1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A 2017es ev vegi palyazati donping /allam altal megelolegezett penzt/ az unio mikor utalja? /juliusba kellene nem?/
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Csak mert szerintem azt a nagyobb utalast meg megvarjak. Es magasabb arfolyamon "bevaltjak" ft ra.igy egy nagyobb osszegu haszonra is szert tehetnek az arfolyam kulonbozet miatt es ezzel egy idobe a ft arfolyamat is jelentosen megerositik. /egyebkent ha eggyenlore rovidtavon nagyon jo nekunk a magas euro arfolyam./ hosszutavon nem jo de ha osz eleje kozepere siketul 31x re szoritani az arfolyamot nagyot dob az orszagon amit most sokan problemanak hisznek.
   
 3. misinator

  misinator Well-Known Member

  zeal and fip7 like this.
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  A pénzügyes fórumtársakat kérdem,a hétvégén hallottam a rádióban,hogy a eu központi bankja,elkezd(ett) megszabadulni az usa "dead debt"-ektől,azt hittem rosszul hallok o_O ,és a következő 18 hónap alatt kipucolják az összeset,valami főbankár nyilatkozott,hallott valaki valamit?
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Nekem új az infó, de megpróbálok utána nézni. Amúgy ezeket el lehet adni, pl szarér húggyér megveszi valaki, akinek belső infója- vagy elég befolyása van a kifizettetésükre, aztán bezsebeli a pénzt pár hónap mulva, kibaszva az idén századik alkalommal is az EU-s befektetőkkel. Meg ha jobban belegondolok, az egész amerikai hitelállomány dead debt, mert visszafizetni soha nem fogják, az oroszok sem viccből szabadulnak tőle.
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Az lesz érdekes,ha Kína is elkezdi eladni,mondjuk nagyobb tételben.:D
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  Mindenki nem tudja eladni, mert valaki ahoz meg is kell vegye. Japánnak ott a kés a nyakán, így vásárol a szerencsétlen és hitelez, de neki végesek a forrásai. Kína ha nekiáll eladni, akkor marad az EU aki ezeket a szarokat meg kell vegye, mert nincs más akkoar gazdaság aki képes lenne erre, gőleg nem olyan, ami meg is van szállva amerikai csapatokkal.
   
  dragonette likes this.
 8. Pal

  Pal Well-Known Member

  Akkor mi lesz? Ha jo arat kap erte akkor jol jar, ha csak olcson tudja eladni akkor meg inkabb nem adja el. Ez kozvetlenul nem erinti USA-t. Kozvetve viszont, rossz esetben esetleg magasabb kamatot kell majd ajanlania az USA-nak a kotvenyeire ha akarnak ujabbakat eladni, de Trump ota epp masik iranyt vesz a gazadsaguk: nem lesz mar petrodollar es tokekihelyezes, hanem export lesz es igy allamadossag-csokkenes. Persze ez nem megy egyik naprol a masikra, de azert az eleg nevetseges amikor pl. Oroszo elad par millio USD ertekben amcsi allamkotvenyt (vagy az EU) es akkor azt hiszik egyesek, hogy ezek a szinte nem is merheto tetelek majd huu meg haaa...
   
 9. Pal

  Pal Well-Known Member

  Ez nem rovid meg hosszu tav kerdese. De nagy altalanossagban valoban a gyengebb valuta a jobb az adott orszagnak.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Az oroszok 90 milliárd dollárnyit adtak most el. Ha az összmennyiséghez képest nem is sok, de mégis atalmas kötvénymennyiség. Függetlenűl atóól, hogy rossz befektetésnek tartják a jövőben vagy csak a pénzre van szükségük vagy így akarnak lökést adni a mostani rubeles elszámolási politikájukhoz, valószínűleg kiszállnak a további hitelezésből.
  Az országnak meg olyan valuta a jó, ami a gazdaságának jó. Ha pl el vagy adósodva más pénzében, akkor az erős(ödő) saját pénz a kedvező, ha meg exportra vagy beállva, akkor a gyenge saját. Ezek a szélsőséges esetek, de a köztes helyzetekben is ez határozza meg.
   
  fip7 and dragonette like this.
 11. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  fip7 and kiskrumpli like this.
 12. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Ha beszáll Peking,meg Moszkva is,akkor simán.
   
  svajcibeka likes this.
 13. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  Úgy legyen, kíváncsian várom hogy mit tesznek majd az ügyben.
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Par eve tozsdezek. De az utobbi fel evben valami szemet szurt./igazabol ennek hala a profitom is nol./
  Ez pedig a bux index es a ft/euro arfolyam kozotti parhuzam. Regeben nem volt jellemzo az altalamtapasztalt jelenseg megpedig hogy ha a forint gyengul a bux erosodik. /jo ideig ez a ket "cikk" kez a kezben jart. Tehat ha a ft romlott azt a bux is kovette. Ez egyertelmu gazdasagi okokra volt visszavezetheto. De amiota magasabb besorolasba kerultunk hirtelen jatekszerre valtunk. Es mar nem a gazdasagi teljesitmeny a mervado /hanem sima jatek/ mar magasabb szintu kereskedok kereskednek zomebe a papirjainkal igy sujjozottabb az arfolyam a kotvenyek eseten is. Tehat a nagyhalak 2x fognak egyszer a sortosok raharapnak a ft re /mi a regio miatt szemelott vagyunk./ erre a vasarlok a megzuhant forinton be tudnak vasarolni /szazalekpontokkal tobbet mint ft shortolas elott./ majd a shortok zarasi poziciojaval a ft visszaerosodik nemileg kozbe az olcso ft miatt felporgott bux magasan van. Es eleri a kritikus szintet a ft a csucsat es a bux zuhan.

