van, hogy lényegében 20 centi hóval meg némi széllel sem bírunk el! (Nem, hogy egy ellenséges támadással.)

  Arról pedig szintén nem a mentésben résztvevő állomány tehet, hogy az Osztrákok átjöttek havat kotorni március 15.-én, mert már nem bírták nézni a balfaszságunkat!

  Szerintem kijárna a mentésben résztvevőknek némi tisztelet, a részedről is... 
   
 4. Sharky

  Sharky New Member

 5. honved

  honved Well-Known Member

  http://hvg.hu/itthon/20130316_Langlovagokhu_a_TEK_es_a_katasztrofavedel#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  "A TEK jelenléte pedig csak PR volt..." - a TEK jelenléte mikor nem PR? Őszintén mit tudnak ők, amire szüksége van Magyarországnak és amit az alap kommandósok ne tudnának megcsinálni?
   
 7. nani1980

  nani1980 Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
  fip7

  Részemről meg is van a tisztelet! És nem csak szavakban! Én magam is kint voltam segíteni 2x is!
  De ne viccelj már! Ez a hősajnározás ami a médiában folyik, meg amit te is mondasz! Nevetséges!
  Konkrétan minden rendőrnek, katasztrófásnak, tűzoltónak, ez a dolga! Ezért kap fizetést! Még ha azokat a traktorosokat , magánszemélyeket neveznéd hősnek, akik önszántukból, jóindulatból, vagy kalandvágyból kimentek, még úgy ahogy megértem! De nehogy már azokat akiknek ez a fizetett munkájuk! Ez nevetséges! Holnap már azzal jössz , h az eszkimók is hősök mert hóviharban vadásztak fókára! Az osztrák segítséggel nincsen semmi gond! A gond azzal van, hogy ennek kapcsán sokan elkezdik fikázni az országot, hogy bezzeg az osztrákok! Hát elmondom neked, hogy az a 10 darab sima hótoló, az maximum közúti akadály lehetett volna a durvább helyeken! Nem segítség! Ettől függetlenűl, szép gesztus! És köszönjük! A sok agyatlan, aki meg mindenféle kamu képet oszt meg fészen, meg posztolgat , és ajnározza az osztrákokat, egytől egyig agyhalott! Az sem sokkal értelmesebb szerintem, aki nem látja be, hogy vannak olyan természeti helyzetek, amikre nem lehet úgy felkészülni, hogy pár óra alatt el legyen hárítva! Szerintem ez pont ilyen volt! Én tegnap reggel jöttem ki Bécsbe vas megyéből. Talán még soha nem láttam olyat sehol, hogy a szél FÖLDKUPCOKAT hordott össze a fagyott földekről! El tudjátok képzelni, hogy milyen brutális vihar kellett ehhez! nagyon demagóg gondolkodás az ha valaki azt hiszi, hogy lehet ellene tenni! Ettől függetlenül, a honvédségi részvétel szerintem kötelező! És nem 6 hanem 60 járművel!

  Dudi: Nem a hóban rekedteket hősözi mindenki, hanem a tűzoltókat , rendőrüket, katasztrófavédőket, stb stb.
   
 8. desertfox

  desertfox New Member

  Egész jól nézz ki a TEK-es btr :D

  http://mno.hu/data/cikk/1/14/51/97/cikk_1145197/tek.png

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">nani1980</a>: Én értem mit mondasz egyébként és igazad is van, de most próbálják ki használni a helyzetet és i ezeknek a közszolgálati alegységeknek erősíteni a népszerűségét. Mivel szerintem a Mentőkön és talán a tűzoltókon kivül egyik sem népszerű.
  Nem hiszem hogy pont a TEK-es Btr-re volt szükség M1-nél ,de jó nép elfogadtató reklám. Ennyi. Honvédségnek is jó hírnevet teszt , ez is jó.
   
