Atomtöltetek

Elég lenne 9 db. Egy 50x50x50 méter élhosszúságú betonkocka épület 8 sarkába meg a közepébe telepíteni egyet-egyet, a létező legprimitívebb kivitelben. Robbanószerekkel körbeölelni, hogy egy lebombázás is beinditsa. A teljes köztes teret sűrítve fúziós anyagokkal kitölteni, hidrogén, lítium ionok. Egyetlen manuális kapcsolóval ellátni, azt fanatikus, válogatott katonákkal valtásban őriztetni melyen az épületben egybejáratos kapszulában, hogy legyen ideje ha rátörnének.

Aztán lehet makogni a világnak, hogy ez terrorizmus, de mindenféle követelésekkel előállni, vagy letépjük a légkört és megrepesztjük a földkérget jó durván. Oszt csókolom.

• Hűha
Reactions: enzo
Ez nem technikai,hanem pénzügyi kérdés.

images
Olasz SLBM,de szárazföldi változatát is tervezték.1600km hatótávú volt.Az ehez kidolgozott hajtóanyag máig gyártásban van az Ariane hordozórakétákhoz (és a pletykák szerint az RSA.Jerikó rakéták is ezt használták/használják)
images
RSA-3 rakétatest Dél Afrikában (üres,csak a sárkány-ennyi maradt az apardheid atomprogrambol,minden mást megsemmisitettek,illetve Izraelbe szállitottak)
RSA család.RSA-1 egyfokozatú,harcászati-hadműveleti rakéta.RSA-2 plusz egy fokozat,MRBM.RSA-3,3 fokozatú 11000km hatótávú ICBM.
RSA-2=Jerikó-II,RSA-3=Jerikó-III.Izrael atomütő erejének gerince.(4. rakéta a műholdhordozó,Izrael máig használja,Dél Afrikában pár inditás után felfüggesztették a programot).
Ezek a rakéták olasz-német technológiával készültek.Ha bármelyik úgy dönt,1-2 év alatt sorozatgyártásba tudná venni.
Szóval ha akarnák,gyorsan tudnának akár ICBM kategóriát is rendszerbe állitani.Ezek ugyan messze elmaradnak hordképességben az orosz/kinai/amerikai nehézrakétáktol,de mégiscsak igen fájdalmas csapást tudnának mérni.
Franciák meg gyártanak SLBM rakétákat,és mostanában fontolgatják a szárazföldi rakétaerő visszaállitását is......
Szóval van,illetve rendelekezésre álló,már kifejlesztett technológiával nagyon is gyorsan bővithető az europai nukleáris rakétaképesség.
Egy igazán korszerű,komoly hordképességű rakétacsalád összehozása persze már jóval tovább tartana.De elrettentésre ezek is elegek.

Izrael pl soha nem végzett tesztrobbantást.

Mi viszont nem tudnánk jelenleg gyártani semmiféle hordozóeszközt.Nem tudnánk előállitani fegyver tisztaságú hasadóanyagot sem.
De képesek lennénk legyártani egy egyszerű töltetet,és azt berakni egy egyedileg barkácsolt repülőbomba testbe.Meglehetősen sufnitunning barkácsbomba lenne,de működőképes-éppencsak a hasadóanyagot nem tudjuk előállitani hozzá.......
Helyzet az,hogy az 50es években Fr,NSZK és az olaszok elkezdtek egy közös atomprogramot.Majd a franciák kiszálltak,hogy ők full sajátot akarnak,a németeket és a taljánokat meg az amerikaiak állitották le.Olaszok ennek ellenére befejeztek egy MRBM rakétaprogramot,ami szárazföldröl és hajórol/tengórol is inditható tipust eredményezett.Sikeres próbalövészetek után azonban nem került sorozatgyártásra (viszont elég valószinű,hogya dél afrikai-izraeli RSA/Jerikó II/III program ennek az MRBMnek a technológiájára épültek).
Ezenkivűl Svájcnak,Svédországnak,Jugoszláviának és Romániának is volt atomprogramja.
Szóval Európában igazábol elég sok ország pár év alatt össze tudna hozni atombombát,és ahoz hordozóeszközt is elő tudna állitani-ha hajlandó rá költeni.A tudás,technológia igazábol 50+ éve megvan hozzá.

A Jerikó rakétában Izrael a Franciákkal működött közre, vagyis nem az Olasz Alfa raketából eredeztethető a technika.

