Allied Force hadművelet (Jugoszlávia, 1999.03.24 – 06.11.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Még egy ilyen gyöngyszemet is találtam:
57174949-10219128279342144-3799877250329870336-o.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75
M

molnibalage

Guest
.
.
Hpasp, te, vagy bárki más is biztos sokszor beirta már az évek során másoknak, nem olvastam. Ettől függetlenül, amit a te mostani irásod is mutat, a konfliktus végére már ezer feletti (1031) gép állt rendelkezésre, egy kis, és csak korlátozott mértékű ellenállást kifejteni képes ország ellen, tehát gacsatnak (bár szimpatikus módon lehülyézted ezért) voltaképpen számszerűen igaza volt.
A bevetésre rendelkezésre álló gépek száma, az nem azonos a bevetésre indulókkal. És nem az egész hadműveletben. A többi részt már kifejtettem. Tökmidegy, hogy 300 vagy 1000 volt. Esélyük sem volt. Ez van.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 494
113
a szerbek ha jol emlékszem megadtak egy ugymond szakadar csapat helyet ahova a nato ledobta a szonyeget..pont nem szerbek voltak, hanem bosnyakok...és itt lett vége.de ez lehet csak legenda.és nem 1000 bosnyák halt meg..meg volt dumalva minden..előre.

Tudnál adni egy linket, ahol ezt az esetet leírják? Keresővel nem találom.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
Bonus: sugárzás imitátorok rádiólokátor elleni lövedékek átverésére
101824338_10223285667759693_3722316415911329792_o.jpg

Szia,

Dani Zoltan elmondasa szerint kis mennyisegu atalakitott MIG-21 radaruk es nagyobb mennyisegu atalakitott mikrohullamu sutojuk volt.

20 masodperc kisugarzas utan a (valodi) radart lekapcsoltak, a MIG-21 radart bekapcsoltak par masodpecre, majd azt is lekapcsoltak, es a sutot bekapcsoltak (termeszetesen taviranyitva). Az esetek tobbsegeben a sutot erte igy a talalat, neha a MIG-21 radart, es egyetlen egyszer sem volt talalat a Nyeva radarokon. A konkret szamot mar elfelejtettem, de valami boduletesen sok raketat inditottak ellenuk, es egyetlen fo veszteseguk sem volt.
(Termeszetesen az az altala iranyitott osztalyra vonatkozik, nem a teljes szerb hadseregre.)

Bel
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Csak nagyon lazán kapcsolódik ide,de nem találtam neki topikot.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 494
113
A „The Afterburn podcast“-en elhangzottakról egy szerb írás:

"Az ellenség gondolkodása megváltozik, amikor tudja, hogy "vad menyét" (Wild Weasel) repülőgépek vannak a közelben a levegőben. Szerbia felett ugyanazt a frekvenciát használtuk egész nyáron, és szándékosan nem védtük a lehallgatástól. Azt akartuk, hogy tudják, mikor támadtunk egy légvédelmi állást. És azt is akartuk, hogy azt gondolják, hogy "Winchester" vagyunk (=nincsenek rakétáink vagy lőszerünk)... "

"Az a véleményem, hogy a szerb föld-levegő rakéta (SAM) ütegek személyzete baromi jó volt, nagyon kreatív és kiszámíthatatlan taktikával. A háború alatt több mint 700 SAM-t lőttek a NATO repülőgépeire."


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Negan
M

molnibalage

Guest
Ezt sajnos pontosan nem tudom megmondani. Valami katonai szakújságban, vagy netes oldalon olvastam, az is lehet, hogy a legiero.blog.hu-n.
Nagyjából úgy hangzott, hogy Dani Zoltán a háború előtt javasolta a tartalék rakéták széttelepítését, de a vezérkar ragaszkodott a központi tároláshoz, talán védett épületben. Az egyik első légicsapás ezt semmisítette meg.
Fogalmazzunk úgy, hogy elferdítése a történetnek.
Valóban csaptak szét ilyet, de ettől még nem volt hiány.
Eleve azért nem, mert DZ csak 4 db rakétát vitt magával.
A mobilitás miatt, így gyorsabb volt a csomagolás és mozgás.

Az igen erős SEAD és NATO számbeli fölény miatt esély nem volt soha két salvonál több indításra, ami 2+2 db rakéta, mert a Nyeva 2 db rakéta csatornás.
De, ha csak egyet akartak indítani, akkor a többi rakéta kb. műszaki tartalék volt, ha nem indult el az egyik vagy hibás volt.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and fishbed
M

molnibalage

Guest
  • Tetszik
Reactions: bel and fishbed

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
536
1 530
93


Itt írnak róla.
"a várakozásoknak megfelelően megindult a NATO légi csapása. Néhány órával előtte Dani Zoltán rakéta osztálya elhagyta a jakovói tüzelőállást, amely nem sokkal később este 20 óra 20 perckor öt bombát kapott. Ezek közül kettő pontosan a két föld alatti rakéta tároló bunkert találta el, ahol a tartalék rakéták megsemmisültek. A többi nem okozott komoly kárt, a tűzvezető radar helyére vitt néhány kivont eszközt semmisítették meg."
 
  • Tetszik
Reactions: bel
M

molnibalage

Guest

Itt írnak róla.
"a várakozásoknak megfelelően megindult a NATO légi csapása. Néhány órával előtte Dani Zoltán rakéta osztálya elhagyta a jakovói tüzelőállást, amely nem sokkal később este 20 óra 20 perckor öt bombát kapott. Ezek közül kettő pontosan a két föld alatti rakéta tároló bunkert találta el, ahol a tartalék rakéták megsemmisültek. A többi nem okozott komoly kárt, a tűzvezető radar helyére vitt néhány kivont eszközt semmisítették meg."
Dani Zoliék a bizonyos esete TÁS-ba már napokkal a hadművelet kezdete előtt települtek emlékeim szerint.
(Ex Dvina TÁS amúgy.)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Nagyjából úgy hangzott, hogy Dani Zoltán a háború előtt javasolta a tartalék rakéták széttelepítését, de a vezérkar ragaszkodott a központi tároláshoz,
.
.
Gondolom, ezt is maga Dani Zoltan meselte. Sajnos Dani szamomra nem egy tul hiteles hirforras, ugyanazt a sztorit tul sokszor es tul sokfelekeppen adta elö.