1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az első világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2014. február 8..

 1. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  En rendkivul varom. :hadonaszos:
  Az en dedapam az elsot megjarta a, a masodikbol szazadoskent mar nem tert vissza. Eltuntnek nyilvanitottak, majd kesobb halotta.
   
  antigonosz and silurusglanis like this.
 2. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Átküldtem "A Nagy Háború emlékezete Kárpátalján" című könyvet. Én hülye vagyok a fórum nyilvánossága elé tenni, hát ez a Te dolgod lesz. Gyuri bácsi amit tudott a levéltárakból összekapart a kárpátaljai hadműveletetek és a helyi honvédek kapcsán. Terjesszétek, hiszen ez a 300 egynéhány oldal is bizonyítja, hogy nem voltunk, mi mindig ilyen teszetosza, mindenkinek kiszolgáltatott banda. 100 esztendeje itt a magyar, a ruszin és a sváb is gondolkodás nélkül lefizette a vérvámot a közös Haza oltárán. Szeptember végén ott leszek a bökényi feszület újraszentelésénél, mert azt a dédfater állította. Fotók és beszámolók majd ismét mennek.
   
 3. minszk2

  minszk2 Well-Known Member

  A háború első két hetében milyen jellegű összecsapások voltak az osztrák magyar-szerb határ magyarországi szakaszán?(Tehát az augusztus 12-én megindult nagy offenzíva előtt.)
   
 4. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Hadüzenet váltás után a seregek felvonulása történt. E közben érte az akkori határon halálos lövés lőszerláda cipelés közben 2 magyar honvédet (nevüket fejből nem tudom). Ilyenek általánosak lehettek a későbbi frontvonal mentén.
   
 5. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 6. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Pár órája lepleztük le Tiszabökényben a helyi római katolikus templom falán a Nagy Háborúban odaveszett 37 helyi magyar emléktábláját. Eljött a beregszászi és az ungvári konzulátus képviselője is. Magam is tettem egy koszorút üknagybátyám Matúz Mihály önkéntes tüzérőrmester (1914 szeptemberében önkéntesen vonult be a 85 gyalogezredbe, majd tüzériskolát végzett végül 1918 tavaszán az Isonzónál lőtték ki a 7,5-ös skoda tarackja mellől) emlékére. A nagyszőlősi ferences rendháztól Weichrauh Márió (utolsó svábjaink maradéka) tartott szentmisét és persze Dupka Gyuri bátyám is megjelent mint főszervező. No de a lényeg. Eljött egy kijevi újságíró kolléga aki harmadik pohár tokaji furmint(Dupka a rendház misebor-szállítója Bodrogkeresztúr és vidékéről) után bevallotta, hogy csak a Gyuri kapacitálására vállalta az utat megismerni a "szeparatista Kárpátalját". A gyerek nagyon nagyot lepődött a tapasztalt helyzeten, mi több még pár pohár tokaji után azon kezdet studírozni, hogy mit is írjon, hiszen nem azt találta amit Kijevben hírelnek.
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Gyerekkoromban volt egy K.u.k tengerésztiszti kardom. Valahogy került. A pengén vésetek, latin feliratok. Hatalmas volt egy gyerek kezébe, de jól kiegyensúlyozott volt. Aztán az öregem eladta kemény 3000 ft-ért felvásárlóknak. Azóta is szívom a fogam érte,most 300000 ft alatt meg se mutatják. Csak eszembe jutott Horthí karjáról...
  http://vcsj.eu/horthy-miklos-diszkardja/
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most olvastam egy jó Eltér T cikket a háború végéről, megszállásrol, Karolyirol, Pronairol az origo kult rovatában
   

Ezen oldal megosztása