1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. melampo

  melampo Well-Known Member

  ozymandias and wolfram like this.
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A világ top 10 deviza tartalék:
  1. Kína, 3161,5 milliárd dollár
  2. Japán, 1204,7 milliárd dollár
  3. Svájc, 785,7 milliárd dollár
  4. Szaúd-Arábia, 486,6 milliárd dollár
  5. Hong Kong (speciális státuszú Kínán belüli terület), 437,5 milliárd dollár
  6. India, 397,2 milliárd dollár
  7. Dél-Korea 385,3 milliárd dollár
  8. Brazília, 358.3 milliárd dollár
  9. Oroszország, 356,5 milliárd dollár
  10. Szingapúr, 279,8 milliárd dollár
  http://www.origo.hu/gazdasag/201805...-abran-vilag-orszaganak-devizatartalekai.html

  Ha ezt korrigálnánk az államadósságokkal is akkor igen érdekes eredményeket kapnánk, például a sokak által lenézett Oroszországgal kapcsolatban is.
   
 3. beta

  beta Well-Known Member

  Nem lenézik Oroszországot, hanem helyén kezelik. Ha korrigálnánk a listát az olajpénzekkel is, akkor te se istenítenéd Oroszországot.

  Vesd össze Dél-Koreát és Oroszországot. DK fele-harmad akkor, nem olajország, mégis előbb áll a listán mint Oroszország.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Miért kellene korrigálni az olajpénzekkel? Az olaj az valós, a pénzedet meg zárolják ha úgy van érdekük és húzhatod a f****ra.
   
  Kurfürst, melampo, fip7 and 2 others like this.
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  beta

  A 9. legnagyobb deviza tartalék és lényegében 0 államadósság. E mellet komoly aranytartalékuk is van. De sokak szerint ők vannak szar helyzetben nem az Olaszok vagy az USA....
   
  svajcibeka and melampo like this.
 6. melampo

  melampo Well-Known Member

  Egy üzleti tranzakció során mindig értéket cserélünk értékre. Az információ amely megmutatja azt, hogy a két érték hogyan viszonyul egymáshoz - ez a pénz és ennek a számszerű értéke bármennyi lehet- de az igazi a csere értéke az adott pillanatban, csak a tranzakció időpontjában érvényes.
  Akinek nagy devizatartaléka van az valamikor valamit adott valamiért cserébe.
  Ha ez ma esetleg szart sem ér akkor a nagy devizatartalék azt mutatja meg, hogy mekkora hülye volt az illető ország az adott pillanatban.
  Így hát ez a hülyék sorrendje.
  :)
   
 7. beta

  beta Well-Known Member

  Az olajpénz mögött nincs gazdaság, nincs termelés, vállalkozások, szakemberek. Hosszú távon ez számít. Olajat eladva könnyű egy közepes teljesítményt produkálni.

  Szerinted ki az ügyesebb, aki komoly olajpénzekkel ér el egy szintet vagy aki ugyanazt a szintet olaj nélkül?

  Oroszországot az olajpénzek tartják életben. Anélkül nagyon rossz világ lenne arrafelé. Az USA pusztán az iparával, mezőgazdaságával, szolgáltatásaival is életképes. Az olaszokat meg az EU tartja a színvonalukon. Anélkül valóban komoly visszaesés lenne.

  Szerintem arról van szó, hogy aki sokat exportál, annak komoly devizatartalék halmozódik fel. A listán is szinte csak a legnagyobb exportáló országok vannak.
   
 8. joker

  joker Well-Known Member

  Az olajpénz mögött olaj van, gazdaság, termelés, vállalkozások meg szakemberek. Szerinted mégis hogyan jut el az olaj a kocsidba meg a műanyagodba a rothadó dinoszaurusz formájából? Sok hülyeséget leírtál már itt, de ez viszi a prímet. Azt a "közepes teljesítményt" meg sokan megirigyelnék amit teljesíteni tudnak ekkora szembeszéllel is.
   
 9. melampo

  melampo Well-Known Member

  Aki sokat exportál Ausztráliába annak komoly devizatartalékai képződnek ausztrál dollárból.
  Amikor azután az Ausztrál kontinenst egy földrengés során elnyeli a tenger akkor rengeteg ausztrál dollárja lesz.
  Fejecskédben fordítva van valami.
  :)
   
 10. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Itt valami zavar van az erōben... Olajat nem csak eladni kell, hanem azt ki is kell termelni. Ezen a ponton meg eljutunk olyan anomáliákhoz, mint.pl.Venezuela.

  Ahhoz, hogy legyen a kōolajból pénz, ahhoz kell az ipar, amihez kellenek piaci szereplōk, amihez kell piaci környezet és befektetōi bizalom. Vannak, akiknek van olaja, vannak, akik technikája, vannak, akiknek van tōkéje, valakinek meg kapcsolatai. Fordított irányban és fordított oldalán csimpaszkodsz a lovon...
   
  Kurfürst, vilmoci and szpg9 like this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Te is alhatsz nyitott ablaknál,nem fognak eltulajdonítani a szürkeállományodért.....
  :D
   
 12. beta

  beta Well-Known Member

  Ha igaz lenne amit írtál, akkor olaj nélkül is ugyan olyan könnyű lenne jelentős bevételt produkálnia egy országnak, mint olajjal. Magától értetődő, hogy nem.

