1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az amerikai haderőnemek repülőszázadai

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - AIM-120 által indítva @ 2013. június 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kettő kombinációja. Mond már meg, hogy pl. miféle érdek vezette a jenkiket 1993-ban Szomáliába vagy 1999-ben Szerbiába...?

  Szóval 12 év alatt fogyott el az olaj meg a gáz? Vagy ezek a hülyék ennyire sem látnak előre? Az nem volt elég érdek, hogy a fél világ félistenként tisztelte volna őket ezért a húzásért? 2003-ban meg mindenki kurvaanyáozott. Itt egyszerűen arról van szó, hogy a gyök ember memóriája két napig sem terjed és erkölcsi és más érzéke is a béka segge alatt van. Na meg a divat, hogy ma manő az USA-t köpködni meg csegeverás polót hordani, mikor szegényeknek gőzük nincs arrók, hogy ki volt az a gennyláda...
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bár tudnám, hogy ezek a vad gondolatok honnan származnak...
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Öbölháború 1-nél mindenki a gőzt engedte ki pszihikálisan a hidegháború végén. Csóró Szaddam benézte a dolgot Kuvaittal kapcsolatban. Elkezdődött egy új világ 89 után mindenféle téren globálisan. Nem részletezem.
  Öböl 2-nél pedig agyonvertek és kiraboltak egy földön fekvő országot ,csak úgy, mert kellett a maradék tulajdona. A világ csak arra döbbent rá hogy mindenféle valós indok nélkül bármelyik ország úgy járhat mint Irak, úgy nézhet ki mint most irak.
  Ez sokakban egy természetes reakciót váltott ki és a másik irányba kezdtek el mozogni. A korábban meccset bukó de már feltápászkodni készülő orosz, és a szintén ringbe szálló kína mellé. India holdudvara még nem túl nagy és braziliáé sem de abban az irányba is lesz elmozdulás ha az anyagi és szürkeállományi feltételek egyszer összeállnak.
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  "A kettő kombinációja. Mond már meg, hogy pl. miféle érdek vezette a jenkiket 1993-ban Szomáliába vagy 1999-ben Szerbiába...?"

  Szomália 1993
  A szomáliai helyzet destabilizációja már akkor előre vetítette a mai eseményeket. A kalózkodás nem tesz jót a kereskedelemnek és ez vastagon érinti az USA-t is. (Nemcsak őket) Ebbe megpróbáltak belenyúlni, elszúrták...

  Szerbia 1999
  Ekkor már vagy 4 éve megy az öldöklés a térségben. Viszont Szerbia nem feltétlenül áll vesztésre.
  Eközben az USA-ban:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Monica_Lewinsky-botr%C3%A1ny
  Ez 1998-ban történt, Augusztusban az elnök még mindig magyarázkodik. Erről szól az egész USA sajtó. 2000-ben pedig választások amit meg kéne nyerni. Mi írhat felül egy ilyen botrányt???
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Allied_Force_hadm%C5%B1velet
  1999 március. Az USA a világ csendőre az emberiség, a demokrácia és az erkölcs nevében közbelép. Tarthatatlan lett az amit előtte 4-5 évig leszartak...
  Az USA sajtó a szerbek kegyetlenkedéseivel van tele, csak a háborúról szól minden.
  2000, USA elnökválasztás. Ki a franc emlékszik már arra, hogy az elnök úr hazudott??? (nem a sex volt a fő gond hanem a hazugság a közvélemény szemében). Az elnök megvívott egy csodás győztes háborút az emberiség és a demokrácia jegyében. Hip-hip hurrá!
  Ez persze, mint utólag kiderült nem volt elég arra, hogy a demokraták megnyerjék a választásokat. De legalább nem volt tovább kínos a sex/hazugság botrány és az USA jó színben tündökölhetett a világ szeme előtt.
  (Hozzáteszem Clinton olyan népszerűségre tett szert, hogy mai napig a legnépszerűbb elnök, és USA elemzők szerint ha nem lenne a 2 ciklusos szabály, mai napig ő lenne az USA elnöke!!! 2000-ben ő már nem indulhatott a választásokon.)

