1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Airbus A400M Atlas

Diskurzus a(z) 'Szállító- és légi utántöltő repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hozzáfüzés.Nem lennék meglepve,ha az L1011ek a mi légterünkben is jártak volna.Irakba és Afganisztánban jártak,dehogy milen utvonalon mentek,nemtudom
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Kiválló! Bagatel 50M USD! :D
  Ehhez még hozzávesszük a 767-es gép árát. Ami újjonan kb. 180-200M
  Nem gondolom, hogy egy túl régi gépre lenne értelme 50M dollárt kidobni. A fiatal meg bőven 100M felett lenne (persze ezek csak okoskodások)
  Tehát, ha kiadsz 150+M dollárt, és lesz egy közepesen használt géped korlátozott lehetőségekkel.
  A várható 3 típusból max. az A400M lehet drágább (ha egyáltalán). Vadonat újjonan. Hja és lehet deszantra és nagyobb járművek szállítására is használni, meg persze utántölteni, helikoptert is.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem,mert a mi meglévő A319einkről van most szó.50millában meg benne van a használt gép beszerzése az IAI által.B767 meg nagyobb és drágább gép.
  Pontosabb árat akkor lehetne mondani,ha kérnénk rá árajánlatot.Mindjár hármat.Egyet az IAItol,egyet a Bae-töl,egyet meg az Airbus-tol.Semmire nem kötelező módon meg lehetne tenni a dolgot.
  És még mindig az van,hogy honi védelmi helyzetben a rámpás katonai szállitók könnyen lehet,nem érnek rá benzinkutaskodni,miközben az Airbusok a harcászati szállitásban nem vehetnek részt.Viszont nyugodtan elláthatnák a benzinkutas szolgálatot.
  Különben nemtudom miféle elbaxot ország a mienk?Angliának,Izraelnek,Kolumbiának megéri,sőt sporolásbil csinálják,de nekünk nem.Mert mi vagyunk az isten faxa ország,ahol csak az éri meg,amiböl jó nagyot lehet lopni.
   
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  A tizedéből vajon hány ellenséges tisztet lehet megkenni?
   
 5. Mike

  Mike Well-Known Member

 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az
  Az a gond, hogy nem érted a dolgot.
  A Boeing és az Airbus is megakadályozhatja az ilyen "sufni" átalakításokat.
  Mint ahogy meg is akadályozza!
   
  emel and rudi like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát, akkor innentől fogva kb. fej vagy írás a realitása a C. által álmodott A319 tankernak, ami jelenleg amúgy sem létezik. Vagy megakadályozzák, vagy nem...
  És ennek indoklása annyi is lehet, hogy "mert csak". Meg persze védik a saját új tankerük piacát...
   
  emel and pöcshuszár like this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A319 méretű tanker momentán nincs,talán ez nem zavarja őket.És ők is megcsinálhatják,vagy akár koprodukcióban is.Ajánlatkérés meg ingyen van.
  De nemakarásnak nyögés a vége.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A válasz erre, hogy vedd meg azt ami nekik van és nem érdekli őket, hogy neked túl nagy. Vagy akkor menj más gyártóhoz. Nem a megrendelő van az erő pozíciójában...
   
  pöcshuszár likes this.
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Elvileg az Airbus is meg tudja csinálni,elsőnek rájuk is gondoltam.319MPA reklámjukban benne van a használt gép átépitése,és az opciós listában meg szereppel a nedves pilon.Rudi hsz-a szerint meg talán idén végre el is készül a teherajtó is.Hasznos is,lehetséges is lenne az átépités.Az ajánlatkérés meg ingyenes.
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Na ennyit arról @Celebra hogy "...Kicsit utána néztem ennek az IAI MMTT tankernak. Semmi köze a Boeinghoz. Teljesen önálló fejlesztés és kivitelezés..." :)
  Ezzel szemben az igazság:
  "The source explained that any Boeing aircraft converted by IAI from passenger configuration to cargo or fuel tanker configuration must receive a special permit from Boeing, as the manufacturer and the owner of the intellectual property in the aircraft’s design."
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Amit én olvastam,abban saját IAI munkának irták.Hacsak a forditó át nem vert,de ekkorát azért nem szokott torzitani.Különben a HTKA is irt róla a hirek között.
  Az Airbus és a Bae még mindig lehet opció.Harmadszorra,egy ajánlatkérést bőven megér.Ha reális áron megléphető,igencsak hasznos fejlesztés lenne
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Igen, a konkrét fúrás-faragást az IAI végzi el, de - mint már korábban is írogattam - teljes mértékben kizárt hogy ilyen jellegű munkát (cargo / tanker konverzió) a típus eredeti gyártójának közreműködése és tervei hiányában el tudna végezni.
  Olyan egyszerűen nem létezik hogy odaviszel egy A319-est az IAI-nak azzal hogy...kérem csináljanak nekem ebből egy cargo-tankert...azok meg az Airbus közreműködése nélkül nekiállnak tervezgetni meg barkácsolni és egyszer csak leszállítják neked a kért cargo-tankert full EASA légialkalmasságival.
  A repipar szimplán nem így működik.
  Én azt hiszem mindent leírtam erről a témáról amit tudtam, és bocs, de már uncsi. Folyt. köv ha lesz új infó.
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem az elkaszállás nem is elsősorban a EASA szinten menne végbe, hanem a szellemi jogaik illetéktelen felhasználásán. Szabadalmi jogokat sértene, mivel akármennyire is egy használt gépet alakítanak át, az új gép egy teljesen új funkciókkal felruházott tulajdonképpen új típus, csakhogy az eredeti Boeing/Airbus elemeket használja, ami meg licence köteles. Szerintem a Boeing azért adta áldását a kolumbiai gépre, mert akkor ez még egy nem létező szegmens volt. Most viszont már a közepes és nagy méretű flottáknál van realitása a dolognak.
  A magyar légierőnél viszont biztos vagyok benne, hogy maximum 2 készlet utántöltő lesz megrendelve a rámpás gépekhez. Nem lesz szükség egy harmadik mindenes gépre.
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  És ezt honnét veszed?
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mivel a szárnyvégi pilonkészlet átrakható egyik gêpről a másikra. Az A400M és a KC390 alapból fel van készítve a tanker funkciókra minden egyes gépen. A C130-cal kapcsolatban nem nyilatkoznék. (úgy tudom, hogy ott ez nam alap funkció, de ez változhatott, passzolnék)
  Csodálkoznék, ha egy időben 1-nél több gép repülne nálunk tankerként. A második készlet csak tartaléknak kellhet. Tehát a 3 túl sok lenne (spórolunk, vazze!) az egynél meg nincs tartalék. Tehát...
   