Forrás a Dassault oldaláról;

A Dassault 1957. szeptember 15-én rakétarészleget hozott létre Saint-Cloud-ban. 1962-ben a francia kormány felkérte a Dassault-t, hogy Izrael számára fejlesszen ki egy ballisztikus rakétát. Ennek eredményeként született meg az MD 620 Jericho ballisztikus rakéta, amelyet egy – máig titkosított tömegű – robbanófej hordozására terveztek, körülbelül 500 kilométeres hatótávolsággal.

A rakéta egyfokozatú változatának első tesztindítására 1965. február 1-jén került sor az Île du Levant lőtérről. A kétfokozatú változat tesztelése 1966. március 16-án kezdődött. Az MD 620 volt Franciaország első olyan ballisztikus rakétája, amely fedélzeti digitális számítógéppel rendelkezett. A programot végül 1969 januárjában törölték, miután Franciaország fegyverembargót vezetett be Izraellel szemben.

De amúgy ja, a technológia megvan.

• Tetszik
Reactions: endre and Pogány
A Jerikó rakétában Izrael a Franciákkal működött közre, vagyis nem az Olasz Alfa raketából eredeztethető a technika.

Forrás a Dassault oldaláról;

A Dassault 1957. szeptember 15-én rakétarészleget hozott létre Saint-Cloud-ban. 1962-ben a francia kormány felkérte a Dassault-t, hogy Izrael számára fejlesszen ki egy ballisztikus rakétát. Ennek eredményeként született meg az MD 620 Jericho ballisztikus rakéta, amelyet egy – máig titkosított tömegű – robbanófej hordozására terveztek, körülbelül 500 kilométeres hatótávolsággal.

A rakéta egyfokozatú változatának első tesztindítására 1965. február 1-jén került sor az Île du Levant lőtérről. A kétfokozatú változat tesztelése 1966. március 16-án kezdődött. Az MD 620 volt Franciaország első olyan ballisztikus rakétája, amely fedélzeti digitális számítógéppel rendelkezett. A programot végül 1969 januárjában törölték, miután Franciaország fegyverembargót vezetett be Izraellel szemben.

De amúgy ja, a technológia megvan.
Tudom.Irtam is,hogy a Jeriko-I egy francia,Dassault harcászati hadműveleti rakéta.
Viszont a Jerikó-II,az az RSA-2.A Jeriko-III,az meg az RSA-III (RSA-4 meg a Shavit).Közösen fejlesztették ki Dél Afrikával,német és olasz technológiai segitséggel.
Nincs rá egyértelmű bizonyiték,de a "pletykák szerint" az olaszok kifejlesztette hajtóanyag van a Jeriko-II/III rakétákban is.
De hogy ezek a pletykák hány százalékban igazak,azért nem teszem tűzbe a kezem.....
Irtam is,ez erősen a legendák világa (pl állitolag Izrael eredetileg a még sah uralta Iránnal működött együtt rakétafejelesztésben,miután a francik kiszálltak mögülük.Csak a sah bukása után fordultak Dél Afrika fele.Hát,a fenetudja.....)

Ez lesz...

"Szeretettel értesítem önöket, hogy sikerült végképp elhárítanom az atomháború rémét az emberiség feje fölül. Módszerem egyszerű volt és zseniális: elintéztem a nagyhatalmak megbízottjánál, hogy az atombombákat ezentúl Magyarországon gyártsák, magyar vállalatok közreműködésével.

Mivel a takarékossági év nem tett lehetővé új beruházásokat, a magyar atomtelepet a Rumbach Sebestyén utca 44/c. számú ház alagsorában rendezték be, egy mézeskalácssütő mester volt műhelyében. Hogy a kísérleti robbantások ne keltsenek feltűnést, a lakókat kitelepítették, és a Siketnéma Intézet ápoltjait költöztették a helyükre.

Maguk a műveletek maximális titoktartás mellett kezdődtek el. A pinceablak elé kirakták az „Autósoknak lassítani tilos” táblát, aminek az lett a következménye, hogy ezrek és ezrek tolongtak a ház előtt, melyet különben a kutya sem vett volna észre. Az IBUSZ hamarosan társasutazásokat szervezett a Rumbach Sebestyén utcába.

