1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. Pal

  Pal Well-Known Member

  jaj ne okoskodjak mar, a kozepiskolas alapokkal sem voltal tisztaban, olyanokat irtal itt, hogy az volt az egyetlen dolog amiben itt mindenki (kiveve hobagoly) egyetertett, hogy baromsag. Azutan legalabb mar kerdeztel okoskodas helyett (ami mondjuk becsulendo), elmond(tuk/tam) de meg annyit se irtal, hogy koszi. Erre most meg te folenyeskedsz itt, hogy alomvilagban elunk?
   
 2. Pal

  Pal Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 3. melampo

  melampo Well-Known Member

  Úgy híják, hogy Európai Uniós Társulási Szerződés. Azt hiszem. Csehország nem volt hajlandó lemondani a pénzkibocsátási jogáról és kategorikus nemet mondott minden próbálkozásra. Odáig fajult, hogy azt mondták, hogy akkor ők nem lépnek be. Az EU engedett és ők 100 %- ban megtartották a pénzkibocsátás jogát.
  Időnként tényleg nem tudom eldönteni, hogy provokáltok, vagy nem olvastok mást csak Blikket.
  Sokszor nem szándékosan vagyok sértő, csak azt hiszem , hogy provokáltok.
  Ez is ilyen.
  Ha nem, akkor él nélkül kéretik olvasni és értelmezni.
   
  zeal and haubagoi like this.
 4. melampo

  melampo Well-Known Member

  Azt hiszem mindenféle közgazdaságtannal és pénzügytannal kapcsolatos beszélgetést itt be kellene fejeznünk.
  Nincs az a kicsi ló amire érdemes lenne átülnöd.
   
  haubagoi likes this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Állapítsd már meg,hogy ki mivel van tisztában,te úgyis mindent tudsz,gyakran még azt is,amit nem.
  Mit köszönjek neked?
   
  haubagoi likes this.
 6. szommark

  szommark New Member

  haubagoi likes this.
 7. Pal

  Pal Well-Known Member

  1. Majd szerinted a Juncker elfenekeli a Matolcsit, ha megtudja, hogy tobbet nyomtatott, mint amit o megengedett csere cimen?
  2. Kezelo, nem elemzo, es igen mostmar hulyenek nezlek.
  3. Es egyelore te nem linkeltel errol forrast.
  4. Meg eleve ertelmetlen. Ha azt mondja, hogy Lo 50%-ot nem, akkor ki donti el, hogy minek az 50%-at? Ez is egy cowboyos mese lesz? Londonban tanito professzortol szemelyesen tudom, hogy a valsag alatt Lo nyomtatott extra penzt. Senki sem szokta ezt nagydobra verni, de attol meg csinaljak.
   
 8. Pal

  Pal Well-Known Member

  Bocsi, osszekevertelek.
   
 9. Pal

  Pal Well-Known Member

  Hat az jo volna, mielott a cowboyod elhordja a 10 dollarosokkal az osszes az altalad kitalalt uj epuletet mag utat meg mindent a tanmesedbol. Te talaltad ki es nem vetted eszre, hogy meg a hamis 100 dollaros is erteket csinalt?
  De ne hidd, hogy terelek:
  1. Szerinted a Juncker majd elfenekeli Matolcsyt ha tobbet nyomtat mint azt az a szerzodes engedi?
  2. Ja, mostmar nem is a kernbank penzcsinalasa a lenyeg, hanem hirtelen a jegybanke?
  3. Eleve ertelmetlen, ha csak 50%-rol mond le: ki donti el hogy minek az 50%-a?
  4. De mivel maga a kinyomtatott papirfecni kb. mindegy, az szamit a monetaris politika szempontjabol, hogy mennyi az erteke, es azt bizony meg mindig azok az orszagok dontik el, amelyek megtartottak a sajat valutat, tehat Mo is. Es ezert tartjak meg, mert akkor le tudjak ertekelni es versenyelonyhoz jut, foleg valsagkor. Te persze tehetsz ugy mintha mar csak annyira lenne magyar monetaris politika mint Gorog, de valahogy megis ott van gaz, meg munkanelkuliseg. Szerinted miert tiltottak meg Breton-woodsban a leertekelest egymashoz kepest? Ha megteheted akkor van onallo monetaris politikad, ha tetszik ha nem, fuggetleul attol, hogy hogy mukodik a penzjegynyomda.
  5. Honnan volt plusz egy trillio HUF csak hogy az MNB raontse a piacra? Szerinted ki nem szarta le a valsag kozepen, hogy Junckernek tetszik-e? Attol meg hogy egy orszag sose veri nagydobra a penznyomtatast, attol meg csinaljak es nem csak az elkopott cserelesere. Biztosan tudom, hogy Lo nyomtatott penzt a valsag alatt ezen felul is. Es nagyon gyanus hogy Mo is.
  6. es ez lesz (tetszik vagy nem) a jovo is: a kovetkezo valsagot mar szo szerint helikopterpenzel oldjak majd meg.
   
