1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AVIC JL-600/Dragon-600/TA-600

Diskurzus a(z) 'Légtérellenõrzõ, felderítő, ELINT, tengeralattjáró' témában - AIM-120 által indítva @ 2014. augusztus 5..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nekik ott az a rengeteg vitatott szigetecske. Nem lehet mindegyiket feltölteni, hogy rendes repülőtere legyen.
   
 2. szittya88

  szittya88 New Member

  Igen hadi célokra a szigetecskék ellátásara nagyon jo megoldás számukra akár békázást is nagyban megkonyitheti ha nagyon nagy a gáz. Vagy hadiállapotban amikor a kikotok repterek szétkapva eggyik vagy másik fél részérol. A sok partmenti nagyváros légi osszekottetesét is megknnyti ha a partkozelbe vezeto beosztásu emberek uzleti utaznának nem kell egy 7-10-15 millos városon átverekednie magát a kinai forgalmi stilusba egy zsufolt reptérre. Ezekben a városokban némileg tehermentesitheri is a reptereket mert van forgalom de a végtelenségig nem bovitheto es korlátozott számu gépet fogadhat indithat. Szukség esetén az ország szivébe lévo kisvárosok 1-2-millios városok melyek nem rendeljeznek normális reptérrel mert van ilyen de folyoval toval majd mindeggyik rendelkezik Is megoldhato a légikozkekedés szállitás vagy katasztrófa helyzetben a segitség gyorsaságát fokozhatja.
   
 3. formosa

  formosa New Member

  Az a rengeteg szigetecske valójában egy, zátonyok egymáshoz közeli csoportja. Nem véltlenül töltöttek fel párat, hogy egyáltalán használni és birtokolni lehessen őket. A többivel meg már nem érdemes foglalkozni, mert a haszon nem a zátonyokon, hanem a körülöttük található tengerfenék alatt valószínűsíthető - olaj formájában.
  És mivel a védelmet és az utánpótlást biztosító reptér már megépült, így arra a "szigetcsoportra" nem fog 1 normál géphez képest gazdaságtalan amfíbia kelleni.

  Kína környékén persze még több vitatott zátony és szigetcsoport található, ám az USA Japán közelében már jelezte, hogy nem lesz több kínai szigetrablás. - Tehát amfíbia sem fog kelleni.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Akkor szerinted miért fejlesztik?
   
 5. szittya88

  szittya88 New Member

  Formosa nem minden az olajkorul forog azok a szigetek a dkinai tengerrol valo kijutás kapui
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem sem az olaj a lényeg. Ennél sokkal fontosabb, hogy azok a szigetcsoportok, mint egy öv körbeveszik a Kínát a tenger felől. Aki azokat a szigeteket birtokolja, az a hajózási útvonalakat tudja ellenőrizni.
   
 7. formosa

  formosa New Member

  Tengerészeti járőrözésre, kutatás-mentésre, tűzoltásra - az elődjét /Harbin SH-5-öt/ is erre használták. Persze használhatják szállítási feladatokra is. /Azt viszont a térképen láthatod, hogy Kínának nem sok távoli "szigetecskéje" van./

  De szittya88 civil hasznú ötletét is jónak tartom, mert sok városnak van távoli, a zsúfoltság miatt nehezen megközelíthető reptere. Persze itt nem az amfíbiáké, hanem a tiltrotoros gépeké a jövő, hiszen nekik vízfelületre sincs szükségük.

  Kínában tudtommal még nincs tiltrotoros gép, de hatalmas a fejlődés. - És ki tudja, hogy holnap vagy holnapután mi fog kigurulni valamelyik gyár hangárjából?

  De ennek az ambiának az exportjára, továbbra sem látok komoly esélyt.
   
 8. formosa

  formosa New Member

  szittya88, Mackensen! Off:
  Épp ellenkezőleg, mert szerintem minden az olaj és a /belőle származó/ pénz körül forog.
  Mert az, hogy Kína mit ellenőriz stratégiailag, az csak háború esetén fontos. De ki a kórság akar háborúzni?!?.
  Ám az olaj - háborúban és békében - egyaránt NÉLKÜLÖZHETETLEN ! Ráadásul Kína a föld egyik legnagyobb olajimportőre....

  On: De ennek már nem sok köze van a szóban forgó amfíbiához.
   
