1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. torsen

  torsen Well-Known Member

  Értem én, de mi az hogy "magyar termelők"?

  "2017-ben a gépek és szállítóeszközök forgalma – 4,2%-os volumennövekedés mellett – 17 ezer milliárd forint volt, a teljes termékexport közel 56%-át képviseli. A növekedés motorját a járműipar és a hozzá kapcsolódó beszállítók élénk kereskedelme adta."
  Részlet innen: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/kulker/kulker17.pdf 14. oldal
  Na, kik ezek? A "magyar termelők"?
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nem az MNB értékeli le a forintot, hanem a nagybefektetők, spekukánsok nyomják a Mo. -ot forintgyengüléssel, hogy emeljünk kamatot, nagyobb legyen a hasznuk, nulla melóval. Ezért shortolják a forintot.
  Kamatemelésnek sem örülne a kisember, mert akkor a hitelkamataid is emelkedhetnek. Plusz ha zsarolásra lépsz, akkor mindig megjátszák.
  Lesz egyébként kamatemelés, csak kérdés mikor. Azt akarják, hogy a spekulánsok is szívjanak, akkor errefelé ritkábban jönnek.
  Alapvetően a gyenge forint ott érint ha külföldön akarsz vasarolni, az nem a kisember,, vagy az importcikkeknél, pl. üzemanyag. De ez sem egyértelmű, mert a héten csökkent az üzemanyagok ára a forintgyengülés ellenére, mivel csökken az olaj ára.
  Nem olyan egyszerű téma...
   
  blitzkrieg, aquarell, fip7 and 2 others like this.
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Speciel tényleg nem az MNB értékeli le. Mindössze annyi történik, hogy ilyen szintű leértékelődésnél a legtöbb jegybank már beavatkozna és irdatlan erőforrásokat elpazarolva jottányi eredményeket produkálna, csak minek! Nincs értelme, végső soron a gazdaságnak jó, a világgazdasági folyamatokkal meg nem tud mit kezdeni a jegybank, nem vagyunk nagyhatalom, a tartalékokat nem egy teljesen ostoba intervención kell felélni! Nem kell felélni őket.
   
 4. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Élelmiszeripar.
   
 5. Loken

  Loken Well-Known Member

  Az eredeti hangzatos célokhoz képest. Az euró szép lassan az EU legerősebb gazdaságának olajozó eszköze lett. Igazából ez csak Németországnak jó. Egyesek szerint ez a 4. birodalmi márka. Európai gazdasági terjeszkedésük, piacszerzésük, bebetonozását szolgálja. Elszámolópénz a német multikat a területükre beengedő országok felé.
  Azon eurót bevezető országok akik most el vannak adósodva (pl. mediterrán országok) tulajdonképpen Németország adósai. Bele is szól a dolgaikba.
  Nem véletlen, hogy a britek sem adták fel a fontjukat és a gazdag skandináv országok sem dőltek be a nagy mutatványnak. Ezt belátva nem lépett még ez ügyben sok függetlenségre törekvő kelet-európai ország sem. Az euró övezethez csatlakozott/csatlakozó kelet-európai országok közül szinte mindegyik kicsi és erőtlen gazdaságú volt. Egyfajta menekülő út számukra.
   
 6. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

 7. laiki

  laiki Well-Known Member

  Valami büdös a FED háza táján:

  https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...r-elofordulo-piaci-esemeny-volt-tavaly-415085

  Tavaly szeptemberben olyan dolog történt a repopiacon, amire még nem volt példa és aminek statisztikai szempontból 3 milliárd évente egyszer kellene csak előfordulnia: a kamatlábak hirtelen a többszrösére ugrottak. Ez teljesen meglepte a Fedet és nem is tudott megfelelő magyarázattal szolgálni az eseményre...

  Mi történt?

