A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Hölgyek, Urak!
A magyar csendőrség utódai a sógoroknál megvan, a taljánoknál megvan, a franciáknál megvan sőt az USA-ban is kiválóan működik a magyar alapokon! Nem véletlen küldik ki a magyar rendőrség bizonyos alakulatait leginkább a jenkikhez "tanulmányútra" régi magyar tankönyvek szerint. Igaz, Szuvorov? A magyar BM-et fel kéne oszlatni és újra kéne szervezni a régiek kihagyásával! Akkor, talán igaz lenne az állításod! Költői kérdés: Hol lesz nekünk még egy Keresztes Fischer Ferenc belügyminiszterünk? Bátortalanul: Egy Prónay Pálunk?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
<blockquote rel="thomashewitt">Szó volt itt a várból történőkitörésről, hogy megadni-nem megadni kellett volna magukat a későbbi legyilkoltaknak.
http://harcunk.info/index.php/78-archiv/87-1945-februar-11-13-kitores-a-varbol-dr-ronay-pal-visszaemlekezese

Azt kapták, amit érdemeltek a németek. Rühös patkány megszállók, csak nem a szovjet megszállóknak kellett volna agyonlőnie a német megszállókat, hanem a magyar szabadságharcosoknak a hazaáruló magyarokkal együtt! </blockquote>

Háát az a szabadságharcos sem elég egyértelmű. Azok a magyar szabadságharcosok gyakorlatilag mindkét oldalon harcoltak illetve egyiken sem. Nézőpont kérdése. A jó öreg Göncz Árpi bácsink is ott kúszott mászott a pesti utcákon és a várhegyen a szovjet katonák között.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A magyar bakák is megérdemelték a Don-kanyarban...?

Ha orosz, vagy ukrán lennék, akkor simán azt mondanám, de magyar vagyok és a mi hódítóink voltak. Egyértelmű, hogy a civilizatorikus missziónk keretei között mi voltunk a jófiúk.

Mi vagyunk a jók. Ez a premissza.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
„Az ideiglenes nemzeti kormány 1.690/1945. M. E. számú rendelete a csendőrség feloszlatásáról és az államrendőrség megszervezéséről:

1. § (1) A m. kir. Csendőrség a múlt népellenes kormányait feltétlen engedelmességgel kiszolgálta, a magyar demokratikus mozgalmakat kíméletlen eszközökkel megsemmisíteni törekedett és a magyar parasztság és a magyar munkásság ellen megszámlálhatatlan erőszakot követett el, ezért a magyar nép egységes ítéletének végrehajtásaképpen az Ideiglenes Nemzeti Kormány megállapítja a magyar Csendőrségnek, mint testületnek a felelősségét és intézményét megszünteti, szervezetét feloszlatja.
...
Debrecen, 1945. évi március hó.
Miklós Béla s. k.
miniszterelnök”

Az <b>Alkotmánybíróság 44/1991. (VIII. 28.) </b>számú AB határozata megállapította, hogy az 1881. évi III. törvénycikk és az 1922. évi VII. törvénycikk alapján működő csendőrség nem volt olyan szervezet, amelynek tagjai eleve arra vállalkoztak volna, hogy bűnös célok érdekében lépjenek fel. Ezzel ellenkezőleg a cél tiszteletre méltó: a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűnözők kinyomozása és elfogása volt. A csendőrség nem a közhatalommal szemben álló külön hatalmi ág volt, hanem a magyar törvényesség egyik fenntartója. <b>Önmagában csendőrnek lenni nem jelent felróható magatartást.</b>

"<b>Franciaországban</b> a csendőrség elnevezése, részben a hadsereghez tartozó, katonailag szervezett rendőri egység, szervezeti ügyekben a Védelmi Minisztériumnak, szolgálati ügyekben a Belügyminisztériumnak van alárendelve. Főként a nagyvárosokon kívül, vidéken működik, elsődleges feladata a rendfenntartás és a közbiztonság védelme, de egyes speciális nyomozati munkákat is ellát, az utóbbi időben elkezdték "civilesíteni", bűnügyi laboratóriumokat működtet, illetve különleges nyomozócsoportokat hoz létre. Főként a Gendarmerie látja el a készenléti rendőri feladatokat is, illetve őrzi a kiemelt objektumokat, a bíróságokat, illetve védi a közjogi méltóságok biztonságát. A nagyobb városokban főként a Nemzeti Rendőrség (Police Nationale) működik, amely az elsődleges bűnügyi nyomozó szerv is, de a két nemzeti rendőri szerv mellett egyes városokban léteznek korlátozott hatáskörű önkormányzati rendőrségek (Police Municipale), melyek feladatai az utcai járőrözés, közúti ellenőrzési és közlekedésrendészeti tevékenységek és hasonlók."

