1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. Pal

  Pal Well-Known Member

  Miet lenne jo ha sajatban tartalekolsz? Abban inkabb eladosodni akarsz.
   
 2. Pal

  Pal Well-Known Member

  Megint nagyon eltulzod. A borsodi kis faluba NEM fog a bank kiadni 10 jelzaloghitelt hitelkeptelen embereknek. (Tudom, kockazatkezelokent dolgoztam Mo-n annakidejen). Vagy csak annyit, amennyi olyan alacsony osszeg, hogy abbol nem tudja megvenni a cigany az uj iphone-t, szoval kb mindegy, hogy lesz-e hitel vagy nem. Abbol, hogy vannak bankok olyan sales managerekkel akik minden szart megprobalnak letolni a kocka torkan azzal igazabol mi a gond? Csodbemegy oszt kesz, a betetes megkapja a betetet az OBA-tol, vagy az adott orszag betetvedelmi alapjatol, amibe a bankok teszik be a penzt. Hidd el, nem szoktak a bankok tobbseget megmenteni valsagkor. Attol meg, hogy en is egyetertek azzal ami Izlandon tortent (ha csal menjen bortonbe) nagyjabol semmit sem tudsz tenni, hiszen te magad irtad, hogy mashogy nem mukodhetnek a penzpiacok. Az egyetlen amit lehet tenni, hogy (mivel a kerbank gyartja a penzt) a jegybankok, felugyeletek, penzugyminiszterek jobban, szigorubban kell szabalyozzak a kerbankokat. Ezt ma megteszik Mo-n is, Lo-ban is. Es amig mengtartjuk a monetaris fugegtlensegunket (es igyekszunk nem tultolni az export es import aranyat a GDP-ben) addig kb. le is szarhatjuk, hogy a vilagban meg megy a szabadrablas. Ezert nem volt valsag Lo-ban es ezert volt sikeres a valsagkezeles Mo-n, es ezert volt sikertelen Go-ban.
   
  blitzkrieg likes this.
 3. melampo

  melampo Well-Known Member

  Magyarországon ma 500 de a csúcson 1000 milliárd felett volt a nemfizető hitelek aránya. Spaynolország 300- ból 185 milliárd euro nem fizető, folytassam , mit túlzok el? Lengyelország sem független monetárisan, csak 50-ban van pénzkibocsátó joga az államnak, nálunk nincs pénzkibocsátás 2011- ben lemondtak róla.
  Egyébként sem lehet senki sem független monetárisan napi több mint ötezer milliárd dolláros pénzpiaci forgalom mellett.
  Görögországban azért nem volt sikeres a kezelés mert nem a görögök adósodtak el hanem mint a vizsgálatok kiderítették jórészt német és francia építőipari, hadiipari, IT és egyéb cégek korumpálták a görög döntéshozókat az állammal,önkormányzatokkal ,cégekkel felvetetve hiteleket a saját termékeik megvásároltatásához így azokkal együtt kellene börtönbe vonulniuk. Inkább megbuktatták a pénzügyminisztert és a kormányt.
   
 4. Pal

  Pal Well-Known Member

  Ezt a mondatot nem ertem, kifejtened?

  Hitelek:
  Attol meg, hogy van egy csomo nemfizeto hitel meg mindig nem tudunk ket dolgot:
  1. hol az a nagy trukk ( a valto-s cowboyos elmeleted mar tobbszor cafolva lett fentebb, meg te is elismerted, hogy vegulis ugysem mehet mashogy a penzugyi kozvetites, szoval ezt hagyjuk.
  2. mit javasolsz a problema (nyakra-fore hitelezessel tulzott penzteremtes, ami mogott sokszor nincs valodi ertek, csak hulyeseg) megoldasara?

  Gorog: en ezt a temat kutattam, tudom mi volt a gond gorogoknel:
  1, maguk a gorogok (a modern allamuk eletenek 50%-at allamcsodben toltottek)
  2, olyan szarok voltak a gazdasaguk fundamentumai, hogy meg az IMF is erdemi segitseg lett volna nekik (tul nagy allamadossag, be nem fizetett adok, tulzottan nyitott gazdasag) de elkurtak, mert a megszoritas az nem kellett, de az ingyenpenz nyugatrol meg igen.
  3, ekkor No buntetett (arrol most nem beszelve, hogy az elso ket mentocsomag is foleg a gorogoket hitelezo Nemet-Francia bankokat segitette ki, de ebbe nincs semmi osszeeskuves, kisegitette a gorog bankokat is) kihasznalva, hogy nem hallgattak se Krugman es Stiglitz nobel-dijas kozgazdaszokra, hogy be kene vezetn ia drachmat. No tudta, hogy ezt ugysem lepik meg, mert a gorok tarsadalom kommunista (joreszt) tehat nem erti a gazdasag mukodeset es neki az "eros" euro kellett a "gyenge" drachmahoz kepest. Igy viszont No szenneszivathatta oket. Es a komcsi gorog tarsadalombol kovetkezett az elso pont: azert voltak ok az elsoszamu problema mert pont a te alairasodnak nem feleltek meg, mert inkabb Sziriza-parti komcsik voltak, hazudozas (en magam talaltam a kozponti bankjuk jelenteseben szo szerint hamis tetelt meg 2011-ben is), lopas, lablogatas ment (ha egy nep tobbsege a szirizara szavaz, akkor az komcsi, nincs ezen mit szepiteni).
   
