1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az európai védelmi szektor

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Tcat által indítva @ 2014. július 2..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A védelmi reform finanszírozásáról is több forgatókönyv van. Lehet többet költeni, lehet jobban költeni és lehet együtt költeni rá. A döntés a tagországok kezében van.
   
  therob likes this.
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Bármelyik forgatókönyv valósuljon meg egy biztos. Az EU-n belül 70 éve béke van. A védelmi reform célja, hogy ez így maradjon.
   
 3. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Federica Mogherini prezentálja a védelmi reform helyzetét.
   
 4. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Elindult az EU védelmi alap, amely évente 5.5 milliárd euróval járul hozzá az európai védelmi kapacitás fejlesztéséhez.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ebből az egészből az egyes tagországok szintjére mi fog lemenni?
   
 6. Zed895

  Zed895 Well-Known Member

  Nincs beke. Emberek halnak meg minden heten nyugateuropaban. Attol meg, hogy egyik oldal sem kuldott haduzenetet, attol meg a nyugat korhazakat bombaz keleten (termeszetesen mindig tevedesbol, ugye), az arabok meg civiliket olnek nyugaton. Ez haboru.
   
  haubagoi, aquarell, tindalos and 4 others like this.
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Attól függ melyik verzió mellett döntenek a tagországok.
  Ha csak együttműködést akarnak, akkor nagyjából az lesz mint eddig, lesz néhány új program azokban részt lehet venni vagy ki lehet maradni.
  Ha a megosztott védelem koncepciót választják abban is lesznek opcionális elemek, de ebben már lesz egy közös finanszírozási alap, lesznek közös beszerzések, közös egységek, közös fejlesztés és közös tervezés.
  Ha a közös védelmet választják az egy egyezményen alapuló komplett európai közös védelmi erő lesz.
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ahha, szóval akkor lebombázzák a pl Calais melletti meg pl a Molenbeck terrorista fészkeket?
   
  reich_und_roll and Zed895 like this.
 9. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A védelmi unióról magyarul:

   
 10. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Ki ellen megy ez a közös európai készülődés?
   
  svajcibeka likes this.
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az Airbus az EU új védelmi programjával összhangban új harci repülő fejlesztésébe kezd. A Future Combat Air System (FCAS) néven futó projekt célja a Tornado, F-16 és később az EF gépek leváltása egy újabb közös európai repülővel.
  https://euobserver.com/economic/138193
   
 12. Fade

  Fade Well-Known Member

  http://index.hu/gazdasag/2017/06/19...tesi_merleg_tobblet_a_nemetek_nagyon_rosszak/

  "A dolog nyitja a német kereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg. A folyó fizetési mérleg az áruk és szolgáltatások kereskedelmi mérlege mellett a nettó külföldi jövedelmeket, elsősorban befektetések vagy hitelek hozamait tartalmazza. Ez a mutató röviden azt jelzi, hogy egy ország egy adott évben közvetlenül mennyi pénzt szerzett (vagy vesztett) nemzetközi gazdasági kapcsolatainak köszönhetően.

  Na, hát ebben a németek elég jók. Olyannyira, hogy a 80 milliós Németországról elmondható: a folyó fizetési mérleg többlete nagyobb, mint a világ legfélelmetesebb exportnagyhatalmának kikiáltott Kína azonos mutatója.
  "

  A fő ok pedig nem csak az erős gazdaság, külföldi befektetések, hanem, hogy "A másik, hasonlóan komoly probléma, hogy a németek a rengeteg pénzzel, amit az exporton megkeresnek, nem csinálnak semmit. Pontosabban megtakarítják, és nem költik el."

  A Német vezetés az elmúlt pár évben erősen elzárkozott attól, hogy a plusz egy részét katonai vonalon költse el legyen ez import, vagy saját fejlesztés. Nagyon érdekes lenne ha nem lightosan hanem keményen nekiállnának ebbe a vonalba pénzt tolni, legyenek ezek saját fejlesztések mint MEADS, 5gen gép, "Leo3" és ezek nagy mennyiségben való gyártása, vagy akár US import termékek.

  A cikkel amúgy nem teljesen értek egyet egyrészt maga a Német gazdaság, így hogy nem költenek erős de évi +2-4% GDP növekedés azért nem hude durva, eurozona vonalon pedig vhol nagyon igazuk van abban, hogy felelősen kéne politizálni és az elmúlt 50év opiuma, hogy nem baj, ha a Görög fodrász már 50évesen nyugdíjas mert veszélyes foglalkozás, eközben magasabb a nyugdíja mint az !átlag! németé az a mindenki úgy csal az adóval ahogy tud mentalitás avval kombinálva, hogy amikor jön a gzadasági cunami akkor leértékeljük a valutánkat nem vezet sehova. Főleg nem elöregedő társadalmakkal.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Alapvetően egyetértek a megállapításoddal ami a felelős politizálást illeti de azt is látni kell,hogy a sok pénzed ha nem tudod megvédeni akkor más fogja elkölteni...
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ha nem költöm el a pénzemet hanem megtakarítom nem azt jelenti hogy en vagy a bankom (vagy nyugdíjbiztosítóm stb..) nem csinal vele semmit.
  A megtakaritasok igy vagy ugy visszaforognak a gazdadag verkeringesebe.
  A bank kihelyezi hitel formajaban a nala elhelyezett betetek egy reszet, vagy a nyugdijbiztosito reszvenyt vagy egyeb ertekpapirt vasarol, esetleg en magam fektetem ingatlanba a megtakaritasaimat (es ezzel pörgetem az epítőipart), stb...
  Tehat szó sincs arról amit a cikk sugall hogy a smuczig németek ott ülnek egy halom penzen es nem költik el - azok a penzek különböző német és külföldi befektetésekben vannak és fontos részei a tőkepiacnak.
   