  blitzkrieg likes this.
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Pál, te egyáltalán tisztában vagy azzal, hogy a pénz NEM NYOMTATÁSSAL keletkezik?! :eek:

  (Nem tudom hány fórumozó van tisztában vele, de a jegybank a pénzt nem bankjegyek kinyomtatásával hozza létre, hanem bankszámlán, bankszámlapénz formájában teremti. Fizikai bankjegyet csak akkor nyomtatnak, ha valaki fel akarja venni a pénzt a bankszámlájáról és nem lenne hozzá elég készpénz.
  Azaz nem a bankszámlapénz jön létre azáltal, hogy valaki bankjegyeket fizet be a bankszámlára, hanem a pénz bankszámlákon teremtődik, és majd csak akkor jelenik meg fizikai bankjegy formájában, amikor kiveszik a bankszámláról. Mivel a pénzmennyiség többsége bankszámlapénz, azért elég kevesebb bankjegyet nyomtatni, mint amennyi pénz forgalomban van.)
   
  fip7 likes this.
 11. Pal

  Pal Well-Known Member

  Termeszetesen, de ettol fuggetlenul igenis fontos joga egy jegybanknak, hogy nyomtathat ha akar. Attol meg, hogy sok dologba nem ertettunk egyet te sem gondolhatod, hogy azt hiszem, hogy a lenyeg a nyomtatas. De ettol fuggetlenul neha (valsagok idejen) nyomtatnak is es tobbet mint ami a kopasbol eredeto csere miatt kell, csak nem jelentik be. De nem azt mondom, hogy mindegyik es mindig, de megvan a lehetoseguk, noha nyilvanvaloan normalis esetben ez jelentektelen, en magam irtam, hogy "maga a kinyomtatott papirfecni kb. mindegy".
   
 12. Pal

  Pal Well-Known Member

  Mondom maskepp: ha a tuloldalon nem konyvel le lenyegeben semmit, akkor fedezet nelkul csinalta a penzt tehat "nyomtatott". Hagyomanyosan igy hivjuk, akkor is ha ma mar nyilvan szamlapenz es a bank-jegy csak egy papirfecni. Jegybank megteheti es kesz (mondjuk a Simor fele MNB-rol eltudom hinni hogy errol a jogarol elore, meg az euro csatlakozas elott lemondott, de noramlis allam ilyet nem tesz, es az MNB - EKB parharc masrol sem szol minthogy a Matolcsy ota az MNB nem azt csinalja amit az EKB akar, tehat szerintem az MNB is nyomtatott (igen, szamlan, de papiron is) penzt. Ezert tamadja az EKB, nem a mukincsvasarlas miatt, az max a fedostory.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Na ebben viszont maximálisan egyetértünk. Sőt erre vezethető vissza úgylehet a növekvő német-magyar ellentét is, nem a migránsokra.
   
