1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Airbus Helicopters (Eurocopter) EC135 / EC635, EC645, H145M

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - weasel007 által indítva @ 2014. december 16..

 1. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  [​IMG] sötét az szerintem

   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Olyanod nincs, amikor rásüt a nap?
   
 3. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  [​IMG]
   
  pela3, zeal, fip7 and 7 others like this.
 4. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Majd keresek!
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha már keresgélsz... a kanadai festés is hasonlít a finnre. De előben ott is élénkebb a zöld, mint a német gépeken.
   
 6. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Lakota B = H145M
  [​IMG]
  Az eddig legyártott 460 Lakota-A után jövő év elejétől kezdi el szállítani az Airbus az első 17 Lakota B-t a Nemzeri Gárdának.
  Ezek a H145 ök az USA beli (Columbus, Missouri) gyártósoron készülnek.
   
  fishbed, arcas and fedett_mókus like this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Akkor még mindig évekig Magyarország lesz a H145M típusváltozat legnagyobb üzemeltetője 20 darabbal.... :cool::D
   
  arcas and fedett_mókus like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem hinném. A BW- a kezdeti 15 -ös LUH csomag után ugye rendelt 7db SAR helikoptert (azok mondjuk nem M-ek), és múltkor volt róla szó, hogy folyamatosan gyártanak nekik további 60 db-ot. Elvileg ezeket '21-től szállítják. Szóval ez az "évek" az inkább hónapok.:rolleyes:
  Ha meg nem vesszük szigorúan az M betűt, akkor már most sem igaz.
  A fenti link azt is megadja, hogy a Spike rakéták '22-re lesznek integrálva a helikoterhez. És nem nekünk kell fizetni az integrációt. :p
  Legkésőbb addig, a szárazföldiekhez is be kell majd jelenteni az ATGM-et. De szerintem azért olyan sokat sem kell már arra várni! ;)
   
  kamm, therob and alfa74 like this.
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Jó meglátás. Csak az exportált gépekre gondoltam. Nyilván a Bundeswehr legalább annyi helikoptert fog kapni, amennyi pénzt ad a gyárnak az állam a koronavírus mentőcsomaggal. A Spike-ot már ígérték néhányszor, meglátjuk... Honnan tudod, hogy nem Magyarország fizette? A magyar H225M-ek miatt úgy is integrálni kell a Hforcehoz, legkésőbb 2023-ban.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A H-Force rendszerbe nem jelent komoly gondot az integráció, ugyanis a spanyol Tigerek már 10 éve tudják őket indítani.
  Ha miattunk lenne fontos az integráció, akkor az inkább a H145M-ek szállításához kötődne, és addig nem vettük volna át a gépeket. Holott a H-Force rendszer nem irányított fegyverei már 2018-ban megkapták a certifikációt. Ugye nálunk volt a végső tesztlövészet. Meg ne feledjük, a Spike a BW-ben már rendszeresítve van. Nálunk meg még csak rebesgetik...
  Az, hogy 60 darabot megrendelt a BW, annak szerintem semmi köze a COVID-hoz. Hogy maga az aláírás Februárban történt, attól azt még hónapok, vagy inkább évekkel megelőzi a tervezés. A H135-ösök is már 2000 óta vannak rendszerben. Simán mondanám, hogy 20 év után már csereérett lehet a flotta, pláne a németeknél.
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az általad linkelt cikkben hol írják, hogy vett 60 gépet a BW? Azt írják cikkben hogy ennyi gépre lenne szükségük és logikus lépés lenne ezt a típust választani, mert már rendszeresítve van és 2021-től szükség lenne a további gépekre. A BW-nek sok mindenre szüksége lenne, de a német kormány dönti el hogy mire kapnak pénzt. Most a koronavírus egy jó indok, mert a munkahelyeket is mentik a rendeléssel. De még nem írtak alá semmit. Az Airbus oldalán sem írják, pedig ott még 1-2 gépes rendelésekről is szoktak írni. A luxemburgi két gépre is milyen büszkék voltak. A 60 db meg több, mint amennyit eddig összesen rendeltek a H145M-ből. Nyilván előbb-utóbb lesz német rendelés is, de még nem jelentették be.

