1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Antonov An-225 Mriya "Cossack"

Diskurzus a(z) 'Szállító- és légi utántöltő repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én is csak egy bürokratikus problémát látok ezekben a papírokban. Ha elkészül a gép és teljesíti azokat az előírásokat, akkor gondolom a papírokat is megkapják.
   
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Hacsak nem lesz "túl hangos" az USA szerint, mint anno a Concorde.... (mert azért a "szabadpiaci versenyt is sokféleképpen lehet értelmezni is, meg befolyásolni is...).
   
  tindalos likes this.
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem csak a Concordenak volt túl hangos az amerikai szabvány, hanem a Boing 2707-nek is. Ez a super nehéz szállítógép szegmens meg olyan pici, hogy nem hinném, hogy bárki is belekötne.
   
 4. formosa1

  formosa1 Active Member

  Ez nem lehet akadály, mert ha ugyan olyan hajtóműveket kap mint a jelenlegi változat, akkor a hangja sem fog változni. Persze, ha időközben változtatnak a szabályokon, akkor nyugati hajtóművet kellene felszerelni, ami növelné a költségeket.
   
 5. formosa1

  formosa1 Active Member

  az Emirates civil cargogépeket fog vásárolni, mert sokkal olcsóbban üzemeltethetők, mint a rámpás /katonai/ változatok. Rámpás szállítógépet csak különleges civil szállítási feladatokra használnak az erre szakosodott vállalatok /ilyen az Antonov Airlines/, pl. a túl súlyos vagy a túl méretes, illetve a nem szilárd burkolatú reptérre küldött áruk esetében.
  Tehát sem az Emirates, sem a Cargolux és sem a FedEx nem fog An-124-est vásárolni. An-225-öst meg pláne nem!

  Azt meg biztos tudod, hogy sok katonai szállítási feladatra is civil cargogépeket /B747F, B777F és A330F/ használnak.
   
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A C-17-es civil verzióját sem vette meg egyik nagy társaság sem, túl drágák voltak.
   
 7. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  A kìnaiak nem fognak An-225 mèretű gèpet gyàrtani, vagy legalàbbis a jelenlegi formàjàban biztosan nem. Nincs èrtelme. Nekik(is) max egy 124-es mèretű gèp elèg. Szóval bàr a topik cìme, s a hìr is a 225-re vonatkozik, egyèrtelmű, hogy èrdemben csak a 124-esről vagy egy hasonló kialakìtàsú kìnai màsolatròl van èrtelme beszèlgetni.

  Nem vèletlenül ìrtam az Emiratest. Belőlük nèznèm ki leginkàbb, hogy egy új piac felè, a túlmèretes szàllìtmànyok irànyàba nyissanak, s megpróbàljàk az Antonov airlinest ès a Volga-Dnepert lenyomni. Nem tudom, hogy erre mekkora esèly van, de ha valaki, hàt akkor az Emirates lehetne, aki meglèpnè ezt.
   
 8. grabo112

  grabo112 Active Member

  Csak szólok, hogy Kínának is van űrprogramja, és Kínának is lesz űrsiklója.
  Azt is vinni kell majd ide-oda, ahogy a Burant, a Space Shuttle-t meg a rendszerhez tartozó rakétákat/tartályokat is kellett.
  Az An-225 meg pont erre lett kitalálva, épül majd 5-15 darab, komplett PLAAF hadosztályokat biztos nem fognak felszerelni vele.

  A maszek szállítmányozást meg fusiban tolja majd az űrközponti bizottságban ülő elvtársak külön-bejáratú privát GMK-ja a párt dicsőségére :)
   
 9. panoz

  panoz Well-Known Member

  Azért Kína nincs úgy eleresztve hogy egy STS/Buran kategóriájú űrsiklókat cél nélkül építsen. Ami most Tiangong/Szencsou névem fut, annak többszörösébe kerül.
   
 10. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Kìnai űrsikló? A Buran nincs az ukrànoknàl, úgy tudom, szóval azt nehèz lesz megvenni bagóèrt. Esetleg valamelyik Space Shuttle-t elkèrhetnèk a NASA-tól "múzeumi kiàllìtàsra" , mint anno a Varjagot vettèk "kaszinó hajónak". ☺
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mintha az űrsiklók kezdenének kimenni a divatból, ha ilyesmit leírhatunk. Ami most van sikló az amerikaiaknál az egy kicsiny személyzet nélküli gép. Kínaiak is kísérleteztek/kísérleteznek valami hasonlóval, de oda nem kell ekkora gép. Ők amúgy is vasúton, vagy tengeren szállítják a rakétáikat.
  Szerintem két év alatt összerakják ezt a félig elkészült példányt, aztán majd meglátjuk.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az STS a jelen technológiai megoldások mellett tévút. Hiába néz ki jól az újrafelhasználhatóság nem volt olcsó és a képesség többletét ritkán tudták kihasználni.
   
 13. grabo112

  grabo112 Active Member

  Az űrsikló esetében meghajlok az érvek súlya alatt, de továbbra is fenntartom hogy elsősorban az űrprogramjuk szállítási igénye (rakétafokozatok, stb.) miatt kell nekik.

