1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. melampo

  melampo Well-Known Member

 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Csak az emberek 90%-a pénzügyi analfabéta. Lássd csak a hitelfelvételeket.* Ezért lenne jó valami állami garanciás nyugdíjbiztosító.....ja várj ezt pont most csinálják meg. :D

  * Picit off. néha ledöbbenek a piaci ajánlatokon. Múltkor valami szolgáltató (talán UPC) felhívott egy szenzációs ajánlattal, hogy TV vagy telefon franc se emékszik havi részletre milyen olcsó lenne náluk ha az előfizetéshez dobjuk.
  Mondtam neki, hogy frankó, ez így csak 30 000-el drágáb mintha bemegyek bármelyik euronicsba/media marktba ráadásul ott 10 perc alatt adnak rá 10 havi ingyen hitelt. Világítson már rá, hogy nekem akkor ebben mi az üzlet. Gyorsan vége lett a beszélgetésnek. :D
   
 3. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Ez meglepett, nem kicsit, az USA papírokban októberben kezdődött a vérfűrdő, de az OTP például utána még ATH-ra ment, de a MOL, RICHTER is jól tartotta magát, ez érthetetlen, annak ellenére, hogy benéztem a 2018 Q3 jelentési szezont is volt 25% körüli hozamom, a MOL-on kerestem a legtöbbet 2500-tól 3100-ig vagy 5x tradelve, ez lófax amit a magánnyuggerek kapnak majd az idei évből:
  https://www.napi.hu/magyar_gazdasag...gdijasainak_gyengek_az_eredmenyek.676559.html
   
  blitzkrieg likes this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Fülembe jutott, hogy az Otp Autónyereménybetét után is levonnak most már kezelési költséget.
  Erről tudtok valamit? Ha így van inkább kiveszem és átrakom 1 éves állampapírokba a pénzt, mert ez így nevetséges.
   
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  https://www.origo.hu/gazdasag/20190...lkul-is-tavozhatunk-majd-a-benzinkutakon.html

  "..... sőt, akár arra is lesz mód, hogy a rendszámmal is fizethessen az ügyfél a benzinkúton, külön fizetés nélkül. De akár automatikus rendszámfelismerő és ezáltal akár automatikus fizetés is lehetővé válik majd, ekkor a vásárló úgy távozhat a benzinkútról, hogy a fizetés automatikusan megtörténik. "

  Ó ez de szép is lesz. Már ma is szokás dzsennáróéknál, hogy "szereznek" egy rendszámot, megtankolják a kocsit és fizetés nélkül lelépnek.
  Úgy látszik esténként már a rendszámot is fel kell majd hoznom. :p
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nem tudom, hogy mennyire pontos, minden esetre érdekes:
   
 7. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Hogy lehet egy olyan ország GDP-jét kiszámolni, ami nincs is?
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  phaidros

  Szerintem a jelenlegi államhatárokat vették alapul, és az azon belüli terület GDP-je szerepel a videóban.
  Lásd. Ukrán-Orosz reláció, vagy India-Pakisztán.
   
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Egy kis gazdasági helyzet. A következő évekre is nagyon jó makrogazdasági adatokat várnak a szakértők. Reméljük igazuk lesz.

  https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/suppan-takarek-prognozis-gdp.687317.html

  A Takarékbank elemzői 4,4 százalékról 4,7 százalékra emelték az idei, valamint 3,6 százalékról 3,7 százalékra a 2020-as GDP-növekedési előrejelzésüket. Bár kissé lassulhat, de továbbra is erőteljes marad a bérkiáramlás, így a fogyasztás bővülése továbbra is segíti a növekedést, amihez kismértékben már idén hozzájárulhatnak az új családtámogatási intézkedések. A beruházási dinamika az előző évihez hasonló mértékű lehet. Az infláció az őszre 3 százalék közelébe mérséklődhet, így éves átlagban 3,4 százalékos infláció várható.
   
  fip7 and svajcibeka like this.
 10. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Különös, az várná az ember, hogy Kína gazdaságát teljesen megtörik az ópiumháborúk, de nem, alig látszik a GDP-n. Ehhez majd a kommunizmus kell és a kulturális forradalom tébolya.
   
