B61 termonukleáris bomba (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Az amerikai hadserg továbbfejleszti a rendszerben álló B-61 típusú atombombákat, új képességekkel ruházza fel őket.
http://blogs.fas.org/security/2013/10/b61-12hearing/
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Preciziós atombát faragnak,ha jól olvasom (farokkit) kevesebb nukleáris szennyezés, több bevethető fegyver...

Standoff indítás

(vhol olvastam vmi blikk-szerű lapban, tehát erre nem veszek mérget, hogy radarelnyelő réteget kapna?)

Elméletileg helyettesíthetné az okosok szerint a már kivont 1.2 MT hatóerejű nukleáris bombákat...

mások szerint csak azért farigcsálnak rajta, mert csak, hogy legyen indoka a légierőnek fenntartani ezt a kapacitását...,,,,
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Pottyntós atombombákról nem is találtam topikot, hát ide teszem be:
"
B61-12 jelzésű bomba nemcsak a korábbi típusokat - a B61-3, 4 és 10 jelzésű bombákat - helyettesíti, hanem leváltja a föld alá telepített bunkerek, raktárak lerombolására kifejlesztett B61-11-est, és a B83 jelzésű stratégiai nukleáris bombát is, amely a hirosimai atombombánál több mint 90-szer nagyobb robbanóerővel rendelkezik."

További részletek: http://kuruc.info/r/4/125188/#ixzz2wEhXjP51

Úgy tudtam, ilyen B83as méretű, hatalmas hatóerejű bombák rég nincsenek is rendszerben.
Aztán meg mi kerül tízmiliárd dollárba, némi átrakodáson?
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
bocs, el kéne ehhez olvasnom a cikket, de a kurucinfoval úgy vagyok, mint a hmm... ebmelléktermékkel.
szándékosan nem koszolom össze vele magam
Félreértéseket elkerülendő: a politikai ellenoldalchasonló színvonalú termékkel sem.

de ezt a bekezdést olvasva, nem használnám a fenti terméket információszerzésre..
ha hirosimai x90 neki taktikai töltet...
szerintem innen próbált fordítani.ott valamennyire részletezi, de jóval kisebb össszeget ír:

http://blogs.fas.org/security/2014/03/b61-12integration/
....The integration work includes software upgrades on the legacy aircraft, operational flight tests, and full weapon integration. Development of the guided tail kit is well underway in reparations for operational tests. Seven flight tests are planned for 2015. The nuclear warhead and some non-nuclear components won’t be ready until the end of the decade. The first complete B61-12 is scheduled for 2020.

Through 2019, the integration efforts are scheduled to cost more than $1 billion. Another $154 million is needed to improve security at the nuclear bases in Europe.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Mind a kurucinfót, mind a hvg-t felejtsétek el, az egyik hergeli a népet (sajnos nagy része igaz) ferdítésekkel, a másik pedig szavazókat próbál nyerni, főleg most...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
@H
"mások szerint csak azért farigcsálnak rajta, mert csak, hogy legyen indoka a légierőnek fenntartani ezt a kapacitását...,,,, "
Szerintem először ezt a kapacitit kellene felszámolni, nem a jó kis A-10eseket. Nem tudom, hogy akarnak oda jutni egy F-16ossal, ahova egy harcászati rakéta nem ér el?.
 
M

molnibalage

Guest
@H
"mások szerint csak azért farigcsálnak rajta, mert csak, hogy legyen indoka a légierőnek fenntartani ezt a kapacitását...,,,, "
Szerintem először ezt a kapacitit kellene felszámolni, nem a jó kis A-10eseket. Nem tudom, hogy akarnak oda jutni egy F-16ossal, ahova egy harcászati rakéta nem ér el?.

Ez a kommentet nem értem. Mivel akarnak eljutni és ova? Ahova az F-16 nem jut el, oda az A-10 sem. Ezen felül ez hogyan jön a nukleáris képességekhez?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 178
61 040
113
Kétféle repülőgépfedélzeti nukleáris fegyvercsalád van hadrendben az USAF-nál (a NAVY-nél csak egy). Az egyik a még mindig meglévő Mt kaliberű (1.2Mt) B83-as (ami a B41-est, a B28-ast és a 9 Mt-ás hatóerejű B53-ast váltotta), a másik pedig a B61-es család. A terv, hogy csak ez utóbbi maradhasson meg, precíziós, GPS alapú önrávezető rendszerrel, úgy, hogy a megmaradó B61-7 és -11-esek is utólag megkaphatnák a kitet. A teljes maradó B61-es család hatóereje így a 0.3-tól a 350 kt-ig terjedne.
Ezzel végeg lemondana az USA Mt-ás hatóerőről, mivel az ICBM fejrészekben se lesz Mt-ás hatóerjeű változat.

Az oroszok konkrét hadrendben lévő harcászati és hadáaszti nukleáris szabadésésű fegyverei sosem voltak ismertek, csak a kisérleti eszközök. Annyit lehet látni, hogy leginkább a FAB-1500-M54-es bombatestet használták, meg az imitációs IAB-500-assal megegyező testet.

