1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az első világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2014. február 8..

 1. danielblack

  danielblack Guest

  Dede. Elnézést akkor, hogy rossz helyre írtam. 30 lap van megnyitva mert fél éves lemaradásom hozom be a fórumon :D
   
  silurusglanis likes this.
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

 3. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 4. torsen

  torsen Well-Known Member

 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Az illetékesek figyelmébe :

  Akkor sem volt hadseregünk.....

   
  antigonosz likes this.
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 8. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  [​IMG]
  Na tessék, száz éve egyetlen migránsunk volt, az is a hazáért harcolt!
   
  antigonosz, vilmoci and szuvorov like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerecsen, érdekes hogy még 100 éve is így hívták.
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 13. boki

  boki Well-Known Member

 14. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Igaz is meg nem is.
  Amikor 18-19-ben beszivárogtak Erdélybe, fegyvertelen (!) római egységek jöttek be, akiknek az idióta Károlyi-adminisztráció aztán fegyvert adott azzal - hogy a románok azt hazudták, ők nemzetőrök, ezek a magyar marhák pedig elhitték.
  Miután megkapták a puskákat és lőszert, egyből ellenünk fordították, leszerelték a kisebb helyőrségeket, elfogalták a laktanyákat - a MI fegyvereinkkel.
  Nem tudom az eszetlenségünket jellemezni, eme tanulságot korábban is tapasztalhattuk, már Mátyás alatt is hitszegők voltak.
  Soha nem szabad hinni nekik, a román politika teljesen hiéna-szerű, egyedül gyávák, csak akkor támad és nagy az arc, ha nagyhatalom van mögötte. (I vh Fro-antant, II vh antant, most pedig az USA) Gusztustalanok, de sikerrel alkalmazták amint a mellékelt ábra mutatja.

  https://magyaridok.hu/belfold/benko...honvedsegi-helikopterek-beszerzesere-3256337/
  "a meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket sem hagyják „veszni”. Amíg rendszerben tarthatók – nagyjából 2022-2024-ig -, használni fogják őket. Nemsokára a Mi-24-es harci helikopterek is visszaérkeznek a javításból, így teljes lesz a flotta"

  "az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza."

  "A 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopter a pilótán kívül kilenc ember szállítására alkalmas. Alkalmazhatók kiképzésre, felderítésre, kutatásra, mentésre, harcászati feladatokra, tűztámogatásra is"
   
  Masztiff, alfa74, antigonosz and 9 others like this.
 15. Pal

  Pal Well-Known Member

  Egyaltalan nem esztelenseg volt ez Mo reszerol, a Karolyi adminisztracio tudatosan dolgozott Mo ellen. Ezt be kellene mar latni, hogy vannak gonosz politikusok a foldon, nem csak tehetsegtelenek. Dehat kimondani, hogy valaki vagy valakik gonosz, az nem PC... Pedig ha nem fogadjuk el, hogy nem toketlenseg volt, hanem tudatos akkor nem is fogjuk tudni a jovoben sem megakadalyozni a hasonlo eseteket.
   
 16. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Székely nemzetőrök (késöbbi székely ho) komplett fegyverszállítmányt is lekapcsolt. Sőt...károlyi különvonattal "hordta" Gyulafehérvárra az oláhokat. károlyi szűk körben kijelentette, hogy mire Erdély elvész, miniszterelnök, mire Tiszántúl...király és mire Magyarország már csak Budapest környéke lesz csak, ő lesz a császár. Tudatos volt a rombolás (Dráva mentén beásott hazatérő honvéd alakulatokat előbb fenyegetéssel, majd hamis földosztással csalta el). Forrás: antant levelezés, ill. anagyhaboru.blog
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szobra azért ugye van?
   
  rappali_ likes this.
 18. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Hála az égnek már csak Siófokon!

  Amúgy azt ugye tudtátok, hogy nyúlszájjal és farkastorokkal született, beszélni is képtelen volt, azután "hála" a modern orvostudománynak, gyermekkorában megoperálták Bécsben és utána gyökeres fordulatot vett az élete (sajnos az országé is ).
  Saját nagyanyja mondta róla, hogy nem kellett volna megoperálni, Isten nem véletlenül adott neki ilyen szörnyű rendellenességet.
   
 19. imike

  imike Well-Known Member

  Voltak Osztrák oldalon is "tehetséges" arisztokraták a hadseregben, például Weber von Webenau tábornok, aki tejhatalmú megbízottként tárgyalt az Olaszokkal a harcok beszüntetéséről és Arz tábornok, aki még a fegyverszünetet rögzítő dokumentum aláírása előtt értesíttette az egységeket az ellenségeskedés azonnali (!) beszüntetéséről. Tehát még nem is írták alá a fegyverszünetet, de Osztrák-Magyar oldalon már kihirdették!
  Közben az Olaszok ragazkodtak ahhoz, hogy a fegyverszünet November 4. 15:00-kor lépjen életbe, mert 24 órát kértek a csapataik értesítésére. Ezt az apróságot a Monarchia hadvezetése már nem tudta a csapatokkal közölni, az Olaszok pedig sunyin megindultak és lefegyvereztek és hadifogságba hurcoltak 360.000 (!) Osztrák-Magyar katonát, akiknek a parancsnokaik azt mondták, hogy vége a háborúnak és azonnal (!) be kell szüntetni mindenféle harcot.
   
  alfa74, antigonosz and rappali_ like this.
 20. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Augusztus végére ígéri Dupka Gyuri bátyám az I. VH-ban részt vett kárpátaljai, tiszavidéki (Bökénytől Forgólányig) magyarok történetét, szerepüket a harcokban. Ki, hol, mikor lett bevetve (dédapám és országos cimborája a "Véntoldi" pl. egy olasz ezredes és törzse foglyulejtéséért kapták meg a vitézi címet). Amennyiben van rá igény elküldöm az anyagot valamelyik modi-nak és megosztanám a közösséggel.
   
  antigonosz and Pocok75 like this.

Ezen oldal megosztása