  Irak 2003
  Itt szerintem komplexebb volt a dolog. Természetesen nem vagyok tisztában minden részlettel, de Szaddam nagyon csípte már akkoriban az USA csőrét valamiért.
  Irak olaja szintén jó befektetés volt, akárcsak az újjáépítés.
  A fegyvergyáraknak a háború is jól jött.
  Aztán volt egy 9/11 amiért bosszút kellet állni, meg is bosszulták az afgánokon, de hát egy kopár kősivatag szellemharcosokkal kit érdekel??? Nincs komoly hírértéke.
  Nah ekkor került elő a régi jó fő gonosz, Szaddam. Ugyanis közeledtek a 2004-es elnökválasztások a terror elleni harcnak meg semmi látványos eredménye nem volt.
  Irak pedig tökéletes célpont volt, utálták is az USA-ban Szaddamot, volt is reguláris haderő amit jó látványosan le lehetett győzni , nem is voltak túl nehéz célpont és sok haszonnal kecsegtettek egyes üzleti körök számára.
  2003-ban beindulnak a hadműveletek, sajtó tele a sikerrel, 2004-ben újraválasztják Busht.
  Ennyi a sztori szerintem.

  Amint ebből is látszik, minden csak érdek a politikában!
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szó nem volt kalózkodásról 1993-ban, ezt csak a 2008 utáni események kapcsán költötted hozzá a történethez amennyire látom. Esetleg az ENSZ erők mandátumát és célját sem ártana megnézni... Éppenséggel a '90-es években pont arról volt szó, hogy Ázsia kapcsán volt ez emlegetve, hogy lám, lám...

  Itt csak "kicsit" köhögtem...

  A Deny Flight meg sem történt ezek szerint? Mennyi ideig is tartott.? Ej, ej... A több szerb gépet lelőttek, irtották a tüzérséget is. Nem rémlik, hogy ekkor csapták le az égről O'Grady-t is? (Angol Harriert is lőttek le kb. ekkor meg francia Mirage-t is.)

  Dayton nem viccből volt. Dayton hol is van? Oh, wait, az USA-ban. Ki is hozta össze? Ej, ezek a fránya tények...

  Nem Clinton zipzárja volt a téma, hanem <b>MEGINT</b>a jenki lépett oda, mert a hurráoptimistaegyesüljünk európa az aki szart bele.

  Szebrenicában sem jenki asszisztálás mellett történt azt, ami hanem a hollandusok nézték be azt, hogy mi kellett volna oda...

  Az AF meg nem egészen tűnt győzelemnek, mert 70+ napig szarozni egy Szeribával inkább lesajnáló volt. Irakot 5 hét alatt seggberúgták. A gyök 2 usernak ez minden volt, csak nem siker.

  Milo még választásokon vett részt 2000 szeptember végén, amikor még nem volt jenki választás, de közel volt. Hol is volt az AF eredménye, amikor egy népirtó seggfej még választáson mérette meg magát? Kapjunk már a fejünkhöz... Ez akkor röhej, hogy szavak nincsenek erre. Mintha Berlin eleste után 1,5 évvel Hitler indulna a kancellári pozícióért. No comment... 2001 áprilisában tartóztatták csak le Milót...

  Komolyan mondom, gőzöm nincs, hogy honnan veszel ekkora UL-t.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_rankings_of_Presidents_of_the_United_States

  Még az élő elnökök között sem a legnépszerűbb, egyes felmérések során néha még Caraterrel (!) is szinte egy vonalban volt, pedig ő tényleg az USA egyik leggyengébb elnöke volt és szinte mindenki kihalt már a hidegháborús elnökök közül. Na, a botrány csak ennyire zúzta le a megítélését.