Az atomtitok megőrzéséhez tartozott az is, hogy a számításokat nem zárták el páncélszekrényekbe, ahol a kémek könnyen megtalálhatták volna, hanem kilós tételekben eladták a MÉH-nek (Melléktermék- és Hulladékgyűjtő Vállalat). A MÉH továbbította az utcai gyümölcsárusokhoz, ezentúl minden negyed kiló szilvát atomtitokba csomagoltak. Persze most is akadtak elégedetlenek, akik reklamáltak, hogy az ő staniclijukon csak rakétakilövő berendezések tervrajza van. Ezekre joggal ripakodtak rá az árusok: mit akar kettő ötvenért? Atomjégtörőt?

Ha pedig valaki összefoglalóan akarta ismerni az atombomba gyártását, elég volt, ha beült egy órára az Emke Kávéházba, a magyar szakértők itt vitatták meg a fontosabb elvi kérdéseket. A pincérnő, mikor letette a fél konyakot az asztalra, bizalmasan vállon veregette a főmérnököt: majd szóljanak nekem is, Gézuka, ha lesz valami jó kis robbantás.

Meggyorsította a munkát, hogy néhány tudósunkat a felszámolandó külföldi atomtelepekre küldték tanulmányútra, meglassította viszont, hogy a küldöttség fiatalabb tagjai a francia hidrogénbombák helyett a francia sexbombákat tanulmányozták.

Az első gyakorlati probléma a nehézvíz előállításánál jelentkezett. Kiderült, hogy a budapesti klóros víz túl könnyű, nem alkalmas nehézvíz gyártására. Ezen később úgy segítettek, hogy belerakták a vízbe mindazt a nehézséget, amit a negyedik emeleten lakók nyaranként belekívánnak.

Mire mégis nagy nehezen összegyűlt a kellő mennyiségű nehézvíz, kiderült, hogy a raktárból ellopták mindkét urániumrudat. A lelkiismeretlen tolvajokat még az sem tartotta vissza, hogy a rudakra nagy betűkkel ráírták: „Ellopni tilos.” Az egyik rudat egy falusi maszek péknél találták meg, aki a kemencébe rakta be fa helyett, a környéken hetekig radioaktív császárzsömléket ettek a fogyasztók.

A másik rudat egy új társasház központi fűtésének rossz kazánjába dugták, a lakók tudtak a sugárveszélyről, de még ezt is vállalták, csak hogy egyszer forró vízben fürödhessenek.

A kísérletek előrehaladtával az atomtelep újabb hasadóanyagokat rendelt, az anyagellátó szerv asztallapokat küldött ki nekik. Az átvevő csodálkozva mondta: – De hát ezek nem hasadóanyagok! – Nem? – kérdezte a raktáros. – Könyököljön csak rájuk.

Az állami atombomba még gyerekcipőben járt, amikor a trafikok kirakataiban már megjelentek a maszek kisiparosok által készített atombombák. Külsejüket a Ferencváros és a Vasas játékosainak képei díszítették, robbanás közben az egyik Beatles-sláger első taktusát játszották.

A maszek atombombák az idő múltával mind kisebbeket pukkantak, mikor már egy négyemeletes házat sem lehetett felrobbantani velük, az Állami Minőségellenőrző Központ szigorú vizsgálatot rendelt el. Kiderült, hogy a kisiparosok kispórolták belőle az uránt, baracklekvárral és viszketőporral helyettesítették. A csalók mindannyian börtönbe kerültek, csak egy becsületes készítő maradt szabadlábon, ő igazolni tudta, hogy az uránt árban egyenértékű tarkababbal pótolta.

Végül is, a betervezett határidő utolsó másodpercében – épp a prémiumzárlat előtt – elkészült az állami atombomba is. Valami néptelen helyen szerették volna kipróbálni, mivel nekünk nincsenek sivatagjaink, a budapesti Helytörténeti Kiállítás nagytermét választották.

Az atombomba súlya alatt összeroskadt volna a lépcsőház, ezen úgy segítettek, hogy felhozták a Zagyva-hidat, és a pinceablakhoz állították. Ezentúl, ha nem lehetett átkelni a Zagyván, az öreg parasztok azt kérdezgették egymástól: Mondja már, sógor, mit csinálnak Pesten, atombombát vagy földalattit?

Az atombombát a vezető főszámoló jelére kellett volna felrobbantani, de kiderült, hogy a vezető főszámoló – akit sógora, a főkönyvelő nyomott be a vállalathoz – nem tud tízig számolni. Az éjjeliőr nyolcéves kisfia ugrott be helyette.

