1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Autó-motor, elektromos járművek, közlekedés

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2018. február 9..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Személyeskedésből feketeöves, érvelésből semmi.
  Nem veszed észre, hogy nem azonos teljesítményű "gépeket" hasonlítasz össze...?
   
 2. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Már ne haragudj én nem hasonlítottam össze gépeket, ezeket mindig Te hoztad. Én nagyon jól tudom, hogy mi mire való, mit tud egy ember, egy ló, vagy egy gép teljesíteni.
  Foglalkozom mezőgazdasággal, érdeklődöm utána, igyekszem tanulni a nálam lényegesen többet tudóktól, ami a lovas cigánytól a birkanyírón vagy a traktoroson át a Tsz vezetőig terjed, ezért is végeztem mezőgazdasági iskolát is. Szerencsémre elég sok és elég sokféle mezőgazdaságban jártas ember van körülöttem, a családom is (utóbbi generációkban csak) kisléptékben mindig foglalkozott vele és én is foglalkozom vele vagy 8 éve. Persze, lehetőségeimhez képest; sajnos nagy gazdaságot nem tudtam építeni (eddig), így megelégszem a 2-3 disznóval, a crk.20 juhval, meg az aprajával, meg ezeknek a teljes szükséglet megtermelésével. Szóval elolvasom én a felvetéseidet, kérdéseidet; igyekszem sokmindenre válaszolni, még ha ki is marad néha egy-egy dolog, de az ember halandó és hibázik; sőt aláírom, hogy van, amit nem én tudok jól, pláne nem a világon legjobban, de azért engedtessék már meg nekem, hogy olyan a magam tapasztalataimmal, gyakorlatommal, ismerőseimtől, meg holmi igazán nem nagyszám iskolapadban felszedett tudásmorzsáimmal hagy ne kelljen már mindenben egyet érteni olyannal, aki frissen kigooglizott mezőgazdasági ismeretekkel rendelkezik. Én még ott tartok a dolgokban, hogy kérdezek, felvetek; csakhogy nem Tőled. Hogy mennyire személyeskedem, az meg láthatod, hogy ahol normálisan reagálsz arra normálisan írok, amiben igazat adok, akkor nem esik nehezemre kedvelni, vagy épp tanulni, elfogani érveléseidet pl. "zöldenergiában".
  Hogy miért nem érvelek már? Mert mikor megtettem, addig csűröd-csavarod, még egy gyűszűnyi kérőjeles részt, vagy egy meg nem kapott választ nem találsz, ha nem találsz tereled másfele a dolgot, ha meg az sem megy, akkor meg jössz az agyvérzéssel. Nézd, pont leszarom a stilisztikai stílusod, hogy arrogáns e vagy sem, hogy bunkó e vagy sem, megszoktam, és nem Te vagy az egyetlen ilyen a világon; ha Téged nem érdekel, engem miért érdekeljen? De ha van egy pont, ami után meddő a Veled, vagy mással való érvelés, akkor nem fogom tovább erőltetni, sem az on-, sem az offline térben, nem bántásból, nem rossz indulatból, hanem az értelmetlenség okából. Te ragaszkodsz egy nézőponthoz, meg nyilván én is ragaszkodom hozzá, ez van, el kell engedni a vitát és menni tovább. Nem múlik rajta semmi.
   
  Irsai Olivér and zeal like this.
 3. papi

  papi Well-Known Member

  Egyébként a 150 év nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy mik voltak az átlagember igényei akkor, amikor a ló volt a "gép" és milyenek ma. Ha a populáció ma is 1,6 milliárd lenne, de mai szinten fogyasztanánk, akkor is sokkal több paci kellene az igények kielégítéséhez.

  A másik dolog, hogy itt nem azon volt a hangsúly, hogy új eszközök, hanem azon, hogy a gyerekcipőben járó és a gázolajhoz képest baromi rugalmatlan elektromos megoldás is megeszi a lovat. Jó dolog ez a ház körüli móka a lóval, de sokkal könnyebben, gyorsabban és hosszú távon gazdaságosabban megoldhatja az ember kicsiben is ezeket a dolgokat.
   
  fip7, blitzkrieg and phaidros like this.
 4. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ez valóban így van, nagyon fontos, hogy az embernek, embereknek mik az igényei. Szerintem a világ problémáját nem a Kárpát-medencéből kellene megoldani, elég probléma pl. az elsivatagosodás, a termőföld mennyiségi és minőségi fogyása, a biodiverzitás csökkenése. A túlszaporodott népeknek meg sajnos maguknak kell megoldani a maguk problémáját.

  Nyilván van mindegyikre több lehetőség, több alternatíva, több megoldás. kinek mi. Ettől is szép az élet, hogy az egyiknek a steril környezet jön be a másiknak meg az istállószag. A fenntarthatóságán is lehet vitázni, nyilván. Mert van, aki azt mondja, hogy kisarkítva(!) pl. milyen jó megoldás a vilannymezőgazdaság, vagy a műtrágya végtelen használata, meg ilyenek; a másik meg azt mondja, hogy mi lesz ha nem jön Kínából az olcsó(bb ?) alkatrész, termék, vagy nem lesz annyi kapacitás, hogy minden villanyautótöltést lefedjen, mi lesz ha a nagy külterjes ipari termelésre nem lesz olcsó afrikai vagy k.-európai munkás? Megint csak marad a házkörülizés? Jó lesz a trágya is a műtrágya helyett/mellet? És mint látjuk egyik napról a másikra, hogy háborúk nélkül is mennyire sérülékenyek az ellátási láncok, a szabad mozgás -egyszóval mindaz, amire sokan alapoznak, ezért én nem vagyok benne biztos, hogy annyira kiszámítható és egyirányú a jövő, mint sokan gondolják. De ez már tényleg nem ide való téma.
  "Virágozzék száz virág..." :D:rolleyes:
   
