A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
10 506
9 340
113
Szó volt itt a várból történőkitörésről, hogy megadni-nem megadni kellett volna magukat a későbbi legyilkoltaknak.
http://harcunk.info/index.php/78-archiv/87-1945-februar-11-13-kitores-a-varbol-dr-ronay-pal-visszaemlekezese

Azt kapták, amit érdemeltek a németek. Rühös patkány megszállók, csak nem a szovjet megszállóknak kellett volna agyonlőnie a német megszállókat, hanem a magyar szabadságharcosoknak a hazaáruló magyarokkal együtt!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
5 754
10 228
113
<blockquote rel="szuvorov">Február 14 jeles nap :

http://regnumportal.hu/regnum2/node/257

Sajnos jobb topic-ot nem találtam neki.
http://lemil.blog.hu/2015/11/05/csendorseg_i_volt_egyszer_egy_vadkelet

Elég hosszú...
Egyébként meg attól, hogy Csendőrség nevet adsz valaminek, attól nem lesz jobb. A jogi, szervezeti és anyagi háttér nélkül csak turbóskodás az egész. Semmi szükség rá. A Rendőrégnek kellene egyszerűen jobban funcionálnia...
</blockquote>

Nagyon jó és alapos a blog!
Abban teljesen igazad van, hogy ha nincs pénz felesleges bármit átnevezni, létrehozni.
Alapvető elméleti vita, már jó ideje a rendvédelemmel kapcsolatban (én vagy 15 éve találkoztam vele a rendőrség keretein belül), hogy legyen-e egységes rendőrség, vagy válasszák két részre: bűnügyi-rendőrségre és közrendvédelemre a szervezetet (mindkét változatnak voltak magas rangú támogatói a szervezeten belül). A másik ilyen a központi rendőrség vagy az amerikai önkormányzati rendőrség volt. Természetesen bárhogy lehet hívni, csak legyen hatékony, különösen vidéken, falvakban ahol sok a helyi lakosokat irritáló de bűnügyi szempontból kevésbé jelentős bűnesetek száma.
Ez elég érdekes adat:
"1914-re a Csendőrség létszáma 12000 fő volt, és ennek nagy része ténylegesen csendőrködött, a vezetői állomány létszámát a krémes-effektus kialakulásának megelőzése érdekében 5%-ban maximalizálták. (Emellett volt az országban 12000 rendőr is. 2013-ban 45000 rendőr őrzi a harmadakkora ország rendjét, kb egyharmaduk tiszti rendfokozatot visel.)"

Vajon milyen volt a hatékonyságuk?:
 
D

danielblack

Guest
<blockquote rel="thomashewitt">Szó volt itt a várból történőkitörésről, hogy megadni-nem megadni kellett volna magukat a későbbi legyilkoltaknak.
http://harcunk.info/index.php/78-archiv/87-1945-februar-11-13-kitores-a-varbol-dr-ronay-pal-visszaemlekezese

Azt kapták, amit érdemeltek a németek. Rühös patkány megszállók, csak nem a szovjet megszállóknak kellett volna agyonlőnie a német megszállókat, hanem a magyar szabadságharcosoknak a hazaáruló magyarokkal együtt! </blockquote>

Nemtom mire fel ez a mocskos hozzáállás. Szerencsétlen szétlőtt katonák nem tehettek arról, hogy hova küldték őket. Persze köztük is lehettek retek alakok, de akkor sem értelek.
Szeretnél te is szétlőve feküdni egy pocsolyában? Na ugye ,hogy nem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
10 506
9 340
113
Nemtom mire fel ez a mocskos hozzáállás. Szerencsétlen szétlőtt katonák nem tehettek arról, hogy hova küldték őket. Persze köztük is lehettek retek alakok, de akkor sem értelek.

Hát talán csak az, hogy Magyarországot, a hazámat szállták meg. Valahol azért húzni kell egy határt a megértésnek, a megszálló katona szempontjait az ittlétre ne vizsgáljuk már ha lehet! Ő a gyalázatos ellenség, akivel szemben a gyűlöletnek helye van, a megértésnek nincs, vagy különben a haza iránti szeretetet és/vagy védelmének érdekét kompromittáljuk!