Az orosz hadászati atomarzenál legfőbb alappillére a szárazföldi és tengeri indítású ICBM rendszerek, melyekből a közelmúltig rendszerben volt a 25Mt-ás kaliber is, holott ez a hatóerő az amerikaiaknál a B41-essel 1976-ban úgy múlt ki, hogy a tervezett W41-es (warhead, azaz rakétafedélzeti) meg se épült.

Azaz hatóerő tekintetében az oroszok a gyakorlatban a közelmúltig kerek egy nagyságrenddel magasabb értékkel operáltak (9 kontra 25 Mt). Érdekes, hogy a pontosság kompenzálása a hatóerővel kérdéskör csak a 70-es évek végéig volt ok, azaz a 25 Mt-ás egyrobbanófejes eszköz rendszerben tartását valami más indokolta. Véleményem szerint ezek az eszközök nem az "oroszosan túlméretezett" verziói lettek volna a "bunkerromboló" B/W-53-asnak (Titan-2), hanem néhány ilyen fejjel a teljes észak-amerikai kontinens részen teljes EMP blackout-ot tudtak volna generálni, ha kellő magasságban robbantják be. 200-400km-es magasságban egy ilyen fejrész egy fél nyugat-európányi területet tud EMP-vel levilágítani, majd teljesen kiütni.
Parancsközlési lánc, előrejelzési rendszer, ABM, mellett a komplett civil távközlés és telekomunkáció ugrott volna.

(Persze ami meg utána jött volna, mint közvetlen felszíni-, felszín közeli, illetve alacsony légköri detonáció, már eleve értelmetlenné tette volna ezt a sajátosan szofisztikált EMP hadviselést...)
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
America's Newest Nuclear Bomb B61-12 Flight Test
https://www.youtube.com/watch?v=L14GMtf8Vwk
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Ja. Nagyobb kérdés, hogy azt írják, termonuki. Vajon igaz?

Igen, termonukleáris. Legjobb tudomásom szerint az USA-nak évtizedek óta nincs hadrendben más, csak termonukleáris töltete. Az 50-es évek második felétől nagy tempóban érkeztek a különféle termonukleáris töltetek az állományba, onnantól kezdve pedig nem is igen volt fejlesztve más, csak ez a vonal. Bár 1-2 fissziós töltet maradt még hosszabb-rövidebb ideig - példul a Nike légvédelmi család atomtöltetei nem termonukleárisak voltak.

A legnagyobb fissziós töltetüket meg a rövid ideig hadrendben tartott Mk-18-as bombába került: https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_18_nuclear_bomb
Az Ivy King tesztben cirka 500 kT hatóerővel durrant.

Illetve itt egy részletes lista az amerikai atomtöltetekről: http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/Allbombs.html
 
Last edited:
  • Tetszik
Reactions: ZeiG and fishbed

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Igen, termonukleáris. Legjobb tudomásom szerint az USA-nak évtizedek óta nincs hadrendben más, csak termonukleáris töltete. Az 50-es évek második felétől nagy tempóban érkeztek a különféle termonukleáris töltetek az állományba, onnantól kezdve pedig nem is igen volt fejlesztve más, csak ez a vonal. Bár 1-2 fissziós töltet maradt még hosszabb-rövidebb ideig - példul a Nike légvédelmi család atomtöltetei nem termonukleárisak voltak.

A legnagyobb fissziós töltetüket meg a rövid ideig hadrendben tartott Mk-18-as bombába került: https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_18_nuclear_bomb
Az Ivy Mike tesztben cirka 500 kT hatóerővel durrant.

Illetve itt egy részletes lista az amerikai atomtöltetekről: http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/Allbombs.html
Igen. A kérdés azért merült fel, mert a célzás pontosodásával csökkent a töltetek ereje.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 178
61 040
113
Igen, termonukleáris. Legjobb tudomásom szerint az USA-nak évtizedek óta nincs hadrendben más, csak termonukleáris töltete. Az 50-es évek második felétől nagy tempóban érkeztek a különféle termonukleáris töltetek az állományba, onnantól kezdve pedig nem is igen volt fejlesztve más, csak ez a vonal. Bár 1-2 fissziós töltet maradt még hosszabb-rövidebb ideig - példul a Nike légvédelmi család atomtöltetei nem termonukleárisak voltak.

A legnagyobb fissziós töltetüket meg a rövid ideig hadrendben tartott Mk-18-as bombába került: https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_18_nuclear_bomb
Az Ivy Mike tesztben cirka 500 kT hatóerővel durrant.

Illetve itt egy részletes lista az amerikai atomtöltetekről: http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/Allbombs.html

Korrekció: az Ivy King valóban 500kT volt, mint a legnagyobb élesben tesztelt amerikai fissziós töltet, de az általad említett Ivy Mike ennél két nagyságrenddel nagyobbat szólt, 10 MT hatóerővel és az már fisszós-fúziós volt.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Korrekció: az Ivy King valóban 500kT volt, mint a legnagyobb élesben tesztelt amerikai fissziós töltet, de az általad említett Ivy Mike ennél két nagyságrenddel nagyobbat szólt, 10 MT hatóerővel és az már fisszós-fúziós volt.

Oh, Ivy King-et akartam írni. Köszi a korrekciót!

(Az eredeti hozzászólásban módosítottam.)
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Őróla vn konkrétabb info?
C9y0q6vWAAkYST5.jpg:large
 
  • Tetszik
Reactions: fip7