1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A tengerészeti hadviselés jövője

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - GrGLy által indítva @ 2014. április 6..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Indiaiaknak katapultosan is ajálgatják.
  Bár én nagyon is látom értelmét az STOVL koncepciónak,de lehet inkább egy azonos alkatrészbázison lévő speciális tipus talán szerencsésebb lett volna.De a nagy,dedikált flottahordozóknak szimplán hülyeség ez a trambulinos ohnekatapultos megoldás.
  Desszanthordozokon katapultot ugyan bevezetném,hogy a gépek nagyobb harci teherrel indulhassanak,de nagyon is meghagynám a helyben leszállás lehetőségét.Desszant harcfeladat közben még annak helyszükségletét is éppen elég biztositani,hisz közben a helikkel a tulajdonképpeni főfeladatot,a desszant és ellátmányának partratételét is el kell látni.
  Azonkivül az STOVL gépek tábori/szükség/mobil "repterekröl" is üzemelhetnek-vagyis egy olyan hidfőből,ahol nincs semmiféle épitett reptér.Mariner nem felejtette el Gvadalcanal tanulságait.91ben az AV8B-k sikeresen üzemeltek ily módon,tényleges harcban
  A kisebb szüvetségesek apró hajói meg csak STOL gépeket tudnak üzemeltetni.Falkland meg jó bizonyság,hogy ezek a gépek adott esetben a gyözelem vagy vereség közötti különbbséget jelentik.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Elég érdekes ez a Future Carrier 2030 Task Force koncepció!
  Az meg különösen, ahogy felvázoltad 30-60.000t-ás kategóriájú hajót. Ráadásul 1/3-ad áron. Nem olyan nehéz ám egy nagyon picit továbbgondolni a dolgot.
  Van ilyen megoldás a nyugati haditengerészetek kötelékében. Ráadásul moduláris építésű. Ráadásul pontosan ilyen feladatokra van kitalálva, és kimondottan az F-35B-hez van tervezve. Ez a HMS Queen-Elizabeth. (Ok, 5000t-val nagyobb a tömege, de azért ez még az a kategória)
  Amennyiben erre lenne igény, még akár az F-35 mintájára közös projektet is lehetne indítani. Alapvetően az US NAVY igényeire való áttervezés sem biztos, hogy túl nagy meló lenne. Ha mondjuk ebben a méretben is nukleárisban gondolkodnak, akkor az az átalakítás is megoldható.
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Még annyit tennék hozzá, hogy minden ezt az irányt támogatja.
  Alapvetően a drónok teszik lehetővé, hogy egy ilyen 1/3-ad árú hajónak is ugyan akkora csapásmérő és védelmi képességei legyenek, mint akár egy super-anyahajónak. Tárolás szempontjából a hangárfedélzet bizonyos részei meg is felezhetőek (vízszintesen), mivel a függőleges vezérsík nélküli (vagy ferde) kialakítás, valamint kisebb futómű (kisebb tömegből adódóan) kisebb belmagasságot igényel. Akár arra is lehetőség van, hogy mondjuk teljesen automatizált legyen a drónok üzemanyaggal való feltöltése. Ezzel további személyzet spórolható.
  De a fedélzeten hordozott mondjuk 3db MQ-25 Stingray lehetővé teszi, hogy a kisebb hatótávolságú F-35B-k is teljes értékű melót végezzenek.
  Továbbá a csapásmérő képességek is jelentősen bővülhetnek a hajófedélzeti drónokkal.
   
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ha lett volna normális légvédelme a brit hajóknak, akkor meglettek volna a Harrierek nélkül is. Csak az ott helyben derült ki, hogy a Sea Dart rendszer partközelben a szárazföld felől alacsonyan érkező célpontokat nem tudja megbízhatóan befogni, míg a Sea Wolf rendszert eredetileg nem manőverező célok ellen fejlesztették. A Sea Slug-ot meg hagyjuk... :p

  Ezzel együtt a Sea Dart 27%-os hatékonyságot (27 indítás, 7 találtat), a Sea Wolf pedig 37%-os hatékonyságot (8 indításból 3 találat) mutatott fel. A briteknek nem volt effektíve CIWS rendszerük (noha a Sea Wolf annak minősül végül is), Falkland után gondolkoztak el a Phalanxon, és rendszeresítik azóta is kötelezően minden hajóegységükön. A Sea Ceptor (CAMM) és a Sea Viper (Aster) mellett már korántsem biztos, hogy annyira rá lennének szorulva a vadászgépekre...
   
