Angola (1961-1975,1976-2002)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
Upsz,rosszul emlékeztem.Nem csak tervezték,meg is épitették a Mirage F1-M53 gépet-1974ben repült.(és terveztek J79 és R-R Sprey hajtóműves változatok is,de azokbol megrendelés hiányában protó sem készült).
2,5 Mach végsebessége volt és jobb manőverező képessége.
65508-4610fadaff0855231b29aacf6ab5301d.jpg
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Cuito-map11.jpg

„Operation Hooper”

A frissen besorozott és kiképzett dél-afrikaiakkal és immáron Paul Fouché ezredes vezetésével megkezdődött az „Operation Hooper” művelet, melyben alapos tüzérségi előkészítés után 1988 január 13-án az angolai 21. gépesített lövészezredet, majd immáron Pat McLoughlin ezredes vezetésével február 14-én az angolai 59. gépesített lövészezredet kapták oldalba és verték szét.

Cuito-23.jpg

bozótos dél-afrikai tüzérségi csapás alatt és után

Cuito-24.jpg

fent: kilőtt angolai harcjárművek
alul bal oldalon: Olifant Mk.1A 105mm-es GT3 lövegéből kilőtt izraeli eredetű M111 „Hetz” űrméret alatti páncéltörő nyíllövedék átütése beásott angolai T-55-ös 65mm-es hátsó (!!!) toronypáncélján
alul jobb oldalon: RATEL-90 „méhészborz” gyalogsági harcjármű GT2 90mm-es lövegéből kilőtt OCC-F1 kumulatív lőszerének átütése angolai T-55-ös 200mm-es torony homlok páncélján

Cuito-Fidel.jpg


Fidel Castro kubai elnök ekkor átvette a védekezés irányítását és Havannai főhadiszállásáról, 12’000km távolságból, 7 időzónán át, interurbán telefonon innentől személyesen irányította a kubai csapatok védekező harcát Cuito Cuanavale megtartásáért.

Fidel Castro: „Afrika történelme fordulóponthoz érkezett. A történelem "Cuito Cuanavale előtt" és "Cuito Cuanavale utáni" időszakokról tudósít majd. Mert Dél-Afrika, a fehérek gyarmati hatalma, a "felsőbbrendű faj", elakad itt egy kis földdarabon, amelyet feketék és mulattok védenek. Nem nagy katonai győzelemre törekszünk, hanem ésszerű és igazságos megegyezésre. Dél Afrika nemcsak Dél-Nyugat Afrikát veszítheti el, hanem az apartheidet is. Hiszem, hogy az apartheid végének kezdetét látjuk.”

Cuito-map12.jpg

„Tumpo-1” művelet

1988 február 25-én megindult a dél-afrikai haderő „Tumpo-1” művelete Pat McLoughlin ezredes vezetésével, a Cuito keleti hídfőjének elfoglalása céljából.

Cuito-25.jpg

MiG-23ML jellemző fegyvervariációk, Sz-5 rakétablokk, illetve R-24R és R-60MK légiharc rakéták

Január és március között a kubai légierő 1283 bevetést teljesített Cuito Cuanavale védelmében, 722 csapásmérő bevetés mellett 561 alkalommal adtak légi fedezetet. 358 tonna bombát és 4000 darab Sz-5 nem irányított rakétát használtak fel.

Cuito-26.jpg

légitámadás eredménye, eltalált Olifant Mk.1A, illetve kiégett RATEL

Az előre nyomulás közben azonban a harckocsik belefutottak egy aknamezőbe, miközben a kubai MiG-ek is folyamatosan támadták őket.
Miután 3 RATEL kiégett, a támadás elvesztette lendületét, így inkább visszavonultak a megindulási terepszakaszukba.