  Az természetes, hogy az olajkitermelés és szállításhoz is kell minimális ipari tevékenység, de azt ne mérd már össze mondjuk a korszerű autógyártással. Meg ha jól tudom Oroszországnak még az olajkitermeléshez is szüksége van nyugati technológiára.

  Oroszország GDP-je meg kb a spanyol szinten van. A GDP persze nem csodaszer, de mégis mutat valamit. Szóval az oroszok háromszor annyian vannak, az egy főre jutó természeti kincsek terén világelsők és mégis abszolút értékben csak annyit produkálnak mint a - nyugaton erősnek nem számító - spanyol gazdaság. Ezt a gazdasági fejlettséget nem irigyli senki. Az olajpénzeket igen, de mást nincs mit irigyelni. Még az elkúrt magyar gazdaság is jóval fejlettebb, mint az orosz.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Gazdasági téren szerintem ne merészkedj a hétvégi bevásárlásnál komplexebb dolgokba. Ha nem olajat termelnének ki, akkor ugyanazok a mérnökök, jogászok, közgazdászok valamilyen más iparágban termelnének. A változó olajárak meg megmutatták elég jól, hogy inkább a szaúdiak döglenek bele ha alacsony az olajár, persze mindenki megérzi, de ez minden iparágra jellemző, hogy a termelők megérzik ha leesik az eladási ár és minden más a helyén marad. Ez, hogy "minimális ipari tevékenység kell" az olaj kitermeléséhez, ez meg egyenesen röhelyes. Úgy látom mindig sikerűl alulmúlnod magad. A Lukoil 80 milliárd dolláros eszközállománya is biztos csak a könyvelők laptopja meg az igazgató mercije.
  A spanyol meg olasz GDP-vel való hasonlítgatással meg már a tököm tele van, ékes példája a hozza nem értésnek. Ha valami csoda folytán nem csak a hülyeség írása meg a terelés a cél, akkor vegyétek a fáradtságot, nézzétek meg a PPP GDP-t és azzal számoljatok, nézzetek rá az államadósságra és annak szerkezetére, a devizatartalékra, nemzetközi politikai hátszélre / ellenszélre, diplomáciai erőre és után okoskodjatok.
   
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Meg van ott némi aranytartalék is.:rolleyes:
  Rúdban is,meg a földben is pár uncia.:D
   
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  No meg olaszorszagba spanyolorszagba hany km autopalya is van menmyi is epul egy evbe no es oroszorszagba vasut ugyan ez nagyobb meretu repuloter? Oroszorszagnak a teruletebol adodoan sokkal tobbet kell ilyenekre koltenie mint olasz es spanyolorszagnak eggyutt...
   
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

  Jut eszembe a sztori:

  "... A szovjet viszonyok finoman szólva kemények voltak az olasz autóknak. Mintegy 8000 km futás után az autó gyakorlatilag elpusztult, nyilvánvalóvá váltak a fékek és a felfüggesztés alkalmatlanságai a szovjet valóságban. A 110 mm hasmagasság túl kevés volt, de amikor az olasz mérnökök megtudták, hogy a szovjetek legalább 17-17,5 cm-re akarják emelni a szabad hasmagasságot, csak félig viccelve megkérdezték, hogy nem is tervezik, hogy utakat fognak építeni a Szovjetunióban?...":eek:

  Jó olvasást!
  A Volgai Autógyár története
  https://www.veteranzsiguli.hu/Zsiguli%20t%F6rt%E9nete.html
   
  sirdavegd and fip7 like this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Jo szovjetunio de oroszorszagba azert van am nem keves autopalya es nem rossz minoseguek. /persze van fold ut is ma is.../ nem fenyezni akarom az oroszokat de az teny hogy hatalmas orszag hatalmas infrastrukturajanak kiepitese sokkal nagyobb penz mint egyy sokkal kissebb orszage. Es oroszorszag infrastrukturaja a meretehez kepest jol ki van eepitve. /olaszorszagnak vagy spamyolnak nem sikerulne annyi autopalyat epiteni olyan minosegbe mint az oroszok pl. A zsiga sztorija amugy tenyleg erdekes
   
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  http://inwestblog.hu/2016/10/18/igy-mukodik-gazdasag/
  Nem tudom volt e már ez? Azért beszúrom...Nagyon hasznos!
  Ray Dalio 27 éve töretlenül sikeres befektető, a világ egyik legnagyobb hedge fundjának vezetője. Egy 30 perces,-magyar feliratos- animációban most elmondja mi az egésznek az alapja...
  Van a feliratban 1-2 elfordítás, de ha figyelsz a beszédre is akkor ki tudod szűrni.
  Jó elmélkedést, vajon a kettős ciklus melyik része érvényes most a világunkra, hazánkra;)
   
  zeal likes this.
 19. zeal

  zeal Well-Known Member

 20. melampo

  melampo Well-Known Member

  Mint várható is volt leszavazták de nem sok jelentősége lett volna az igennek sem.
  Nem tologatni kellene a felelősséget személyre szabni.
   

Ezen oldal megosztása