  Az általában esemény nélküli repopiacon, tavaly szeptember 16-án a kamatlábak hirtelen megugrottak és elérték a 8%-ot (8% BGCR repo/ SOFR repo 9%! volt), ami a megszokott 2-2.25%-os szint többszöröse. Ez a különbség nyolc standard eltérésnyi. Statisztikai szempontból egy ilyen eseménynek három milliárd évente egyszer kell előfordulnia.
  [​IMG]

  Az egynapos repóhitel-kamatlábak hirtelen emelkedése teljesen meglepte a Fedet, és nem volt megfelelő magyarázata a zavarra. Azóta a meglepetésem aggodalomra és gyanúra fordult. A két fő érv, amit a Fed, a bankok és a média felhoztak a helyzet megmagyarázására, szerintem nagyon gyenge lábakon áll.

  A magyarázat:
  "Valószínűleg olyan váratlan készpénzszükséglet állt elő, amely a bankokat alulfinanszírozott helyzetbe hozta. Potenciális okként említették a társasági adó esedékességi dátumát és egy nagy államkötvény lejáratot, ami egybeesett ezzel az eseménnyel."

  A fentiek közül egyik érv sem meggyőző, pusztán azért, mert ezekről a dátumokról előre lehetett tudni és fel kellett volna a bankoknak készülni. Tehát ha a likviditási hiány ennyire kiszámítható volt, és egyszeri készpénzigény okozta, akkor a problémát könnyen meg kellett volna oldani. A Fed egyszerűen fel kellett volna töltse a várható készpénzhiányt nyílt piaci műveletekkel (OMO), ahogy azt a 2008-as pénzügyi válság előtt rutinszerűen tette. Ehelyett a Fed úgy döntött, hogy szeptember közepe óta a mérlegét több mint 320 milliárd dollárral növeli. Szeptember 16-án 53 milliárd, következő nap 75 milliárd dollárnyi likviditást tolt be a repopiacra, azóta pedig napi szinten tartott egynapos repo aukciók meghirdetése mellett bevezették a heteken át tartó repofinanszírozást, majd hirtelen újraindították a mennyiségi lazítási programot is (QE). Képzelje el, hogy a mennyezetén lévő folt alapján kihívja a vízvezeték-szerelőt, aki a probléma láttán azonnal hívja további öt vízvezeték-szerelő társát és egy buldózert, hogy kijavítsa azt, amiről Önnek azt mondták, hogy csak egy kis szivárgás.

  Az állítólagos készpénzhiány-kifogás alapján az volt feltételezhető, hogy a Fed mérlegének növekedése könnyen megoldja a készpénzigényt, és a piac stabilizálódik. Likviditási lyuk betömve, a probléma megoldva. Amint ezt a Fed mérlegének folyamatos növekedése jól mutatja, a lyuk tovább növekszik. A Fed, azt mondja, hogy ez „nem egy újabb QE”, csak átmeneti szükségmegoldás a rövidtávú finanszírozási piac stabilizálása érdekében. Ezzel együtt elkötelezte magát amellett, hogy 2020 márciusáig havi 60 milliárd dollárral növeli a mérlegét a „nem QE-n” keresztül.

  [​IMG]

  Más szavakkal, a folt a növekvő festékmennyiség ellenére újra és újra megjelenik és egyre nagyobb lesz.

  [​IMG]
  Mi lehetett a pánik valódi oka?
  Ezt egészen biztosan nem tudom, sőt lehet, hogy egészen pontosan még a Fed sem tudja és ezért húzza az időt és pumpálja be a casht a rendszerbe.

  A médiában megjelent kézenfekvő, de gyenge magyarázatok mellett a teljesség igénye nélkül a lenti dolgok jöhetnek még szóba:

