Az első világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
1 686
3 306
113

Az egyetlen fekete férfi az osztrák-magyar császár seregében, aki csak egy magyar lányt akart megérdemelni​

https://www.securitymagazin.cz/hist...tel-zaslouzit-madarskou-divku-1404067769.html
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
413
1 578
93
Számos meglepő tényre, váratlan fordulatra, az utolsó hetek, hónapok baljós szürrealitására rávilágító, terjedelmes írás:

https://erdelyikronika.net/2021/11/...CoM91-sQTSrCnNh-hhRXYiif6f0z2UfZ3URlWQ1vZGXRw

Néhány érdekes és jellemző sora:

"Wilson elnök és az amerikai diplomácia ugyanis egész a háború utolsó napjáig elutasítóan kezelte a románok titkos szerződésben rögzített területi igényeit."

"...miután a román politikai foglyokat kieresztették börtöneikből, a magyar forradalmi tömegek – jórészt diákok, magántisztviselők, s lelkesülő szabadértelmiségiek és kétes külvárosi egzisztenciák – hazamentek ebédelni."

"Erdélyben 1918 őszén összességében valamivel több mint 8000 magyar nemzetőr volt, ám ezeknek egy része a román veszély küszöbén is vagonrablással foglalkozott. A haza védelmére aligha voltak hajlandók vagy alkalmasak. A román királyi hadsereg már átkelt a Kárpátok hágóin, de a határszéli Csíkszentsimon nemzetőreit inkább az állomáson veszteglő 50-60 vagon, milliós értéket képviselő kincstári felszerelés megszerzése izgatta, mintsem a románok elleni önvédelmi harc."

"A román királyság – eleinte igen gyenge – fegyveres erejének mobilizálásában döntő tényezőnek bizonyult a földreform hatásosan kommunikált ígérete, amelyet párhuzamosan publikált csapatai Erdélybe való bevonulásával."

"...a kolozsvári tüzéreket Debrecen nem fogadta be. A cívisváros nem akart katonát látni, és a fagyos karácsonyi éjben vonuló honvédek Mezőberényben is csak fegyverrel és fenyegetéssel tudtak maguknak szálláskörletet szerezni.
Ez volt a tősgyökeres magyar Alföld válasza Erdély elvesztésére 1918 csikorgóan hideg szilveszterén."