1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Miért érdeke a kormányoknak a kp nélküli gazdaság és hogyan tudják ezzel befolyásolni a társadalmat.

  A negatív kamatos szivatásos rész eléggé elgondolkoztató. Tényleg nagyon durván ki tudja egy állam rabolni a saját állampolgárait.
   
  fip7 and zeal like this.
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Van benne alapvető hiba?
   
 4. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...irek-minden-adott-a-tokeletes-viharhoz-402731

  kamatot kell emelni, de gyorsan. Az összeurópai bukót még el lehetne kerülni (mondjuk nem ezzel a vezetéssel...), de a világszintűt már nem. A kérdés az, hogy mekkora helyen és mekkora kárt fog ez okozni, illetve mennyi idő alatt. A portfolio-s cikkekkel is az a bajom, hogy az idősávok rövidek. Itt felsoroltak néhány dolgot, de a valódi okok szerintem máshol vannak:

  - több ezer milliárd $ nyugdíjvagyon parkol negatív kamatos, de AAA-as instumentumokban, de más a sima A-s is 0 közeli. A leendő nyugdíjasok megtakarításai folyamatos vagyonvesztésben vannak. Évi 2-3 százalék bukó van lassan 4 éve, ami azt jelenti, hogy a megtakarítás 15%-át elveszítették (ha durva vagyok és 5%-kkal számolok, akkor most vannak 20%-os bukóban, 10 éves időtávlatban pedig 41%). Ez a pénz pedig irdatlan mennyiség. Ez a pénz mehet feltörekvő piacra, mehet vállalati szektorba, adott esetben a kötvénypiacra - feltéve, ha az adott állam/iparág per pillanat szalonképes. A norvég nyugdíjalap és befektetési alap - az egyik legnagyobb játékos, már nem fektet olyan országokba, ahol szerintük a jogállamiság nem ér el egy bizonyos szintet, illetve fosszilis/nukleáris energia. A kérdés az, hogy mikor fogják beismerni, hogy szar van a palacsintában és hiányzik egy rakat pénz. Erre a pénzhiányra majd a megfelelő megélhetési politikus rá fog repülni. Idő kérdése, hogy mikor lesz ez a középpontban - és lesznek brutális állami szanálások, ami megint csak az államadósságokat fogja növelni. Erre érdemes lesz figyelni. Felkészül a GE.

  - a tőzsdét a helikopterpénz pörgeti. Hitelből vásárolsz részvényeket. High yield papírokat úgy veszik, mintha nem lenne holnap. Tényleg közhely számomra, de a Tesla, Über, WeWork pénztemető agyrémek. Évekig mehet a szöveg, hogy "a piac a fejlődést és a jövőbeli növekedési potenciált árazza" meg a többi ilyenkor szokásos bullshit-szöveg. Pillanatok alatt unikornist csinálnak a kiszemelt cégből aztán gyorsan IPO - miközben a Napnál is világosabb, hogy az egész "növekedési story" arról szól, hogy az IPO-n az irreális árjegyzésnél pluszban szálljanak ki a saját cégükből - lásd Sandbank. Előbb-utóbb rájönnek, hogy bizony kurva sok lufi fúvódott fel és beindul a menekülés. Persze az eladásuk további eladást generál, amire meg az index-követő algoritmusok csak rátesznek. Rengeteg vállalat vásárolja magát vissza a tőzsdén keresztül a mai olcsó hitelekkel, meg ugye azt is tudjuk, hogy a további növekedés további hitel nélkül nem megy és a hitelt is egyszer fizetni kell. Ez vajon hány céget fog bedönteni?

  - mivel nincs betéti kamat, a tőzsde meg sokak számára érthetetlen, marad az ingatlan - mivel a közvélekedés szerint ezt "biztos". Maradjunk annyiban, hogy a tőzsdei krakk-ról azt kell tudni, hogy mindig oda üt, ahol a legjobban fáj. Ez egy ország esetében a jegybank. A jegybankot meg kurva gyorsan ki lehet véreztetni az intervenciókkal. Az intervenció meg azért kell, hogy be lehessen pofozni az elszállt forintot az alapkamat emelése nélkül. Ha viszont kamatot emelsz, akkor az visszaüt a lakástörlesztőn (valami azt súgja, sokan MÉG MOST SEM a fix kamatos - vagy x évre fixált kamatú hitelt vették fel, mer "az drága"). Egyik oldalon a kamatemelés erősíti a fizetőeszközt (egyébként pont ezt tesztelik most a forint esetében. A jegybank még most sem lépett, pedig "érdekes" az árfolyam. A piac ezt akarja kiprovokálni...), viszont a hiteltörlesztőt növeli. Az egyszerűbb mindig a kamatemelés, mivel a külföldi befektetőt hamarabb/inkább kell kifizetni, mint a saját állampolgárt.