 14. Pal

  Pal Well-Known Member

  Akkor osszegezve:
  Mikor ramutatok kb. 10 ervet felsorolva, hogy hol a hiba az eszmefuttatasotokban, akkor az eredmeny:
  kb. 9-t ignoraltok, mivel nem tudtok ra mit mondani, egybe belekottok, amire en valaszolok arra is irva 5-10 ervet, hogy miert hulyeseg amit irtok. Ekkor elokaptok egy ujabb osszeeskuves elmeletet, bunko, kioktato stilusban, majd amikor ezeket is cafolom, akkor megint a szokasos: az erveim 90%-ara nem is reagaltok, mert nem tudtok, viszont elorantotok fenhejjazoan egy ujab Drabikista okorseget, es ez igy megy korbe es korbe. Kozben persze lebuktok, hogy a kozgazt a kommunizmusban tanultatok, vagy lebuktok, hogy a szavatolotoket keveritek a betettel, vagy a sajat magatok altal irt meseben nem veszitek eszre az oriasi logikai hibat, miszerint meg a hamis penz is valodi erteket teremt, es ezt meg sokaig lehetne sorolni. Kozben persze meg is sertodtok, mert hat senki sem szereti latni, ha ramutatnak arra, hol vannak a hibak az erveleseben, tehat a Killery modszerhez fordultok: megprobaljatok bemagyarazni, hogy en azt hiszem hogy a bank-jegy tenyleges kinyomtatasa a lenyeg, noha vilagos, hogy nem. Amikor en azt felteteleztem, hogy hobagoly vagy nem tanulta amirol beszel vagy a kommunizmusban, akkor mint kiderult igazam lett. De amikor 2 napi vita utan azt a latszatot akarjatok kelteni hogy en meg ovodai szinten sem tanultam, akkor magatokat teszitek meg nevetsegesebbe nem engem.

  Egyebkent a bunko stilust leszamitva nem gondolom, hogy ti trollkodnatok. Ti oszinten gondoljatok amit irtok. Ti oszinten racsodalkoztok arra, hogy a jegybank fedezetlenul bocsajt ki (nyomtat) penzt. Ti oszinten nem akarjatok elfogadni, hogy ebbol valodi ertek teremtodik (normalis esetben). Szerintetek ez disznosag, meg hu de nagy becsapas es most jol lelepleztetek a vilagot (es ezzel parhuzamosan azt kovetelitek hogy bocsasson ki meg tobbet ...).
  Ti oszinten gondoljatok azt is, hogy a kerbankok a penzmultiplikatorral csinaljak a nagy disznosagot, az egesz vilag becsapasat, es ezt rajtatok es Drabik fomuftitokon kivul (aki szinten kommunista kozgazt tanult...) senki sem vette eszre. Pedig ugyanigy mukodott a betet-hitel amikor meg voltak arany es ezust penzek. Hiaba mutatok ra, a sajat tanmeseteket felhasznalva, hogy bizony meg a hamis penz is erteket termelt.

  Es miert van ez? Mert sajnos paranoias kozegben eltek, abban szocializalodtatok. Mo szomoru XX. sz.-i tortenelme, a szocializmus igy hozta. Magatokbol indultok ki es elhiszitek, hogy mindenki titeket akar atverni es meg is teszik. Igen, vannak akikkel meg lehet tenni. De a vilagnak nem Mo a kozepe sajnos meg csak a szele is alig. Es egy nemet vagy cseh ember, nem is beszelve egy orosz vagy lengyelrol sohasem hinne ilyen osszeskuves elmeleteknek mivel nekik nem normalis, hogy oket egy misztikus, titkos ero iranyitja felulrol. Csehoban sem vegzett az atlagember kozgazt, de meg az atlag ember sem akar eurot, mert sose mondananak le arrol a jogrol, hogy penzt bocsassanak ki, mert eszukbe se jut hogy onmagukat ne onmaguk iranyitsak. Es ha egy lengyel vagy cseh ember azt latta a szocializmus vegen, hogy igy megy a fejlett vilagban, akkor megtanulta es beszallt az uzletbe, nem pedig sipitozik, hogy nem tetszik neki a fejlett vilag es ami Marx szerint nem jo, az neki nem kell. Igen, rohadt jo uzlet a kerbankolas, de gondoljatok, hogy nem erti a cseh vagy lengyel jegybank feje hogy hogy megy az uzlet?
  Es bizony az MNB vezetosege is erti. En elhiszem (bar meg senki sem linkelte) hogy a Simor fele MNB nem bocsajtott ki penzt az EKB engedelye nelkul, mert nyilvanvaloan ennel tobbet is feladtak az orszag fuggetlensegebol a liberalisok, de azt kizartnak tartom, hogy a Matolcsy fele MNB ne bocsajtana ki forintot Frankfurt engedelye nelkul, ha epp az kellene. Nem veletlenul all harcban az EKB-MNB, hidd el, nem a mukincsavasarlasok miatt.

