1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Anonim Alkoholisták Klubja, minden ami alkohol! :)

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - sulyid által indítva @ 2013. január 9..

  1. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Na kérem elkészült a bodzapálinkám. Nem volt sok mert az oldalborda az egyik vödörre való mennyiséget nem rázta le, így csak 40 liter cefre volt de tesztnek megfelelt. A virág szirmait leráztuk 1-2 nap fonnyadás után, úgy 1/3-ad rész virágszirom lett egy egy jupolos kannába vízzel felöntve, némi élesztő, meg 1,5 kg cukor hozzá vödrönként. 3,5 litert adott a 40 liter cefre.
    Na kérem én most első kóstolásra így frissen mikor még elég vad íze van azt mondom hogy ez mindent visz. Mintha megennél egy ibolyát, vagy parfümöt olyan illatos, az íze is, olyan tömény virágpor, virág íze ,illata van, enyhén mézes ízzel. Gondolom mert az is virágporból van. Eddig a csipkebogyó vitte a prímet nálam az is eszméletlenül jó de szerintem ez jobb lesz, várunk vele 2-3 hetet had csillapodjon akkor újra megkóstolom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, pláne hogy tavaszra már mindenkinek fogytán az előző évi pálinkája ,ez meg még a cseresznye előtt van picivel, és kevésbé macerás megcsinálni ,gyorsan ki is forr, mennyiség is van belőle mert 100 liter cefre olyan 8,5 liter körül lead.
     
    Nemerson, anonim999, Pocok75 and 6 others like this.
  2. jani22

    jani22 Well-Known Member

  3. Mackensen

    Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

    Hány fokosra főzted ki?
     
  4. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    50 +-1
     
  5. jani22

    jani22 Well-Known Member

    Ez egy jó haver :)

     
  6. jani22

    jani22 Well-Known Member

    Valami szívószálat mellé kellene tenni, ha már jön folyamatosan. :)

    [​IMG]
     
    zeal, Luthero and fishbed like this.
  7. jani22

    jani22 Well-Known Member

    Erről itt is meg kell emlékezni. :)

    #8315
    :)
     
  8. jani22

    jani22 Well-Known Member

    A szomszéd szárnyasa hajnalban rendszeresen ébresztőt ad, de most még ez is:



    valamit tenni fogok. :D
     
    megazez and fishbed like this.
  9. zeal

    zeal Well-Known Member

    Szóval, milyen lett? Piacképes a méreg, vagy gyorsan meg kell inni az összeset amíg friss? :D
     
  10. megazez

    megazez Well-Known Member

    Előre pácolja magát vörösborba :D
     
    jani22 and zeal like this.
  11. Schurrer

    Schurrer Well-Known Member

    Édesapám a tanyán, már a hatodik hordót rakja lassan tele körtével, egy fáról! Érik a cefre. Jó lesz majd ebből télire, amikor fellép a pálinka hiány. :)
     
    antigonosz likes this.
  12. zeal

    zeal Well-Known Member

    Ha ez nem bizonyíték az evolúcióra, akkor semmi. :D
    Neked is csak megszületni volt nehéz. ;):D
     
    megazez and Schurrer like this.
  13. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Ez a bodza volt? Egy honap alatt elfogyott. Nagyon finom, batran ajanlom.
    Azota elfogyott 5 liter fosoka-sárgabarack kombo, meg 9 liter korte - szolo kombo. De meg forr 80 liter izabella amivel talan kihuzom farsangig. Ha nagyon raaerek szednem kene csipkebogyot, vagy 50 litert legalabb, mert az megint egy felejthetetlen izvilag.
     
    zeal and Schurrer like this.
  14. Schurrer

    Schurrer Well-Known Member

    Apám szomszédja is csinált bodzát, de virágostúl, mindenestűl rakta cefrének és olyan likőr szerű és fokú katyvasz lett belőle. De itta rendesen, az igaz, amikor elkészült. :)
     
    zeal likes this.
  15. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Csak a szirmot kell lecefrezni, 1/3 szirom+2/3-ad viz+cukor kb 10 % valamint egy eleszto. A likor az valami nagyon light ize, alig van alkohol foka, talan 33 ha jol emlekszem a max ami lehet? Jovore valami ertekelhetobb mennyiseget megprobalunk, az idei csak teszt volt.
     
    zeal likes this.
  16. Schurrer

    Schurrer Well-Known Member

    Ott van aki 30% cukrot is belenyom, a pálinka cefrébe is gyakran, hogy több legyen. Van, hogy az íze nem is igazán érdekli, inkabb a mennyiség. Vagy már így szereti vagy szokta meg.Apám specialitása idénykor a Fehér eper, az tényleg baromi jó, csak a raserekről nagyon macerás összegyűjteni az epret.
     
  17. jani22

    jani22 Well-Known Member

    A környékemen van vagy 4 fa eperfa, ugye most már inaktív, de a terméséből, lehet tenni valamit?
    Pl. limonádé, anyatej helyettesítő, Ti jobban értitek ezt, mer itt eszegették a madarak is. már láttam rajuk, hogy némelyik kidőlt. :D
     
    zeal likes this.
  18. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    A repacukor nem a legjobb, de elerheto es olcso. Az izt rontja minnel tobb van benn. Hivatalosan elvileg nem is lehet. Egy idoben hozzafertem szolocukorhoz, arra meg a fozdes, vegzettsege szerint vegyesz no is csak elismeroen bologatott. :) 1 kg repacukor kb 0,4 literrel ad tobbet, 1kg szolocukor kb 0,8 litert ad ki. De ez sajat tapasztalat, en nem vagyok vegyesz. Az ugye olyana gyumolcsnek mintha sajat cukra lenne, a NAV se kothet bele. :) Dextroz vagy minek hivtak, 12 kg(?) vagy mennyi, zsakokban lehet venni valakiknek. Sima epret lehet megprobalom, van kb 200 to, a gyerekek egy ido utan unjak, az aszony is a lekvar fozest. Ha jovore sokat terem valamit talan keszitunk belole.
     
  19. Schurrer

    Schurrer Well-Known Member

    Fekete eperből lehet lekvárt, szörpöt pl., amikor aktív.
     
    jani22 likes this.
  20. Schurrer

    Schurrer Well-Known Member

    A valódi bodzapálinka a bodza bogyóból( gyümölcséből) készül. Ízesítésként szoktak hozzáadni bodzavirágot, mert a virág nem gyümölcs, így a virágból ez nem pálinka, hanem égetett szesz, miután nem gyümölcs. A pálinka jelentése ugye gyümölcspárlat. Ettől még inni jó.
     

Ezen oldal megosztása