  blitzkrieg likes this.
 5. melampo

  melampo Well-Known Member

  Az MNB pénzkibocsátási joga 2001- ben (elütöttem az előbb) az unióba belépéssel megszűnt. A forintot az EKB bocsátja ki, de módosítok 1997 óta egyébként is csak EKB egyeztetés után bocsáthatott ki forintot az MNB tehát gyakorlatilag azóta.
  Lengyelország az ötven százalékról mondott le a belépéssel, a fele zlotyt a lengyel jegybank a felét szintén az EKB bocsáthatja ki.
  Álomországban élsz?
   
 6. szommark

  szommark Member

  Hol van erre forrásod? Mármint,milyen hivatalos dokumentumokban, szerződésekben van ez leírva, mégha bikkfanyelven is? Mi a helyzet a pénzkibocsátási jogokkal a többi K-Európai államban? Elsősorban Csehország érdekel.
   
 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A klasszikus "pedig papíron minden stimmel" állapotban leledzenek páran.:)
   
 8. Pal

  Pal Well-Known Member

  Es ezt te elhiszed? Bizony nyomja a penzt a jegybank ha akar, fuggetlenul attol, hogy ki mit irt ala. Te nem lattal meg friss, ropogos papirpenzt? (jo, nagydobra nem verik)
   
 9. Pal

  Pal Well-Known Member

  Az is lehet Daniaval kevered, aminek a dan koronaja valoban csak az euro egy alegysege, ahogy a yuan renminbi-nek.
  De a lenyeg, hogy Mo-nak bizony megvan a monetaris fuggetlensege, mert o donti el, hogy mennyit er a HUF az euro-hoz vagy akarmihez kepest, es ez a lenyeg.
   
  blitzkrieg likes this.
 10. Pal

  Pal Well-Known Member

  jaj ne okoskodjak mar, a kozepiskolas alapokkal sem voltal tisztaban, olyanokat irtal itt, hogy az volt az egyetlen dolog amiben itt mindenki (kiveve hobagoly) egyetertett, hogy baromsag. Azutan legalabb mar kerdeztel okoskodas helyett (ami mondjuk becsulendo), elmond(tuk/tam) de meg annyit se irtal, hogy koszi. Erre most meg te folenyeskedsz itt, hogy alomvilagban elunk?
   
 11. Pal

  Pal Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 12. melampo

  melampo Well-Known Member

  Úgy híják, hogy Európai Uniós Társulási Szerződés. Azt hiszem. Csehország nem volt hajlandó lemondani a pénzkibocsátási jogáról és kategorikus nemet mondott minden próbálkozásra. Odáig fajult, hogy azt mondták, hogy akkor ők nem lépnek be. Az EU engedett és ők 100 %- ban megtartották a pénzkibocsátás jogát.
  Időnként tényleg nem tudom eldönteni, hogy provokáltok, vagy nem olvastok mást csak Blikket.
  Sokszor nem szándékosan vagyok sértő, csak azt hiszem , hogy provokáltok.
  Ez is ilyen.
  Ha nem, akkor él nélkül kéretik olvasni és értelmezni.
   
  zeal and haubagoi like this.
 13. melampo

  melampo Well-Known Member

  Azt hiszem mindenféle közgazdaságtannal és pénzügytannal kapcsolatos beszélgetést itt be kellene fejeznünk.
  Nincs az a kicsi ló amire érdemes lenne átülnöd.
   
  haubagoi likes this.
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Állapítsd már meg,hogy ki mivel van tisztában,te úgyis mindent tudsz,gyakran még azt is,amit nem.
  Mit köszönjek neked?
   
  haubagoi likes this.
 15. szommark

  szommark Member

  haubagoi likes this.
 16. Pal

  Pal Well-Known Member

  1. Majd szerinted a Juncker elfenekeli a Matolcsit, ha megtudja, hogy tobbet nyomtatott, mint amit o megengedett csere cimen?
  2. Kezelo, nem elemzo, es igen mostmar hulyenek nezlek.
  3. Es egyelore te nem linkeltel errol forrast.
  4. Meg eleve ertelmetlen. Ha azt mondja, hogy Lo 50%-ot nem, akkor ki donti el, hogy minek az 50%-at? Ez is egy cowboyos mese lesz? Londonban tanito professzortol szemelyesen tudom, hogy a valsag alatt Lo nyomtatott extra penzt. Senki sem szokta ezt nagydobra verni, de attol meg csinaljak.
   