Mi lesz a következő, megértés a szerencsétlen levágott tatár iránt, a rác martalóc szánása vagy a népirtó oláh légionárius szempontjainak átérzése!
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
298
83
Hölgyek, Urak!
A magyar csendőrség utódai a sógoroknál megvan, a taljánoknál megvan, a franciáknál megvan sőt az USA-ban is kiválóan működik a magyar alapokon! Nem véletlen küldik ki a magyar rendőrség bizonyos alakulatait leginkább a jenkikhez "tanulmányútra" régi magyar tankönyvek szerint. Igaz, Szuvorov? A magyar BM-et fel kéne oszlatni és újra kéne szervezni a régiek kihagyásával! Akkor, talán igaz lenne az állításod! Költői kérdés: Hol lesz nekünk még egy Keresztes Fischer Ferenc belügyminiszterünk? Bátortalanul: Egy Prónay Pálunk?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
20 613
17 718
113
<blockquote rel="thomashewitt">Szó volt itt a várból történőkitörésről, hogy megadni-nem megadni kellett volna magukat a későbbi legyilkoltaknak.
http://harcunk.info/index.php/78-archiv/87-1945-februar-11-13-kitores-a-varbol-dr-ronay-pal-visszaemlekezese

Azt kapták, amit érdemeltek a németek. Rühös patkány megszállók, csak nem a szovjet megszállóknak kellett volna agyonlőnie a német megszállókat, hanem a magyar szabadságharcosoknak a hazaáruló magyarokkal együtt! </blockquote>

Háát az a szabadságharcos sem elég egyértelmű. Azok a magyar szabadságharcosok gyakorlatilag mindkét oldalon harcoltak illetve egyiken sem. Nézőpont kérdése. A jó öreg Göncz Árpi bácsink is ott kúszott mászott a pesti utcákon és a várhegyen a szovjet katonák között.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
10 506
9 340
113
A magyar bakák is megérdemelték a Don-kanyarban...?

Ha orosz, vagy ukrán lennék, akkor simán azt mondanám, de magyar vagyok és a mi hódítóink voltak. Egyértelmű, hogy a civilizatorikus missziónk keretei között mi voltunk a jófiúk.

Mi vagyunk a jók. Ez a premissza.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 123
4 794
113
„Az ideiglenes nemzeti kormány 1.690/1945. M. E. számú rendelete a csendőrség feloszlatásáról és az államrendőrség megszervezéséről:

1. § (1) A m. kir. Csendőrség a múlt népellenes kormányait feltétlen engedelmességgel kiszolgálta, a magyar demokratikus mozgalmakat kíméletlen eszközökkel megsemmisíteni törekedett és a magyar parasztság és a magyar munkásság ellen megszámlálhatatlan erőszakot követett el, ezért a magyar nép egységes ítéletének végrehajtásaképpen az Ideiglenes Nemzeti Kormány megállapítja a magyar Csendőrségnek, mint testületnek a felelősségét és intézményét megszünteti, szervezetét feloszlatja.
...
Debrecen, 1945. évi március hó.
Miklós Béla s. k.
miniszterelnök”

Az <b>Alkotmánybíróság 44/1991. (VIII. 28.) </b>számú AB határozata megállapította, hogy az 1881. évi III. törvénycikk és az 1922. évi VII. törvénycikk alapján működő csendőrség nem volt olyan szervezet, amelynek tagjai eleve arra vállalkoztak volna, hogy bűnös célok érdekében lépjenek fel. Ezzel ellenkezőleg a cél tiszteletre méltó: a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűnözők kinyomozása és elfogása volt. A csendőrség nem a közhatalommal szemben álló külön hatalmi ág volt, hanem a magyar törvényesség egyik fenntartója. <b>Önmagában csendőrnek lenni nem jelent felróható magatartást.</b>

"<b>Franciaországban</b> a csendőrség elnevezése, részben a hadsereghez tartozó, katonailag szervezett rendőri egység, szervezeti ügyekben a Védelmi Minisztériumnak, szolgálati ügyekben a Belügyminisztériumnak van alárendelve. Főként a nagyvárosokon kívül, vidéken működik, elsődleges feladata a rendfenntartás és a közbiztonság védelme, de egyes speciális nyomozati munkákat is ellát, az utóbbi időben elkezdték "civilesíteni", bűnügyi laboratóriumokat működtet, illetve különleges nyomozócsoportokat hoz létre. Főként a Gendarmerie látja el a készenléti rendőri feladatokat is, illetve őrzi a kiemelt objektumokat, a bíróságokat, illetve védi a közjogi méltóságok biztonságát. A nagyobb városokban főként a Nemzeti Rendőrség (Police Nationale) működik, amely az elsődleges bűnügyi nyomozó szerv is, de a két nemzeti rendőri szerv mellett egyes városokban léteznek korlátozott hatáskörű önkormányzati rendőrségek (Police Municipale), melyek feladatai az utcai járőrözés, közúti ellenőrzési és közlekedésrendészeti tevékenységek és hasonlók."

