A trianoni békeszerződés biztonságpolitikai hatásai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Ok, elbújni tényleg nem lehet, meg oroszt kicselezni, kb. vicc kategóriának szántam, de ilyen trükkök esetleg csökkenthetik pl. a nemi erőszak megjelenését. Lány bújtatása stb. Ez valós és működő dolog volt anno. Családból tudom pl.

Háborút elkezdeni még egy pár évig úgyse kezdünk szerintem, mert először Honvédség kéne, ami jelenleg nincs egyben még. A béke mindig jobb , mint a háború, ez oké.
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
"Háborút elkezdeni még egy pár évig úgyse kezdünk"

 

a tököm teszem rá, hogy az én életemben sem (pedig még csak 24 vagyok és szeretnék jó pár remek évtizedet magamnak), és ez így is van jól
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
kaktusz said
<a title="Profile" rel="nofollow">bartinieffektus</a>

Ne haragudj, de ez nem  probléma amit írsz. Aki meg hazánkfia, az biztosan dezertálni fog a legelső adandó alkalomnál, kvázi nem kell lődözni rokonokra.
Nem is őket féltem
sf-laugh.gif
! Szerintem pedig reális probléma ... lásd a hozzászólást , amit feljebb is idéztem!
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Érdekes topic, - a fenébe, mi lesz így a jó kis saját topicommal?
sf-cry.gif


Viccet félretéve elolvastam a hozzászólásokat (már amelyiket lehetett persze) és igaziból senki véleményére nem reagálnék, cserébe megosztom a sajátomat – ha már Trianon és annak biztonságpolitikai vetülete.

A trianoni béke valóban nem békét hozott, hanem elvetette a következő Európából induló világégés magvát. Utána megint jött néhány konferencia a Jaltai világrend néven is ismert korszakkal együtt. Ez a világrend nem oldotta meg, de igen erősen jegelte a kezeletlen problémákat, így Európa mindkét fele fejlődhetett. Ez furcsán hathat, de ne egymáshoz mérjétek Kelet és Nyugat-Európát, hanem általában véve Európát mérjük az 50-60-70-es évek Afrikájához, Dél-Amerikájához vagy például Ázsiához. A különbséget zongorázni lehetett.

Jalta borulása a SZU felbomlásával kezdődött, bár volt egy pozitív alternatíva: az Európai Unió. A kelet-nyugati együttműködés – aminek persze nagy ára volt – potenciális megoldást kínált például a határok és a kisebbségek kérdésére.

De sajnos a Nagy Sakktábla nem csak Európából áll, és a globális szinten i érdekérvényesítésre képes szuperhatalom/nagyhatalmak Európát fel- és kihasználják. <i>Nem először mondom, hogy az EU bedőlése kvázi 1914-be repíti vissza Európát, ami európai háború(ka)t jelenthet. Nem hinném, hogy ez jó lenne nekünk pont itt és pont most.</i>

Trianon mögött – tetszik, nem tetszik – ellenséges nagyhatalmi érdekek álltak. Nem, nem magyarellenesek, hanem Európa ellenesek! Illetve talán ez is pontatlan, nem Európa ellenesek voltak, hanem szegénység ellenesek. Mármint a saját szegénységük ellenségei.

Magyarország ebből a szempontból sokat nem tehetett. A számunkra vesztes világháború után a trianoni tárgyalásokról az USA valóban kivonult (nem szólt bele), az akkori Szovjet-Oroszországot meg épp nem hívták meg, mert volt arrafelé akkoriban némi polgárháború és miegymás. (Egyébként a Romanov vérvonalnak ezért kellett pusztulnia: a konkurens arisztokrácia és bankárdinasztiák nem akartak a keleti kékvérűekkel is osztozkodni az amúgy is mindig kicsinek érzett tortán, izé sakktáblán.

