1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Nagy Háború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - omae által indítva @ 2016. december 18..

 1. torsen

  torsen Well-Known Member

  Mindamellett, hogy tetszik a kép, ezt a hajóosztályt ebben a formában már nem kellett volna meg megépíteni. A három Radetzky helyett inkább két Viribus kellett volna,így lett volna két, 3 hajóból álló dreadnought kötelékünk. Dehát a "mi lett volna ha..." kezdetű mondatok mind hülyeségek. Most én követtem el a hülyeséget...
   
  endre likes this.
 2. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Igen, meg az Ersatz Monarch osztály sem lett volna rossz. Ettől még szerintem ugyan úgy őrizték volna a kikötőt, mint ahogy a valóságban is megtörtént, egyszerűen nem mertek bevállalni semmilyen kockázatot a vezetők. Ennek mondjuk az eredménye volt az, hogy a kisebb egységekkel és búvárnaszádokkal elég jól szerepeltünk.
   
  endre and blitzkrieg like this.
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  Talán ha több Viribus/Tegethoff van, merészebbek lettek volna, bár a Radetzky-k megépítése is a tipikus KuK tökölődés mintapéldája volt. Miközben már mindenki a Dreadnoght-ot "másolta" mi még belevágtunk egy egyedülálló hajóosztályba, ami viszonylag modern hajótesttel, elavult hajtással (de megfelelő sebességgel), és félszívvel bevállalt tüzérséggel (primer és szekunder, de a szekunder szokatlanul erős volt) készült.
   
  endre likes this.
 4. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Örültek akkoriban, hogy a három Radetzky-t sikerült átrugdosniuk a pénzügyminisztériumon. A korabeli fenyegetések ellen jók voltak, francia, olasz dreadnought még kanyarban sem volt az építésükkor.
   
  endre, torsen and fapp_supervisor like this.
 5. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Szerintem inkább a tengeralattjárókat, torpedónaszádokat és egyéb kisebb egységeket kellett volna gyártaniuk full gőzzel, a legnagyobb tj például 500 valahány tonnás volt emlékeim szerint, de ezt sem mi csináltuk hanem zsákmány volt.
   
 6. torsen

  torsen Well-Known Member

  Ebben igazad van én műszaki szempontokat néztem elsősorban. Ja, és Ferenc Ferdinánd ki nem állhatta a tengerészeket (meg a magyarokat) így csoda, hogy épült egyáltalán valami.
   
  arbalest likes this.
 7. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Persze, de ezt utolag konnyu... Akkoriban azert kevesen gondoltak vagy korulbelul senki, hogy az U-boot es a torpedonaszad igen komoly fenyegetest jelenthet.
   
 8. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Az első vh előtt több olyan nagy hadgyakorlat volt tengeren(franciáknál pl.) ahol igen jó eredményt értek el ezekkel a kis egységekkel később pedig a háború első felében. Inkább a vaskalaposság számlájára írnám. illetve a Monarchia hadseregében a haditengerészet mindig is pária volt, nem sikerült igazán az élvonalban maradni technikai szempontból, ettől függetlenül szerintem egész jól helytállt a fegyvernem a lehetőségekhez képest.
   
 9. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Nem vaskalapossagnak neveznem, inkabb egyszeruen meroben mas volt az iranyvonal, az elkepzeles es ezen valtoztatni illetve belatni nem rovid ido. Velemenyem szerint is eleg jol, sot!
   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Szerintem a KuKK a pénzügyi és politikai lehetőségeihez képest egész jó munkát végzett. 1914-re sikerült egy modern, megfelelő erőt jelentő romboló és kiscirkáló magot felépíteni, a Redetzky-osztály méltó ellenfele volt a korabeli francia és olasz csatahajóknak, és bár iszonyú áron, de a megrendelt 4-ből 3 dreadnought szolgálatba állt. Pont ezek az utóbbiak mutatják, hogy mennyire pengeélen táncolt a flotta, hiszen hitelre úgy rendelték meg őket, hogy a kincstár még nem vállalt kezességet. Iszonyú rizikó volt. Gyakorlatilag a flotta már ekkorra túllépett a keretein.
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Én egyáltalán nem építettem volna meg sem a Radetzkyt, sem a Tegetthoff osztályt. A Monarchiának nem voltak tengeren túli területei, szárazföldi ellenlábasai voltak csak. Teljesen felesleges volt a komolyabb flotta. Partvédelemre elég lett volna a kisebb hajók is. Ha azt a pénzt a flotta helyett a szárazföldi hadsereg kapja, talán minden másképp alakul.
   
 12. torsen

  torsen Well-Known Member

  Talán...
   
 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Holnap Mindenszentek, holnap után halottak napja, emlékezzünk a hősökre :

  [​IMG]
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tegnap láttam hogy egy hősi halottnak kis nemzeti szín szalaggal volt átkötve a sírköve. Eddig nem tűnt fel, nagy városi parcellákban lehet hogy eddig is szokás volt nem tudom. Érdekes hogy "hazahozták" anno és a szülőfaluban temették el. Talán a közelben esett el 45-ben. Tavaly a két egykori Vörös Hadsereges katona sírköve volt átkötve szent György szalaggal. Addig ez sem tűnt fel.
   
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Sok helyen hivatalosan is megemlékeznek a hősi halottakról, van ahol a HM, van ahol az önkormányzat.
  Ez például a nyiregyházi hősök temetője :.
  [​IMG]
   
  wankel, pela3 and antigonosz like this.
 16. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  A háború egy ritkán fotózott de mindennapos eseménye. Élet a latrinán. :):)

  [​IMG]
   
  endre and antigonosz like this.
 17. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Hát,nem bonyolították túl a slozit,az biztos.:p
   
 18. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Ja de így is egy közösségi élmény volt. :D
   
 19. wankel

  wankel Active Member

Ezen oldal megosztása