 9. szittya88

  szittya88 New Member

  Valojában azok a sigetek alatt lévő olaj nagyon intenzív kitermelésl is csak 2-3% át teszik ki Kina jelenlegi olajigényének és azt a szintu kitermelést is csak pár évig birnák tartani feltéve ha az összes olajkút egyszerre épulne és mukodne... nekunk 20-30-50 évre elegendo lenne az az olaj de mi nem vagyunk kina...
  Kinának az az oajmennyiség bagatel pláne békében tobb lenne a hus mint a leves mert nincs annyi szakképzett olajmunkás és tapasztalat kínaba hogy gazdaságossá váljona kitermelés az importhoz képest. Hidd el hogy a kijáratoknak a szabad tengerekre békében is igen nagy szerepe van ha csak a révpénzt vagy egyébb áthaladási adokat nézed kalauzok stb.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez a gép arra kell, amit te is elmondták: katasztrófavédelem (tűzoltás), mentés, szállítás esetleg.
  Export meg eléggé kétséges, viszont nekik kell majd akkora mennyiség, hogy gazdaságos legyen a gyártása.
   
 11. szittya88

  szittya88 New Member

  És hozzátenném hogy az az olaj nagyon nem egy Libiai konyűolaj de még a brant szintjétol is elég messze van a vulkanikus tevékenységnek koszonhetoen és a techtonikus mosgásoknak repedéseknek koszonhetien elég kénes a cucc és mint mondtam nem könnyű olaj hanem inkább nehéz. De erről molni a gázipari átfedő tapasztalataival tobbet tudna neked mesélni
   
 12. formosa

  formosa New Member

  Erről nem vagyok meggyőződve, mert a Bombardier kivételével a kényszer szüli az amfíbiagyártást, nem pedig a piaci igények. Kb. 20 gép legyártása szerintem csak magas eladási ár mellett lehet "gazdaságos", mely nem kedvez vásárlóknak. - És akkor még nem beszéltünk a fejlesztési költségekről!

  Azt meg nem hinném, hogy Kínának több amfíbia kell, mint Oo-nak /20 db/. A Harbinból 7 db is elég volt /melyből 3 prototípus/. - Akkor meg mire használnának mondjuk 50-et?!?

  Egy pici remény azért maradt: Kanada komolyan érdeklődött 1 nagyobb teljesítményű tűzoltógép iránt /mely erthető a sok erdőtűz miatt/. Ám a "túl gyors" Berjev nem felelt meg. A kínai gépnek /egyenes szárny, turboprop hajtóművek/ viszont remélhetőleg nem lesznek olyan problémái.
  És ha beválik, akkor meg bármi lehet!

  Szittya88 olajos offtémájára majd a Kína topicban reagálok.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  https://youtu.be/MWxlyRkYUNA
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=MDjgKUpFCp8
   
 15. formosa

  formosa New Member

  Azt jó lenne tudni , hogy mit jelentenek az alábbi betűjelek: AG, TA vagy JL. Lehet, hogy csak a különböző /pl. kutató-mentő, tűzoltó/ változatokat jelzik, vagy talán még a kínaiak sem tudják, hogy hogyan nevezzék a gépet...?
   
 16. chimera

  chimera New Member

  Lehet az új szigeteiket akarják ellátni ezekkel a gépekkel! Vagy tengeri járőr és vizi kutató-mentő változatban is gondolkodnak! Így már megérheti nekik.
   
 17. formosa

  formosa New Member

  A szigeteket /valójában 1 "zátonycsoport"/ fentebb már kitárgyaltuk. A nemzetközi tiltakozás ellenére ott már megépült az utánpótlást és a védelmet biztosító reptér /a műholdképeken 2 reptér látható./ Így oda nem éri meg, tehát nem érdemes amfíbiát küldeni.

  A légtérellenőrzés, a járőrözés és a kutatás-mentés meg már eddig is az elvárások között szerepelt - így nem jelent plusz igényt.

  /De ha már itt tartunk: A világ tengerparti országai ilyen feladatokra NEM amfíbiát használnak (- kivéve Kínát, Japánt és Oo-ot). Még Kanada sem, pedig ott gyártják a világ legsikeresebb (tűzoltó) amfíbiáját!
  Tényleg, miért kéne 1 légtérellenőrző-járőr gépnek a vízre szállnia?!?

  Kutatni és menteni meg nem igazán napsütéses, szélcsendes és hullámmentes tengeren kell, ahol le tud szállni 1 amfíbia. Vagy szerinted...?!? - Szerintem rossz időben ilyen célra helikoptert, (normál) repülőt és a mentőhajót érdemes használni./
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Most olvastam, hogy India vesz kettőt Japántól.
  Légtérellenőrzésre tuti, hogy nem fogják használni.
  80% tűzoltás lesz a feladata a fennmaradó 20% az összes többi.
   
 19. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_JRM_Mars
  ez 74,8 t :)
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A legnagyobb ez volt
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hughes_H-4_Hercules
   

Ezen oldal megosztása