Ráadásul – biztos, ami biztos – Magyarországnak másodszorra is sikerült egy újabb világháború során ismét vesztesnek lenni, így ha bármely tisztességes francia vagy brit politikusnak voltak is addig aggályai a magyarok sorsát illetően Trianon óta, nos, azok elmúltak.

Mi ismét óriási tévedésben vagyunk, ugyanis elfelejtjük, hogy harmadszorra is a vert csapatban fociztunk – a hidegháború idején. A Nyugat számára mi (is) a Lúzer SC tagjai vagyunk csak, szinte már össznemzeti sportot űzve ebből a tevékenységünkből.

Magyarországnak mindig is voltak és mindig is lesznek ellenségei és rosszakarói. De sosem lettek volna ilyen sikeresek, ha  a magyarság nem segített volna rá erre egy jó nagy lapáttal. Túl sok öngólt rúgtunk eddig Uraim és ez a sajnálatos igazság kevésbé tetszetős oldala.

Meglátásom szerint nagyobb dobásra készülnek a nagyhatalmak és semmi szükségük arra, hogy a vén Európa bármibe is bele akarjon ugatni. Ha kell, akkor majd lesz Európában elég sok kis belső probléma, így nem jelent majd veszélyt egyik nagyhatalomra sem. Mivel a franciák és a britek bármikor készek külön hatalomként az osztozkodásba beszállni, így Európa szempontjából roppant nehéz lesz nem cumizni egy nagyot. És erre kiváló lehetőség például a határok megbontása, akár erőszakkal is: az USA nyitott a koszovói lépéssel (orosz-szerb vonal ellen), az oroszok Dél-Oszétiával válaszoltak (USA-grúz vonal). De van még itt bőven a tarsolyban, a Dnyesztertől Katalóniáig bőven.

Trianonnal mit lehet kezdeni 2013-ban? Háborúk nélkül nincs tömeges határrevízió, a háborúk pedig újabb halált és igazságtalanságot hoznak majd – és néhány jópofa nem is létező komának pedig busás hasznot.

Trianonnal mit lehet kezdeni 2013-ban? Talán ezért van Trianon is fenntartva, hogy ha szükséges, akkor Európának legyen majd mivel foglalkoznia. Lehetőleg például ne az említett Duna-menti Köztársaság szervezésével. Meg ne a túl nagy haverkodással. Európa megosztva nem ellenfél senkinek sem. És Európa ugyanúgy hagyja magát megosztani, mint ahogy Magyarország is szokta.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/trianon/page-4/" rel="nofollow">Montezuma</a>

Lehetnél történelem tanár
sf-laugh.gif


 

Azért Európa "értelmesebb" részén már rájöttek, hogy nem köpködni kell a másikat és azon vannak, hogy erősítsék a kontinenst. Ha a németek és a franciák meg tudtak békélni egymással csak sikerül nekünk is a szomszédainkkal. Ezért lenne jobb itthon is túltenni már magunkat ezen a Trianon sérelmen (bár amikor válság van mindig jól jön, mert tudunk mást hibáztatni a sorsunkért).

 

A Lúzer SC ötletes, lehet azért van bajban az EU mert beléptünk.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Nekem is lenne pár meglátásom a témával kapcsolatban.

1. Szerintem Trianon revíziója hülyeség. Ennek indokait már valamennyire a Román topicban is fejtegettem, most nem kezdek bele.

2. Mivel a külhoni magyarok állampolgárságot kaptak, ezért már tényleg biztpol. kérdés a sorsuk, hiszen egy államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait, bárhol is legyenek azok földrajzilag.

3. Sajnos a kisstílű politikát folytató Román, Szlovák, Szerb trió miatt valóban van félni valónk, érhetik nagyon komoly atrocitások az ottani magyar kisebbségeket.

4. A 3. pontból következik, hogy szükségszerű lenne egy olyan haderő felállítása amely baj esetén képes beavatkozni. (magyarul megakadályozni egy népirtást.)