  emel likes this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Viszont ha az IAI Boeing technológiát használ,akkor arra valószinüleg licenszdijat is fizet.
  Ennek fényében érdekes,hogy a saját KC46uk folyton csúszik.
  2010ben készült az első IAI MMTT,eladták Kolumbiának és Braziliának.A technológiát beépitették a chilei 707 modernizálásba és az indiai Il-76ba.2018ig mégse feküdtek keresztbe....Mi verte ki a biztositékot,az dél koreai tender?
  Nekem mindegy,ki pofozná át a mi gépeinket.Csinálja olcsóm,jol,és szerezzen meg hozzá minden szükséges engedélyt.Beleértve az Airbus pecsétjét is,ha nem maga az Airbus csinálja.
  Az alaphelyzet változatlan.Van pár utasszállitonk,amikben potenciálisan több lehetőség van.Nemzetközi példák meg bizonyitják,hogy ki lehet használni a lehetőséget.Egy ajánlatkérést minimum megér.Hogy aztán az Airbus maga csinálja a munkát,vagy kiadja gebinbe egy arra alkalmas cégnek,nekem mindegy.
  A harcászati helyzet meg továbbra is ugyan az.3db katonai szállitógépnek háborus helyzetben bőven lesz harcászati szállitófeladata.Az A319 ezekre a harcászati szállitó feladatokra alkalmatlan,hiába aposztrófálják őket "multi role harcászati szállitónak"-sima utasszállitók.Viszont van bennük fejlesztési potenciál,csak meg kell oldani a hogyan kérdését
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Országhatáron belüli háborús helyzetre gondolsz? Ott milyen szállítási potenciált vízionálsz?
  Ejtőernyősre? Mert az egész KRD-t el fogja tudni szállítani egyszerre (max. 2 forduló) szerintem a most érkező 20+16 helikopter.
  Másnak meg nem nagyon van/lesz légideszantra kiképzése.
  Ha meg utánpótlást akarsz szállítani, azt meg sokkal egyszerűbb közúton. 528 km távolságról beszélünk max. (De inkább közelebb 300-hoz) 80-as tempóvan is max 4-5 óra.
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Kivéve ha az ellen gaz módra elvágja az utvonalat.Akkor marad a légi ellátás.Ha ejtőernyövel akarsz kihelyezni mélységi felderitőket,és nem az egész KRDt egyszerre egy helyre.Stb
  A vegyes teher-utas szállitóra való átépités önmagában hasznos.Ha meg kialakitható az utántöltés képessége is,abbol harchelyzetben minnél több van,annál jobb.Pl egy átpofozott A319 aligha lesz alkalmas helik mélységi müveletben való utántöltésére-de mig a dedikált katonai szállitó/utántöltő ezzel van elfoglalva,adhatja a CAS támogatását.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az megvan hogy jelenleg 14 db olyan vadász-bombázónk van, amelyik utántöltésre alkalmas?;)
  Ráadàsul alapvetően "viszonylag" kevés pilonnal.
  A Gripeneket (C/D) a svédek nem hosszú örjárati időkre tervezték. Náluk a koncepció az hogy a túlerőben lévő (orosz) támadókra mielőbb kilövik a rakétáikat, majd azonnal földi újrafegyverzésre mennek, ahol is nem az üzemanyag feltöltés a szűk keresztmetszet időben, hanem az újrafegyverzés.
  Ha pedig veszel 3 db rámpás gépet, amelyek különben is alkalmasak az utántöltésre IS, akkor nem fogsz további súlyos pénzeket elkölteni a 2db használt A319-eskre, hogy azok is rendelkezzenek ezzel a képességgel, amikor nekik megvan a saját dedikált feladatuk a flottában. Ráadásul ha elkéoesztően meg vagy szorulva tankerekből, akkor még mindig olcsóbb egy harmadik készlet utántöltő szettet megvásárolni, mint egy A319-et átalakíttatni.
  Ez kb. olyan lenne, mintha a leendő IFVinket úgy rendelnénk, hogy a kb. 200 db-ból 80-ra a torony mellett még egy hídvető készletet is kérnénk, meg még 80-ra műszaki mentő opciót.:eek:
  Mert ki tudja, hogy mikor lesz rá szükség. Meg lehet, hogy a műszakiak éppen a kerekesek folyami átkelését intézik.o_O:DEzzel együtt az ígért 3. utasszállító gép lehet még egy multimission kialakítású, de hogy senki nem fog nekiállni a jelenlegi A319-eseinket szétfaragni, az 1000%.
   
  emel and borisz like this.

Ezen oldal megosztása