1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Arleigh Burke-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  No, időközben már 3 generációnyi McCain előtt tiszteleg a Navy a DDG 56 USS John S. McCain kapcsán, a szenátor is felkerült a listára:
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Kicsit szűkös. A USS Winston Churchill egyik hangára.

  [​IMG]
   
  endre, beta, Python and 3 others like this.
 3. sequadon

  sequadon Active Member

 4. wankel

  wankel Well-Known Member

  sequadon likes this.
 5. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Engem csúnyán átbasztak!Hol van a Burke-ökről az RIM-116?És miért tűnt el az elsülső oldali Phalanx?
   
 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  [​IMG]
  [​IMG]
  AMDR-S - Air & Missile Defense Radar S-band (S-sávú Légi és rakéta védelmi lokátor)
  [​IMG]
  [​IMG]
  CIV - Combat information Center (Harci információs központ)
  [​IMG]
  [​IMG]
  IAMD- Integrated Air & Missile Defender (Integrált Légi és rakéta védelem)
  [​IMG]
   
 10. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor



  Nyilván többen belefutottatok már ebbe a pár nappal ezelőtti képbe. És nyilván szemet szúrt nektek is a Jolly Roger - mit is csinálhatott az őrjáratról hétfőn hazatért USS Kidd?

  Nos, azon kívül, hogy segédkezett mintegy 800 kg kokain lefoglalásában, illetve biztonságba vontatott egy halászhajót semmi olyat, ami indokolná a zászlót. Pláne, hogy a U.S. Navy hadihajóinak nincs is ilyesmire engedélye - kivéve a Kidd nevet viselőnek.

  A történet a Pearl Harbor-t ért japán támadásig vezethető vissza: Isaac Campbell Kidd ellentengernagy aznap életét veszti zászlóshajóján, a USS Arizona hídját ért bombatalálatban, később róla nevezik el az egyik Fletcher osztályú rombolót. Az 1943 februárjában New York közelében vízre került rombolót Brooklynba hajózták át átadáshoz. A New York-i öblön átkeléskor valamilyen megfontolásból a Jolly Roger lett felhúzva. Az ezt megörökítő fotót gyorsan lehozta a Time magazin megjegyezve, hogy mintegy 100 éve nem lobogott kalózzászló az öböl víze felett.

  A romboló legénységének megtetszett a dolog, tovább gondolták és az ellentengernagy özvegyét azzal keresték meg, hogy felfestetnék az elülső kéményre Captain Kidd karikatúráját. Na nem Isaac Kiddről van itt szó, hanem a Captain Kidd néven is ismert skót kalózkapitányról, az egy időben New York-ban is élt William Kiddről. A "Captain Kidd" adta magát, hiszen az ellentengernagy karrierje kezdete óta "Cap" becenévvel volt ismert - abból meg adódik a Cap -> Captain megfeleltetés.
  Mrs. Kidd kijárta a legénységnek az engedélyt az illetékeseknél a karikatúrához, illetve a Jolly Roger ügyében is. A ma múzeumhajóként funkcionáló romboló honlapja szerint máig a USS Kidd az egyetlen amerikai hadihajó, mely felhúzhatja ezt a lobogót.

  Megjegyzés #1: láthatóan öröklődik ez az engedély, hiszen a DDG 100 már a 3. romboló, mely az ellentengernagy után lett elnevezve.
  Megjegyzés #2: hogy a USS Kidd az egyetlen olyan amerikai hadihajó, melynek engedélyezve van a Jolly Roger az úgy értendő, hogy az egyetlen felszíni hadihajó. Hiszen amerikai tengeralattjárót is láthattunk már őrjáratról Jolly Roger-t lobogtatva visszatérni honi kikötőjébe: a kimondottan titkos feladatok végrehajtására bevetett, Seawolf osztályú USS Jimmy Carter-t egész biztosan.

  Megjegyzés #3: a Jolly Rogert a Royal Navy egyik tengeralattjáró parancsnoka, a később admirális rangig jutó Sir Max Kennedy Horton hozta be haditengerészeti használatba az 1. VH idején - odaszúrva ezzel Sir Arthur Wilson admirálisnak, aki a tengeralattjárót többek között "angoltalannak", a tengeralattjárósokat pedig bitóra lógatandó kalózoknak minősítette.

  A sikeres feladatteljesítést követő Jolly Roger időnkénti meglengetése azóta afféle tradíció, ennek kapcsán szerintem azóta is elsősorban az angol tengeralattjárósok ugranak be mindenkinek. Annak ellenére is, hogy másik is jártak el így - példul a lengyelek a 2. VH idején.
   
  fishbed, fip7, ghostrider and 11 others like this.
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása