1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Autó-motor, elektromos járművek, közlekedés

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2018. február 9..

 1. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nagyon retró, kipróbálnám :D

   
 2. alali77

  alali77 Well-Known Member

 3. monster

  monster Well-Known Member

  Nagyjából, jelenleg túl sok kompromisszumot kell kötni, és megfelelő körülmények kellenek ahhoz, hogy valaki elektromos autót vegyen és tartson, mi is törjük a fejünket itthon, hogy kellene egy új második számú autó a gyerekek oviba / iskolába / egyéb helyekre fuvarozására a városban (Győrben), de mivel a mostani erre tartott suzuki swiftet pont azért cserélnénk, mert a vezetőülés mögött, ha én vezetek, nem fér el egyik gyerek lába se már, nagyobb kellene valamivel, mondjuk egy nissan leaf, a kispolszki méretűek nem játszanak. Az meg használtan is 4,5-től indul (3-4 évesnél régebbit nem vennék), újonnan meg 10 milla. Kiából meg nézem a rio-t, újonnan 4-4,5 millió, 3-4 éves meg 2,7-2,8. Tehát konkrétan feleannyiba kerül, mint a leaf. Ezzel a kocsival évente megteszünk kb. 5000 km-t, tehát a benzinen túl sokat nem fogunk spórolni (éves benzinköltség talán eléri 100ezer Ft-t, a szervizköltség is elég alacsony, mivel nem nagyon kopik el rajta semmi emiatt). Így meg ha még ingyen tölteném is az elektromost, akkor is talán 10-15 év alatt hozza vissza a felárat. A használt. Szóval valószínűleg nem elektromos lesz a suzuki utódja sem.
   
  zeal and Pocok75 like this.
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A becsületesnepper után szabadon - Honda Jazz. ;) Nagyon jó, tágas kisautó. Most elvileg lesz belőle hybrid is, de erre a km mennyiségre teljesen felesleges, a benzines is alig eszik valamit 6 literekkel elszaladgál városban.
   
  Ooorky and alali77 like this.
 5. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://444.hu/2020/01/24/kiemeltek-a-teljesen-elrozsdasodott-szoke-tiszat
  "Csütörtökön kiemelték a legnagyobb Magyarországon épült lapátkerekes gőzöst, a 2012-ben elsüllyedt Szőke Tisza roncsait Szeged-Tápén."
  Nagy bravúr, de ezzel most mit is szeretne kezdeni a Hajózásért Alapítvány, mert az nem derül ki a cikkből. Ha ez egy ilyen nagymúltú, ereklye volt, egyáltalán miért hagyták az enyészetnek...
   
  antigonosz and svajcibeka like this.
 6. Loken

  Loken Well-Known Member

 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  ghostface, fip7 and Kurfürst like this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igy mar antikabb. Meg kellett varni mig tiz ev alatt lassan elsullyedt meg szetloptak rajt mindent. Par eve szetflexeltek a fedelzetet es elvittek rola mindent nagyreszt a mehbe. A belso berendezese akkor lett teljesen es vegervenyesen a semmive. Fogalmam nincs mit akarnak ezzel torzoval meg, minek mar ebbe olni milliokat. Xarra van rohadva, az mar uszni soha nem fog, olyan mint a papir. Ha jol remlik talan a kormany meg a lepcso amit valaki elmentett meg talan talan egy ket oszlop. Minden faburkolat meg egyeb berendezes vagy szetrohadt vagy ment a mehbe. https://www.google.com/amp/s/szellemvarosok.blog.hu/2015/03/28/a_szoke_tisza_gozhajo?layout=5
   
  Littlejohn, Kurfürst and Loken like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. misinator

  misinator Well-Known Member

  ...már most egy hét kimaradt a HTKA-ból; elkezdtünk a zasszonnyal Colombo-t néznio_O:D

  Az egyik kis sógor korban 30 feletti, az autók eddig is teljesen kívül estek az érdeklődési körén.
  (Elvittem a srácot parkolóparádéra, beültettem legendákba; Csikós Zsolt - azóta már eladott - hathengeres benzines Mercijébe, Citroën BX-be, Alfa 164-be, a szemébe néztem; na milyenek?

  ...ááá, hagyjuk...

  Pár éve megtette a legrosszabbat, amit tehetett: Megszerezte a jogosítványt, de nem vett autót. Hurrá; garantáltan beégtek a tanulás alatt kialakult és a rutinnal még fel nem oldott félelmek.
  Amúgy sosem értette, hogy az autó lényege; a mozgás szabadsága.
  Vett a lakásuktól vagy 40 km-re szőlőt borházzal; távolsági busszal, meg ugye gyalog jártak ki, hónuk alatt a fűkasza, gyerek, stb
  ...aztán nemrég a másfél éves gyerek a telken beverte a fejét a sárkaparóvasba.
  Most már érti, hogy miért kell az autó:(:eek:

  Megkérdezte, hogy miket ajánlok. Elmondtam neki, hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe (a gereblye is beférjen a csomagtartóba, meg minden is, árkon bokron képes legyen átmenni stb), mire számítson az üzemeltetésben, károk esetén, mennyi pénze legyen tartalékban gond esetén stb.