  - és a sort még hosszan folytathatnám...

  A németek elég sok országot betegítenek meg és meglátásom szerint az autóipar egy komoly trójai faló...
   
  blitzkrieg, nyugger, fishbed and 3 others like this.
 5. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ez azért érdekes, mert aki teljesen láma a témához (mint én), még az is meg tudja valamennyire különböztetni a fantazmagóriát a valóságtól. Van egy széles, szakmai mező, ahol a szakértők látnak hasznot, de a lámák nem – viszont amit most látunk, az lámaként is teljes fantazmagóriának tűnik. Az autóipar nagyon jellegzetes példája ennek, amit már egy jó ideje a józan észen túli emberi faktorok mozgatnak (hiúság, bírvágy stb.), miközben iszonyú pénzek forognak benne ezekre alapozva – és ha megrogy, rengeteg embert temet majd maga alá az összetettsége miatt.
   
  Ooorky likes this.
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Elobb utobb majd csak rajonnek hogy ez a kozgazdasagi szerencsejatek lufi gyartas nem tobb mint illuzio... Persze a kozgazdaszok es egyeb penzugyesek most lehet ram esnek... De en nagyon ugy latom hogy a sok ev alatt megszerzett tudasukat dobhatjak a kukaba hamarosan.., ez az orulet mar nem sokaig tarthato fent... A kerdes hogy egy megnagyobb nepbutitas fog kovetkezni vagy valami hasznos esetleg valami valos vgy talan valami retro.../minden esetre kell valami fix alap ami korlatos./
   
 7. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Erre a legjobb példa Németország. Kívülről OK-nak tűnhet, de ha a dolgok mélyére ásunk, akkor nagyon durva csontvázak vannak a szekrényben. Erről is sokat tudnék írni, kezdve a bankszektorral, az iparszerkezettel tovább menve a komplett külkertöbbletükre - amire oly büszkék a politikusok a szavazók felé, pedig...
   
 8. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Annyira csak nem dől be, hogy az összes csontváz a felszínre bukkanjon. Nem tudom, hogy tíz éve mennyire dőlt be az USA, de lámaként úgy tűnt, hogy nem rendültek meg alapvetően. Volt robaj, sírás-rívás, szívtak egy csomóan, de nem omlott le a piramis a sírkamrákig. :)
   
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ezért hozták be nyíltan a MÁP+-t. Hogy a drága külföldi devizahitelek helyett a magyar lakosság hitelezze az államot.

  Minden közgazdász tudja, hogy egy fenttarthatatlan lufit fújunk. Csak mindenki reméli, hogy a kipukkadás előtti napokban ő kapcsol. Nem fog.

  Rengeteg bank és cég tönkrement.....akiket más bankok és cégek felvásároltak. +voltak olyan befektetők akiknek volt likvid pénzük és amikor beszakadtak a részvények belevásároltak. Volt olyan szaudi herceg aki valami 3 hónap alatt megnégyszerezte a pénzét. Szóval az inkább egy konszolidáció volt mintsem nagy válság.
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A valasag a rendszeres osszeomlas kodolva van a rendszerbe... Amiota kivettek a fix alapot a penz mogul ez van es lessz is mindig... Elonye is van persze cucsokat lehet donteni de a szakadek aljara is lehet kerulni...fellendules es valsag valtogatjak egymast... Az osszes csontvaz ha kikerulne egyszerre az a jelenlegi remdszer veget jelentene... Egy teljesen mas berendezkedest eredmenyezne… nem lenne "tultermeles" se pl nak... Ez a jelenlegi egy elcseszett onpusztito rendszer ami legkevesbe szol a penzrol... Folosleges is a leggazdagabbat keresni hisz egy bizonyos szint felett a penznek mar nincs erteke mert ismerik a valojat hogy egy virtualis semi regen meg csak egy darab papir amibol joval tobb van mint amire szukseg lenne... A leggazdagabbaknak csak annyi szerepe van a rendszerbe hogy kiszolgaljak a penz piacrol torteno kiszivattyuzasat.... Hogy a rendszer tovabbra is mukodjon /penzegetes./
   
