A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Nézegettem most a Tűzszerészeink facebook oldalát, ezt a 10,5cm-es francia rro gránát hogy keveredhetett mifelénk? Esetleg nem is a miénk volt hanem valami balkáni antant adomány az 1. vh. utánról?
Canon de 105mm C (L/17) Mle1935 Bourges
Type : howitzer
Crew : 1 NCO + 6 men
Caliber : 105mm
Barrel length : 1760 mm
Weight in action : 1627 kg
Elevation : -5° to +45°
Traverse : 52°
Ready to fire in 5 minutes
Rate of fire : 15 rpm
HE Shell
Maximum range : 10500 m
Projectile weight : 15.6 kg
V° : 465 m/s
Used by Germans under the name 10.5cm leFH 325 (f)

Canon de 105mm C (L/20) Mle1934 Schneider
Type : howitzer
Crew : 1 NCO + 6 men
Caliber : 105mm
Barrel length : 2090 mm
Weight in action : 1722 kg
Elevation : -7° to +38.7°
Traverse : 39.6°
Ready to fire in 5 minutes
Rate of fire : 15 rpm
HE Shell
Maximum range : 10500 m
Projectile weight : 15.6 kg
V° : 465 m/s
Used by Germans under the name 10.5cm leFH324 (f)
A németek használták a meghódított Franciaország fegyverzetét a lőszerkészlettel együtt. Valószínűleg mi is kaptunk belőle.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
A második világháborús fegyvereket bemutató sorozatunk új résszel jelentkezik, amelynek "főszereplője" az 1915 M 7,5 cm-es hegyiágyú.
Az eszközt Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mutatja be.

 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Itt a kormány újabb feladata: Izrael mellett nálunk is nemzeti hősként kellene ünnepelni az ellenünk partizánkodó Szenes Hannát
Forrás: https://kuruc.info/r/2/230052/
A kurucon lévő pár félszón kívül én nem találom nyomát annak, hogy "ellenünk partizánkodott" volna. A wikipedia oldala alapján 1921-ben Budapesten született és csak 1939-ben hagyta el az országot, mivel a zsidótörvények miatt nem tanulhatott tovább, és a "Szent Föld"ön képezték ki a britek többedmagával olyan feladatokra, aminek a célja a zsidók deportálásának megakadályozása lett volna. Elvileg egy hónapot voltak jugóban és utána szivárogtak át Magyarországra, ahol elkapta egy csendőr, rabosították, majd a nemzetvezető alatt lazán kivégezték. Zavaros idők voltak azok, pláne zsidóként, hogy ki kivel is van... a "legviccesebb" az az ismerős, aki zsidó nőként egy ss tisztbe lett szerelmes és a háború után gyerekük is lett. Persze lehet, hogy a kurucok tudnak részleteket, hogy milyen háborús bűnöket követett el miközben a másik háborús bűncselekményt próbálta megakadályozni, de ez így kevés szerintem akár pro akár kontra állásfoglaláshoz a hölgy világháborús szerepének megítélésében.

Nem ehhez kapcsolódik, de a múlt felderítésével kapcsolatosan további érdekesség az, hogy hivatalosan itthon a vkf/2 illetve vkf/5 teljes iratanyagát igazi titkosszolgákhoz méltóan sikerült megsemmisíteni, legalábbis mindenhol ezt állítják. Akkor tessék mondani, hogyan hajtották végre azt a rendeletet a szocializmusban, hogy ezen szervezetek tagjait úgy kell kezelni, mintha priuszuk lenne... nagyon sokminden nem látott napfényt ebből az időszakból és mindenki csak dumál arról, hogy ki mit csinált, mert az iratokat marha mélyen elásták... (a hölgyet pont a vkf/2 kémelhárítás kellett elvileg kihallgassa).

Érdekes, hogy az is csak pl pár éve került feketén-fehéren leírásra, hogy a Rongyosgárda Kárpátalján/Felvidéken csak elvitte a balhét, a fegyveres akciókat a Vkf/5 szervezte, és amikor kompromittálódott az akció, akkor gyorsan előkapták a rongyosvezírt, hogy vállalja magára a bulit. Sokminden van még elásva. Én örülnék neki, ha a rokonoknak legalább kutatható lenne legalább a rokon tekintetében.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Épp csak beszéltünk róla, erre szembe jön ez a videó (főleg az utolsó 5 perce):
Annak, akit érdekel, hogy mi NEM stimmel az utolsó 5 percben, itt van egy kis olvasnivaló:
Akit a részletek érdekelnek, az olvassa el a Felderítő szemlét, akit a reveláció, az meg e nemrég (2007) kiadott Ujszászy emlékiratokat.

Tudom, idő amíg mindenkihez eljutnak a friss kutatások eredményei, de így tartják magukat a hülyeségek a szubkultúrákban a kis zárványvilágban. Pont hozza a mai szomorú fiatalság vloggervilágának a szintjét, akik csak tolják a videókat, de nem olvasnak...
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
76
596
83
A sajtótájékoztató élő közvetítése visszanézhető a Facebookon!