  Úgyhogy elvetette a használtan is méregdrága Jazzt, s vett élete első autójának egy 2006-os 1.4-es Fiat Albeát 550 ezerért.
  Szervizben átnézve (MűhelyPRN), az eladó rokona szembe szomszédja.
  Egy életre megfogja tanulni tisztelni a fizikai határokat (mindig úgy kezdi a futómű, hogy na, akkor én most 'itten felborulok, pedig nem), el fog benne férni kényelmesen a kiccsalád, meg a rotakapa, elmegy 6 literrel, s 130-nál is csendes s amúgy végtelenül üzembiztos, tehát azért jó, mert jó.
  Ami meg rossz, az az, hogy az utángyártott alkatrészpiac nem ismeri, ami típusspecifikus, az méregdrága.


  Most már csak az a baj, hogy színre, felszereltségre is olyan, mint az enyém; hogy én mennyit fogok hallgatni a többi sógortól...ajjaj...:hadonaszos:
  :rolleyes:
   
  fulcrum11, gergo55 and antigonosz like this.
 11. monster

  monster Well-Known Member

  Néztem azt is, de használtan van 3,5-től hirdetve, a fiatalabb használt rio-t meg 5-600ezerrel olcsóbban. És hát mi alapból kiásak vagyunk (a családi autó egy carens, a gyerekek születése előtt meg egy korábbi rio volt 8 évig), így mivel alapvetően nagyon elégedettek vagyunk a márkával, akkor váltanánk, ha tényleg komoly különbség lenne a kihívó javára. Ilyen előnyt egyelőre nem látok, a tesztek, vélemények alapján a Jazz jobb felszereltséggel bír (parkolóradar, tempomat, szenzoros ablaktörlő), illetve talán pár centivel tágasabb, nagyobb csomagtérrel, ezek viszont egy iskola-óvoda-bevásárlás feladatra tartott autóba kevésbé fontosak, a gyerekek pedig már a rioban is elférnek majd mögöttem. Hogy világosabb legyen a probléma: A mostani swiftben ha én vezetek, a sofőrülés mögött kb. 10 centi a lábtér. Amíg a kisebbik gyerek nem lógott ki a gyerekülésből, ez kevésbé volt gond, de mostanra megnőtt annyira, hogy lelógatná a lábát, így viszont beszorul szegény. És kisebb már nem lesz, úgyhogy ennek megoldására kell csak nagyobb autó, de alapvetően nem akarunk bele sok mindent pakolni, vagy nyaralni menni :)
   
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Amikor hallal akarunk gombát keresni:

   
 13. Loken

  Loken Well-Known Member

 14. Loken

  Loken Well-Known Member

 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez az a pont, ahol tarkónbasznám azt, aki ezt kitalálta.
   
 16. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Ez így ebben a formában nem igaz, Flirt-ből van akkus verzió, 70km hatótávval...

  Szerk.: az amúgy is 40-50 éves mozdonyparkokat ez nem igazán fogja érinteni, csehek már a 3. modernizációs csomagot árulják a Szergejhez.
   
  gergo55 likes this.
 17. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Hát, ez egy ritka nagy baromság vetít előre, de így jöhetne a MÁV-nál a vonalai felének bezárása, mert minden BZMOT-ot lecserélni elég drága mulatság lenne. De amúgy is rossz helyen keresgélnek, nem a vasutat kell basztatni hanem a szénerőműveket Németországban és Lengyelországban, maximális autópálya sebesség legyen 110km/h, az öt méternél hosszabb autókat betiltani a hamu hibridekkel együtt. Kamionos lobbit picsánrugni, minden távolsági szállítás menjen a vasúton.

  Meg amúgy is, azt kell mondani az M62-re hogy bakkert az egy hibrid, dizel elektromos, szinte Toyota Prius?
   
 18. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Legszebb, hogy közben USA-ban már 1000km alá zsugorodott a villamosított vonalak hossza, Amtrak-ot kivéve szinte kizárólag dízel vontatás van.
   
 19. alali77

  alali77 Well-Known Member

  fishbed and fulcrum11 like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kiviteli tervek nélkül gányolni. Magyarország, én így szeretlek...
   
  fishbed and Ooorky like this.

Ezen oldal megosztása