A bomba felrobbant, de nem tett kárt az épületben, sőt, a robbanás helyén egy új ház nőtt ki a földből. Később megállapították, hogy a technikusok fordítva nézték a különböző tervrajzokat, fordítva szerelték be az alkatrészeket, így lett a magyar atombombából építőipari világszabadalom."

Ez biztos,hogy falsch.Nem keletkezik ennyi Pu Pakson.Mindenütt a világon szaporitó reaktorokkal állitják elő a plutoniumot,nem nyomottvizes reaktorokban.
Szia,

1. Szamomra is meglepoen nagy szam jott ki - de en elhittem a linkelt honlapoknak, hogy jobban tudjak, mint en.

2. Nem, a nyomottvizes reaktorok is plutonium termelesre lettek elsodlegesen megtervezve, csak ebbol a celbol egy generacioval rosszabbak, mint a szaporito reaktorok (mikozben aramtermelesre jobbak).

Az EU problémája,hogy valójában nem UNIO,nem állam,hanem állam közösség.Nincs szövetségi kormányzat,igy nincs szövetségi hadsereg se.

Szerintem ez egy konnyen megoldhato feladat. Ha felfogjak az orszagok, hogy kozep- es hosszutavon ez kiemelt nemzeti erdek nekik (es az orosz titkosszolgalat fizetett ugynokei nem akadalyozzak meg a folyamatot).

Szerintem Trump amokfutasanal jobb magyarazat nem kell az orszagok szamara, szoval most van a legalkalmasabb idopont a valos kozos EU hadsereg letrehozasara.

• Tetszik
Reactions: endre and Negan
Tudom.Irtam is,hogy a Jeriko-I egy francia,Dassault harcászati hadműveleti rakéta.
Viszont a Jerikó-II,az az RSA-2.A Jeriko-III,az meg az RSA-III (RSA-4 meg a Shavit).Közösen fejlesztették ki Dél Afrikával,német és olasz technológiai segitséggel.
Nincs rá egyértelmű bizonyiték,de a "pletykák szerint" az olaszok kifejlesztette hajtóanyag van a Jeriko-II/III rakétákban is.
De hogy ezek a pletykák hány százalékban igazak,azért nem teszem tűzbe a kezem.....
Irtam is,ez erősen a legendák világa (pl állitolag Izrael eredetileg a még sah uralta Iránnal működött együtt rakétafejelesztésben,miután a francik kiszálltak mögülük.Csak a sah bukása után fordultak Dél Afrika fele.Hát,a fenetudja.....)
Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam, pedig elhiheted, hogy foglalkoztam a témával.
Ahogy az Izraeli-iráni együttműködést is feldolgoztan már;
Ami a hajtoanyagot illeti a HTPB több ország is kísérletezte párhuzamosan, az alap összetevők nem titkosak, a pontos arány megtalálása igazából csak pénz kérdése.

Az pl, hogy a németek adtak mondjuk speciális eszterga eszközt a gyártáshoz nem tudom mennyire tekinthető együttműködésnek.. Izrael már csak a történelme okán minden honnan is volt kapcsolata, de ettől még nem tekinthető a Shavit rakéta pláne az Alfa örökösének.

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: bel and endre
Lehet,és nekünk is van kutatóreaktorunk (vagy már leállitották?Tudtommal még működik)
A világ szégyene, hogy anno a még félig romos országban fel tudták építeni, ma meg működtetni sem tudjuk. Egyébként csak akarat kérdése a dolog, döntést kellene hozni és rákattintani az utalás gombra. Bár ez már nem sokáig lesz opció, lassan kifutunk az időből.

Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam, pedig elhiheted, hogy foglalkoztam a témával.
Ahogy az Izraeli-iráni együttműködést is feldolgoztan már;
Ami a hajtoanyagot illeti a HTPB több ország is kísérletezte párhuzamosan, az alap összetevők nem titkosak, a pontos arány megtalálása igazából csak pénz kérdése.