5. A 4. ponthoz pénz kell, az pedig csak erős gazdaságból származhat.

6. Egy erős anyaország tettre kész haderővel komolyabb diplomáciai súllyal bír, lényegében az erős gazdaság+haderő puszta léte már megakadályozhatja a tragikus eseményeket anélkül, hogy bevetnénk őket. (Kicsit olyan ez, mint az atombomba)

7. Tudom sokan örülnek a "demokratikus" rendszerünknek, de azért tegye mindenki a kezét a szívére, és sorolja már fel nekem, hogy végül is milyen eredményeket értünk el az elmúlt 22 évben?
Én nagyrészt csak a 15000 milliárd Ft "elprivatizált" állami vagyonra, a 22000 milliárd Ft-ra ugró államadósságra, az adósság terhére létrejövő kirakat beruházásokra, a közszolgáltatás folyamatosan csökkenő színvonalára, meg a már évi 450000-nél járó bűncselekmény számra emlékszem az elmúlt 22 évből. Lássuk be ez kibaszott nagy kudarc! 
Először lehet ezen kéne változtatni....
És most had ne mondjam, hogy az elmúlt 22 év "eredményeit" mérjük össze a Horthy korszak 18 (1920-1938) évének eredményeivel, mert akkor tényleg sírva rohanunk ki a világból...(Jah, akkor még a politikai elit valódi elit volt, és nem politikusok, hanem államférfik vezették a nemzetett.)
De még a valóban bukásra ítélt Kádár rendszer 33 évéhez (1956-1989) képest is egy komplett kudarc a mostani "demokrácia". 
Amúgy tudom, hogy ezt nehéz "bevallani" meg egy korszakot a korszakban élve nehéz megítélni, de szerintem ez iszonyatosan látszik. Nekem legalábbis egyértelmű. 

Már előttem is mondták, és szerintem ez a lényeg, először a saját hazánkon kell változtatni. Amíg ez nem történik meg addig súlytalanok vagyunk. Súlytalan és komolytalan ország pedig csak lábtörlő a világpolitika színpadán. Legalább Közép-Kelet Európában tényezővé kell váljunk, különben nem lesz még egy 1000 évünk.

És itt még olyan kérdésekről nem is beszéltünk, mint a

1. "cigánykérdés" vagyis a demográfia trend megváltozása, mert, hogy az adatok alapján 2025-re a fiatalok (0-25) évesek több, mint 50%-a cigány lesz.
És nem oldottuk meg a szocializációs problémákat velük kapcsolatban, vagy azt, hogy "újra termelik" a szegénységet, sőt bővítik is a szegények körét.

2. Nyugdíj kérdés. Lesz kő kemény 30 év amíg a Ratko korszak "gyerekei" nyugdíjban lesznek. Nah, azt miből fizetjük ki? (csak halkan megjegyzem a magán nyugdíj rendszert is bedöntötték volna, nem lett volna senkinek nyugdíja 20 év múlva...)

3. Csökkenő populáció kérdése. 

4. Elöregedő társadalom.

5. Migrációs problémák. (fiatal képzett magyar munkaerő kivándorlása)

6. Az állandó hazai tőkehiány. Nincs gyakorlatilag magyar tőke, így ,magyar innováció sincs.

7. Energetikai problémák. Például az öregedő magyar erőművi park. 2030-ig 6Gw/h új erőművi kapacitásra lenne szükség, nagyrészt a régi kapacitás helyett...

Iszonyat problémák amit egy ilyen tesze-tosza balfasz rendszerrel nem lehet megoldani vagy kezelni. Eddig se volt rá képes, és ezután sem lesz. Csak a valódi problémák helyet hamis ISU-k generálására futotta nekik...