"<b>Olaszországban</b> Arma dei Carabinieri, röviden Carabinieri a csendőrség elnevezése, szervezetileg részben a hadsereghez tartozó, de főleg rendészeti, jobbára a rendfenntartásra korlátozódó feladatokat ellátó rendőri egység. A testület szervezeti ügyekben a Védelmi Minisztériumnak (Ministro della Difesa), szolgálati és rendészeti ügyekben a Belügyminisztériumnak (Ministro dei Interiori) van alárendelve. Bűnügyi nyomozó jogköre korlátozott, a nyomozati jogköröket főleg a Polizia di Stato (Nemzeti Rendőrség) és a Guardia di Finanza (Pénzügyőrség) látja el, de a Carabinieri is rendelkezik speciális nyomozócsoportokkal. Az utóbbi években kiemelt szerep jutott a testületnek a maffia elleni harcban, de főleg a fegyveres összetűzésekben és a körözött személyek elfogásában vesz részt a csendőrség, az információgyűjtés és a bűnözői csoportok felderítése szintén főként a fent említett egyéb rendőri szervek hatáskörébe tartozik. Emellett a Carabinieri speciális tevékenységeket is ellát, például tagjaiból szerveződik a katonai rendőrség, illetve ők védik a közjogi méltóságokat és őrzik a kiemelt objektumokat."

"<b>Svájcban</b> a csendőrségnek semmilyen szervezeti kapcsolata nincs a hadsereggel, a csendőrök jogállása köztisztviselői. A Gendarmerie elnevezés még I. Napóleon francia császár idejéből származik. A testület nem szövetségi szinten létezik, a rendvédelmi szervek kantononként (tartományonként) önállóak. Kétféle rendőri szerv létezik minden tartományban, a Police de Sureté, mely teljesen civil szerv, és a bűnügyi nyomozati munkát látja el, illetve a Gendarmerie, mely az összes többi klasszikus "egyenruhás" szolgálatot (közterületi járőrözés, rendfenntartás, igazoltatás, közúti ellenőrzés, tömegesemények, tüntetések biztosítása, közintézmények őrzése stb.) ellátja."

"<b>Németországban</b> is működik csendőrség típusú rendvédelmi szerv, a Szövetségi Rendőrség (Bundespolizei). A testület neve egészen 2005-ig Szövetségi Határőrség (Bundesgrenzschutz) volt, azonban mivel a szervezet már régen ellátott általános rendőri feladatokat is, nevét módosították. A név maga megtévesztő, mivel a szervezet feladatköre főként a határellenőrzésre, a repterek ellenőrzésére, a szövetségi épületek őrzésére, a közjogi méltóságok védelmére, a tartományi rendőri erők támogatására, illetve a terrorelhárításra terjed ki. A klasszikus rendőri feladatokat a tartományok önálló rendőrségei látják el. Nyomozati jogkörrel a Bundespolizei csak kis mértékben rendelkezik, kiemelt, több tartományt érintő bűnügyekben önálló, civil szövetségi bűnügyi rendőri szerv, a BKA (Bundeskriminalamt = Szövetségi Bűnügyi Rendőrség vagy Hivatal) gyakorolja a nyomozóhatósági jogköröket."
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
163
43
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 123
4 794
113
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.

Utólag könnyű okosnak lenni, hogy ezt vagy azt kellett volna tenni.
Ahhoz, hogy véleményt tudj alkotni, elsősorban a korabeli dokumentumokat kellene átolvasni - rengeteget - miért is alakult így a helyzet, a közgondolkodás, az eszmei áramlatok Németországban, Magyarországon és a környező régiókban, vagy Európában.
Horthy életét, neveltetését, a környezete mentalitását meghatározta az a kor amelyben élt, Horthy Ferenc József szárnysegédeként kezdte pl. (a Monarchia hatása, udvari etikett, neveltetés), Hitlert személyes élményei, sorsa, kudarcai, családi kapcsolatai determinálták, mindezeket szépen csokorba kötötte az I. világháborút lezáró békediktátumok rendszere.
Éppen ezért nem kell csodálkozni azon ami történt. Hitlert a németek milliói választották meg, végső soron nem csalással, vagy erőszakos úton került hatalomra. Okai között a világgazdasági válság és az I. vh-t lezáró új hatalmi szerződések találhatók meg kiemeltként.