A folytatásban a hidegháború utolsó ütközete...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Cuito-map13.jpg

„Tumpo-2” művelet

A második támadás idejére a dél-afrikai Olifant Mk.1A harckocsik, RATEL-90 gyalogsági harcjárművek és 155mm-es G5 tarackok fele volt csak harcra fogható, másik felükön javítások folytak, illetve pótalkatrészre vártak.
A „Tumpo-2” művelet a dél-afrikai Pat McLoughlin ezredes elképzelése szerint február 29-én éjjel kezdődött, hogy kihasználják a passzív éjjellátók által nyújtott előnyüket. Másnapra a meteorológia alacsony felhőzetet jósolt, ami jelentősen akadályozta a MiG-ek légicsapásait.
Mire a megindulási terepszakaszra értek a Cuito hídfőtől északra, leszakadt az ég és az ömlő trópusi esőben az éjjellátók jóformán semmit sem értek, így a támadást elhalasztották március 1-je reggelére. Reggel az eső elálltával azonban a felhőzet is felszakadozott, így a roham időpontjában az immáron tiszta égbolton megjelentek a MiG-ek is.

Cuito-Zsu3.jpg

ZPU-4 14.5mm-es nehézgéppuska és páncélátütésük a RATEL gyalogsági harcjárműveken.

Ezután a dél-afrikai roham belefutott egy előkészített kubai tűzzsákba, amit BM-21 sorozatvetők, 122mm-es tüzérség, valamint RPG-7 páncéltörők mellett 14.5mm-es és 23mm-es légvédelmi nehézgéppuskák, illetve gépágyúk adtak. A tűzsűrűség a résztvevők szerint El Alamein vagy Sztálingrád-hoz lehetett hasonló.
A dél-afrikaiak ismét visszavonultak. „Az ellenfél erős és okos” írta naplójába egy résztvevő.

Cuito-12.jpg

dél-afrikai tartalékosok a bozótban

Mivel a másodjára sorozott állomány szolgálati ideje is a végéhez közeledett, így ezúttal már behívott tartalékosokkal töltötték fel a dél-afrikai ezredet.

Cuito-map13.jpg

„Operation Packer” / „Tumpo-3” művelet

Ezúttal Andreas "Kat" Liebenberg dél-afrikai tábornok vezetésével kezdődött meg az „Operation Packer” / „Tumpo-3” művelet március 23-án meglehetősen fantáziátlan módon az előző támadás útvonalán fényes nappal.

Cuito-27.jpg

bal oldalon: aknataposóval felszerelt Olifant harckocsi
jobb oldalon: aknára futott és hátrahagyott Olifant harckocsi


Az előre nyomulás ismét aknamezőbe futott és rövidesen az egyszem aknataposóval felszerelt elől haladó Olifant-ot is kilőtték, majd a roncsot kerülő további három harckocsi alatt robbant akna, miközben a Második Világháború óta a legerősebb össztűz alatt találták magukat a dél-afrikai tartalékosok.

Cuito-28.jpg

Szovjet és kubai katonák pózolnak a „Tumpo-3” művelet alatt hátrahagyott dél-afrikai Olifant Mk.1A harckocsikon, illetve zsákmányolt RATEL-90 gyalogsági harcjárművel

Az egyik sérült harckocsit visszavontatták ugyan az aknamezőről, de a másik hármat a kubaiak össztüze miatt hátra kellett hagyni. Engedélyt kértek Kat Liebenberg-től, hogy tüzérségi tűzzel megsemmisíthessék őket, de ő ezt megtiltotta mivel úgy vélte, hogy később is visszaszerezhetik ezeket.
A dél-afrikai tábornok nyilvánvalóan nem látta be, hogy ezúttal a kubaiak birtokolják a csatateret.

Cuito-29.jpg

bal oldalon: Győzelem Parki emlékmű Cuito Cuanavale-ban
jobb oldalon: 2019-ben Harry herceg meglátogatta az angolai aknamentesítést Diana hercegné nyomdokaiba lépve, a háttérben az egyik dél-afrikai Olifant Mk.1A harckocsi roncsa, amely a Cuito Cuanavale-ért vívott csatában futott aknára


Még aznap este, 1988 március 23-án a dél-afrikai csapatok visszavonulása után véget ért Cuito Cuanavale ostroma, a Hidegháború utolsó ütközete „Afrika Sztálingrádja”.