  Már 2016-ban Spike-ot ígértek H225M-re a lengyeleknek, de a lengyelek végül nem rendeltek, így azóta sem lett integrálva. Jelenleg 2021/22-re ígérik. Remélem, tényleg Bundeswehr fizeti. Bár az 1 milliárd Euró körüli magyar helikopterrendelésnél a néhány milliós integrálási költség kb. kerekítési hiba.
   
  Ocses and fedett_mókus like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Abban igazad van, hogy maga a cikk nem az aláírásról szól, de hogy mennyire nem úgy történt ahogy gondolod, azt mi sem bizonyítja jobban mint ez a másik cikk már 2018-ból, ami egy nyilvánosságra került BW tanulmányról szól, ami pontosan azokat az indokokat sorolja fel, a beszerzés okán, amikre a flightglobal is hivatkozik. Nagyon olcsón és megbízhatóan tud repült órákat biztosítani a BW pilótáinak, mind a kiképzésben, mind a szinten tartásban, miközben le lehet velük váltani a 20-30 éves technikákat, utility feladatokra is. Ezen felül természetesen a már ismert light attack/combat recon. feladatokat is elláthatja, egy minimális átszereléssel. (Ez utóbbit már én teszem hozzá).
  És akkor a 60 helikopter még nem is a teteje, mert a 2 évvel ezelőtti tanulmány még 70-80-at említ.
  Ha belegondolsz, ahhoz, hogy a COVID miatt támogatni tudják az Airbus Helicopters német gyárát, elég lenne 10-20db gépet megrendelni, de az az igazság, hogy már annyi is felesleges. A COVID várhatóan jövő év elejére le kell hogy csengjen. Addig meg a mi megrendelésünk is kitart. És akkor még a civil piacot még nem is említettük.
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az Airbus a H145M-mel most nagyon sok helyet tartja a vasat a tűzben.
  Ugye beajánlották egy nagyon kedvező konstrukcióba az ausztrál Tiger tenderbe, van ugye a BW, meg persze a lengyel Perkoz program.
  És ha már az amerikaiak is a Lakota B-t rendelik, azokra a feladatokra, mint amire a lengyeleknek kell, így nem nagyon lesz valódi alternatíva.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Abban egyetértünk, hogy a BW-nek szüksége van új helikopterekre. Fognak is rendelni. Az a kérdés, mikor kapnak rá pénzt.
  A következő 3 év beszerzéseiben jelenleg +4 db LUH SAR (H145M?) szerepel 60 millió Euróért.(2 hete írták) Persze lehet hogy mellé már megrendeltek 60 db-ot kb. 900 millió Euróért. Ez lenne az igazi mentőcsomag, mert a spanyol kormány a mentőcsomag részeként 36 db H135 helikoptert rendelt az Airbustól, a spanyol gyártósorról. (+4 C-295-öst). A magyar gépek közül kb. 2-4 db nincs még legyártva, azzal már kár számolni jövőre, mert havonta ennél több H145-öst ad át a gyár. De ha nyernek valami komolyabb megrendelést, akkor tényleg nem kell nekik mentőcsomag.
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Interview mit H-145M-Programmchef Mark Henning..


  Osztrákok: "Nem közvetlenül a gyártóktól, hanem a kormányoktól vásárolunk, vagyis úgynevezett kormányok közötti megállapodásra törekszünk."

  Az Option 3 kiépítéssel kb 25%-kal kerül többe a helikopter, mint az alapár?

  Direct Operating Costs 1.113 US-Dollar (rund 950 Euro) pro Flugstunde... akkor az 1000 óra elérése az 950.000 euroba, azaz kb. 332,5 millió Ft-ba került?
   
  borisz and arcas like this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Amikor a gyártó belezavarodik a saját "marketingjébe"...

  [​IMG]

  Akkor a Bundeswehr SAR gépei mégis csak H145M változatok?!?
  Kezdettől fogva az lett volna a logikus, hogy a katonák által használt gép az katonai gép, azaz M változat. De a gyártó és az illetékesek annyira mondták hogy nem az csak H145 SAR... ez van. Így legyen okos az ember. :rolleyes:
   
  Ocses, arbalest and fishbed like this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szerb gépek az előző heti hadgyakorlatukon...
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Az egyik gépük még mindig a németországi gyárudvaron van és tesztelnek valamit...
  [​IMG]
   
  fishbed and Ocses like this.

Ezen oldal megosztása