1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - GrGLy által indítva @ 2013. március 15..

 1. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Persze hogy eddig is be tudtak vinni akárkit, csak most itt van ez a friss szervezet ami picit magasabb színvonalon működik mint a megyei erők, s szinten kell őket tartani. Ebből egyenesen következik, hogy meghajtják őket. Ezernyi érvet lehetne felsorakoztatni pro és contra, de egyedül az árcédulájuk nem elfogadható.
   
 2. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Annyi pénzből elvárható, hogy magasabb színvonalon működjenek. 

  Náluk még közbeszerzés sincs. azt vesznek amit akarnak.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sokan itt a szükségességüket firtatják.
   
 4. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Joker, akkor nem vagy tisztában azzal hogy ez hogyan is működik. A TEK-nél is ahogyan minden ilyen szervnél minden feladatra megvan a megfelelő állomány. Nyilván nem az operatív munkából vonnak ki embert és nem is az informatikust vagy a titkárnőt küldik ki, hanem a végrehajtó állomány (beavatkozók másképp kommandósok) szolgálatait szervezik át és az így felszabadult emberekkel tudnak rendelkezni. Ezalatt azt értsd hogy mondjuk nem 24/72ben hanem 24/24ben adja az állomány egyik fele a napi szolgálatot, míg a többiek mennek segíteni. Ez a Honvédségnél is pontosan így működik. Ebben számodra mi az ami nem érthető vagy kifogásolható?
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">duckdodgers</a>

   

  A Honvédségnél nem így működik de mind1 :)
   
 6. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Pl.: Vettek golf autókat (nem VW, hanem amit a sportoló golfozók használnak). A Zách utcai objektumban nehogy gyalogoljanak már!

  De már megint sokat beszéltem. Előbb utóbb megrángatnak a számért.[​IMG]
   
 7. misinator

  misinator Well-Known Member

  Nekem mondod pestinek, hogy hol folyik a Lánc-híd!? [​IMG]

   

  Reméltem, hogy a szövegkörnyezetből kiderül, hogy nem keverem a kettőt.

   

  A vízben tükröződő napfelkeltében egyszer csak megjelent ellenállhatatlanul közeledve a kék Kraz - maga körül kavarva a kerekeket is ellepő vizet - az addig csak hallható lúdbőröztető dohogással...

  ... a platóján meg ott ültek a géppisztolyos rendvédelmi erők - éppen az etnikai sor felől érkeztek...

   

  Felejthetetlenül szép látvány és hangélmény volt![​IMG]

   

  Azt gondolom, hogy ez a szituáció a katasztrófavédelmi rendszer szégyene:

  Semmit nem tanultak az előző évek katasztrófáiból!

   

  A Honvédség meg lassan olyan - se lesz, mint az egykori viccben az albán harckocsiállomány:

  Adjuk a vietnámiaknak mind a hármat![​IMG]
   
 8. joker

  joker Well-Known Member

  Akkor közelítsük meg másik oldalból, hogy van-e reális szükség rá. Induljunk ki a nevéből: van-e akkora terrorfenyegetettség Magyarországon, vagy a jövőben potenciálisan vonzó célpont lehet-e Magyarország terrortámadásoknak, ami indokolná külön egy terrorelhárítási központ felállítását? Szerintem nem. Eddig meg tudták-e oldani (FIDESZ-kormány előtt) magasrangú belföldi- és vendégpolitikusok védelmét a titkosszolgálatok? Meg. Van-e / volt-e a magyar rendőségnek olyan egysége, ami a veszélyes / felfegyverzett célpontok elfogására / semlegesítésére volt kiképezve és ami el tudta látni ilyen jellegű feladatát? Volt. Akkor meg minek a TEK?!
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Jahh hogy szükséges vagy nem : eddig nem volt központi szerv ami igazán összefogta volna a tevékenységet én speciel azt gondolom hogy ha kiforr ez a rendszer akkor jobb lesz. Mivel gyakorlatilag az Ő hatáskörükbe tartozik minden komolyabb elfogás így most Ők a helyi beavatakozók feladatait és állományuk egy részét is átvették ugyanígy hozzájuk tartozik Kormányfő és az államfő védelme is. Az hogy mit meg hogyan szereznek be megint más kérdés, de szükségük van mind az elsővonalas felszerelésre, mind a megfelelő gépjárműállományra. Nézzetek már meg egy cseh, szlovák vagy netán egy lengyel beavatkozó egységet...
   