 9. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">joker</a>: Mit tud a TEK ?  Na ne viccelj hogy nem tudod ki következtetni. Én voltam a Balatonöszödi kormány üdülőben. Hát ott láthattam a kormányőrök felkészültségét = vicc-el . Nagyjából arra voltak kiképezve hogy az esernyőjükkel meg kinyitható bőröndjükkel megvédjék a politikusokat a tojás esőtől. Amikor Orbán neki megy a fél EU-nak és egy rakás Céget kiüldözött Magyarországról , azért jó lenne ha egy olyan csoport vigyázna rád , aki meg is tud védeni. A TEK-esek állománya  a legjobb rendőrségi kommandósok állományát gyűjtötte be, magasabb fizetést kapnak jobb felszerelést. Végre nem a vicc kategóriát súrolja fő politika erőinket védő szervezet.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Ha van egy olyan állami szervezet, aminek az állománya fantasztikusan jól képzett, jól felszerelt, tapasztalt egyénekből áll, és ezt használják a politikai elit védelmére, az természetes és elfogadható. Viszont ennek a létszáma a lehető legkisebb kell legyen, vagyis a krémek krémje. Nem pedig egy 20x akkora állomány, amelyik uzsorásokat gyűjt be és terrorelhárítóknak nevezik őket / magukat egy olyan országban, ahol a terrorfenyegetettséga nullához konvergál. Ezenkvül nekiáll a hóesésben bemutatni, hogy milyen faszául sikerült a BTR festése, de a konkrét mentéshez érdemben hozzájárulni nem tudtak és nem is lenne a feladatuk. A hóesés nem fenyegette szerintem se Orbán Viktor életét vagy testiépségét, se terrortámadásnak vagy annak előkészületének nem minősül.
   
 11. nani1980

  nani1980 Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
  Annak a rengeteg traktorosnak meg önkéntesnek sem feladata , h segítsen, még is megtették! A TEK-nek és bármelyik olyan szervezetnek, akiknek van erre megfelelő terepjáró technikájuk, (a BTR az az!!! ) ráadásól az adófizetők pénzéből, elméletileg minket szolgálnak, szakmai, és erkölcsi kötelessége , hogy menjen és segítsen! Ha 2db BTR-el, akkor azzal. Amúgy, szerintem jó színe van! :) Ráadásul pont e TÖKösök féle belügyieknek szánták anno!
   
 12. gigabiga

  gigabiga Active Member

  A Qun 7-eseket otthon hagyták, nehogy a fényezésnek baja essen. 
   
 13. nani1980

  nani1980 Member

  Hát igen! 4 hólánccal azok is segíthettek volna itt ott!!! Csak mire kiírják a közbeszerzést a hóláncokra.....

   

  Fip7   

   

  A Hős definíciója: 

  A <b>hős</b> szó leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet, különösen a <a title="Mítosz" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADtosz">mítosz</a>, <a title="Mese" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Mese">mese</a>, <a title="Legenda" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Legenda">legenda</a> és <a title="Monda" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Monda">monda</a> központi <a title="Szereplője (a lap nem létezik)" href="http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szerepl%C5%91je&action=edit&redlink=1">szereplője</a>, vagy egy<a title="Etnikum" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Etnikum">népcsoport</a>, <a title="Kultúra" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Kult%C3%BAra">kultúra</a> rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége. Olyan valaki, aki egy átlagos személynél lényegesen kiválóbb jellem vagy rendkívüliek a tulajdonságai, és ezek az adottságok képessé teszik arra, hogy azokat a különleges tetteket véghez tudja vinni (hősies cselekedetek), amelyekről híressé válik. Ezek a képességek nem csak testi, fizikai jellegűek, hanem lelki, szellemi erők is. A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának.
   