  Mind ez nem olyan meglepo folyamat a vilag fejlettebbik oldalan. A. Meglepo az hogy mar magyarorszag is bele kerult ebbe a korbe es mivel nem vagyunk voltunk ra felkeszulve igy irdatlan penz halaszhato le rollunk... /erre bizony fel kellett volna keszulni a sok okos allami kozgazdasznak./

  Plane hogy a leheto legrosszabkor jott a felminositesunk hisz a regio miatt igen csak szemelott vagyunk.
   
 15. Pal

  Pal Well-Known Member

  Mikor volt az a felminosites? Igaz, hogy a minositok elegge elszakadtak a valosagtol es a piac joval olcsobban szamitja Mo-nak a hitelt mint a minosites alapjan kellene, de azert nehez elhinni, hogy egy felminosites rossz lehet. Ha gyengul a HUF akkor logikus, hogy no a BUX, hiszen Mo mara mar az exportbol el. Regebben meg nem abbol vegetalt, ezert volt forditott az osszefugges a HUF meg a BUX kozott mint most. Ez olyan mint amikor az olasz penzugyminiszter kijelentette, hogy ki akar lepni az eurozonabol: az euro erosodott, amit dobbenten irt meg minden balos lap. Pedig persze, hogy erosodott, hisz Olaszo lehuzza az erteket, No meg folfele.
   
 16. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://m.portfolio.hu/finansziroza...kusok-kedvenc-penzugyi-homokozoja.300502.html

  Vagyis amikor a politika és a bankszektor ennyire puszi pajtik.. Polgármester úr építi a lakásokat - olcsó hitelbōl, majd veri a tamtamot, hogy több menekültet akar a városában, mert akkor elōadja felelé, hogy csak itt tudja ōket elszállásoni, persze aranyáron. Gusztustalan. Ezt a kakapornós, 68-as afterpartybandát nagyon ideje lenne kitakarítani.

  Ha ezek bebuknak, azt is mi fogjuk fizetni
   
  fip7 likes this.
 17. melampo

  melampo Well-Known Member

  Németország, a német gazdaság vonzza magához a tőkét, a megtakarítók pénzét befektetni kénytelen bankrendszer meg nem tehet mást. Muszáj valamire költeni a pénzt, hogy működésbe tartsák a gazdaságot. Tök mindegy, hogy mi az amibe invesztál, a pénznek forognia kell különben azonnal borul a bili. A megtakarítók pénzét el lehet költeni, a hasznot zsebre lehet tenni majd be lehet vinni a sparkasszéba és a következő körben a saját pénzünket is elkölthetjük. Akkor már a hozam is a miénk. Így kerek ez a világ.
  Persze gondolkodhatnának valami értelmes, előremutató beruházáson is csak hát minek, ha ez bevált, eddig is működött minek törjék magukat.
  Ez az eklatáns példa arra a mondásra, hogy a muszáj is nagy úr de a nem muszáj még nagyobb.
   
 18. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Csütörtöki zuhé után, a tegnap megnyugvással indult a nap a DAX-ban, csütörtöki Inverted Hammer, meg a rés bizakodásra adott okot, de a fordított kalapács nyelét bezárta a piros gyertya, kezd élesedni egy 10,000 körüli céláras Head & Shoulders, nyakvonal alatt.
  Most van OTP/MOL/Mtel certifikátom, hiába lenti kiütési árut választottam, de 10,000-res DAX-nál nem lehet eléggé lenti, a többi pozim részvényekben, azon gondolkodom, hogy a MOL/OTP-t ki kellene vágni hétfőn.
   
 19. melampo

  melampo Well-Known Member

  Nem jó tanács akar lenni de szerintem pánikba esni felesleges. A kamatemelés óhatatlanul azzal jár, hogy a részvényárak lejtmenetbe kezdnek.
  Amikor a valamelyest kontrollálható fedezetű, kiszámítható ingadozású, banki pénzbetét és állampapír hozamok eladási határ alá csökkentésével a befektetőket áthajtották a totálisan ellenőrizhetetlen és fedezetlen részvénypiacra akkor a részvények értékének a bedöntésével elveszik a megtakarításaikat. Ez precízen irányítva kisebb hullámokban történik, hogy ne okozzon összeomláshoz vezető károkat.
  Ide oda terelgetik a csordát, mindig lecsípve belőle egy keveset.
  Ha komoly összeomlás kezdődne azt úgysem lehet megúszni csak ha előtte minden megtakarításodat alap fogyasztási cikkeket materiális eszközökbe fekteted.
  De ehhez látoknak kellene lenni.
   
 20. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Az OTP chartja hasonlít a DAX-éra, márpedig akkor a certim veszályben, ha kiugranék a MOL/OTP certimből mondjuk hétfőn, akkor beálldozva az idei nyerő cirka 1/5-ét nyugodtan aludhatnék, ha tartom, és rosszabbik scenárió beüt a DAX-ban, akkor idén nem kerestem semmit.
   

Ezen oldal megosztása