  endre, fip7 and fishbed like this.
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  SeaWolf rakétaelháritó pontvédelmi rendszernek készűlt,át akarták ugrani vele a pontvédelmi gá-kat-de nem bizonyúlt elég hatékonynak.
  Ma is kellene a vadászfedezet.A védelem mellet a támadó is fejlődött.Jobb ASM rakéták,SDB jellegű bombák vannak.Legjobb,ha a védővadászok nem engedik inditástávolságra a hordozókat,az ellenük való védekezésnek.
   
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Tudom, igazad van, próbáltam óvatosan fogalmazni, hogy kicsit lehet talán párhuzamba állítani.
   
 7. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ezért írtam, hogy a Sea Wolf annak minősül végül is.

  A legtöbb modern légi indítású hajó elleni robotrepülőgép hatótávolsága 150km feletti, nem egyedi a 250km feletti hatótávolság sem. Ekkora területet már vadászgépekkel sem egyszerű biztosítani, eleve AW&C gép nélkül nehezen megoldható a támadók felderítése is...

  Értem a párhuzamot, de a CVS-ek létrejöttének az alapja az volt, hogy a kikötőben állt egy nagy rakás Essex-osztályú hajó, amit erre át lehetett kondicionálni, feladatot adni nekik. Ha nem lettek volna, szerintem akkor sem volt esélyes a Sea Control Ship koncepció támogatottságának.

  Ma egy kicsit más a hangulat. A szuperhordozók túl nagyok és drágák lettek, ezért kisebb hordozók felé fordulna a US NAVY. A többi haditengerészet pedig eddig se nagyon álmodhatott szuperhordozóról...
   
  endre, fishbed and molnibalage like this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ezért irtam,hogy az ősöreg Gannet AEW gép nagyon hiányzott az angoloknak a szigeteknél.Eredetileg a V22nek terveztek AEW változatot is a könnyűhordozóknak.De egyenlóre csak heliket tudnak ilyen célra alkalmazni,elég korlátozott teljesitménnyel.Mars a régi előretolt radarhajó lánc a flotta főerői elött mődszer.
   
 9. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  fip7, svajcibeka, endre and 4 others like this.
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  “In the Pentagon and state department and the White House, China is now seen as the biggest threat. We have been too passive in the past.” Európa másodlagos
   
  arbalest likes this.
 11. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ez volt a Trump-kabinet egyik első meglepő bejelentése anno.

  Esetleg tudja vki mélységeiben, hogy zajlik egy ilyen tengerészeti hadijáték?
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Gondolom mint egy szarazfoldi. Pontrendszer alapjan /ero ellnero kozott./ ki ki a masik "celalkjar lodoz" azoknak a talalati eredmemyei rendelkezesre allnak. Manovereznek adott terepszakaszokon. Majd osszehasonlitjak. Majd elinditjak paran egy asztlnal a maketteket tologatni e adott elkezdhetnek jtszani a meglevo adatokkal /kvazi tarsasoznak./ megvannak az egyeb adatok is ...stb.. A legenyseg meg teper hogy jo legyen az eredmemy. /az eredmemyeket persze szamitogeppel is osszevetik azzal is lejatszatjak es osszefesulik.
   
  FilcTroll likes this.
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hasonlon dolgozgatok most hobbibol en is. Csak en altlanos adatokbol dolgozok.... Nagyon hasznos 2 het altt mar a kello letszamot 25% al csokkentem ugy hogy a nagy csetepatek lefutsa utan a resztvevo allomany szukseglete 60% a csucsonlevo letszmnak./ezt kellene most lemtebb vinnem./ hogy legrossszabb eshetosegre 50% os veszteseg potlas nelkul es csapatkivonas utan is vedheto legyen. A leggazbb szituba is biztonsaggal. 27000- emberre lenne szukseg a konfliktus csucsan. Aktivak tartalekosok honved es belugyes egysegek es esetlege onkentes egysegek. Ebbe a logisztika egy resze is benne van. Termeszetesen civil cegek bevonasa szukseges a visszafoglalt teruletek ellatasaba./ karpatalja/ meglepetesszeru megszallas minimalis pusztitas kemeny vedelmi harcok 1,5-2 eves konfliktus mire az ukran teljesen kimerul./talan hamarabb egy vilag valsagba./ a konfliktus csucspontjat 1 evnek szamolom. 1-2 illeve 3 honapos felkeszulesi idot./a roktonzott epp keznel levo egysegek cdapsai utan./