 10. gigabiga

  gigabiga Active Member

  hmmm, hmmm

  Szükség van elsővonalas felszerelésre? Ez igaz, de ...

  ennyi luxusautót venni, hogy a striciket, meg az uzsorásokat bevigyük?

  Azon az áron, hogy a rendőrautókba nincs üzemanyag, nincs normális km kvóta a járőrnek? 

  Egyszerűen csináltak egy helyet HJ-nak. Ráadásul most nyomták elő vőrgy.-nak. :)
   
 11. misinator

  misinator Well-Known Member

  Akkor közelítsük meg másik oldalból, hogy van-e reális szükség rá. Induljunk ki a nevéből: van-e akkora terrorfenyegetettség Magyarországon, vagy a jövőben potenciálisan vonzó célpont lehet-e Magyarország terrortámadásoknak, ami indokolná külön egy terrorelhárítási központ felállítását? Szerintem nem. Eddig meg tudták-e oldani (FIDESZ-kormány előtt) magasrangú belföldi- és vendégpolitikusok védelmét a titkosszolgálatok? Meg. Van-e / volt-e a magyar rendőségnek olyan egysége, ami a veszélyes / felfegyverzett célpontok elfogására / semlegesítésére volt kiképezve és ami el tudta látni ilyen jellegű feladatát? Volt. Akkor meg minek a TEK?!

   

  Gondolom ez a részedről költői kérdés volt...

  Az állam a hatalmát az általa finanszírozott erőszakszervezetekkel biztosítja - ez így van mindenhol a világon.

  Az már nem, amikor ezeknek a tagjaival is kibabrál /Most ne itt menjünk bele, hogy helyes volt e pl. megadni a lehetőséget, hogy 40 évesen nyugdíjba mehessen egy rendőr/.

  A korábbi évek szokását/ígéretét elvették tőlük, finanszírozni meg nem tudták/győzték/akarták megfelelően az egész rendőrséget.

  Tehát nem is biztos, hogy tuti számíthatnak rájuk, ha forró lenne a talaj a hatalom potenseinek a lába alatt...

  Na EZÉRT kell az elitegység.

  Ők rendesen vannak finanszírozva, el  is várható tőlük, hogy megingás nélkül kiálljanak a hatalom mellett gebasz esetén.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  misinator akkor ezt kell mondani legalább a fórumon a sok maszatolás helyett: "a TEK azért kell, hogy legyen egy stabil csapat, aki a BTR-rel gond nélkül belahajt a tömegbe és addig lövi a civileket, amíg van golyója, ha kitörne egy forradalom vagy elfajulna egy félmilliós tüntetés és ki kellene menekíteni a top10-et" - na így, szépen és világosan
   
 13. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  gigabiga: Az Audik nyilván a védett személyek kísérésére lettek vásárolva és nem azért hogy az Avas ltp-n végezzenek megfigyelést :)

  van arrafelé ismerősöm és mindenki pozitív dolgokat mond a Hajdúról és én is azt gondolom hogy nem baj hogy olyan vezető került oda Aki tudja is miről van szó. (hozzáteszem nem vagyok FIDESZ-es).

  joker : Itt azt kell nézni (szerintem) hogy az első schengeni ország vagyunk keletről nézve, ergo ideális bázisállomás a Balkánról vagy a Közel-Keletről érkezők számára. Nem célország de nagyon jó bázis hiszen innentől kezdve szabad az út nyugatra. És nem csak terror hanem minden egyéb bűnözői szempontból is. És nem külön központ lett felállítva hanem át lett szervezve a rendszer azért hogy adott esetben ne engedélyekért kelljen szaladgálni, hanem meglegyen a jogosultság az intézkedésre. Megjegyzem hogy eddig sem a titkosszolgálatok oldották meg a védelmet egyedül, hanem ugyanúgy be volt vonva az RKSZ stb... Igen voltak eddig is megyei szinten beavatkozó alegységek és most ezek is központi irányítás alá kerültek valószínűleg ezen speciel tudnak némi létszámot is spórolni.

  "a TEK azért kell, hogy legyen egy stabil csapat, aki a BTR-rel gond nélkül belahajt a tömegbe és addig lövi a civileket, amíg van golyója, ha kitörne egy forradalom vagy elfajulna egy félmilliós tüntetés és ki kellene menekíteni a top10-et" – na így, szépen és világosan"

  Csináltak ilyet? Inkább nem is válaszolok erre az újabb baromságodra. szánalmas hogy nem tudsz eltávolodni a politikától.