"<b>Olaszországban</b> Arma dei Carabinieri, röviden Carabinieri a csendőrség elnevezése, szervezetileg részben a hadsereghez tartozó, de főleg rendészeti, jobbára a rendfenntartásra korlátozódó feladatokat ellátó rendőri egység. A testület szervezeti ügyekben a Védelmi Minisztériumnak (Ministro della Difesa), szolgálati és rendészeti ügyekben a Belügyminisztériumnak (Ministro dei Interiori) van alárendelve. Bűnügyi nyomozó jogköre korlátozott, a nyomozati jogköröket főleg a Polizia di Stato (Nemzeti Rendőrség) és a Guardia di Finanza (Pénzügyőrség) látja el, de a Carabinieri is rendelkezik speciális nyomozócsoportokkal. Az utóbbi években kiemelt szerep jutott a testületnek a maffia elleni harcban, de főleg a fegyveres összetűzésekben és a körözött személyek elfogásában vesz részt a csendőrség, az információgyűjtés és a bűnözői csoportok felderítése szintén főként a fent említett egyéb rendőri szervek hatáskörébe tartozik. Emellett a Carabinieri speciális tevékenységeket is ellát, például tagjaiból szerveződik a katonai rendőrség, illetve ők védik a közjogi méltóságokat és őrzik a kiemelt objektumokat."

"<b>Svájcban</b> a csendőrségnek semmilyen szervezeti kapcsolata nincs a hadsereggel, a csendőrök jogállása köztisztviselői. A Gendarmerie elnevezés még I. Napóleon francia császár idejéből származik. A testület nem szövetségi szinten létezik, a rendvédelmi szervek kantononként (tartományonként) önállóak. Kétféle rendőri szerv létezik minden tartományban, a Police de Sureté, mely teljesen civil szerv, és a bűnügyi nyomozati munkát látja el, illetve a Gendarmerie, mely az összes többi klasszikus "egyenruhás" szolgálatot (közterületi járőrözés, rendfenntartás, igazoltatás, közúti ellenőrzés, tömegesemények, tüntetések biztosítása, közintézmények őrzése stb.) ellátja."

"<b>Németországban</b> is működik csendőrség típusú rendvédelmi szerv, a Szövetségi Rendőrség (Bundespolizei). A testület neve egészen 2005-ig Szövetségi Határőrség (Bundesgrenzschutz) volt, azonban mivel a szervezet már régen ellátott általános rendőri feladatokat is, nevét módosították. A név maga megtévesztő, mivel a szervezet feladatköre főként a határellenőrzésre, a repterek ellenőrzésére, a szövetségi épületek őrzésére, a közjogi méltóságok védelmére, a tartományi rendőri erők támogatására, illetve a terrorelhárításra terjed ki. A klasszikus rendőri feladatokat a tartományok önálló rendőrségei látják el. Nyomozati jogkörrel a Bundespolizei csak kis mértékben rendelkezik, kiemelt, több tartományt érintő bűnügyekben önálló, civil szövetségi bűnügyi rendőri szerv, a BKA (Bundeskriminalamt = Szövetségi Bűnügyi Rendőrség vagy Hivatal) gyakorolja a nyomozóhatósági jogköröket."
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.

Utólag könnyű okosnak lenni, hogy ezt vagy azt kellett volna tenni.
Ahhoz, hogy véleményt tudj alkotni, elsősorban a korabeli dokumentumokat kellene átolvasni - rengeteget - miért is alakult így a helyzet, a közgondolkodás, az eszmei áramlatok Németországban, Magyarországon és a környező régiókban, vagy Európában.
Horthy életét, neveltetését, a környezete mentalitását meghatározta az a kor amelyben élt, Horthy Ferenc József szárnysegédeként kezdte pl. (a Monarchia hatása, udvari etikett, neveltetés), Hitlert személyes élményei, sorsa, kudarcai, családi kapcsolatai determinálták, mindezeket szépen csokorba kötötte az I. világháborút lezáró békediktátumok rendszere.
Éppen ezért nem kell csodálkozni azon ami történt. Hitlert a németek milliói választották meg, végső soron nem csalással, vagy erőszakos úton került hatalomra. Okai között a világgazdasági válság és az I. vh-t lezáró új hatalmi szerződések találhatók meg kiemeltként.

