1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az európai védelmi szektor

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Tcat által indítva @ 2014. július 2..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azért az még kérdéses, hogy ez az új irány, hogy akkor ha már amúgy is költeni kell az Európai országoknak fegyverkezésre, mennyire fogja a NATO stabilitását elhozni, mert lehet hogy akkor már inkább ezt a közös EU-s hadsereg dolgot szeretnék már majd erőltetni helyette. No meg azért Trump mondott minden félét, olyat is hallottam tőle, hogy a NATO idejét múlt rendszer, meg hogy semmi szüksége nincs rá az USA-nak. Szerintem jelenleg senki nem tudja hogy mi lesz, csak gyanítható némi változás valamilyen irányba.
   
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az EU nem akar közös hadsereget, védelmi uniót akar ami a védelmi együttműködés fejlesztését jelenti. A közös hadseregnek nincs realitása mert egyik ország sem fogja a hadserege parancsnokságát kiengedni a kezéből, márpedig a közös hadsereg ezt jelentené. A realitás a védelmi unió, a szorosabb együttműködés kereteinek kialakítása, a közös beszerzések, a szervezettebb feladatmegosztás és a párhuzamosságok csökkentése egy hatékonyabb európai védelmi együttműködésért.

  A 2% irányába való elmozdulás nem fogja nélkülözhetővé tenni a NATO-t. Az EU a védelmi uniót nem a NATO alternatívájának szánja, hanem az európai pillér megerősítésének. Trump sem mondta, hogy nincs szükség a NATO-ra, azt mondta, hogy az európai tagoknak is ki kell venniük a részüket a költségekből, ha ezt megkapja és úgy tűnik meg fogja mert máris beszélnek a 2%-os célról, akkor azzal megerősödik Európa is és a NATO is.
   
  zsolti likes this.
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Igen, ilyen értelmezést is hallottam, olvastam. A helyzet mégis az, hogy Trump néha saját magának is mondott ellent, amikor bizony szó szerint azt mondta, hogy a NATO idejét múlt dolog, és nekik erre nem is igazán van szükségük. Azt gondolom, de majd az idő eldönti, hogy még az is eljöhet amikor az EU-s országok egy esetleges USA - RUS közeledés után elkezdik a saját EU-s haderő fejlesztését erőltetni, de ez függ attól erősen, hogy az EU-s erős magországokban a közelgő választások után milyen erők jönnek/maradnak kormányon, illetve hogy alakul Trump hozzáállása a régiónkhoz. Itt most jelenleg semmi sem kiszámítható.
   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A NATO-val már most kiengedtük a kezünkből az ország hadseregének parancsnokságát (egyes részei külön-külön NATO/USA parancsnokságok alá vannak beosztva).

  Nekem úgy tűnt, hogy +2% kiadásról volt szó, a NATO 2%-án felül. A NATO kézzel-lábbal tiltakozik az EU-s védelmi unió ellen, nem alaptalanul.
   
  antigonosz likes this.
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Kicsit vicces, de a helyzet így nézett ki:

  NATO fegyverkezik -> Oroszország tiltakozik

  Most meg:

  EU fegyverkezik -> NATO tiltakozik :confused:

  valahol vicces azért, bár nem nagyon.
   
  aquarell likes this.
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A NATO üdvözli a védelmi uniót, Stoltenberg támogatja a kezdeményezést és ő már évek óta mondogatja, hogy el kell érni a 2%-ot, ebben egyet is értettek Trumppal amikor találkoztak. Az EU is egyértelműen fogalmaz amikor a védelmi uniót a NATO részeként képzeli el és a NATO-nak sincs semmi kifogása az ellen ha az európaiak többet költenek védelemre és szervezettebben használják fel a forrásokat.

  Stoltenberg és a NATO soha nem tiltakozott az EU fegyverkezése miatt inkább erőltette volna, csakhogy Stoltenberg szava ehhez nem volt elég, de úgy tűnik Trump szavára már mozdul valami.
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem igaz. A NATO azt támogatja, hogy 2%-ot költsünk a védelemre, de a NATO-n belül. Egy párhuzamos EU-s hadsereg létrehozását nem támogatják, és mindig is ellenezték.
  Ezt - mármint, hogy ellenzik egy EU-s hadsereg létrehozását - személyesen is volt alkalmam hallani az USA egyik korábbi NATO nagykövetétől.
   
  aquarell likes this.
 8. Roni

  Roni Well-Known Member


  Mi a foglalkozásod?
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Usa befelegordul egy két évre erőt gyűjt... a nato fejlesztése azért fontos neki hogy ahonnan ő kijön a többi nato tag bemennyen.
  Eu s hadsereg csak úgy valósulhat meg jelenleg hogy a nemzeti hadseregek fent maradnak... vagy atagallamok külön bfizetéséből lehet finanszirozni. Vagy tagallamok misszioibol. Ercsd misszioba a kozos eu hadsereg megy ezzel minden tag vallarol le van veve ez... a közös ez hadsereg inkabb expedicios jellegű lehet majd vagy legio mert a nemzeti hadseregek megszunese jelen pillanatba egyik evrol a masikra lehetetlen...az meg senkitől se várható el hogy költsön a nemzetiseregre c % ot a kozosre meg 2x c t... mert egy valóban potens eu hadsereg hez minden tagállam 2% öt kellene befizetni. (A nemzeti re nem hajlandó ennyit) tehát marad az európai légió vagy expedicios sereg max 50-60.000 fővel. (30e szarazfold 10e légierő 10e haditengerészet) Akik bárhol bevethetoek. A nemzeti seregek mellett nagyobbra nincs is igazán szükség.
   
  antigonosz likes this.
 10. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Miből tűnt úgy?