Hatalmas a gond...és iszonyat rossz érzés úgy élni az életem, hogy tudom mit lehetne tenni, de nem tudok csinálni semmit. Egyszerűen nem tudok/nem engednek olyan pozícióba kerülni...Nagyon rossz érzés... (Nincs a zsebemben a bölcsek köve, hogy én mondom a tutit és mindent megoldok, de azért vannak igen szilárd elképzeléseim. Kár, hogy amikor ezt fölvetem néhány kormányban lévő ismerősnek szarnak bele, úgy, mint mindenki...)
 
M

molnibalage

Guest
Trianon mögött – tetszik, nem tetszik – ellenséges nagyhatalmi érdekek álltak. Nem, nem magyarellenesek, hanem Európa ellenesek! Illetve talán ez is pontatlan, nem Európa ellenesek voltak, hanem szegénység ellenesek. Mármint a saját szegénységük ellenségei.
Itt enyhe skizofréniát tapasztalok. Egy európai hatalom hozta össze Trianont - Franciaország - mert a többi győztes állam kb. szart bele, hogy mi lesz itten pontosan. A jenkiken nem érdekelte, az elnök enyhénszólva nem volt egy nagy formátumú valaki, és ez igaz volt tudtommal az angol miniszterelnökre is. Egy európai ország Európa ellenes húzása? WTF? Az miért nem merül fel sokakban, hogy pusztán bosszúszomjasak ÉS balfaszok voltak az akkori döntéshozók...? Most komolyan. A békeszerződés 1989-ig (!) ütemezte a német jóvátétel törlesztést. Ki az a marha, aki ennyire előre tervez? Jól mutatja ez, hogy fingjuk nem volt arról, hogy mit csinálnak...

De még a valóban bukásra ítélt Kádár rendszer 33 évéhez (1956-1989) képest is egy komplett kudarc a mostani "demokrácia". 
Amúgy tudom, hogy ezt nehéz "bevallani" meg egy korszakot a korszakban élve nehéz megítélni, de szerintem ez iszonyatosan látszik. Nekem legalábbis egyértelmű. 
Régen maga a rendszer meggátolt mindent, ami odafent nem tetszett. Legalább már ez nincs meg most. Soha nem jutna eszembe a régi rendszert visszasírni.

2. Nyugdíj kérdés. Lesz kő kemény 30 év amíg a Ratko korszak "gyerekei" nyugdíjban lesznek. Nah, azt miből fizetjük ki? (csak halkan megjegyzem a magán nyugdíj rendszert is bedöntötték volna, nem lett volna senkinek nyugdíja 20 év múlva…)
Ez is egy tipikus lózung. Ameddig az emberek fizetnek nyugdíjárulékot, akkor hogyan lesz az, hogy "nem lesz nyugdíj"? Ha...? Kevés lehet az összege? Igen. De olyan, hogy nem lehet, olyan nincs, mert akkor mindenféle járulékbefizetésnek nincs alapja...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Tisztázzuk az hogy Franciaországbam írtuk alá, az nem azt jelenti , hogy Franciaország akarta a Trianont csak hanem bőven benne volt Amerika keze is. Egy egyszerű európai báb volt Franciaország.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Nyugdíjhoz elképzeléshez csatlakozok, annyi hogy kevesebb lesz.
A nyugdíj rendszer egyébként, rendszer a békére és a fogyasztási társadalomra.
Régen a fiatal munkanélküliek aránya magasabb volt , bár ahogy tolják ki a nyugdíj korhatárt újra jelenetkező probléma lesz.