Az pl, hogy a németek adtak mondjuk speciális eszterga eszközt a gyártáshoz nem tudom mennyire tekinthető együttműködésnek.. Izrael már csak a történelme okán minden honnan is volt kapcsolata, de ettől még nem tekinthető a Shavit rakéta pláne az Alfa örökösének.
Upsz,ezeket olvastam.De arra fel se figyeltem,hogy Te irtad.Mea culpa.
Mondom,az egész erősen a legendák világa......Dél Afrika komplett atomprogramja egy fekete luk.
Németek viszont biztosan jobban belefolytak,mint sima esztergagép szállitók.És a pletykák szerint az olasz hajtóanyag receptet használták fel a rakétájukhoz-de semmi konkrét bizonyiték nincs semmire.
South_African_nuclear_bomb_casings.jpg

Ez az egy kép van,ami állitolag a búr atombombákat ábrázolja.De ezen eleve 8 bombatest van,miközben állitolag 6 bombájuk volt........
FTslX85WQAAWkAc

És ennyi az RSA rakétákbol.Egy üres rakétatest egy múzeumban.
Minden más csak következtetés,hogy ne mondjam találgatás,minden konkrét bizonyiték nélkül.
De nem csak az atomprogramjuk rejtélyes.Pl a temngóprogramjukról csak annyit tudni,hogy német külkereskedelmi iratok között szerepel,hogy 19000(tizenkilenc ezer) dollárért átadták Dél Afrikának a Type209 tengók teljes terv és gyártási dokumentációját-és ennyi.Dél Afrika ezt soha nem ismerte el,igaz nem is tagadta.
De a most elhiresült Geran dron őse,a Kentron KRD-10 is a német Dornier segitségével készült.Kubaiak állitják,hogy 87-88ban be is vetették ellenük(sőt,hogy löttek is le közülük).Dél Afrika meg ismét csak hallgat.Hivatalosan a dron nem volt rendszerben,ez a vállasz-de a a G6 önjáró se volt hivatalosan rendszerben,mikor bevetették a 4db előszéria példányt.....89ben indult a löveg sorozatgyártása,és hivatalosan 89ben lett rendszeresitve,már a háború után.
Szóval az apardheid Dél Afrika fegyverprogramjainak egy részéről lényegében az se biztos,amit kérdeznek róluk........

Csakhogy az akkor nem EU,hanem francia atomütő erő még mindig.....

Ebből az apropóból gondoltam én is amit írtam, hogy vegyünk. Rendben hogy a franciák gyártanának még, amennyiben a többiek kifizetik, de mi a garancia, hogy miértünk is bevetnék ,ha kell ?
Attól az még továbbra is francia atom ütőerő marad.

Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam
Egymásik pletyka is tartja magát az apartheid Dél Afrika,és az olaszok közötti együttműködésről-és amire szintén nincs semmiféle bizonyiték.
Állitolag olasz vegyipari cégek működtek közre az állitolag létező vegyifegyver programjukban.Az egész pletyka alapja egy állitolagos szovjet kémjelentés.
Az egész "bizonyitéka",hogy az állitolagos vegyifegyver üzem telephelyének megjelölt területen tényleg volt valami,amit legyalultak az apartheid bukásakor.Dehogy mi is volt ott,amit legyalultak,azt igazábol nem tudja senki.
Lényegében mindenk azt gondol oda,amit csak akar.

Ebből az apropóból gondoltam én is amit írtam, hogy vegyünk. Rendben hogy a franciák gyártanának még, amennyiben a többiek kifizetik, de mi a garancia, hogy miértünk is bevetnék ,ha kell ?
Attól az még továbbra is francia atom ütőerő marad.
Szerintem meg létre kéne hozni egy olyasféle korlátozott szövetségi államot,mint anno az OMM közös intézményei voltak.Vagyis meglehetősen minimalistát.
Közös külügy,közös hadsereg,ésaz azt kiszolgáló pénzügy.És ettől még ugyan úgy,mint az OMM idején,megmaradhatna az államok saját hadügye,hadserege is.
És ez alá a közös hadsereg alá lehetne rendelni az EU atomütő erejét.
És ami azt illeti,én elborzadok a gondolattol,hogy a mi drágalátos üthadseregünknek atomfegyver kerüljön a kezébe.....Egy nukleáris töltet nem MiG29,hogy ott hagyom rohadni a mező szélén,oszt max kifolyik belőle a hidraulika olaj a gyepre.....Vagy kilopnak belőle 1-2 dolgot......

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: bel and honved
A világ szégyene, hogy anno a még félig romos országban fel tudták építeni, ma meg működtetni sem tudjuk. Egyébként csak akarat kérdése a dolog, döntést kellene hozni és rákattintani az utalás gombra. Bár ez már nem sokáig lesz opció, lassan kifutunk az időből.

Mit nem tudunk működtetni? A Budapesti kutató reaktor él és virul a maga 10MW teljesítményével. Na az is biztos, hogy nem ez fogja előállítani a szükséges plutóniumot..