Ferdinand Foch (Fos) (1851-1929) francia marsall nyilatkozta nem sokkal a 19-20-as rablóbékék után: „Ez nem béke, csak fegyverszünet 20 évre.”
Pár hónapot tévedett.
Tehát a nyugati - antant - hatalmak ártatlanságát vizionálni a második világégés kitörésében, meglehetősen balga elképzelés.
Mivel a történelem képes megismételni önmagát, kisebb-nagyobb eltérésekkel ma is ez történik, csak a második második nagy konfliktus utáni felállásban. Ha egyik-másik birodalmi csoportosulás rá akarja kényszeríteni az akaratát másokra, abból semmi jó nem fog kisülni.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
298
83
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.
Én még beszélgettem néhány WM-ben annó dolgozó öreggel.
Egyöntetűen állították, hogy WM a legdemokratikusabb gyáros volt Magyarországon. Biztos megélhetést biztosított az ott dolgozóknak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
10 506
9 340
113
Amikor a múltkor szakmai szempontból alkottam véleményt a SZU elleni részvételünkről, egy immorális szociopata lettem. Most meg, hogy az erkölcsi vonzatát kerülgetem, az se jó...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 080
14 992
113
Amikor a múltkor szakmai szempontból alkottam véleményt a SZU elleni részvételünkről, egy immorális szociopata lettem. Most meg, hogy az erkölcsi vonzatát kerülgetem, az se jó...

Az erkölcsi vonzatnak rendkívül gyenge talapzat az, hogy amit magyarok csinálnak az jó, amit meg mások, az rossz. Attól az még nem tartozik a jó erkölcs körébe, hogy magyarok lőnek valakit a Dunába, akár Újvidéken teszik ezt, akár a pesti rakparton. Szar ügy, hogy Szergej elérte a Duna-kanyart anno, dehát mi erősen megelőztük őket a Don-kanyarbanl, de egyikért sem az a katona volt a felelős, akit odaküldtek harcolni. Ha engem kirabolnak, az rossz és bűnös tett, ha én teszem meg mással akkor az jó és erkölcsös? Magyarok és Magyarország is követett már el hibákat és bűnöket a történelemben, ugyanúgy ahogy más nemzetek és más nemzetiségű emberek is. Egyiknek sem örülök jobban, mint a másiknak....
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
163
43
A Tito partizánok hányszoros bosszút álltak?
A Tito partizán mamáját-feleségét-kislányát is úgyanúgy erőszakolták a felszabadítók.
Ennyit arról, mennyire számított, hogy ki volt a Donkanyarban, meg ki nem.
A Nemmersdorfi francia hadifoglyok, meg lengyel vasútépítő munkások sem voltak, még is legyilkolták őket.
A franciák még elé is mentek a hordának, még is.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 080
14 992
113
A Tito partizánok hányszoros bosszút álltak?
A Tito partizán mamáját-feleségét-kislányát is úgyanúgy erőszakolták a felszabadítók.
Ennyit arról, mennyire számított, hogy ki volt a Donkanyarban, meg ki nem.
A Nemmersdorfi francia hadifoglyok, meg lengyel vasútépítő munkások sem voltak, még is legyilkolták őket.
A franciák még elé is mentek a hordának, még is.

Ez mennyiben áll szemben azzal, amit én írtam? Szerintem ha valaki megerőszakolja/kiirtja a családomat, akkor van némi erkölcsi alapom akár elvágni a torkát, meg kiirtani azt is aki erre engedélyt/parancsot adott neki, de ha az ártatlan családjukat irtom ki, akkor ugyanolyan tetűláda leszek mint ők maguk.
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
163
43
Láttam már egy pár orosz veteránt nyilatkozni.
Mindegyik tagadta az elkövetett bűnöket, sőt tudatlan érveléssel: "amikor meglátták, milyen jólétben élnek a németek" indokolták a németek utálatát, de a nyomorukért, miért nem Kobára haragudtak?
1 katonanő mondta, hogy hiba volt minden németet 1 kalap alá venni, mint fasisztát.
Érdekes aspektusa a felszabadítás utánról, hogy Sztálin már nem bízott meg azokban, akik látták a nácik által teremtett civilizációt.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 123
4 794
113
A szövetségesek egyik nemes bosszújáról, akik nem nagyon maradtak adósak. Ezen az "eseményen" 200.000 német civil áldozat.

http://prokee.blog.hu/2016/02/13/drezda_bombazasa_1945_februar_13-14
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
163
43
Ott hálálták meg, amiért Hitler futni hagyott, 300,000 demoralizált angolt Dunkerque-nél.
Az aránytalanság ugyanúgy fenn áll, mint mindenhol a német-szövetséges háborús bűnök összevetésénél.
Angliában, légi-V1-V2 támadásokban, cuzáme 60,000 polgári személy halt meg.