  Irsai Olivér and FilcTroll like this.
 5. misinator

  misinator Well-Known Member

  Utcabelim és egyber jóbarátom gazdálkodó. Közgazdász és gépészmérnök diplomája van.
  Van két - különböző teljesítményű - Fendt traktorja, van 4 Claas kombájnja, egy MTZ-je, egy összkerekes, billenőplatóssá átépített MAN teherautója, egy KCR darus platós IFA-ja, meg pár vontatott "apróság" (bálázó, vető, stb.).
  Úgy hirtelen.

  Vannak lovai is, s mit tippeltek, mi elé szokta befogni őket?
  Nem, nem a vetőgép elé, hanem időnként könnyű sport/séta hintó (nem tudom a pontos megnevezését) elé.
  Szerintem ezzel el is döntöttük, hogy hol a helye a mezőgazdaságban/szállításban a lovaknak.
   
 6. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Van ismerősöm, meg tudok emberről akiknek vannak lovaik, de egyébként szegénynek tekintik őket... ergo a lótartás olcsó dolog. :D
  Egy mondat erejéig nem volt szó nagygazdaságokról.

  (Szerintem jártatókocsira gondolsz, vagy esetleg versenyhintóra.)
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  misinator, fip7 and blitzkrieg like this.
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Még gyerekkoromban a szüleimnek volt lovuk és dolgoztak vele, én is sokat segítettem a földeken. Erdélyben akkoriban még brutál szegénység volt, akkoriban épültek le az elprivatizált vállalatok, óriási munkanélküliség, így nagyon sokan mezőgazdaságból próbáltak megélni 4-5 hektárnyi földből.
  Nem mondom, hogy nem lehet a lóval megművelni a földet, hisz évezredeken keresztül azzal is művelték (valójában leginkább ökröt használtak a mezőgazdasági munkákra), de nagyon munkaígényes és haszon meg belőle szinte semmi.
  Ma már sokkal-sokkal többet lehet keresni egy bármilyen gyári munkával, mintha lóval akarnád megművelni a földet.
  Eleve a munkád nagy része arra fog elmenni, hogy megtermeld a ló kajáját. Persze ma már olcsón meg lehet venni a szénát (szomszéd bácsi pár ezer forintért szokott venni egy körbálát), nem kell hektárszámra kaszállót művelj. De ha megveszed még a kajáját is, akkor meg minek a ló? Azért, hogy magadnak termelj kaját? Dehát azt is ugyanúgy olcsóbban megveheted és sokkal többet keresel, ha elmész bárhova dolgozni.
   
  anonim999, misinator, fip7 and 2 others like this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Már hogy lenne ingyen? A te munkabéred is számold. Ha túlórázok egy órát a melóban, abból a pénzből annyi szénát vehetnék, amennyit több napnyi munkával vágnék, forgatnék, szednék össze.
   
  Ooorky likes this.
 10. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Na jó, kicsit félreértettelek.
  Neked amúgy is vannak már állataid, szóval plusz egy ló az már nem sokat dob a napi teendőkön, hisz ígyis-úgyis a többi állatnak is enni-inni kell adni, ganét eltakarítani, stb. Így épp olyan sokba nem kerül, mint annak, aki egy traktort akar kiváltani vele.
  Viszont én még mindig tartom, hogy már nem éri meg még így sem lovat tartani. Egy kis traktor jobb választás.
  És ez tapasztalat. A szüleim is túladtak a lovon. A szülőfalumban 15 éve is még több tucat embernek voltak lovaik (általában 2 plusz a csikók), mára 2-3 öregnek ha még van. A legtöbb felhagyott a mezőgazdasággal, aki nem, az átváltott traktorra. A keresztapámnak 4 lova is volt vagy 30 évig, mára traktorja van neki is. Gondolom nem azért cserélte le, hogy veszítsen rajta.
   
  phaidros and molnibalage like this.
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem mondtam, hogy olyan drága mulatság lenne a tartása, csak a hasznához képest drága.
  Nekem is van egy akkora kertem, hogy simán elég lenne egy lónak kifutónak és úgy még a lucernát sem kellene vágjam rajta, mert lelegelné/kitaposná, túl sok időbe se kerülne az etetése-itatása.
  Szénát, kukoricát is olcsón meg lehet venni. Viszont hasznom csak annyi lenne belőle, hogy leeszi a füvet a kertben, de ennél már 100-szor olcsóbb a fűkasza és annak az "itatása". :)
   
  phaidros likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Amikor azt a hiszed, hogy már mindent láttál...
   
  fishbed, fulcrum11 and emel like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tévedtem...
   
  fishbed, Veér István and emel like this.
 15. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Egy kis felújítás...

   
  Luthero likes this.
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

 17. alali77

  alali77 Well-Known Member

 18. Loken

  Loken Well-Known Member

 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az én kérdésem az, hogy ki fog új autót venni, ha egyesek rájönnek arra, hogy akkor lehet, hogy tartalékot kéne képezni ilyen esetekre...?
   
 20. alali77

  alali77 Well-Known Member

  blitzkrieg, misinator and Nemerson like this.

Ezen oldal megosztása