 15. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  A gond az, hogy a német allam lassan évtizedek òta nem fejleszti az infrastruktùràt elsösorban a volt NSZK területén, ill. hagyja azt lerohadni. Iskolàk, ahol az esö beesik, a wc nem hasznlhatò, nincs eleg ovodahely, nem képeznek ki eleg szakembert (orvosokat stb), mert nem hajlandòak az egyetemeiken elegendö kapacitast letesiteni, elhanyagoltak az autopalyàk folyamatos javitàsàt, kiepitését, a vasùt kiépitését stb. Most mindent egyszere kellene, ill. az emberek nehezen làtjàk be, hogy van èvi 20 mrd euro "menekültekre" de nincs pl a törvény altal jogosnak itelt ovodahelyekre, üvegszalas internetre stb. Ez lett a "svàb hàziasszony" mentalitasù politikàbòl.
   
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Igen, de HITELKÉNT, amelyen megint csak a németek gazdagodnak meg, mert kamatostul az ő részükre kell fisszafizetni. A gazdaság támogatásánál nincs jobb módszer mint a vásárlás.
  Gondolati példa: melyik a jobb a méhésznek, ha vesznek tőle mézet 100,000 Ft-ért, vagy ha nem vesznek, hanem a 100,000 Ft-ot inkább beteszik a bankba és a méhész pedig - mivel eladatlan a méze - kénytelen hitelként felvenni a 100,000 Ft-ot?
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  A példa teljesen rossz mert a méhész ha nem veszik meg tőle a mézet nem fog egy fillér hitelt sem kapni a banktól. A bank soha nem fog egy veszteséges üzletet finanszírozni.
  Pont fordítva van az életben! Ha nagyon jól megy a bolt - akár 200.000 Ft-ért is el tudna adni mézet - és a fejlesztéshez tőkére van szüksége, akkor fog elmenni a méhész a bankba hitelért.
  Ha a méhész meg tudja győzni a bankot valami klassz üzleti tervvel, akkor a bank a német polgár nála elhelyezett megtakarítását hitelként kihelyezi a méhészhez.
  A német polgár megkapja a kamatot a, a méhész fejleszt és a bank sem jár rosszul...A világ a Lajtától Ny.ra így működik.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Jó, kiforgattad. Az volt a példa lényege, hogy X Ft-tal jobban jár az eladó, ha az áruját veszik meg érte, mintha ugyanazt az X Ft-ot hitelbe kapja.
   
 19. Fade

  Fade Well-Known Member

  Ha megtakarítasz, nem fogyasztasz az nem vagy töredék GDPt generál. Főleg a jelenlegü környezetben amikor megfelelő fedezet esetén 1-2%os kamatra kapsz hitelt.

  Német polgárok, vállalatok, állam így összesítve messze a világ legnagyobb megtakarítói. ld cikket jóval nagyobbak mint az 1600milliós Kína. Gazdasági teljesítményükhöz képest túl keveset fogyasztanak és ez már nem csak a Német GDPt bántja hanem ld Trump kirohanását az USét is.

  @aquarell Hááát én ennek az ellenkezőjét látom. Bár igen jogos de mihez képest. Mert MOhoz képest ott hibátlan a bölcsöde és ovoda hely. Nálunk ugye sokszor megszületik a gyerek egy hétre rá jelentkezel aztán 1.5évesen még mindig nincs helye. Ovodákban szuper, hogy kötelezően fel ekll venniük de ugyananyni hely, alkalmazott van most 350 gyerekre mint anno 190re volt. A csoportok létszáma nem 19-20fő hanem 34-35. És jövőre mégszarabb lesz a szitu 37+fős csoportok lesznek. Kerek perec közlik a beiratkozokkal, hogy ennyi gyerekre nem lehet ennyi létszámmal vigyázni, alvás meg felváltva lesz mert nincs elég hely arra, hogy bent mindenki egyszerre lefeküdjön.
  Jah és vállalj gyereket, de nincs bölcsöde, ovoda meg katasztrófa.
   
 20. Fade

  Fade Well-Known Member

  Igen tudom, hogy van magánovoda. Fiam is oda jár de 90%nak nincs havi 60-100.000Ftje magánovodára.
   

Ezen oldal megosztása