1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Aero L-159 Alca

Diskurzus a(z) 'Kiképző repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerinted a holland, belga és svéd légierő mut csinált az AF kivételével az elmúlt 60 évben...? Pont ugyanezt. Az nem azt jelenti, hogy ennyire képes a flotta. Tudod, ezt hívják békeidős gyakorlásnak. Vagy poénból a te kedvedért, hogy háborúzzunk, csak hogy a Gripen domboríthatsoon...?
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem kell a kedvemért háborúzni. Csak itt ugye nincs pénz semmire,nem is lesz míg élek kb. 14 gripent a semmiért fenntartani ha a pénzt nézzük minek? Ha 1,5 km autópálya dombalagút meg stb nélkül többet nyom a mérlegen mint a haza védelme... Arra van pénz amire adnak. Van pénz csak nem seregre. Ami most van az csak díszőrség. 14 gripen bármire is képes elvileg ha van ha nincs nem számít ha nincs fegyverzet kiképzés gyakorlás rá. + 14 gripen akár A/B verziós 15-20 éves óccóért nem hiszem hogy ennél jobban eladósítaná az országot. Viszont jobban aludnék.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezek szerint semmit nem értették meg a Gripen FAQ-ból. A NATO is mi a frásznak tartott fent atomerőt meg haderőt, mikor mégsem lett háború ugye...? Jaj...
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Aero Vodochody L-169

  Újabb változat fejlesztésébe kezdett a cseh gyártó. A prototípus 2015-ben fog először repülni.

  http://zpravy.idnes.cz/modernizace-aero-l-169-0lu-/domaci.aspx?c=A131209_145857_domaci_jw


  http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/aero-vodochody-developing-new-l-169-aircraft-servers/1018827
   
 5. szittya88

  szittya88 New Member

  A cseheknek sikerult elpasszolniuk 28 gepet.
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  A csehek eladnak egy amerikai lízingcégnek 28db saját gyártású L-159 -est
  http://kuruc.info/r/4/122188/
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Újabb szappanopera kezdődik?

  http://praguepost.com/world-news/37916-hn-iraq-expresses-interest-in-czechs-mothballed-aircraft
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://english.cri.cn/6966/2014/04/08/2361s820962.htm

  "Representatives from Iraqi Defense Ministry have signed a purchase contract with Aero Vodochody on buying 12 mothballed L-159 combat planes from the Czech military on Sunday."
   
 9. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Mégis megveszik őket? :D
   
 10. imike

  imike Well-Known Member

  Magyarul:
  http://www.honvedelem.hu/cikk/43408_irak_12_cseh_vadaszgepet_vesz
   
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Hát ha a honvédelem.hu szerint az L-159 az vadászgép, akkor nem is csodálkozom, hogy eddig széles ívben elkerültem ezt a honlapot (még ha ismeretlenül, tehát tudat alatt is történt). Egy olyan gép, ami egy légifolyosóban haladó utasszállítógépet sem ér utol, az vajon mitől vadászgép szerintük? Még az se tűnt fel nekik, hogy ha az irakiak pilótaképzésre akarják használni, akkor talán mégis inkább kiképző/iskolagép?!!
  ML
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  L-159 van eladó....

  http://www.letectvi.cz/letectvi/Article76328.html
   
 13. imike

  imike Well-Known Member

  EZ NAGYON OLCSÓ!!!

  http://www.honvedelem.hu/cikk/45108_csehorszag_katonai_repulogepeket_ad_el_egy_amerikai_cegnek

  A cseh kormány július 2-án, szerdán jóváhagyta tizennégy L-159 típusú szubszonikus könnyű harci repülőgép eladását az amerikai Draken International vállalatnak - közölte Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

  Az amerikai cég a 14 gépért mintegy 250 millió koronát (2,75 milliárd forintot) fizet a cseh félnek, s egyben elővételi joga lesz további 14 gép megvásárlására. Ez utóbbi szám azonban változhat, ha a gépek egy részét Irak venné meg, amit Stropnicky szerint nem lehet kizárni.

  Prága és Bagdad között már folynak a tárgyalások. Az irakiak 15 gépet szeretnének venni hadseregük számára. A cseh hadseregnek azonban csak 36 felesleges gépe van. A Draken International cég az amerikai hadseregnek és biztonsági magáncégeknek lízingel repülőgépeket, illetve nyújt különböző, légvédelemmel kapcsolatos tanácsadói és kiképzési szolgáltatásokat.

  Az 1999 és 2003 között gyártott repülőgépekből a cseh hadsereg annak idején 72 darabot vásárolt 51 milliárd (561 milliárd forint) koronáért, de később kiderült, hogy csak a repülők harmadára van szükség. A felesleges L-159-eseken 2004 óta próbál túladni Csehország, de a korábbi tendereken nem kaptak megfelelő ajánlatot. Az amerikaiak 2015-ben és 2016-ban szeretnék a harci repülőgépeket átvenni.
   
 14. arcas

  arcas Well-Known Member

  Szóval ha lenne biztonsággal foglalkozó tanácsadócégem, vehetnék ilyen fegyverezhető könnyűrepcsiket kedvemre...és akár magánhadseregem is lehetne,...mellyel osztogathatnám a jótanácsokat. :)
   
 15. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 16. imike

  imike Well-Known Member

  Szia Arcas, csak akkor tehetnéd ezt meg, ha a céged amerikai lenne, mert a megveendő gépekben sok olyan rendszer van, aminek az eladásához a kongresszus jóváhagyása kell, amit természetesen amerikai cégnek könnyen megadnak, másnak meg nem hiszem.
   
 17. alfa74

  alfa74 Active Member

  Azért van ennek az árnak egy diszkrét bája! 14 db gép (1szd) ,2,75 milliárd Ft. 3db Mi 8 -as 3 MFt.
   
 18. danielblack

  danielblack Guest

  Üzemeltetni mondjuk már drágább dolog lenne. Mondjuk nem tartanám ördögtől valónak a rendszeresítésüket, még akkor sem, ha molni ellen érveit el is ismerem.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az irakiaknak drágább lesz ha jól tudom. Sok benn az ami cucc,így olcsóbb volt az ami vétel. Aztán lehet azok is az irakiaknál kötnek ki.
   
 20. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a csehek mindenáron próbálnak a porosodó példányokon túladni, akár áron alul is. A Mi-8 viszont slágertermék, egyre magasabb árral.

  Ennek ellenére nem nagyon kellett volna többet összekuporgatni vadiúj Mi-8-asokért...
   

Ezen oldal megosztása