  (Figyelemreméltó, hogy az Kennedy utáni elnökök születési ideje mennyire közel van egymáshoz, hogy milyen generáció irányította az USA-t)

  Az idő Bush-nál sem gyak sehol sem jobb. Történelmi léptékben meg sehol nincs, az általános kijelentés, hogy legnépszerűbb totálisan fals.

  Tekintve, hogy rajta kívül egy totál lúzer - fiatal Bush - egy Hidegháború végét lezáró elnök - id. Bush van - és éppen regnáló Obama - ezért élő elnökök tekintetében nincs igazán ellenfele, mert szimplán mind meghalt és maradt az igen harmatos Carter. Ez kicsit olyan, mint amikor a magyar válogatottat Andorrávan, Izlanddal és Albániával vetik össze, de lassan már ezzel is alulmarad. Na, Clinton is ilyen volt.

  Ő volt az az elnök, aki ellen olyan eljárás indult, ami csak igen kevesek ellen. Nézd meg, hogy mikor volt ilyen eljárás alatt US elnök. Hát, elég régen...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Impeachment_in_the_United_States#Impeachment_of_a_U.S._President

  Hol kellene ezt folytatni, hogy ne legyen OFF? Bárhol is, ezt a posztot oda kellene átrakni.
   
 6. Montezuma

  Montezuma New Member

  A cikk önmagában arról szól, hogy az USA hadseregén belül egyre nehezebb megtartani a jól képzett állomány egy részét, akik inkább lelépnek a polgári világba – akik éppenséggel éppen az amerikai pilóták.
  Az most mellékes, hogy az USA-ban sorra buknak be az ellenőrzés alá vett támaszpontok, pl: atomrakéta támaszpont, ahol szó szerint tyúkok őrzik a rakétabázist miközben az ügyeletben lévő katonák a közeli település kocsmájában múlatják az időt. De mondhatnám azt a riportert, aki egy photoshoppal készített belépővel bejár egy másik rakétasiló bázist, még fotóz is az ottani katonák kíséretében majd mindez visszaköszön az amerikai médiában.
  A cikk és a mondanivalója nem arról szól, hogy melyik századnál mennyi és milyen paraméterekkel rendelkező technika repül, hanem arról, hogy az alsó néprétegeken kívül szinte már senki sem akar az US haderőben szolgálni vagy maradni. Eltűnőben a hit, változóban a motiváció – ezt züllésnek nevezik. Márpedig ez általában nem az emelkedő fázisra jellemző egyetlen birodalom esetében sem.
  Ismételten felhívom az összes USA hívő figyelmét Clark tábornok szavaira – vagy esetleg az USA tábornokai konteóznak?
  Szerintem mindenki látja és érti, hogy az USA szinte minden téren messzebb ment, mint amire a valós ereje és képessége megvolt, az inga pedig elindult vissza. A történelem a helyére fogja tenni ezt a kérdést is mindenféle érzelmi vihar nélkül.
  Az USA nem népjóléti intézmény, hanem egy agresszív nagyhatalom, aki az egész világot irányítani és kontrollálni akarja figyelmen kívül hagyva azt, hogy a világ mit szeretne.
  Maradjunk annyiban, hogy nem mi, hanem a jövő dönti el, mi az működik, mi az ami életképes és mi az, ami bukik.
   
 7. emel

  emel Well-Known Member

  Maradjunk annyiban, hogy nem (csak) az USA, hanem minden nagyhatalom, és minden más hatalom, amely fejlődése során elér egy olyan szintet, hogy nagyhatalomnak (tehát felsőbbrendűnek, büntetlennek) tartja magát. Nem elsősorban a néptömeg, hanem annak politikai vezetése, persze azért a kettő összefügg, hiszen a tömegek a média által irányíthatóak mind véleményüket, mind az eseményekhez való hozzáállásukat illetően.
  Üdv ML
   
 8. hiryu

  hiryu New Member


  a lehető legpontosabb összefoglaló.
  Nehogy már a tények a rögeszme, útjába álljanak....
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Mondjuk az USA topikba át lehetne rakni.

