1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Aktív védelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - luperator által indítva @ 2018. november 1..

 1. luperator

  luperator Well-Known Member

  Nem találtam fórumtémát, amely a témával foglalkozna. Ha tévedtem, kérem a moderátorokat rakják át a megillető helyre.
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na lessz jovoje a gepard csaladnak.! :) a rombolopuskak szerepe noni fog a jovobe? /konnyebb jarmuvek ellen szerintems igen./ es ez magaval hozza a harcjarmuvek fegyverzetenek noveleset. A natoban elterjedt 25mm a jovoben igen csak keves lessz.../mar most is igen csak harmatos./ a 30 mm mar megfelelo /a kaliberhosszba itt meg van boven hely jatszani./ a masik eloremutatobb de koltsegesebb megoldas az uj losszerhosszusagu modern loszerek es fegyverek jelentik.

  Apc re szerintem boven eleglessz a jovoben is a 30 mm /nagyobb loszerhosszusagu loszert tuzelve. Ifv re 40 mm ert kellene.
  De szerintem az is jarhato ut lessz a jovobe hogy 35 mm ifv apc es csoves legvedelem... Oerlikonnak eleg jo fejlesztesei vannak 35 mm be pl.

  A masodik variacio a logisztikat minden kepp megkonnyitene. Es egy kesobbi valtast se bonyolitana tul. Sot egyszerusitene...

  Offba hajlik de hatha lessz belolle egy kis eszmecsere. :)

  Ezek a modern aktiv onvedelmi rendszerek jocskan atirjak a konyveket a jovobe...

  Nem hiaba kering a sok pletyka az ukran konfliktus tapasztalatairol hogy a csoves panceltoro tuzerseg a jovobe ujjra viragkorat eli majd /fonix/ irtam mar errol kb 2 eve az ukran topikba akkor ketelkedve fogattak egyesek... Na most talan belatjak tevedtek... Es ez erint egy masik vitamat ami hk jovojerol szolt hogy az agyut nem tudja helyetessiteni a raketa /atgm/ fegyverzet meg ugye a harckocsibol indithato /vagy panceltoro agyubol atgm szerepe is felertekelodik majd /a nagyobb sebeseg miatt hatasosabbak az alvanyos atgm eknel./

  A hk es onjaro panceltorok/tuztamogato eszkozok vagy nevezzek oket barholbarhogy szerepe is felfogfutni.)

  Tehat a csoves tuzerseg ujra frontban all a jovobe es nem "csupan" hatulrol tamogat.!. /termeszetesen onjarositva./ meg a vegen kiderul hogy iran jol tette hogy 122 bol is begyartott...
  /egyepkent eleg jol gepesitettek az iraniak./meglepoen jol mondjuk a terepuk is adott hozza.
   
  tonyo, ijasz and Nemerson like this.
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Szittya

  Részben egyet értek veled. Az IFV-knél a 35-40 mm lesz majd az ésszerű kaliber, de inkább a svájci 35X228 mm-s. Az egy nagyon jól eltalált kaliber szerintem. :)
  Az ATGM-ek szerintem nem fognak leértékelődni pl. az IFV-k esetén. Valószínűleg annyi harceljárás változás lesz, hogy megszórják gépágyúval az ellent és utána lőnek csak ATGM-el. Egy jó kis gépágyú sortűz lesöpri az APS rendszert, az ATGM meg kivégzi az ellenséges járművet.

  Én inkább úgy látom, hogy a gyalogság kerül nehezebb helyzetbe az APS miatt.
  Aztán lehet annyi lesz a megoldás, hogy kitolják a fészerből a régi MT-12 Rapirát és azzal fognak majd lövöldözni ATGM helyet. :D
   
  ijasz likes this.
 4. Eddig az APS téma itt volt futtatva: https://forum.htka.hu/threads/katonai-járművek-páncélteste-páncélzata.772/
  Az érdekelne miért a tüzérség témakörbe került a mostani topik. :D

  Annyi biztos hogy a jelenlegi rendszerek a nyíllövedékek ellen szarul teljesítenek. Viszont kétlem hogy a Rapira lenne a megoldás, inkább a Sprut, de ha már van egy ilyen jó löveged legyen mozgékony, tehát legyen önjáró és itt meg is érkeztünk a "harckocsiágyút IFV-re" és a különböző láncos és kerekes páncélvadász elképzelésekhez.
   