  • A bankok és a Fed szeretnék csökkenteni a velük szemben az elmúlt években előírt szabályozási korlátozásokat. A zavarok, amelyek bizonyítják, hogy a 2008-as válság óta életbeléptetett szigorú tőkemegfelelési rendeletek nemcsak gátolják a hitelezést, hanem finanszírozási válságot is okozhatnak, lehetővé teszik számukra, hogy komoly lobbizási erőfeszítéseket tegyenek a szabályozások csökkentése érdekében.
  • Lehet, hogy egy bank vagy egy nagy pénzügyi intézmény bajban van? Annak érdekében, hogy ilyen spekuláció ne kerüljön be a hírekbe, a Fed közvetett módon likviditást szolgáltat az intézmény(ek)nek. Ez megmagyarázná, miért volt a szeptemberi repo esemény olyan hirtelen és váratlan. Az egyes európai bankoknál felmerülő problémákkal kapcsolatos pletykák hónapok óta keringnek a piacon.
  • A Fed és a bankok nagyon alábecsülték azt, hogy az USA államkincstár adósság-kibocsátásának mekkora részét kell majd megvásárolniuk. 2019 utolsó negyedévben a kincstár közel 1 trillió dolláros adósságot bocsátott ki. Ugyanakkor az Egyesült Államok kincstári adósságának külföldi tulajdonhányada rohamosan csökken. Noha ez kiszámítható, a kincstárjegyek és kötvények vásárlásához szükséges nagy mennyiségű készpénz hiányt okozhat. Hogyha valóban ez a helyzet, akkor a Fed az asztal alatt finanszírozza az államkincstárt QE-n keresztül.
  • A 2019 év eleji nagy pálfordulás után, az év második felében július és november között a Fed gazdasági indok nélkül 0,75% -kal csökkentette alapkamatát. A Fed azt állítja, hogy a csökkentések kvázi biztosítást jelentettek ahhoz, hogy a globális növekedés lassulása és a kereskedelmi háborúk ne állítsák meg a már régóta fennálló gazdasági növekedést. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy még egy kamatvágás sok befektető szemében egy közelgő válság beismerése lett volna a FED részéről. A QE, amelyet állítólag az egynapos finanszírozási kérdések leküzdésére hoztak létre, nagylelkűen támogatja a pénzügyi piacokat. Talán egy finanszírozási álválság biztosítja a Fed fedősztoriját az új QE-hez, úgy, hogy a kamatlábak még közel nincsenek nulla szint körül? 2008 óta a Fed többször hangoztatta azon meglátását, hogy a (részvény) piaci bizalom támogatja a fogyasztói bizalmat is. Ezt láttuk megvalósulni 2019 eleje óta a Trump és a Fed put-on keresztül a részvénypiacokon. Lehetséges, hogy az eszközárinfláció következő szakasza ilyen trükkök révén lesz megvalósítva? Nem csökkentünk az alapkamaton, mert akkor mindenki egyből válságra gondol, de találunk egy ürügyet arra, hogy a repo piacon keresztül indítsunk egy új QE-et akkor, amikor a kamatok még 1.5%-1.75% állnak.
  Nem tudom, hogy mi az igazság, de az biztos, nem az amit Jay Powell nemrég mondott, miszerint:
  "egy teljes évtizede működünk ebben a struktúrában. Kifejezetten úgy terveztük a rendszert, hogy várhatóan ne kelljen gyakori nyílt piaci műveleteket végezzünk, ahhoz, hogy a alapkamatlábakat a céltartományban tartsuk."
   
  ozymandias, Mackensen, zeal and 3 others like this.
 8. altx

  altx Well-Known Member


  az van hogy tiszta politika.
  foltozzak trumpli hulyesegeit es vagyait hogy ujabb mandatumot kaphason.
  ne felejtsuk, a csavonak tobb kazinot is sikerult csodbe vinnie ami tenyleg egyedulalo teljesitmeny.

  ugy is mar mindent el@urt amit birt, egyetlen dolog amivel (meg) bir dicsekedni az eddigi (never before ME) gazdasagi sikerei (ami persze nem igaz).

  egyaltalan nem csodalkodnak hogy egy republikanus utan beut a krach, nem volna az elso a tortenelemben.