  Amúgy meg a Készenléti Rendőrségnek/RKSZ-nek eddig is voltak BTR-jei...
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  duckcodgers ne kapj idegbajt, én csak reagáltam az egyik hozzászólásra. "Csináltak ilyet?" - nem, nem csináltak ilyent, de volt forradalom? rohamozta meg többtízezer ember a parlamentet, amikor bent is vannak?

  A TEK felesleges ebben a formában, amit elénk tárnak, ha ez nem látod be az a te dolgod. 13 milliárd ablakon kihajított pénz. Kiindulva abból, hogy nem hülyék vezetik az országot, kell legyen valami más feladata, amit ellát és amiért érdemes volt létrehozni meg fenntartani. Szóval vagy egy legutolsó pillanatig hűséges magántestőrség, vagy valami más, amire nincs ötletem jelenleg.
   
 15. beat

  beat New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
  Kanyarodjunk vissza kicsit a technikához.
  Utánanéztem, a TEK-nek 2 BTR-je van, amit a kalocsai inkurrencia raktárból kaptak a Honvédségtől. Felújították őket. (Hol? A Currusnál?) Nincs benne a KPVT, de ha jól látom, a PKT sem. Sőt, mintha a célzóberendezés sem lenne benne. A rendőrség BTR-jei a terepszín alapján abból a készletből származnak (darabszámukat nem tudom), amiket a határőrség használt. Szintén nincs benne a toronyfegyverzet.
  Ha jól tudom, a határőrségnek azért kellett a BTR-ektől megválni, mert az unióban tilos páncélosokat használni határőrizetre. Volt is vita a parlamentben, hogy e szerint a logika szerint a rendőrség miért használhatja? Talán emiatt fosztották meg őket a toronyfegyverzettől, bár a PKT nem nehézfegyverzet.
  A PTSZ-M egy nagyon hasznos jármű, szinte minden nagyobb honvédségi alakulatnál van belőle (Tata, Debrecen, Hódmezővásárhely, Szentes) és ez így is van rendjén.
  Viszont BAT-2-es lánctalpas buldózert nem láttam a hírekben, pedig egy ilyen hóhelyzetben az is nagyon hasznos lehetne.
  T-72-eseket anno amikor még Debrecenben is voltak, hasonló hóhelyzetben szintén kiküldtek a közutakra.
   
 16. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Most majd Hende doktor aztán mondhatja, hogy mire is Kell majd költeni, T-72 ezeket és PTSZ eket de rengeteget.
   
 17. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  ne aggódj nem kapok idegbajt csak röhögök a baromságaidon...

  Szerintem bézz utána milyen feladatokat kapott meg a TEK és közben mit vettek lejjebb  és akkor majd rájössz. De hadd ne mondjam lököd a hülyeségeket , és közben nem gondolsz bele hogy nem véletlenül vontak össze ennyi jogkört egy kézbe, hanem mert van benne ráció. Gondolod a kormányőrség nem védené meg a Parlamentet? Ember, ha más néven is hívják de katonákról beszélsz. Ha parancsot kap akkor végrehajtja efelől ne legyen szemernyi kétséged sem. Aki meg olyan hülye hogy be akar törni erőszakkal a parlamentbe az meg is érdemli hogy lelőjék.. Nem ez a módja annak, hogy leválts egy kormányt.
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  A TEK-re szükség van, nem magánhadsereg. Egy ellenzéki kampányfogás volt ezt hangoztatni, amikor létrehozták. Nem tudjuk mit hoz a holnap, Európa ezen fele is lehet puskaporos hordó, elég gyorsan. Egyébként...

  http://www.vajma.info/cikk/szerbia/18222/A-nyugati-orszagok-a-balkani-terroristaktol-tartanak.html
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Nem is akarom leváltani a kormányt, ők nyertek a választásokon uh joguk van ott lenni. Viszont a TEK-nek alapból rossz a reklámja és ez ellen próbálnak tenni mióta létrejöttek. Erre jó módszer (lenne) ha a sikereiket világgá kürtölik, de eddig amit ebből láttunk az lb az uzsorás lekapcsolása és a hóban szerencsétlenkedés. Ehez nem kell TEK.
   
 20. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Általában az ilyen szervek nem túl nagy hírverés mellett dolgoznak. De egyébként arra hogy a 13 milliárd sok : igen sok, de sztem pl maga a technikai felszerelés ami megfigyeléshez, lehallgatáshoz stb kell az maga milliárdos nagyságrendű összeg.
   

Ezen oldal megosztása