1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A tengerészeti hadviselés jövője

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - GrGLy által indítva @ 2014. április 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  A németeknek nagyon kellett Norvegia,meg veletlen sem Pürrhoszi volt a győzelmük.
   
  aquarell and endre like this.
 2. Rotten878

  Rotten878 Active Member  Érdemes megnézni, elemzi mik történtek és hogyan.
  Mások voltak az angolszász és német tervek.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te minek neveznéd azt az országot, aminek megvédésére ott tartottak vagy 200k embert, repülőket és miegymást úgy, hogy lényegi hasznot gyak. nem hozott? Hogy zargatták a későbbi szovjeteknek küldött konvojokat? Whatever...
  Az utánpótlás nagy része más irányból érkezett és a németeknek a PQ17 kivételével is igen sokba került az, amit ott csináltak.

  A tengeri hadműveletek terén igazi nagy ütközet nem volt az RN-nel. Ha az angolok méretes balfaszkodásának hála véletlenül nem futnak bele a CV-be, akkor a flotta eredménye egy hatalmas mínusz lett volna.
   
  Rotten878 likes this.
 4. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  El kellett foglalniuk, különben a szövik felvonulási területe lett volna. Norvégia még a SZU-val is határos, bár igaz nem túl jó a közlekedés arrafelé.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nekünk még úgy tanították hogy azért kellett elkellett foglalniuk mert No. vasérc ellátásának a fele Svédorszából érkezett a Norvégiai Narvik kikötőjén kersztül.
  Aki járt már a Fjöllraven túrán Svédo.ban az már tutira látta a svédországi Kiruna környékény azokat az óriási külszíni vasérc bányákat. Onnan szállították az ércet a mindössze 120 km-re lévő Narvikba és onnan hajóval a part mentén le No.ba. Évi 9-10 millió tonnát nem tudtak volna másként eljuttatni No.ba.

  Mellesleg az Angolok is onnan kapták a vasérc jelentős részét úgyhogy komolya versenyfutás ment azért hogy ki biztosítsa be magának ezt a forrást.
  Azután hogy megszállták Norvégiát mentek is a vasérc szállítmányok rendesen majdnem a háború legvégéig.
   
  aquarell, fip7, endre and 3 others like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  U-boat bazisokat üzemeltettek onnan,ami azért volt fontos mert kellett nekik szabad kijárás az óceanra(amikor elfoglalták még nem tudták,hogy a franciákat megeszik kicsit több mint 1 hónap alatt).
  Az ami 40 ben történt azt nem 42 vagy 43 szemszögéből kell nézni.És ott van persze a vasérc amit már említettek.
   
  aquarell, fonak9 and endre like this.
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  A dolog osszetett. Legfontosabb hogy ilyen gyakorlatokra nem is annyira a berendezesek mint inkabb a szemelyzet miatt van szukseg. A tengereszek nem folyamatosan vannak hajon hanem cca 50 - 50 % ban hajo szarazfoldi beosztas. Ez azt jelenti hogy a hajon kulonbozo utemben de cca 2-3 evenkent lecserelodik a legenyseg. Vannak kivetelek de 95% ban igy van. Eloszor is hajo szinten mindenki leteszteli es kikepzi magat a kulonbozo feladatokra legyen az utantoltes (fegyver uzianyag kaja) tengeren vagy kikotoben illetve a harceljarasok fegyverhasznalatok. Ezutan kezdodik az epitkezes. Ha tul vannak az alapteszteken es vizsgakon, akkor jon a STG kikepzes es vizsga. Ez Small Task Group az az kis taktikai egyseget jelent. (persze ez CVN re nem igaz) 2-3 ritkabban 4 hajobol allo egyseg egyuttmukodeset tanuljak tesztelik legi felszini szarazfoldi es tengo celeok ellen. Mindezt napi szinten megsozza a damage controll amiben igy vagy ugy illetve rotacios alapon szinte mindenki reszt vesz.
  Ha tulvannak a STG reszen akkor a majdani feladatnak megfeleloen kapja meg a szakiranyu kepzesi tervet de ezt mar altalaban tenyleges bevetes alatt. Pl csatlakozhat egy CVBG hez de akar egyedul is jarorozhet. A logisztika mukodtetese a logisztikusok feladata. A hajo logisztikai fotisztje aki resze a HOD nak ( Head of Department) az az a kapitany alatti par fotisztbol allo "vezerkar" szoval o leadja hogy hol mikor mire van szuksege es a logisztika szallitja vagy alternativat biztosit neki. ( nem megy a OAHUi utantoltes mert COVID miatt kikoto zarlat van de kikuldunk egy tartalyhajot es a kikoto elott feltolt benneteket )

  A "WARGAME" ek feladatai celjai sokretuek. Kezdve a flottan beluli egyuttmukodes csiszolasan az uj eljarasok tesztelesen a mas orszagok hajoival valo egyutmukodesen keresztul sok sok minden pl kapcsolatepites t(gyertek legyunk haverok) Ezen kivul ilyenkor persze megy az infigyujtes is KOLCSONES. Ennek is vannak iratlan szabalyai is pl nem kuldhetsz kimondottan EW kemhajot a gyakorlatra vagy kikoto latogatasra. Volt erre is pelda .

  Szoval a dolog osszetett nincs ket egyforma gyakorlat sot ugyanazt a gyakorlatot minden hajo mashogy eli meg akar naponta tobbszor is.
   
 9. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20200831-tengeralattjaro-globalis-uzlet.html
  "Közös tengeralattjáró fejlesztésbe kezdett Kína és Oroszország, amelyről egyelőre csak két dolgot lehet tudni: azt, hogy a cél egy nem atommeghajtású támadó tengeralattjáró készítése, és hogy a fejlesztés egésze egyébként hétpecsétes titok. Maga a tengeralattjáró-építés a világ egyik legjövedelmezőbb üzlete, és a haditengerészet egyik leginkább prosperáló ága, noha tengeralattjárók épülnek polgári célokra is. Összeszedtük, mekkora üzletet jelent a tenger mélyén közlekedő, nem egyszer pusztító technikával felszerelt monstrumok fejlesztése."
   
  gacsat likes this.
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ezt csak úgy
  [​IMG]
   
 11. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  ...és hát volt valami víz is ami komoly súllyal esett latba!
  ...mert "nehéz" volt ("nehéz-víz" :p ).

  u.i: a szó-viccet nem tudtam/akartam kihagyni(Bocssssss), de akkor ez nem volt vicces: angol kommandó ment "eltüntetni" a nehéz-vizet, film is készült róla ("asszem"), itt egy írott anyag a sikeres norvég akcióról(az angoloké nem sikerült):

  A norvégok, akik megakadályozták a nácikat abban, hogy atombombát építsenek
   
 12. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...kinainal-mozgekonyabb-es-autonomabb-lesz.html
  "Szembesülve Kínának a Csendes-óceánon folytatott expanziós politikájával, a Pentagon dollármilliárdokat tervez beruházni az Egyesült Államok hadiflottájának fejlesztésébe, hogy azt mozgékonyabbá, autonómabbá és halálosabbá tegyék - mondta egy szerdai tanácskozáson Mark Esper amerikai védelmi miniszter."
   
 13. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Active Member

Ezen oldal megosztása