A folytatásban az utolsó légicsapás...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
A támadás sikertelenségéhez erősen hozzájárulrt,hogy a dél afrikai tüzérség nem tudta megszerezni a tűzfölényt.Ennek oka az volt,hogy a kubai légierő képes volt felderiteni és támadni az ütegeket.Maguk a lövegek ugyan sok kárt nem szenvedtek,de a működés ellehetetlenült.A legénységnek folyton fedezékbe hellett vonulnia,illetve az áttelepülésekkel voltak elfoglalva.Ez szépen mutatja,hogy a vontatott löveganyag mennyire hátrányos lehet.Szintén hozzájárult a dologhez,hogy a kubai légvédelem és légifölény a légi felderitést és tűzvezetést is ellehetetlenitette.
A kubai védelem két folyó között épült ki,kb 3 dd erővel.A Cuito folyon tól meg még 3 angolai dd volt tartalékban.Vagyis a védelem durva létszámfölényben volt.A csata közben volt egy kubai ellentámadás is.Búrok egy dd erővel szembetámadták a védelmet.Szerintem elég durván lebecsülték a kubaiakat,és fel magukat.
A búr légierő a kubai légifölény ellenére támadta a kubaiakat és a cuitoi repteret is.Emiatt a reptér mint MiG bázis nem is üzemelt.Ehez az SAAF a hajitó bombázás módszerét használta,amihez külön közelségi gyújtós növelt repeszhatású bombaváltozatot használtak.
i_095.jpg
460a569bd7701_large.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
Ugyanekkor vetették be a Cuito folyó hidja ellen a Raptor-' siklobombát,Buccaneer bombázórol.87 december 12én a hidat még nem sikerűlt elpusztitani,a károkat a kubaiak kijavitották.
88 január 3.-án sikerűlt a hidat lerombolni.De a kubai utászok ismét csak "áthidalták" a problémát.
Screen-Shot-2015-12-01-at-4.43.24-PM.png
eeckl2gk5pn41.jpg
47835ba62b956_large.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
Ugyanekkor vetették be a Cuito folyó hidja ellen a Raptor-' siklobombát,Buccaneer bombázórol.87 december 12én a hidat még nem sikerűlt elpusztitani,a károkat a kubaiak kijavitották.
88 január 3.-án sikerűlt a hidat lerombolni.De a kubai utászok ismét csak "áthidalták" a problémát.
Screen-Shot-2015-12-01-at-4.43.24-PM.png
eeckl2gk5pn41.jpg
47835ba62b956_large.jpg
U.i.
Egyes hirek szerint,ennek a siklóbombának volt nukleáris töltetű változata is,mások ezt cáfolják.Hivatalos információ az egész búr atomprogramrol alig van.Annyi biztos,hogy az apardheid bukásakor a nukleáris fegyvereket megsemmisitették,a rájuk vonatkozó dokumentumokkal egyyüt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
U.i.
Egyes hirek szerint,ennek a siklóbombának volt nukleáris töltetű változata is,mások ezt cáfolják.Hivatalos információ az egész búr atomprogramrol alig van.Annyi biztos,hogy az apardheid bukásakor a nukleáris fegyvereket megsemmisitették,a rájuk vonatkozó dokumentumokkal egyyüt.
Kár. Mindig kíváncsi voltam, mi lett ebből, mert ugye volt kísérleti robbantás is(feltételezhetően). Egyrészt ugye megszilárdíthatta volna a búrok helyzetét, ha kicsit odamorrantanak a feketékre, hogy jön a nuki, ha nem álltok le(és ugye amerika után szabadon ha bevetik, az tulajdonképpen mindenkinek jó, mert kevesebb ember hal meg, mintha nem vetnék be :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ), másrészt érdekes keretet adna a világnak egy ilyen nagyon déli atomhatalom.
 
M

molnibalage

Guest
U.i.
Egyes hirek szerint,ennek a siklóbombának volt nukleáris töltetű változata is,mások ezt cáfolják.Hivatalos információ az egész búr atomprogramrol alig van.Annyi biztos,hogy az apardheid bukásakor a nukleáris fegyvereket megsemmisitették,a rájuk vonatkozó dokumentumokkal egyyüt.
Dehogy volt. Nem kell itt semmit cáfolni.

Nézzed már meg @Hpasp sorozatát az atomfegyerekről, hogy mekkorák voltak a DA-i atombombák.
A raklap és a téglák elég jó referenciák.

153547087414556510.jpg


Vagy nézd meg, hogy MA mekkora egy B61.
B61-12-screengrab-1200.jpg