Néhány fotó az elsőként felszínre hozott és a mai sajtótájékoztatón bemutatott roncsdarabokról:

VWwIPSb.jpg
jJR7G7E.jpg
WE5lgCS.jpg
xTP9oUH.jpg
aBA8Xtw.jpg
UXZ6D1o.jpg
WUg8lxC.jpg
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
76
596
83
Messerschmitt vadászgépet találtak a Balatonban - Magyar Nemzet

"A leletek kapcsán Magó Károly zászlós, hadtörténész elmondta: a levéltári adatok, a fellelhető visszaemlékezések alapján határozták meg a roncs helyét, ami nagy valószínűséggel egy Magyar Királyi Légierőben szolgáló Messerschmitt Me 109 típusú gép. A hadtörténész szerint jó eséllyel a győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján készült repülőgépről, egy Me 109G-ről van szó. A felszínre került alkatrészeket – egy gyűrődött, zöld-piros színű légcsavarkúpot, egy ép, zöld festésű légcsavartollat, a motor egyik oldalburkolatát, amelyen még látható egy piros 12-es szám lenyomata, a gép rádióját, a fedélzeti gépágyú kabinon belüli, magyar felirattal ellátott borítását, valamint akkumulátort, generátort, üzemanyagszűrőt és a póttartály maradványát – mutatták be a múzeumban, ahol előreláthatólag szeptember 30-ig láthatók. Elhangzott: a búvárok felmérték a víz alatt maradt roncsok állapotát; a hetvencentis iszapban a motor viszonylag ép állapotban maradt, s további nagy méretű szerkezeti elemek is vannak még a tómederben."
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Üdv! Ezt ma találtam! Valószínűleg 2. Vháborús. Tereprendezés közben. A hetekben a sokadik. A tűzszerészek még nem vitték el. Vajon mi lehet. Kb 700mm hosszú és 150mm átmérő.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A 150/152 mm elég elterjedt tarack űrméret volt, nagyon sokminden lehet. sFH18 15cm ugrott be először és az ő Gr19Be-je, meg a 152 mm-es M1943 (D-1) de nem találtam a neten olyan lőszerüknek nyomát, ami eléggé hasonlítana erre. Hogy paráztassalak kicsit :) megjegyzem továbbá, hogy ebben az űrméretben majd 30.000 vegyi fegyver töltetű tüzérségi lőszer is készült még a magyar honvédség részére is, amiket legjobb tudomásunk szerint nem vetettek be, de én nem lennék meglepve ha kallódna itt-ott belőle. Ld itt meg itt. Nagy számok törvénye alapján kizárt, hogy ilyesmibe fuss, hacsak nem az egyik régi raktár, vagy töltőüzem környékén áskálódnál. Az, hogy ezek hol voltak, azt nem reklámozzák, így nehéz biztosan tudni hol kell vigyázni... szóval hagyd a hozzá értő tűzszerészekre.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
A 150/152 mm elég elterjedt tarack űrméret volt, nagyon sokminden lehet. sFH18 15cm ugrott be először és az ő Gr19Be-je, meg a 152 mm-es M1943 (D-1) de nem találtam a neten olyan lőszerüknek nyomát, ami eléggé hasonlítana erre. Hogy paráztassalak kicsit :) megjegyzem továbbá, hogy ebben az űrméretben majd 30.000 vegyi fegyver töltetű tüzérségi lőszer is készült még a magyar honvédség részére is, amiket legjobb tudomásunk szerint nem vetettek be, de én nem lennék meglepve ha kallódna itt-ott belőle. Ld itt meg itt. Nagy számok törvénye alapján kizárt, hogy ilyesmibe fuss, hacsak nem az egyik régi raktár, vagy töltőüzem környékén áskálódnál. Az, hogy ezek hol voltak, azt nem reklámozzák, így nehéz biztosan tudni hol kell vigyázni... szóval hagyd a hozzá értő tűzszerészekre.
Köszönöm! Ahonnan kitermelték a földet, álítólag lőszerraktár volt, és a menekülő németek a mellette lévő tóba dobálták amit nem tudtak elvinni. Mult héten gyújtóbombát és a tűzszerészek szerint “szükségbombát” találtak. Plusz rengeteg kisebb lőszert, fegyvert. Most ez jött elő. Bár, ez már az én telkemen bukkant fel a töltésből.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
A kivégzőosztag előtt

Ezek a fotók nemrég jelentek meg, egy, a keleti fronton harcoló Hitler-tiszt archívumából.
1941.08.05-én a szmolenszki csatatér délnyugati részén fogságba esett politikai tiszt a 16. hadseregből. Ezek a kihallgatás, és a kivégzés előtt készült fényképek.
Hitler parancsa a Vörös Hadsereg politikai tisztjeinek azonnali likvidálására nem hagyott neki esélyt a túlélésre.

E7FSXjJWYAsbMb3

E7FSFDoWQAMs0HV

E7FSE29XEAIbGBs

E7FSXW7WYAkUhrR
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Köszönöm! Ahonnan kitermelték a földet, álítólag lőszerraktár volt, és a menekülő németek a mellette lévő tóba dobálták amit nem tudtak elvinni. Mult héten gyújtóbombát és a tűzszerészek szerint “szükségbombát” találtak. Plusz rengeteg kisebb lőszert, fegyvert. Most ez jött elő. Bár, ez már az én telkemen bukkant fel a töltésből.


Ez helyileg Celldömölk?