 14. nani1980

  nani1980 Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">F1End</a>

   

  Teljesen igazad van! De gondolj csak bele, hogy milyen szervezet az az országban, akik a legjobban fel vannak, illetve fel kellene, hogy  legyenek készülve olyan helyzetekre, ahol úttalan utakon kell közlekedni, dolgozni, menteni! A honvédségnek 99.99%-ban háborúra kell készülni! De ha arra fel van, akkor egy ilyen helyzet meg sem szabadna , hogy kottyanjon neki! A költségvetésükben meg hibaszázalékként sem szabadna, hogy jelentkezzen ennyire kevés technika bevetés! Mondhatnám azt , hogy 6-vagy akár 16 HK napi használata , rutinszerűnek kellene legyen! Kérdem én, hogy mennyit gyakorlatoznak szegények, ha egy két napos kiruccanás már meglátszik a gázolajszámlán?! A mostani helyzet is azt mutatja! Hogy szükség van a drasztikus fejlesztésre! És , hogy soha nem lesz idejétmúlt a lánctalpas technika!!!
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

 16. cnrhs3

  cnrhs3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
  A bevetett katonai technikai eszközök számához tudni kell:
  Az alkalmazott katonai technikai eszközszámot erősen korlátozza az esetleges késői elrendelés. Hiszen, ha a katonát haza engedjük hosszú hétvégére, (sorkatonaság megszűnt a laktanyákban csak a szolgálatok), ha az adott város ahol a laktanya van a hóhelyzet miatt megközelíthetetlen, csak a városban élőket lehet berendelni. Így a végrehajtók száma korlátozott, váltásuk nem megoldott, leterheltségük óriási. Szerintem a végrehajtók ezért az elvégzett munkáért minden elismerést megérdemelnek.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">nani1980</a>

   

  Látom nehezen tudod ezt a témát (hősök) megemészteni :)

  Hétköznapi hősök fogalmát is olyan jól ismered, mint a mitológiai hősökét? Ezek az emberek a szememben hősök, és azok a civilek is akik kimentek segíteni és fölajánlásokat tettek. 

   

  "A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának."

  Ez a mentésben résztvevőkre talán nem igaz? Szerintem igen. 
  Ha te nem akarod hősnek vagy hősiesnek tekinteni azokat akik segítettek az a te dolgod, nálam hősök, mind egytől egyig! 

  (Én szerintem hősies (heroikus) küzdelem az, amikor az ember a létező legalkalmatlanabb felszereléssel (mert csak ez jutott) szembeszáll egy nálánál sokkal nagyobb erővel (természet), azért, hogy mások életét megmentse (hóban rekedtek).
  De a te érvelésed alapján a 300 spártai katona sem hős, mert végül is ez volt a főállásuk [​IMG] )
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">cnrhs3</a>

   

  A <i>Bundesheer</i> -nél(így kiemelve)talán lehetett volna ez az oka a kevés járműnek...

  Tudom,hogy az sorozott haderő de még sem írhattam Svájc haderejét mert nem svájci hókotrók jöttek.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  A TEK a Terror Elhárítási Központból jön, szóval nekik a terrorelhárítás a feladatuk, amihez terror is kell, ami meg nincs. Ezenfelül vicc, hogy egy ilyen nevű szervezettel védik az ország vezetőit plusz a magasrangú vendégeket. Ez titkosszolgálati feladat egyértelműen, az esetek 99%-ában semmi köze nem kéne legyen a terrorelhárításhoz. Azonfelül rájuk bízni a civilszférában bekövetkezett természeti katasztrófák és hasonló helyzetek mentési munkálatait emeletes hülyeség, elsősorban mert nem erre vannak kiképezve, nem erre való a felszerelésük 99,999%-a, és mert kurvadrágák egy katonához vagy egy tűzoltóhoz viszonyítva.
   
 20. honved

  honved Well-Known Member

  A TEK arra való amire létrehozták. Havat takarítani, meg autósokat kihúzni, hát aki tegnap erre kiküldte őket, az egész szépen bohócot csinált belőlük. Nem erre valók, nem is tudtak érdemben segíteni, ahogy olvasni lehet elég sok helyen.
   

Ezen oldal megosztása