  Szerintem nincs akkor piaci igény rá, hogy megérje beindítani a gyártást mindössze egy-két tucat gépért, többre meg nem lesz igény állam részéről se, tehát pusztán üzleti szempontból nem éri meg.
  Ezért valami stratégiai állami cél lehet a háttérben, mint amilyen az űrprogram is.
  Ott nem számít majd hogy önmagában megtérül-e vagy sem, egyszerűen kell nekik ilyen kapacitás és kész, a veszteséget majd benyeli az űrprogram.

  Ha meg eredetileg az An-124 kellett volna nekik, akkor azt veszik meg tokkal-vonóval az ukránoktól, a Wikipedia szerint (khm, a Wikipedia, tudom... :)) 7db van az Antonov tulajdonában, és potenciálisan megszerezhető még a két repképtelen líbiai gép. Ez utóbbiakat nyilván bagóért be lehetne szerezni a területet aktuálisan uraló gittegylettől.

  De az ilyen "veszünk pár darabot mert csak annyi kell" jellegű kínai bizniszeket már jól ismerjük, nyilván megy majd a reverse engineering ezerrel, és 10 év múlva lesz saját fejlesztésű óriásgépük is, mert a tervezett 400 Y-20 mellé kellhet majd kábé 100 An-124/C-5 méretű gép is, de a 225-ösből elég lesz egy század.
  Mivel Kínáról szó, ezért a hajtómű erősen kétséges, a D-18-ashoz fogható hajtóművük talán még a rajzasztalon sincs.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy-két tucat gép nem a szállítási piacra kéne, lehet, hogy az elvtársak nagyban gondolkodnak katonai téren. A piac igényeinek talén még 1-2 gép is elég lenne.
   
  therob likes this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az űrprogram szállítási kapacitása az utolsó szempont ami miatt megvehették. A szárazföld belsejében lévő űrkikötőkhöz vonaton szállítják a rakétákat, az új űrkikötőhöz amit Hainan szigetére építette hajókon. Az űrügynökség szállítóhajóiba pedig bármilyen rakéta elfér.

  Szerintem azért vették meg, mert kíváncsiak azokra a mérnöki megoldásokra amiket ilyen nagyméretű teherszállító gépeken használnak és úgy gondolják,,hogy egyszer talán még hasznosíthatják egy saját típus esetében.
  A másik ok, lehet be akarják fejezni azt a félkész példányt és belevágnak ők is ebbe a szállítási bizniszbe.
  És a harmadik ok, ami szerintem a legvalószínűbb, hogy az ukránok szinte bagóért adták el a terveket és a félkész gépet.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na ez a másik fele. Ha valaki fillérekért elad valamit, akkor "miért ne" alapon is meg lehet venni, hogy az ember lássa az eredményt.

  Talán hülye példa, de a Steam és GoG 60-90%-os leárazás és bundle cuccok ilyenek. Több százezer játékos van, akik az általuk megvett játékok döntő részével soha nem játszott, csak ennyiért "egyszer majd ránézek" vagy érdekli a játéknak a játéktechikai megoldása iés azért veszi meg, hogy lássa azt. Lehet, hogy az An-225-ből tanultakat beépítik egy saját tervezésű, de azért kisebb gépbe. Ha az An-225 a Ruszlan "felskálázott" változata, akkor a kínaiak a saját legnagyobb gépükkel is eljátszhatják ezt. Mondjuk azért a kínai ipar egy felksálázó megoldásig sanszosan már eljutott és a hajtómű terén meg végképp nem a Mrija lesz a minta...
   
 17. formosa1

  formosa1 Active Member

  Az üzlet pénzügyi részét valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Kína bármennyit könnyen kifizet, ha szüksége van valamire, Ukrajna meg bármennyiért odaadná, mert másnak nem tudná eladni /- nem is lenne rá vevő/.
  Az An-124-hez szerintem nehezebben jutottak volna a kínaiak, ám valószínűleg a Ruslanhoz is használható gyártósor birtokában már könnyebb lesz tárgyalni...

  Az meg tök mindegy, hogy mit akarnak a Mriyával kezdeni, ám úgy tűnik, hogy nincs igényük a raktéren kívüli szállításra:
  "Érdekesség, hogy a második példán nagy valószínűséggel már nem a prototípusról ismert osztott, hanem hagyományos, "kistestvéréhez", a Ruslanhoz hasonló függőleges vezérsíkkal épülhet majd meg. Az osztott függőleges vezérsíkra a Buran szállítása miatt volt szükség."
  http://www.airportal.hu/ap/viewtopic.php?f=89&t=34577
   
 18. formosa1

  formosa1 Active Member

  Kizárt!!! - Csak Ukrajna és Oo. rendelkezik An-124-es gépekkel és karbantartói háttérrel.
  Másrészt az Emirates a világ /egyik/ vezető légitársasága, tehát nincs szükségük kockázatos üzletekre. Ja, és nem fognak ősrégi és gazdaságtalan gépeket venni! - Még a kedvedért sem!

  A témát tekintve talán Kína lesz az, aki majd rárepül a túlméretes és a túlsúlyos áruk szállítására.
   
 19. grabo112

  grabo112 Active Member

  Tudja valaki pontosan hogy mekkora kifutópálya kell a gépnek? A Ruszlan gondolom úgy lett tervezve, hogy beérje az átlag 2,5km-es harcászati gépeknek szánt repterekkel is, de a Mrija szerintem 3 plusszos full megrakva még tengerszinten is. Magas hômérsékketi viszonyok közt meg még annál is több.
   
 20. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Pontosan ezt gondolom èn is.
   

Ezen oldal megosztása