Ferdinand Foch (Fos) (1851-1929) francia marsall nyilatkozta nem sokkal a 19-20-as rablóbékék után: „Ez nem béke, csak fegyverszünet 20 évre.”
Pár hónapot tévedett.
Tehát a nyugati - antant - hatalmak ártatlanságát vizionálni a második világégés kitörésében, meglehetősen balga elképzelés.
Mivel a történelem képes megismételni önmagát, kisebb-nagyobb eltérésekkel ma is ez történik, csak a második második nagy konfliktus utáni felállásban. Ha egyik-másik birodalmi csoportosulás rá akarja kényszeríteni az akaratát másokra, abból semmi jó nem fog kisülni.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Ellent kellet volna állni, de már 1941 májusában, amikor Hitlernek a balkáni támadáshoz, kellett a felvonulási útvonal.
A háború után fel kellett volna akasztani azokat, akik Horthynak azt tanácsolták, hogy ellent ne merjen mondani Hitlernek.
Így nyertek 3 évet a tanácsadók, mert különben 41 nyarán láthatták volna az "Arbeit macht frei" táblácskát.
Weisz Manfréd sem várta be a "felszabadítókat", mert a Tanácsköztársaság idején saját bőrén tapasztalta a bolsi terrort. Államosították a gyárát, ami a mindene volt, szerencsével élte túl az öngyilkossági kísérletét.
Amikor nyilvánvaló volt, hogy nemsokára ideérnek a "felszabadítók", mindenét átadta a németeknek, hogy 40 fős családjával emigrálhasson.
Bölcs döntés volt, mert egy nincstelen hortobágyra, vagy Recskre száműzött ember lett volna belőle, már, ha túléli a szadista vörös katonák burzsujozását.
Én még beszélgettem néhány WM-ben annó dolgozó öreggel.
Egyöntetűen állították, hogy WM a legdemokratikusabb gyáros volt Magyarországon. Biztos megélhetést biztosított az ott dolgozóknak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Amikor a múltkor szakmai szempontból alkottam véleményt a SZU elleni részvételünkről, egy immorális szociopata lettem. Most meg, hogy az erkölcsi vonzatát kerülgetem, az se jó...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Amikor a múltkor szakmai szempontból alkottam véleményt a SZU elleni részvételünkről, egy immorális szociopata lettem. Most meg, hogy az erkölcsi vonzatát kerülgetem, az se jó...

Az erkölcsi vonzatnak rendkívül gyenge talapzat az, hogy amit magyarok csinálnak az jó, amit meg mások, az rossz. Attól az még nem tartozik a jó erkölcs körébe, hogy magyarok lőnek valakit a Dunába, akár Újvidéken teszik ezt, akár a pesti rakparton. Szar ügy, hogy Szergej elérte a Duna-kanyart anno, dehát mi erősen megelőztük őket a Don-kanyarbanl, de egyikért sem az a katona volt a felelős, akit odaküldtek harcolni. Ha engem kirabolnak, az rossz és bűnös tett, ha én teszem meg mással akkor az jó és erkölcsös? Magyarok és Magyarország is követett már el hibákat és bűnöket a történelemben, ugyanúgy ahogy más nemzetek és más nemzetiségű emberek is. Egyiknek sem örülök jobban, mint a másiknak....
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
A Tito partizánok hányszoros bosszút álltak?
A Tito partizán mamáját-feleségét-kislányát is úgyanúgy erőszakolták a felszabadítók.
Ennyit arról, mennyire számított, hogy ki volt a Donkanyarban, meg ki nem.
A Nemmersdorfi francia hadifoglyok, meg lengyel vasútépítő munkások sem voltak, még is legyilkolták őket.
A franciák még elé is mentek a hordának, még is.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A Tito partizánok hányszoros bosszút álltak?
A Tito partizán mamáját-feleségét-kislányát is úgyanúgy erőszakolták a felszabadítók.
Ennyit arról, mennyire számított, hogy ki volt a Donkanyarban, meg ki nem.
A Nemmersdorfi francia hadifoglyok, meg lengyel vasútépítő munkások sem voltak, még is legyilkolták őket.
A franciák még elé is mentek a hordának, még is.