  Littlejohn likes this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ez az egesz egy nepbutitas /parasztosan fogalmazva./ a lenyeg az iranyitas es a kontrol cserebe dobnak cirkuszt es kenyeret meg kepzelt egzisztrenciat ami annyira biztos amennyire engedve van... /nem egy osszeeskudt csoport iranyit mint a konteosok allitjak./ joval inkabb egy csoport kozos erdekekkel a kozos erdek a kontrol es eme csoportok tagjai akarjak a hatalmat gyakorolni ezert eggyut mukodnek mert a rendszernek hala ez megy nekik ki politikai teren ji gazdasagi ki oenzugyi ki vallasi ki ki hogy... De a lenyeg a kontrol megszerzese az iranyitas... /a kiralysag ennek szabott hatart ahogy mas dinasztialis remdszer is..../ a fomufti volt a fomufti sokkal nehezebb volt kimozditani es beulni a hejere ma nincs valodi fomufti cak megy a kotelhuzas.../regen az egyhaz es a koronas fok kozott ment kulonbozo intenzitasu kotelhuzas a hatalomert de rendszerint kiegyeztek mert a rendszert csak eggyutt tudtak fentartani.../ korabban a "pogyan vilagba allurol torteno szervezodes volt es ugy kerult uj pozicioba valaki hogy minel tobb kovetoje volt.., inkabb volt szabadsag egyenloseg testveriseg mint az ami zaszlajara tuzte a szlogent az elsotetedesbe amit felvilagosodasnak szokas nevezni.../
   
  Littlejohn likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Semmi masrol nem szol a jelenlegi rendszer mint hogy mas emberek celjait erd el ugy hogy onekik minel kevesebbet keljen ezert tenni. /regen se volt annyira mas csak a nep nem volt igy /kiokositva/ behulyitve./ hogy onkent rabszolganak aljon es a sajat celjai helyett masoket valositsa meg akar a fel elete aran is. /8 ora munka 8ora koma 8ora szorakozas ami idobe szoritsd bele a sajat celjaidd elereset.../ tehat tobbet teszel masert mint magadert tobbet dolgozol mas celjaiert mint a sajatodert es elhiszik az emberek hogy ez igy jo nekik es enek igy kell lenni... Es elhitetik elhiszed hogy mas celjaiert dolgozni neked jo mert elered a sajat celjaidat mikozbe azt epeszu iranyito /nem vezeto/ nem fogja engedni mert innettol megszunne a motuvaltsagod a neki valo munkara... /ezert gagyi vagyakkal halmoz el hogy a celjaid koze aljon./a gagyi vagyakat teljesited mikozbe a valodi celjaidra nem jut se idod se energiad ha eleg regota vagy a mokuskerekbe a valodi celjaidat is elveszted es vegkepp a kezukbe kerultel.../mert a gagyi vagyak megszerzesevel is oket kozelited a celjaikhoz..,/ujabb kihasznalas../meg azt is megmondjak mire vagyj a reklam megmondja /azthiszed nem...kozbe meg az a celja./nyiltan./
   
  Littlejohn likes this.
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egesz egyszeruen hulyitve van a nep. Mikozbe nagyon okosnak es muveltnek tanultnak kepzeli magat...kollektive... Mindent megszabnak a felvilagosodasnak nevezett hulyules ota meg azt is hogy beszelj hogy irj... Azt is mit almodj mibe hidj mibe ne /ezt elotte is probaltak csak a dumaval ellentetbe gyatra sikerrel lasd sok ezer egyhaz.../volt boven.../ annyi hogy ha fizetted az adot leszartak mibe hiszel... Ma is megmondhak mibe hidj /magadba az onallosagodba az egyenisegedbe /majd jon a siras rivas hogy jajj egyedul vagyok miert ilyenek az emberek meg maszkot kell hordani meg a masik maszkot hord.../ meg a tobbi baromsag... Mert a nagy egyeniesegbe nem tud az ember onmaga lenni mert egyedul van es egyedul gyenge erosnek csak csaladba leget lenni../ezert van az hogy a gyerek teljesen mas a csaladba mint tarsasagba.../mert a tarsasagba a csaladtol elszakitva gyenge.../ezert kell mashogy viselkednie ezert keveredik bajba ezert vannak problemak... Ameik eros es probal ugy viselkedni mint ahogy othon a csaladba az a tobbiek szamara furcsa ezert az is bajba keveredik stb.., ezzel teljes generaciokat csesznek szet.../legy egyeniseg mondjak de varjal megmutatjak hogy milyen egyeniseg legyel lehet valasztani melyik divatiranyzatot skatulyat valasztod... Tehat maris nincs egyeniseg... Mert az az egyeniseg aki valameik skatulyaba bealva divatiranyzatot kovetve a legjobban tudja kovetni adott iranyzatot.., akkor hogynis van ez az egyeniseg dolog... :D
   