  Viszont:

  "Esetleg az ENSZ erők mandátumát és célját sem ártana megnézni... "

  Szerinted mire fognak hivatkozni??? Persze, hogy a humanitárius katasztrófára. Az más kérdés, hogy valójában mi volt a cél.
  Csak egy kérdés. A világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának közelében széthulló holt csóró ország milyen jövőképet vetít előre???? Ne nézd már ennyire butának az USA és az ENSZ országok vezető hatalmait. Nagyon jól tudták már akkor, hogy ha nem sikerül rendezniük a helyzetet annak milyen következményei lesznek a kereskedelemre.

  "A Deny Flight meg sem történt ezek szerint? Mennyi ideig is tartott.?"

  Ezért volt jó ötlet a botrány kirobbanása után a Szerbeket újra bombázni, ugyanis pont úgy megvolt az alap, mint Irak esetén!

  Az EU azért nem lépet érdemben közbe, mert nem volt benne semmi érdeke. Miért küldjenek németeket franciákat meghalni egy olyan háborúba amihez amúgy semmi közük? Oda küldtek bár békefenntartót aki nem csinált semmit, de legalább a médiában kummunikálható volt az, hogy : "lám mi ezt csináljuk, védjük a békét" és mivel mindenki a médián keresztül tájékozódott a holland békefenntartós incidensig nem is volt ezzel baj.

  Az USA-nak meg érdeke volt beavatkozni a 98's/99's botrány miatt! Ugyanis 98-ban hajadra kenheted a Deny Flight-ot, nem azzal lesz tele a média. Kellet a botrány helyet egy új téma. 99-ben meg is lett.

  "Komolyan mondom, gőzöm nincs, hogy honnan veszel ekkora UL-t."

  Pont te igazolod amit mondtam. Az más kérdés, hogy te a valaha élt összes elnököt veszed figyelembe én meg azokat akik jelenleg is aktív politikai szereplők. Ugyanis a történelmi személyek nem relevánsak.
  Ez kb. olyan, mintha kijelenteném, hogy XY volt nálunk a legnépszerűbb miniszterelnök, és még most is az lenne ha a szabályok megengednék. Erre te benyomnád, hogy a Bethlen Gábor vagy Teleki Pál az népszerűbb volt.... Él még Teleki Pál????
  Nahugye.

  "Ő volt az az elnök, aki ellen olyan eljárás indult, ami csak igen kevesek ellen. Nézd meg, hogy mikor volt ilyen eljárás alatt US elnök. Hát, elég régen..."

  PONT ERRŐL BESZÉLTEM! Nem a szex volt a gond, hanem, hogy HAZUDOTT! Erről dumáltam! És mikor volt ez az eljárás??? Csak nem 1999-ben??? Jah, értem :)
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Menjünk az USA topikba.
   
 11. Loken

  Loken Well-Known Member

  Nem találtam jobb fórumot...
  https://www.thedrive.com/the-war-zo...e-cuts-to-airpower-as-part-of-its-2021-budget
  "A Pentagon nyílvánosságra hozta a legújabb büdzsé tervezetét, a 2021-es pénzügyi évere vonatkozóan, amelyben közel 705 milliárd dollár a tervezett költés. Ez 13 milliárddal kevesebb mint amit az Egyesült Államok hadserege kért a tavalyi évre, de még így is közel áll a teljes várt fedezethez. Mindazonáltal vezető katonai tisztviselők kijelentették, kemény döntésekre kényszerültek, hogy elérhessenek bizonyos alapvető célokat ezen körülmények ellenére."
  Részletes felsorolást tartalmaz a fegyvernemenkénti igényekkel és módosításokkal kapcsolatban, darabszámban és néhol dollárban is megadva minden katonai repülő eszközt érintve.
   
 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Csoportkép (photoshop, ha jól látom). Tomcat már nincs, C/D Hornet is már csak pár évig.

  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása