1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Allied Force hadművelet

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - Hpasp által indítva @ 2018. február 9..

 1. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

 2. altx

  altx Well-Known Member

  figyelj ide, ide beidezem a Peric egyik intervju reszet..ha nem tudsz szerbul ott a google ozt kinlodj vele.

  Dva dana posle mog poletanja otišao sam u Straževicu.Ovaj naš veliki „Napoleon“, general Smiljanić, došao uštirkan, namirisan, pita me: „Pa šta misliš koliko još mogu da izdrže?“ Ja kažem još dan-dva, popucaće ljudi, a on će meni: „Pa za više mi i ne trebaju.“ Ja u šoku. Posle toga me pita što ja nisam nikoga oborio. Odgovorim mu da kad budu dali ispravan avion možda ću nekoga i da oborim, a on će meni: „Šta je, hoćete da uzimate ordenje, a nećete da ginete.“

  a lenjeg az utolso mondatban van..nem azt irtam hogy halalba kuldtek oket hanem hogy a tiszt rajuk szolt es a halalt emlegette. a pavlovic meg tenyleg ugy halt meg hogy egy fiatal pilota helyet vette at es o repult fel a gepre.

  milyen 100as nagysagrendu mig 21??? amikor a szerbeknek 1997ben 74 mig21 gepjuk volt ????? abol a foldon bombazaskor elvesztetek tobb mint 30 darabot. ezek a gepek total elavultak voltak, senkinek eszebe nem juttot hasznalni oket. .. ma a szerbeknek 2 uzemkepes mig 21 van.

  ember olvastam az irasaidat, kulonosen a szonaros resz tetszet...de ezzel a kijelenteseddel es a csucs szerb miggel nagyon nagyon lehuzod magad.

  tok olyan vagy mint a ruszki fanok..ha a ruszki megmondja hogy van neki 500 migje akkor a nagy fanok elhiszik hogy azok pont abba a szamban vannak es mind uzemkepesek, ott alnak a sok ideig hidegben, hoban, es baszus egyiknek sem soha semmi baja nincs..mind bevetheto meg CSUCS.

  en befejeztem a forumozast..ha nekem nem hiszel ott vannak a masik forumtarsaid, az egyik el is meselte hogy nalatok gurulas kozbben kinyiffant a mig radarja..ha ez a szerbeknel hianyos utampotlas melett elevult, nem uzemhoszabittot gepeken nem birt megtortenni akkor tenyleg szohoz sem jutok.
   
 3. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  "Figyelj ide", ezek a formák olyanokat nyilatkoztak, hogy ernyőn ereszkedbve lőttek rájuk a NATO gépek gépágyúval...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az hagyján, de éjszaka....?
   
 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Megvan „Napoleon“ Smiljanić dedikált könyve, és vele együtt én is másképpen látom a megkeseredett szerb pilóták, és gépeik eredményességét.
  Nem tudsz meggyőzni, cserébe én sem akarlak.
  ;)
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Szerintem lapozzunk.
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  zsolti

  "Ha mindegyik sokkal több légi harc veszteséggel rendelkezik, mint amennyi győzelemmel, akkor mi volt az a típus, ami tarolt? F-14, F-5, Mig-29? Sehogy sem jön ki a vége."

  Én csak az Iraki gépek adatait linkeltem. Ezek az Irániak:
  F-14 : 130 (!)-4-4
  F-4 : 68-29-33
  F-5: 18-23-12
  Az F-14 adatait sosem fogom elhinni a lelövések tekintetében....
   
  zsolti likes this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  edig már ezek egész szolid számok......Voltak anno olyan jelentések,hogy az irakiak az irániak 79db F14éből 128at lőttek le.....Forditva detto.
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  Az előző oldalon az Iraki gépvesztességek száma légi harcban 133 db összesen.
  Innen érdemes nézni ezt a 130-s számot az F-14-nél. Persze voltak csapásmérő gépek is az Iraki oldalon meg egyéb gépek is (az Iránin is), de akkor is megmosolyogtató kamu. Jó ha a fele igaz, és még az is szép szám.
  Ráadásul a leírások alapján az F-14-eseket hátravonva használták, egyfajta mini awacs-ként, mert nagyon komoly radarral bír a típus. Így meg azért a 130 lelövés felét is nehéz lenne össze hozni... Szerintem :)
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pár film a polgárháború elejéről   
  Panzerfaust likes this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  T-34-esek akcióban a polgárháborúban.
   
  Panzerfaust likes this.
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  M-18 Hellcat

   
  antigonosz likes this.
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Bizonyossan használták arra is,akárcsak az izraeliek az F15öst 82ben.De egyfeladatos légiharcra kondicionált tipus.Nagyon is elképzelhető,hogy a legtöbb iraki gépet a Kandúrok lőtték le.Aztánhogy mennyi is az annyi,azt a kaporszakállú öregisten se tudja.Valahol olvastam,hogy az irakiak kaptak 2ezrednyi MiG23BNt 80akárhány év elején,és év végére elfogytak a gépek.Arrol sincs pontos adat,hogy végülis mennyi gépet kaptak az irakiak.MiG23 ennyi meg annyi iráni gépet lőt le.Közmegegyezés viszont mindeközben az,hogy MiG23 egyetlen légi győzelmét egy kubai pilóta szerezte dél afrikai Mirage F1AZt lelőve.Mert az irak-iráni háború légiharclistáit mindenki megbizhatatlannak tartaja.De a Haditechnikában volt egy párrészes cikksorozat a perzsa Kandúrokrol,iráni adatokra alpaozva.Majd előkeresem,ha tudom
   
 14. Robur

  Robur Well-Known Member

  Mármint a NATO gépek ereszkedtek ernyőn?
   
 15. Robur

  Robur Well-Known Member

  0:53-nál a fickó vajon nyakkendőt is visel harc közben?
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Dozer nagy arc, utána F-22 oktató lett.
  Festmény az esti légiharcáról, mondjuk az F117-est most nem említette.

  [​IMG]

  Tanulság az esetből az, hogy ha lett volna megosztott légi helyzetkép az F-15C-gépeken, akkor a második MiG-29-es sem úszta volna meg (igazuk volt a Svédeknek a 80-as években, hogy ez döntő tényező)...
  ... érdekesség, hogy ez a képesség már megvolt akkoriban a Holland F-16AM-en, és ez nélkül alighanem másként alakult volna a Március 24.-i légiharc..
   
  fishbed likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még egy ilyen gyöngyszemet is találtam:
  [​IMG]
   
  Pocok75 likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A bevetésre rendelkezésre álló gépek száma, az nem azonos a bevetésre indulókkal. És nem az egész hadműveletben. A többi részt már kifejtettem. Tökmidegy, hogy 300 vagy 1000 volt. Esélyük sem volt. Ez van.
   
  HAndrás, Schurrer and fedett_mókus like this.

Ezen oldal megosztása