  +azt a nagy addosagot is kell kezelni valahogy, nem lehet csak alandoan nyomtatni, a penzugyi szakertok meg mindig is bekepzeltek voltak hogy tudunk mi mindent, okosak vagyunk, nem birunk bajt csinalni...aztan meg puff..megse volt ugy. szerintem ott van a baj..nagyon jatszanak a politikuisok a koltsegvetesel es a minuszokkal...
   
  blitzkrieg likes this.
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  Érdekes olvasmány:
  https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200220_lemondott_a_kozgazdasz
  "...
  Az Economist birtokába jutott tanulmány eredménye szintén a globalizáció és az egyenlőtlenségek kapcsolatát elemzi, kiemelve, hogy érdekes módon épp akkor növekednek meg az új betételhelyezések a támogatott országok irányából egyes nemzetközi offshore adóparadicsomokban, miután a Világbank kiutalja a nemzetközi segélyeket a fejlődő országoknak.
  ...
  "


  Plusz egy kis só az ellenzéki sebbe:
  "...
  Az IMF igazgatója végül azt a meglepő kijelentést tette lapunknak, hogy bár egykor az IMF-en belülről sokan személyes kudarcuk miatt kritizálták Magyarországot, ma gyakorlatilag a 2010 utáni magyar „unortodox” gazdaságpolitika az új főáram, lényegében ez az, amit a nemzetközi szervezet is javasol az országoknak.
  ...
  "
  :)
   
  blitzkrieg, fip7, Fennek and 4 others like this.
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Örömmel olvasnám az IMF igazgatójának ezt a véleményét a Mandiner mellett külföldi lapokban is. :)
   
 11. zeal

  zeal Well-Known Member

  Valójában csak a vicces savazás miatt tettem be a cikket. A szakmai részéhez nem értek. :p;)
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Csak közbevetve:
  Azért a történelmi hűség szempontjából tegyük hozzá, hogy ezt nem Kristalina Georgieva az IMF igazgatója nyilatkozta, hanem Benk Szilárd, aki az IMF magyarországi irodájának az "igazgatója". :)
   
  Terminator likes this.
 13. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Mitol lett 4.9% a novekedésunk?
  Orulok neki, csak mí okozta, nem szaroztatok otthon? :D
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ügyesen befolyásolták a mutatószámra ható "tényezőket", így olyan szám jött ki eredményül, amilyet szerettek volna.
   
  silurusglanis likes this.
 15. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Nem látom értelmét felfele tupirozásnak. de nem lehet kizárni.
   
 16. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Pár soros hir volt egyes nyugati lapokban is. De aztán jött a virus, Thüringia, US vâlasztâs kezdete stb. Senkinek nem érdeke ezen vâltoztatni.
   
 17. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Valaki magyarázza el nekem, hogy mitol van az olaszoknak akkora adóssága?
  Gyártanak mindent, van nehéz-konnyu iparuk, hogy nem tudnak talpra állni évtizedek óta?
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az államadósság független a gazdasági teljesítménytől, ha ballib vagy pupet kormányod van. :)
   
  fip7 and svajcibeka like this.
 19. misinator

  misinator Well-Known Member

  A Fiat konszern adózik még "otthon" egyáltalán?
  Merthogy autót már Olaszországban tudomásom szerint csak viszonylag jelentéktelen mértékben gyártanak.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fiat_Group_assembly_sites
  (Ellentétben mondjuk a hetvenes évekkel, amikor még ráadásul meglehetősen nagy volt a részesedése a világ személygépkocsi termeléséből az akkori számokkal).
  "...In 1970, Fiat employed more than 100,000 in Italy when its production reached the highest number, 1.4 million cars, in that country.[4] As of 2002, Fiat built more than 1 million vehicles at six plants in Italy and the country accounted for more than a third of the company's revenue..."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Automobiles
   
  blitzkrieg, fip7 and zeal like this.
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mot komolyan hogy a picsaba lehet az geszseges piac es helyes penzugyi iranyvonal. Amikor nallunk nincs jarvany es a penzunk rompik azokhoz kepest akiknel konkret jarvany van... 3z az egesz szabad gazdasag elmehet a pi...aba... Most komolyan??? Es meg hogy nincs spekulacio a ft ellen...
   

Ezen oldal megosztása