Ugye a fogyasztói társadalmi 19-49év között van minden reprezentatív felmérés ez a célcsoportot célozza meg.
Régen ezzel munkahelyeket teremtettek , hogy az idősebbek nyugdíjba mentek és így fiatalok akik harcra képesek elégedettség és/vagy leterhelt volt életünk. 
Fura mert a hadra fogható állomány is 19-49 év  között van. Ratkó gyerekek Biztonságpolitikailag is veszélyt jelentenek ránk.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Sziasztok! Sokmindenki sokféleképp viszonyul a témához, én 3 apróságot tennék hozzá, ha megengeditek:

1. -felvidéki magyarként engem elsősorban érzelmileg érint a dolog, aki netán nem tudná, trianon óta generációk nevelkedtek ill. nevelkednek ma is abban a hitben, hogy egyszer valamilyen módon megszabadulunk az "idegen igától".Én is igy nevelkedtem, gyerekemnek is ezt adom tovább!Napjainkban felgyorsult mindenhol az asszimiláció,hol ránk erőltetik,hol önként inkább "hasonulunk" a többségi nemzettel.Ebből fakadnak az alábbi gondolatok,amik már jobban a témához kapcsolódnak,de kijelenteném: aki nem él "külhoni magyarként" ahogy azt divatosan nevezni szokás az nem tudja milyen állapotok vannak a hétkoznapokban - szoktuk mindani, csendes "népirtás folyik".

2. -pontosan ebbol fakadnak magyarországra nézve a köv. dolgok,persze az én meglátásom szerint. A kis-antant országok,amig csak léteznek valós veszélyt jelentenek MO.-ra, mert annyira génjeikben viselik az emlitett nemzetek a "magyargyűlöletet",hogy minduntalan ellenségként fogják kezelni a magyarokat. Ezt aki "külhoni magyarként" él mind-mind alátámaszthatja. Amig ilyen emberek alkotják a szomszédos országok vezetését sosem lesz igazi béke és megértés a nemzetek közt közép-európába...Lehetünk NATO-partnerek,EU-tagok,meg V4, ha magyar kérdésről van szó mindig kibújik a szög a zsákból,ezt tagadni 1xűen butaság!Ezek az országok a magyarok kárán teremtődtek,magyargyűlöleten nevelkedtek és nőtték magukat ki,identitászavarral küszködnek még napjainkban is, nem várhat MO reális partnerséget tőlük soha. Aki ebben mégis bizik annak ajánlom pl a szlovák állampolgárságot a felvidéken magyarként - egy életre,és megtapasztalhat sokmindent.

3. -sosem lesz MO olyan mint régen volt, sajnos kár a régi térképeket visszasirni,DE lássuk be vannak realitások bizonyos reviziókra. Ha belegondolunk, hányszor szegték meg a békeszerződés pontjait az újonnan alakult államalakulatok ill. ha valaki elolvasta ezt a dokumentumot, hányszor lehetett volna felülbiráltatni az ellenőrző bizottsággal,...mégsem történt semmi, még jóvátétel sem MO részére a "hibákért". 4. -a szomszédok mindig ellenségek lesznek amig MO létezni fog,rettegnek a flülvizsgálattól, a trianon szótól gyakorlatilag idegrohamot kapnak,tabutéma...ahhoz ,hogy történjen valami kétségkivül erős magyar gazdaság kell, hadrafogható modern haderő (és itt nem a méretekre kell gondolni meg a számokra hanem inkább a technikára),és igen is bátran rá kéne mutatni a mindenkori magyar vezetésnek a külhoniakat ért sérelmekre, a magyarverésekre, a kif. magyarellenes diszkriminativ törvényekre, az államilag támogatott történelemhamisitásokra, a magyar vonatkozásó történelmi emlékek rombolására, etnikai alapú gazdasági rendszerek kiépitésére...hogy ne folytassam a sort.Ezek egyen-egyenként is elegendőek lennének ahhoz,hogy MO kérdőre vonja az adott államot,és megkérdőjelezze a "békébe" belefoglalt elvek és kötelességek betartottságát! Ha ez valamikor is megtörtént volna ma már lehet jobban élnénk és nagyobb súlya lenne szeretett hazánknak.