 17. Pal

  Pal Well-Known Member

  Bocsi, osszekevertelek.
   
 18. Pal

  Pal Well-Known Member

  Hat az jo volna, mielott a cowboyod elhordja a 10 dollarosokkal az osszes az altalad kitalalt uj epuletet mag utat meg mindent a tanmesedbol. Te talaltad ki es nem vetted eszre, hogy meg a hamis 100 dollaros is erteket csinalt?
  De ne hidd, hogy terelek:
  1. Szerinted a Juncker majd elfenekeli Matolcsyt ha tobbet nyomtat mint azt az a szerzodes engedi?
  2. Ja, mostmar nem is a kernbank penzcsinalasa a lenyeg, hanem hirtelen a jegybanke?
  3. Eleve ertelmetlen, ha csak 50%-rol mond le: ki donti el hogy minek az 50%-a?
  4. De mivel maga a kinyomtatott papirfecni kb. mindegy, az szamit a monetaris politika szempontjabol, hogy mennyi az erteke, es azt bizony meg mindig azok az orszagok dontik el, amelyek megtartottak a sajat valutat, tehat Mo is. Es ezert tartjak meg, mert akkor le tudjak ertekelni es versenyelonyhoz jut, foleg valsagkor. Te persze tehetsz ugy mintha mar csak annyira lenne magyar monetaris politika mint Gorog, de valahogy megis ott van gaz, meg munkanelkuliseg. Szerinted miert tiltottak meg Breton-woodsban a leertekelest egymashoz kepest? Ha megteheted akkor van onallo monetaris politikad, ha tetszik ha nem, fuggetleul attol, hogy hogy mukodik a penzjegynyomda.
  5. Honnan volt plusz egy trillio HUF csak hogy az MNB raontse a piacra? Szerinted ki nem szarta le a valsag kozepen, hogy Junckernek tetszik-e? Attol meg hogy egy orszag sose veri nagydobra a penznyomtatast, attol meg csinaljak es nem csak az elkopott cserelesere. Biztosan tudom, hogy Lo nyomtatott penzt a valsag alatt ezen felul is. Es nagyon gyanus hogy Mo is.
  6. es ez lesz (tetszik vagy nem) a jovo is: a kovetkezo valsagot mar szo szerint helikopterpenzel oldjak majd meg.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Pál, te egyáltalán tisztában vagy azzal, hogy a pénz NEM NYOMTATÁSSAL keletkezik?! :eek:

  (Nem tudom hány fórumozó van tisztában vele, de a jegybank a pénzt nem bankjegyek kinyomtatásával hozza létre, hanem bankszámlán, bankszámlapénz formájában teremti. Fizikai bankjegyet csak akkor nyomtatnak, ha valaki fel akarja venni a pénzt a bankszámlájáról és nem lenne hozzá elég készpénz.
  Azaz nem a bankszámlapénz jön létre azáltal, hogy valaki bankjegyeket fizet be a bankszámlára, hanem a pénz bankszámlákon teremtődik, és majd csak akkor jelenik meg fizikai bankjegy formájában, amikor kiveszik a bankszámláról. Mivel a pénzmennyiség többsége bankszámlapénz, azért elég kevesebb bankjegyet nyomtatni, mint amennyi pénz forgalomban van.)
   
  fip7 likes this.
 20. Pal

  Pal Well-Known Member

  Termeszetesen, de ettol fuggetlenul igenis fontos joga egy jegybanknak, hogy nyomtathat ha akar. Attol meg, hogy sok dologba nem ertettunk egyet te sem gondolhatod, hogy azt hiszem, hogy a lenyeg a nyomtatas. De ettol fuggetlenul neha (valsagok idejen) nyomtatnak is es tobbet mint ami a kopasbol eredeto csere miatt kell, csak nem jelentik be. De nem azt mondom, hogy mindegyik es mindig, de megvan a lehetoseguk, noha nyilvanvaloan normalis esetben ez jelentektelen, en magam irtam, hogy "maga a kinyomtatott papirfecni kb. mindegy".
   

Ezen oldal megosztása