  Mit jelent az, hogy a NATO-n belül költsünk 2%-ot? Ezt nem értem.
   
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 12. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az EU egy közös védelmi alap létrehozását tervezi a katonai beszerzések és kutatások finanszírozására az Európai Védelmi Unió keretében. Az európai hadseregek összehangolásával és a beszerzések egységesítésével akár évi 25-100 milliárd eurót is megtakaríthat az Unió.
  https://euobserver.com/foreign/136091
   
 13. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az Európai Bizottság hamarosan beterjeszti a nagyszabású védelmi fejlesztési tervét. A tervnek része a védelmi fejlesztést finanszírozó alap is amit az EU központi költségvetéséből, az Európai Fejlesztési Bank és az Európai Bizottság forrásaiból is támogathatnak. Az európai védelmi reform végrehajtása után évi 3.5 milliárd eurós költségvetéssel számolnak a védelmi kutatás-fejlesztés terén.
  https://www.neweurope.eu/article/european-commission-propose-defense-research-instrument/
   
 14. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Pedig egyszerű. Szervezeten belüli feladatokra, eszközökre. Mivel nekünk nincs hadiiparunk (se) ezért nem nehéz kitalálni hova menne a pénz nagy része.
   
  zeal likes this.
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A 2% az ország teljes védelmi költségvetésre vonatkozik, nem csak a szervezeten belüli feladatokra.
   
 16. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Ha az EU komolyan vehetőnek szeretne tűnni, akkor először is össze kellene fésülni a katonai feljesztéseket. Felesleges pénzkidobás netovábbja a Eurofighter, Rafale, Gripen trió volt. Az angolok kezdenek kilépni. A magállamok zöme (Franciao, Olaszo, Spanyolo) adóssághegyeken ül. A németek próbálnak mindenkit fiskális fegyelemre nevelni - több-kevesebb sikerrel. Az átlagéletkor egyre nő, a társadalmi feszültségek dettó... Közös energiapolitikára sem futotta, majd pont erre.

  sci-fi kategória - szvsz
   
 17. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az európai védelmi cselekvési terv keretében a Bizottság a következő intézkedéseket tervezi:

  1. Az Európai Védelmi Alap létrehozása a közös kutatási beruházások, valamint a védelmi eszközök és technológiák közös fejlesztésének támogatására:
  Egy „kutatási keret” létrehozása az innovatív védelmi technológiával kapcsolatos, együttműködésen alapuló – például az elektronika, a metaanyagok, a kódolt szoftverek és a robotika területén végzett – kutatások finanszírozására.
  Egy „képességfejlesztési keret” létrehozása, amely pénzügyi eszközként lehetővé tenné a résztevő tagállamok számára, hogy költségeik csökkentése címén bizonyos eszközöket közösen szerezzenek be.
  2. A kkv-kba, induló innovatív vállalkozásokba, közepes piaci tőkeértékű vállalatokba és védelmi ipar egyéb beszállító vállalataiba történő beruházások serkentése.
  3. Az egységes védelmi piac megszilárdítása: A Bizottság megteremti a nyitott és versenyképes európai védelmi piac kialakulásának feltételeit, hogy a vállalkozások határokon átnyúló tevékenységet folytathassanak, illetve hogy védelmi beszerzéseiken a tagállamok a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlatokat kapják.

  A cselekvési terv a 2016 áprilisában közzétett, hibrid fenyegetésekkel szembeni fellépés közös keretéhez is kapcsolódik, továbbá megerősíti az EU, az uniós tagállamok és a partnerországok ellenálló képességét, egyúttal pedig elmélyíti a NATO-val az említett fenyegetésekkel szembeni fellépéssel kapcsolatban folytatott együttműködést, amely a Bizottság által 2015 áprilisában elfogadott európai biztonsági stratégián alapul.
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4088_hu.htm
   
  sirdavegd likes this.
 18. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Ez a hibrid matiné még mindig téma?
   
 19. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Még mindig.
   
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem is tudom... Nekem az tök logikusnak tűnik, hogy potenciális katonai ellenféltől nem nagyon vásárolunk. Hanem inkább szövetségestől, vagy partnertől. Vagy talán még (jelenleg) semlegestől, ha van olyan. De a komolyabb hadiiparral, termékekkel rendelkezők közül nekem csak Kína jut eszembe (akik azért annyira nem semlegesek ám, igaz egyelőre Európával még nem ütköznek nagyon az érdekek, de az afrikai terjeszkedésük miatt ez is változhat), vagy a brazilok (Dél-Korea, meg Japán egyelőre USA érdekszféra). Meg talán még az összeomlófélben lévő Dél-Afrika, de velük nagyon nem boltolnék komolyabb holmit, mert tőlük a support emiatt eléggé bizonytalan.
  És az eddigi legnagyobb beszerzésünk, a Gripenek sem NATO-tagállam termékei amúgy.
  A szervezeten belüli feladatokat meg nem tudom értelmezni. Nekünk elsősorban az országunk védelmére kell költenünk és a NATO is pont ezt várná el tőlünk.. És mivel NATO-tagok vagyunk, ez persze, hogy szervezeten belüliséget jelent.
   
  sirdavegd likes this.

Ezen oldal megosztása