  tonyo likes this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

   
 6. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Jó elképzelés. A gond azzal lesz hogy több ezret kellene így gyártani ezekből. Pár tucattal nem sokra fognak menni. Még néhány száz db al se egy komolyabban felszerelt hadsereg ellen. Lassan eljutunk mint mindig hogy mennyiség vs minőség.
   
  zsolti likes this.
 7. luperator

  luperator Well-Known Member

  A speciális fegyverek miatt, ami a topik cím felsorolás végén van. Nem sok értelme van a harckocsi páncél témában futtatni, de nyilván neked nem kell magyarázni, hogy megérdemel külön topikat, még ha rossz helyre is raktam. :p:D
   
 8. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  /off: a topicot átraktam a megfelelőbb fórumba :)
   
  fip7 and luperator like this.
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nemrég volt hír, hogy a ruszkik előszedik az 57mm-est azzal tud már kezdeni valamit a rendszer?
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem.De szerintem az orosz 57milis irányzat lesz a nyerő IFV fegyverzet terén.Grozniji tapasztalatok nyomán fordultak az 57mm felé,mert a 30milisek városharcban édeskevesek voltak.Légvédelmi szempontbol is jobb az 57mm.Valóstinüleg kiegészül a fegyverzet majd egy a VT5ön megjelent ngp+autómata gránátvető kombóval.Érdekesség,de utóbbi kombó szerepelt már az XM1 követelménykiirásában is parancsnoki fegyverzetnék.De akkor még nem tudták hatékonyan megvalósitani
   
 11. luperator

  luperator Well-Known Member  Azért nem mai videó, szóval 2010 előtt is már elég hatékony volt a rendszer.
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Van ilyen élesben?
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi a kérdés?
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hát ami a videjóban van: aktív védelmi rendszer a harctéren.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen van.
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Rheinmetall új videót tett ki az ADS rendszeréről.
  Látszik hogy az aktív védelmi rendszerek fejlesztőit is izgatja az a kérdés hogy ezek a rendszerek a radar miatt messziről - több száz km - elárulják minden ilyen eszközzel felszerelt jármű pontos helyzetét.
  A Rheinmetall úgy reklámozza az ADS rendszert hogy azt a lehet a leg nehezebben detektálni. V.színű a radar ezen sugároz a legkisebb teljesítménnyel...
   
  therob, anonim999 and zeal like this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát egy angilusul jol beszélő utána nézzhetne,de mintha ezen nem is lenne radar.Képekről úgy tűnik nékem,hogy azokon a kis szarvacskákon vannak 45fokban lefele nézző optikai érzékelők.És szerintem ez a rendszer csak vizszintes sikban működik.
  Trophy új,még fejlesztett változatánál IR érzékelőkkel akarnak javitani a dolgon.IR messzebről érzékeli a bejövő tárgyat,és a radar csak ezután kapcsol.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még is mekkora teljesítményű radart gondolsz ezekbe a rendszerekbe ami miatt több 100 km-ről érzékelhető a kisugárzásuk?
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Van rajta radar...(minden aktív védelmi rendszerhez van radar!)
  Az ADS-nek két féle szenzora van:
  1.) Korai figyelmeztető radar - 50-200 msec-mal (10-35m) a becsapódás előtt figyelmeztet és működteti a passzív védelmi rendszert (ködgránát)
  2.) Elektro-optikai szenzor - 10 msec-mal (2m) a becsapódás előtt figyelmeztet és működteti az aktív védelmet.
  [​IMG]
  U.ez videón:
   
  fip7 and therob like this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Egy jobb rádiófelderitő rendszer 1wattos jelet érzékel a Marsrol,szóval ami sugároz,azt felderitik.LPI üzemmód itt nem játszik.Annyi,hogy mivel ezek Ku sávon üzemelnek,a terep leárnyékolhatja a földi felderitő állomás elöl.De egy légi lehallgató már kiszurhatja,
   
  rudi likes this.

Ezen oldal megosztása