Ez mennyiben áll szemben azzal, amit én írtam? Szerintem ha valaki megerőszakolja/kiirtja a családomat, akkor van némi erkölcsi alapom akár elvágni a torkát, meg kiirtani azt is aki erre engedélyt/parancsot adott neki, de ha az ártatlan családjukat irtom ki, akkor ugyanolyan tetűláda leszek mint ők maguk.
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Láttam már egy pár orosz veteránt nyilatkozni.
Mindegyik tagadta az elkövetett bűnöket, sőt tudatlan érveléssel: "amikor meglátták, milyen jólétben élnek a németek" indokolták a németek utálatát, de a nyomorukért, miért nem Kobára haragudtak?
1 katonanő mondta, hogy hiba volt minden németet 1 kalap alá venni, mint fasisztát.
Érdekes aspektusa a felszabadítás utánról, hogy Sztálin már nem bízott meg azokban, akik látták a nácik által teremtett civilizációt.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
A szövetségesek egyik nemes bosszújáról, akik nem nagyon maradtak adósak. Ezen az "eseményen" 200.000 német civil áldozat.

http://prokee.blog.hu/2016/02/13/drezda_bombazasa_1945_februar_13-14
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Ott hálálták meg, amiért Hitler futni hagyott, 300,000 demoralizált angolt Dunkerque-nél.
Az aránytalanság ugyanúgy fenn áll, mint mindenhol a német-szövetséges háborús bűnök összevetésénél.
Angliában, légi-V1-V2 támadásokban, cuzáme 60,000 polgári személy halt meg.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ott hálálták meg, amiért Hitler futni hagyott, 300,000 demoralizált angolt Dunkerque-nél.
Az aránytalanság ugyanúgy fenn áll, mint mindenhol a német-szövetséges háborús bűnök összevetésénél.
Angliában, légi-V1-V2 támadásokban, cuzáme 60,000 polgári személy halt meg.

Háborúban nincs se hála, se arányos hadviselés, se kiegyensúlyozott öldöklés. A háború arról szól, hogy minden harcoló fél bevet minden rendelkezésére álló eszközt a győzelem érdekében, ha egyszer kitörnek a harcok. Angliában nem a német Luftwaffe mértéktartása miatt halt meg "csak annyi ember" amennyi, ha a németeken múlt volna, sokkal többen haltak volna meg, de ennyire volt kapacitás, és persze dettó a másik oldal is ugyanígy harcolt. Senkinek ne legyen kétsége, ha 45 aug.-ban Németország még harcolt volna, akkor a Little Boy-t Berlin kapta volna. És azért ne vessük már el a sulykot, az angolok "hálásak lehettek volna Dnkerque-ért" (?), de mitől lettek volna hálásak az azt megelőző osztrák Anschluss-ért, Csehország megszállásáért, Lengyelország lerohanásáért, Németország skandináv hadjáratáért (kihagytam valamit, lehet totózni mi nem volt még elég H.-nek) - és '40 május 10-ig mégsem támadták semmi komoly erővel Németországot, amíg a Benelux-országokat meg nem támadta Hitler, addig az angolok "kissé furcsán harcoltak".
 

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
" Berlin kapta volna"
Drezda, mert korábban nem bombázták, mint Hirosimát, meg Nagasakit sem.
Angol gyarmatosítók, akik a fél világot leigázták, mekkora erkölcsi fölényben voltak, a szivarozó alkoholistával az élen?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
" Berlin kapta volna"
Drezda, mert korábban nem bombázták, mint Hirosimát, meg Nagasakit sem.
Angol gyarmatosítók, akik a fél világot leigázták, mekkora erkölcsi fölényben voltak, a szivarozó alkoholistával az élen?

Ne haragudj, de szerintem egyik háborút sem az erkölcsi fölényért vívja egyik fél sem, viszont mindenki azt hirdeti magáról, hogy az erkölcsi fölény az övé, ezért jogos a háborúja. Nem találsz olyan politikust a világon sem a múltban sem a jövőben, aki azt mondaná, hogy "mi azért háborúzunk, mert mi vagyunk a rossz oldalon álló rossz fiúk, és ezért csakis rosszat tudunk tenni!".
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
" Berlin kapta volna"
Drezda, mert korábban nem bombázták, mint Hirosimát, meg Nagasakit sem.
Angol gyarmatosítók, akik a fél világot leigázták, mekkora erkölcsi fölényben voltak, a szivarozó alkoholistával az élen?
+1
Emelel meg kár vitatkozni!