4. -HTKA summa: erős és lehetőségekhez mérten független gazdaság, elrettentő csapásmérő képesség (én szivesen látnék robotrepgépet pár üteget - irányitott bombafegyverzetet a vadászoknak és normális helikopterflottát), és tisztánlátás az emberi fejekben MO-n, mert sokmindent nem tudnak ami a hátron túl történik (köszönhetően pl.a "magyar" médiának)

Köszönöm a lehetőséget

Why
 
M

molnibalage

Guest
Azt soha nem értettem, hogy ha olyan rossz a magyaroknak a szomszédos országokban, akkor miért ne költöznek el onnan? Lehet ide is költözni vagy bárhova máshova. Kis hazánkat az elmúlt években százezerszám hagyták el olyanok, akik ezzel félig-meddig jelképesen felmutatták a középső ujjukat a rendszernek...

A szomszédos országok nagy része már a schengeni határokon belül vannak vagy ott lesznek. Oda mész, ahová nem szégyelsz az EU-n belül. Persze a válság miatt nehezebb most költözni, de amíg szárnyalt a gazdaság, addig miért nem mozogtak az emberek...? Ennyire immobil a magyar mindenhol...? Ha olyan szar, inkább szenved, minthogy elmenjen...? Ez már már evolúciónak ellentmondó viselkedési forma...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
molnibalage said
Azt soha nem értettem, hogy ha olyan rossz a magyaroknak a szomszédos országokban, akkor miért ne költöznek el onnan? Lehet ide is költözni vagy bárhova máshova. Kis hazánkat az elmúlt években százezerszám hagyták el olyanok, akik ezzel félig-meddig jelképesen felmutatták a középső ujjukat a rendszernek...

A szomszédos országok nagy része már a schengeni határokon belül vannak vagy ott lesznek. Oda mész, ahová nem szégyelsz az EU-n belül. Persze a válság miatt nehezebb most költözni, de amíg szárnyalt a gazdaság, addig miért nem mozogtak az emberek...? Ennyire immobil a magyar mindenhol...? Ha olyan szar, inkább szenved, minthogy elmenjen...? Ez már már evolúciónak ellentmondó viselkedési forma...
       Nem olyan egyszeru a dolog...... Páran kértek (Felvidék) magyar igazolványt (állampolgárság)  , de ezáltal elvesztették szlovák állampolgárságukat,  állando lakhelyuket (hivatalosan), egészségugyi biztosításukat.....stb.

Ha a magyar állam biztosítana nekik munkát (az új állampolgároknak) biztosan koltoznének foleg Romániábol, Szerbiábol....
 
M

molnibalage

Guest
Ki mondta, hogy magyar állampolgárnak kell lenniük? A kiköltöző és az országot elhagyók sem vesztették el állapolgárságukat. Szlovák állampolgárként nem lehet elköltözni...? [fejvakarás]
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
molnibalage Azért ne vicceljünk már hogy nekik kéne elhagyni azt a területet amit otthonuknak nevezünk. Szép lenne ha lakásomból mondanák el lehet költözni ha újra Magyar szeretnék lenni.
Örülök hogy Felvidéken is ilyen állásponton vannak a Magyar emberek.
Egyébként V4ből is igazából Szlovákia aki veszélyt jelent ránk a Csehek el vannak , a Lengyelek jobba vagyunk. 
Román és a Szlovák érdekek ne találkozzanak , mázli hogy nem szomszédosak és mind a 2 szarul áll , Én sok gazdasági újságot olvasok.
 
M

molnibalage

Guest
Az idők változnak. Valaha jóval keletebbre volt magyarhon, de őseink mégis elmentek onnan. Nem értem, hogy ez a fajta szemlélet miért nem járható ma? Szerte a világban költöznek az emberek...

Nagyszüleim a mai Szlovákia területén éltek, de nekem eszembe nem jutna otthonomnak hívni. Ha itthon szarul menne a sorom, dobbantanék. Ostobaság ragaszkondi valamihez, ha sza. Ha esik az eső, akkor kint állsz vagy keresel egy helyet, ami védelmet ad az eső ellen? Már elnézést, a sok turbó inkább áll az esőn és sír...