  Littlejohn likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az emberek tobsege elhiszi hogy oneki szuksege van erre az irdatlan soha nem latott fejlodesnek csufolt rabigara.., bolygokat hoditani mert akkor tulelunk egy barmit... /ki nem szrja le hogy a fejesek kolkei tulelik es fentartjak az emberi genomot a a fold lakossaganak 99% anak a genomja odveszik azoke akik megteremtettek hogy az az 1% e tulelje... Akkor szarnak en az emberisegre ha az enyem kipusztul vele eggyutt az oseim... Azert tegyuk tonkre a foldet es dogoljon meg a vilag java hogy oar fejes genszerkezete tovabbra is fentmaradjon mas bolygokon... Lofaszt mar bocsanat... /mert az gondolom nyilvanvalo hogy nem a magyar atlagpolgar kerulne ilyen menekitett zonaba meg rabszolganak se... 100 ev mulva se... Max akkor amikor mar egy jobb van talalva akkor mehet a szemetre megdogleni meg dolgozni hogy mas bolygon elo iranyito koloniaja munkaja nelkul fejlodjon...

  De eggyenlore nem is ez a cel... Ez csak egy gagyi alomkep amit embereknek emerek ele tesznek hogy nehanyat megfogjon az almodozobbak kozul ezzel sarkalva arra hogy bar okos megse a maga boldogulasara forditsa az eszet ne a sajat celjait erje el hanem masoket...
   
  Littlejohn likes this.
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az egesz jelenlegi rendszer legyen az barmilyen izmus vagy nemizmus arrol szol hogy szolga legyel es kivess el mindent akar az egeszseged akar a csaladod akar a boldogsagod de legfokkep a sajat valos celjaid felaldozasaval hogy mas celjait valoravaltsd csereve uveggyongyot sem kapsz csak egy vilagito kepernyot mintakkal amit naphosszat bamulhatnal /de aztse teheted mert menni kell mas celjaiert galyazni onkent dalolva meg csakparanolni se kell./ hogy kozbe nezd a nemletezo viziot amit par fenyes pont kirajzol... /de sorolhatnek sok mas baromsagot amit celkent fog fel az ember mikozbe nem hogy cel meg lepcsofoknak is zsakutca.../
   
  Littlejohn likes this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Es ezert nem kell meglepodni hogy szetcsesszuk a foldet hisz a sajat letunket is szetcsesszuk mas erdekeiert akkor a foldet miert is kimelnenk..
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Elhitetik hogy az a celod hogy vagyj egy autora. /a cel nem az autonak kellene lenni hanem a szabad mozgasnak a mozgas szabadsaganak hogy nagy tavolsagot konnyen gyorsan meg tudj tenni.../ de ez ami a valodi cel ma mar sokadlagos az erdeti cel a valos mar sokszor nem is cel csak hozadek.../tudja hogy a kulfoldrol behozott csili vili bmw be fog szarni par szaz km utan de leszarja csak pavazhasson./ vagy uj autot vesz hitelre a lakas fedezetul rakja csak hogy menozhessen...
  Telefonnal aztmondjak legyen az a celod hogy a legmenobb kegjobb telod legyen legdragabban. /mikozbe a valodi celra hogy komumikalj masokkal mar nem is hasznalod max toredekebe.../

  Mindenki baro akar lenni mikozbe egyre nagyobb zsellere vallik mig napszamossa majd szolgava...

  A celjat se tudja hogy mi is az elhiszi hogy a cel a rongyrazas mert ugy grof lessz mikozbe a paraszt is jobban el ezerszer mint o...
   
 18. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  És erre Trump most belengeti, hogy 25%-os vámot vetnek ki az európai autókra. Ezzel szép nagyot rúg a németekbe, így egész Európába. És közben úton van egy csomó katona idefelé.
   
 19. melampo

  melampo Well-Known Member

  Nincsenek már eszközök a rendszer további stabilizálásához. A kamatok nem emelhetők mert az azonnali összeomlást okozna de még nagyobb baj az, hogy nem csak a pénzpumpa nincs már hatással az eseményekre de a FED már kénytelen napi ötven, száz milliárd dollárt betolni minden napa bankközi piacra mert enélkül hónapokkal ez előtt összeomlott volna a pénzügyi rendszer.
  Ők maguk is azt mondják, hogy "vakon repülünk".
  A visszaszámlálás folyik.
   
  fip7 likes this.
 20. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Ezért mondom a mielőbbi kamatemelést és a lokalizált pusztítást. Az elüszkösödött végtagot le kell vágni, nem naponta drága piperecuccokkal úgy kicsinosítani, hogy élőnek látszik, miközben egyre komolyabb a szervezetben a gyulladás...
   
  fishbed and svajcibeka like this.

Ezen oldal megosztása