  svajcibeka and molnibalage like this.
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A kínai és indiai GDP eléggé becsapós, mert nem mutatja az ország valódi erejét, vagyis inkább gyengeségét.
  1850-ben azt a 400 milliárdot 450 millió ember állította elő, míg ugyanekkor az angol 110 milliárdot csupán 25 millió angol.
  Vagyis ha minden kínai előállított annyi élelmet, amivel épp jóllakhatott, akkor máris sokkal nagyobb volt a kínai GDP annál az angol GDP-nél, akik a tele has mellett még olyan fegyvereket is gyártottak, amivel a fél világot leigázhatták.
  Mivel a kínaiak fejenkén nagyon keveset termeltek, így a háborúkra nagyon kevés jutott, hisz hiába telmeltek 400 milliárdnyi dollárt, ha 400 milliárd kellett ahhoz is, hogy ne haljanak éhen, míg az angoloknak a 110 milliárdból nem csak a létszükségletekre jutott, hanem csatahajókra is.
  Ezért volt az, hogy míg Kína GDP-je 4-szer nagyobb volt, mint az angol, mégis az angolok nyertek, mert valójában nekik sokkal több pénz jutott háborúzásra.
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blitzkrieg

  Meg a Brit GDP-be nincsenek beleszámolva a gyarmatok.
  Kicsit becsapós a videóban az, hogy a jelenlegi területek GDP-jét számolja.
  Így például az oroszoké is becsapós, hiszen a Cári birodalom és az SZU is más volt területileg.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez a videó is érdekes, én például nem is tudtam, hogy sokáig az SZU a Nr.1. olajkitermelő volt:
   
  blitzkrieg likes this.
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jól látszik, ahogy 1979 után (iráni forradalom) a kieső iráni termelést pár évig egy az egyben Szaud-Arábia vette át. Viszont utána meg brutálisan bezuhant a szaudi termelés, mi történt akkor náluk?
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blitzkrieg

  Szerintem akkor volt a 2. olajválság, gyakorlatilag önként fogták vissza a termelést, hogy kevesebbet adjanak el többért.
  75 körül pedig az első olajválás, az is jól látszik a grafikonokon.
   
  blitzkrieg likes this.
 16. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Szerintem ez így, ebben a formában lehet, hogy látványos, de teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen. Ha nem volt az adott időszakban ország, semmilyen formában (pl. Ukrajna, Románia, Pakisztán stb.) akkor miért kell úgy visszavetíteni, bűvölni, hogy a ma létező ország az adott korban...területre átszámolva stb... pláne, hogy szerintem valós adatokat nem lehet 100%-ot megközelítő biztonsággal szerezni.
   
 17. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20190807-rovidebb-munkahet-fenntarthatosag.html
  Korábban mintha lett volna egy "társadalmi folyamatok" fórum de végül is ezt a területet is érinti...
  "A rövidebb munkahét megmenthetné a bolygót. Két nagy kihívás áll az emberiség előtt: a túlzott munka és az éghajlatváltozás, ám mindkettőre megoldást jelenthet a rövidebb munkahét összegzi a BBC."
   
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/f...orszag-legnagyobb-betegsegere.333633.html?amp
  "Egész Kelet-Közép-Európát sújtja a kivándorlás, a régió fiataljai a magasabb bérek reményében egyre nagyobb számban hagyják el otthonukat. Ez pedig egyre több országban okoz feszültségeket a munkaerőpiacon. A lengyelek és a horvátok most adócsökkentéssel próbálják otthon tartani a fiatalokat, a kísérlet tapasztalatait pedig Magyarországnak is érdemes lehet figyelni, hiszen minket is sújt a kivándorlás."
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mi történik most az arannyal és mi jöhet még?
  Lassan megdönti az eddigi csúcsot.
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Bár az a 450000 kivándorló magyar is épp elég nagy probléma, de azért látszik jól, hogy messze nem Magyarországról mentek ki a legtöbben (mint ahogy sokan ezt sugallják), sőt tőlünk az egyik legkevesebben, míg az ellenzék által sokat sztárolt Romániából messze a legtöbben.
  Egyébként Csehországból szerintem azért is mentek ki a legkevesebben (amellett, hogy nagyobbak a bérek), mert az ország nagy részét körbeveszi Ausztria és Németország, így azok közül, akik ezekben az országokban dolgoznak, sokan tudnak ingázni, nem kell kiköltözzenek.
   
  svajcibeka, Loken and zeal like this.

Ezen oldal megosztása