  3 nagylepcsos vedelemmel amelyek 2-3 as tagolasu vedelmirendszerrel rendelkeznek./

  Az elso vonal megtervezese tunt a legnagyobb kihivsnak de kozben a 3. Hullam lett a 3 dik vonal lett az /mondjuk aletszamcsokkentes zomet ott vegeztem el./ ezzel bar hatraltattam a konfliktus lezarasat de ugyanakkor a sajat csapatok kitettseget is csokkentettem es ugyes manoverekkel minimalizalni a sajat vesztesegeket az osszes vonal osszhangjaba... A keteves konfliktus elso napjatol karpatalja 60% a magyar ellenorzesu terulet es ez tagul lehetseges variaciok magasabb aranyu osszehasonlitas eredmenyekepp 75% koruli ertekre egy honap mig a 3 honap vegere kvazi az egesz az ellenorzesunk ala kerul./egy varosra addott tobbszor 6 honapos kitartasi erteket egy esetleges ostrom eseten./aminek a valoszinusege egy precedens egesz biztos./
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  @DINAMO az illetékes személy, pár ilyenen már biztosan részt vett. Ha látja és ráér, szerintem szívesen leírja, amit lehet.
   
  FilcTroll likes this.
 15. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Az nagyon jó lenne, előre is köszi. Alapvetően az érdekel, hogy ezekben a modellezésekben mennyire vesznek figyelembe olyan mögöttes tényezőket, mint az ipari kapacitások, a tengerész-utánpótlás stb, illetve más fegyvernemek, pl. a kiberháborús és gazdasági lehetőségek. Csak azért jutott eszembe, mert egy jó darabig a japánok is nyerésre álltak az USA ellen, aztán ugye...
   
 16. formosa1

  formosa1 Active Member

  "Egy jó darabig a németek is nyerésre álltak a fél világ ellen, aztán ugye..." - Igaz, a németeknél nem a flotta hozta a sikereket...
   
  FilcTroll likes this.
 17. endre

  endre Active Member

  Norvégiát mondjuk szépen behúzták
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És a rombolók fele odaveszett és egy kőkorszaki erőd a flotta legújabb és korszerűbb nehézcirkálóját nullázta le...
  Sőt, a német nehézcirkálók ezen állatfaja több volt, mint egyszerű nehézcirk. Az angol cirkálóhoz képest vagy 2-3dal nehezebb volt úgy, hogy azonos tűzerő volt. Gondolom páncél és másra gyúrtak rá. Na, az érdemi eredmény nélkül süllyedt el....
   
  emel likes this.
 19. endre

  endre Active Member

  Persze, de nem ez az erdekes a tortenetben. Hanem az, hogy egy C-ligas ero (ne feledjuk, ekkor meg a Bismarck es a Prinz Eugen sem volt kesz) az angolok es franciak elleneben megnyert egy igen jelentos hadmuveletet.
   
 20. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, csak ezt hívják pürrhoszi győzelemnek, lásd: "Még egy ilyen győzelem és elvesztünk!!"
  A másik meg az, hogy akkor még se a britek se a franciák nem AKARTAK nagyon harcolni a germánok ellen, csak olyan félkézzel-félvállról "Próbáljunk már meg valamit csinálni, hátha Hitler megijed..." jelszóval akcióztak Norvégiában. Ugyanúgy mint ahogy a Wehrmacht lengyel hadjárata idején is hadat üzentek - aztán nem csináltak semmit, csak összevont szemöldökkel távcsövön át nézve próbáltak ráijeszteni az ellenségre! Ha a hadüzenet után 2-3 héttel a brit és francia hadsereg megindult volna Berlin felé, talán egész más lett volna a történelem ...
   
  ogretankHU likes this.

Ezen oldal megosztása