  Valosag meg: jol all a gazdasag, ha jol csinaljak. Miillio peldat irtam erre is, hogy igenis a jegybankok es az allamok iranyitanak meg, egyiket sem cafoltatok. Higyjetek el a vilag tele van valos disznosagokkal is, nem kell meg kitalalnotok is parat. Ti erveitek: wikipedia es Drabik. En erveim: macroeconomy tankonyvek es valo elet: nezd meg a valo eletben a QE-t. Azt a hihetelen sok penzt nem a jegybank ontotte a piacra? Szerinted Matolcsy megkerdezte Junkert, hogy tetszik e neki az otlet? Vagy a japan jegybank megkerdezte az Apple CEO-t, hogy nekik is lehet-e QE? Ezen erveimre sem irtatok persze semmit, csak szajkozzatok a Drabiki ostobasagot, hogy a jegybankok osszeeskudtek a vilag lakossaga ellen, de amugy sem csinalnak mar semmit es ez rossz. Amikor aztan kiderult, hogy mind a betet-szavatolotoke (tehat kerbank oldali) butasagot bebuktatok, mind azt az allitasotokat, hogy a jegybankok nem csinalnak semmit (nem, nincs QE, nincs leertekeles, ...) akkor meg jottetek azzal, hogy jo, de a kerbank igy is tul eros es pofatlan a kamatok miatt. Erre mondtam, oke legyen neked karacsony (ugyan az emberi termeszet resze, es a vilag legtermeszetesebb dolga hogy a penzt managel-o a kiraly, nem a penz tulajdonosa) es mondtam, hogy akkor irjatok le mit javasoltok. Semmit sem javasoltatok. En magam irtam 2 javaslatot (50-es 80-as evek nyugateuropai szintu szabalyozasa vagy muszlim bankrendszer). Egyikre sem reagaltatok. Mivel nektek nem a megoldas kell, hanem a problema, hogy lehessen rettegni, osszekacsintani es kozben megmelyebbre huzni magatokat az onsajnalat, a paranoia posvanyaba, es kozben boldognak lenni, hogy nalatok a titkos tudas a vilag meg dol ossze... de kozben a valosag a tankonyv partjan all: Mind Mo-ban, mind Cseho-ban, mind Lo-ban a fuggetlen jegybank kellett ahhoz, hogy vagy ne legyen valsag vagy legyen sikerese valsagmanageles es jol all a Lo, a Cseho-i es a Mo-i gazdasag is.
   
 15. Pal

  Pal Well-Known Member

  Lehet tobb mindenben is egyetertenenk, ha nem neten keressztul menne a vita, olyankor sajnos az ember tobbet enged meg maganak es jobban beleszolnak az erzelmek. Igaz, en is felvettem a kesztyut, amit sajnalok. Reszemrol akkor peace.
   
  Luthero likes this.
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Részemről is peace.
   
  Pal and Luthero like this.
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Konkrét személyektől (meg a pénzügyektől, mert ahhoz aztán tényleg eléggé láma vagyok) függetlenül, de pont ezzel a jelenséggel is nagyon tele van már a zsákom. És te most annyira szépen megfogalmaztad.
   
  blitzkrieg and Pal like this.
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 19. misinator

  misinator Well-Known Member

  Ezért tettem ide, majd megszakértitek:

  "...
  A világ minden fejlett országában elképzelhetetlen méretűre dagadt és tovább dagad a nyugdíjígérvények miatti implicit államadósság, amely a demográfiai öregedés egyenes következménye, hiszen egyre több embernek egyre hosszabb ideig kell(ene) fizetni a megígért járadékokat.

  Nagyobb deficit, mint amekkora a világgazdaság

  Vagyis ez az ígéret hosszabb távon egészen egyszerűen tarthatatlan. A World Economic Forum elemzése szerint a világ vezető államaiban a nyugdíjígérvények miatti implicit államadósság 2015-ben összesen 67 ezer milliárd dollárt tett ki, de 2050-re ez a hatszorosára, 428 ezer milliárd dollárra nőhet. Ez az implicit deficit nagyobb, mint a világgazdaság akkorra becsült teljes mérete. Nyilván lehetséges, hogy az említett technológiai robbanás, a termelékenység exponenciális növekedése átírja ezt a katasztrófa-forgatókönyvet, de ha mégsem, akkor soha nem látott mértékű nyugdíjválsággal szembesülhetünk..."

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/n...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
   
 20. Pal

  Pal Well-Known Member

  Koszi.
   

Ezen oldal megosztása