Egyszerűem ennyire nehéz felfogni, hogy a változó időkben ha az ember nem alkalmazkodik, akkor csak szív...? Valahol csodás, hogy egyeseknek 90 év (!) nem volt elég arra, hogy reagáljanak a környezet változására.

A "viselik az emlitett nemzetek a "magyargyűlöletet"," meg egy olyan "csodálatos" idea felidézése, hogy okádni támad kedvem...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az idők változnak. Valaha jóval keletebbre volt magyarhon, de őseink mégis elmentek onnan. Nem értem, hogy ez a fajta szemlélet miért nem járható ma? Szerte a világban költöznek az emberek...

Nagyszüleim a mai Szlovákia területén éltek, de nekem eszembe nem jutna otthonomnak hívni. Ha itthon szarul menne a sorom, dobbantanék. Ostobaság ragaszkondi valamihez, ha sza. Ha esik az eső, akkor kint állsz vagy keresel egy helyet, ami védelmet ad az eső ellen? Már elnézést, a sok turbó inkább áll az esőn és sír...

Egyszerűem ennyire nehéz felfogni, hogy a változó időkben ha az ember nem alkalmazkodik, akkor csak szív...? Valahol csodás, hogy egyeseknek 90 év (!) nem volt elég arra, hogy reagáljanak a környezet változására.

A "viselik az emlitett nemzetek a "magyargyűlöletet"," meg egy olyan "csodálatos" idea felidézése, hogy okádni támad kedvem...
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
Az a legegyszerűbb, elmenekülni vakon . Hátrahagyni a földeket , vagyont, családot, barátokat , amit nagy-nehezen felépített az ember. Adjon fel mindent , hagyja ott a jöttmenteknek és menjen egy batyuval a francba ingyen "bérmunkába" a cseh gazdához .... bizony , ilyen is volt ... kitelepítés + lakosságcsere! 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A qrva életbe, hogy ez mindent idéz és nem megy rendesen!!!!

 

"Az idők változnak. Valaha jóval keletebbre volt magyarhon, de őseink mégis elmentek onnan. Nem értem, hogy ez a fajta szemlélet miért nem járható ma? Szerte a világban költöznek az emberek…" - azért mozdultak könnyen tömegesen régebb te észlény, mert nomád népek voltak. Tudod miaz? Mentek A-ból B-be amíg meg nem unták. És arrol a helyről amit hazádnak hívsz, nem mozdulsz se az első se a második hülye beköpésére csak azért, mert éppen ott nehezebb, de jogos elvárás, hogy ne érhessen atrocitás téged a saját hazádban azért, mert magyar vagy.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Tipikus meglátás...számitottam rá. Az én elődeim magyar állampiolgárként születtek,magyar földön,magyarként.Mindkét világháborúban szolgált katonaként (!), az elsőben az egyik haslovéssel "élte túl",a másikból a hadifogságból sikerült szöknie és hazatérnie, sajnos Benes ominózus rendeletei álltal 2x is deportálták később, még is hazajött(ek) mert RAGASZKODTAK a földhöz amely kenyeret adott nekik,amely egykor magyar volt. Hazaszeretet. Ember feletti teljesitmények voltak, embertelen körülmények között.A mai military-mániás, "virtuális katonalovagok" elképzelni sem tudják mindezeket,hogy hogyan leszel egyik napról a másikra más ország lakója,és minden ami a Te közösségedé volt,a Te nemzetedé az másé lesz,s hamarosan megkérdőjelezik és letagadják már lassan a létezésedet is. Miért hagynál nekik mindent hátra,amit elődeid,apáid létrehoztak,... mióta dicső tett a futás? Én kitartok,és még jópáran a kárpát-medencében...és várunkk majd egy "felnőttebb" generációra,akik megértik mindeszt...Why
 
Status
Not open for further replies.