1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Az európai védelmi szektor

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Tcat által indítva @ 2014. július 2..

 1. speziale

  speziale Well-Known Member

  Egyrészt az egész új európai gépfejlesztés a Tornadó váltása kapcsán jött elő. Ha azt a 2030-as évek elején váltani akarják, abból csak 5. gen gép lehet.

  Ez totál értelmetlen. 4. gen ilyen típusú gépnek már ott a Gripen E. 5. gen gép meg a belső fegyvertér miatt nem lehet se kicsi, se olcsó. Ráadásul tényleg nem tudom ki venne ebből.
  Belgium/Hollandia/Dánia/Norvégia F35-el mennek tovább
  Svédek: gripen E
  Olaszok: EF+f35
  Franciák: Rafale
  Németek: EF+?
  Spanyolok: EF+?
  Finnek: most indul a beszerzés, valamelyik euró kacsa, vagy F18E/F35 lesz

  tehát az új gép potenciális piaca a német tornadók és spanyol f18-sok leváltása (bár szerintem azokat már a '20-as években leváltják majd). Ezen kívül maradnak a KKE országok, akik összesen max. 100 gépet ha tudnak rendelni.

  az új gépnek szerintem max akkor van értelme, ha azzal majd a 2040-es évektől az EF+Rafi+Gripen E triót váltják, majd 2050 vége fele az f35-ket. Ehhez viszont már 6. gen gépet kellene fejleszteni (jelentsen az bármit is). Ezért írtam, hogy most belevágni egy 5. gen gép fejlesztésébe totál értelmetlen, mert akkor 2040 táján megint ott lesz az európai repgyártás, hogy egy generációval az USA mögött vannak.
   
  antigonosz, szuvorov and fip7 like this.
 2. Roni

  Roni Well-Known Member


  Mert hát ugye ha 5 gen gépet nem fejlesztünk de 6-kat már fogunk tudni önerőből Bezzeg az oroszok o_O
   
  endre likes this.
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Sokra is mész vele, hogy angolul jelentette be, hogy franciául fog beszélni - ha utána az egész beszédét (ami nincs a videón) franciául mondta.
  Ráadásul bevezetőként is csak azért választotta az angolt, hogy Theresa May is értse, meg az angolokat is sértse.
   
 4. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Addig amíg ha üzleti útra mégy Kínába, és az angollal jobban boldogulsz, mintha tudsz kínaiul ("ferde szemmel" néznek rád, ha tudsz kínaiul, és nyugatiként mégy oda üzletelni), addig a franciát és a németet el lehet felejteni.

  Több nagy német cégnek dolgoztam már, és mivel globális cégek, a belső kommunikáció hivatalos nyelve az angol volt.
  Tetszik vagy sem, de az angol nyelv hegemóniáját nem lesz könnyű megtörni, már csak azért sem, mert ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva? Angol hivatalos nyelvű EU tagállam továbbra is maradt, így a globális valóságot az EU ideológiával nem olyan fájó összeegyeztetni.
   
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  István, rendben van, értem, amit mondasz, de. Junker is azt mondta, hogy "lassan de biztosan" csökken az angol jelentősége az EU-ban. Lassan. És az EU-ban.
  Világ szinten (Kínás példa) más a helyzet, persze.

  Másrészt, pont erről van szó, hogy: "ha a németet akarnák előtérbe helyezni, akkor a franciák mit szólnak, és fordítva?" Hát pont ez a kérdés. De ettől függetlenül meg fogják próbálni a németet vs. a franciát előtérbe helyezni, mert a hiúság, és a Brexitelő angolokkal szembeni revans ösztön ezt fogja eredményezni.
  És valóban. Ennek az EU szakadása lesz a vége, mert nincs az a német, amely képes lenne elfogadni a franciát mint az EU egyetlen hivatalos nyelvét, így az EU csak akkor marad egyben, ha a franciák törődnek bele, hogy a német lesz az EU hivatalos nyelve. (Esélyes, hogy ez sem fog menni.)
  Az pedig, hogy a német és a francia együtt legyen az EU két legfontosabb hivatalos nyelve, az megint nem fog menni, mert nagyon kevés olyan ember lesz, aki megtanul két olyan nyelvet, amely egyenként is nehezebb az angolnál.

  Továbbá, lehet, hogy maradt angol hivatalos nyelvű EU tagállam (Írország), de olyan EU tagállam NEM maradt, amely az angolt választotta volna EU-s hivatalos nyelvnek (mivel Írország az ír nyelvet választotta, mondván, hogy az angol Anglia miatt amúgy is hivatalos nyelv lesz).

  Így most az angol ki kell, hogy kerüljön az EU hivatalos nyelveinek sorából, mivel az egyetlen EU-s tagállam, amely az angolt válaszotta EU-s hivatalos nyelvnek, Anglia volt.
   
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  3 uniós ország van ahol hivatalos nyelv az angol: Nagy-Britannia, Írország és Málta. Ha Nagy-Britannia kilép akkor is marad 2, így az angol is marad hivatalos uniós nyelv.

  Az EU nyelvi rendszerének alapelve, hogy bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja az uniós intézményekben. Egyik sincs kitiltva és egyik se kötelező. Az, hogy az angol a leggyakoribb nem egy szabály írja elő, hanem a beszélők választása alakítja ki. Ahogy az sincs volt előírva, hogy az angol legyen a leggyakoribb, azt sem lehet előírni, hogy a német vagy francia legyen. Ez kizárólag a beszélők választásától függött eddig is és ezután is csak ettől fog függni. Nincs és nem is lesz kötelező nyelv, bárki bármelyik hivatalos nyelvet használhatja.
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem, mert az EU tagállamainak választaniuk kellett 1 (EGY) darab nyelvet a hivatalos nyelveik közül, amelyet az EU hivatalos nyelveként kívánnak regisztrálni.
  Írország az ír nyelvet választotta, Málta meg a máltait.

  English will not be an official EU language after Brexit, says senior MEP
  No other EU country has English as their official language and so it could lose its status.

  "When Ireland and Malta joined the EU, English was already an official language, which is why the two countries asked for Irish and Maltese to be added to the list."

  http://www.politico.eu/article/english-will-not-be-an-official-eu-language-after-brexit-senior-mep/
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A latint se tudja már a kutya se, a görögöt se, a francia is nagy sikk volt még nemrég aztán kit érdekel ma? Az angol épp így fog kimúlni.
   
 9. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Hány százalék beszéli az Írt hivatalokban, kórházakban, akár hétköznap?
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Mikor a mi cégünk beindult, kazalnyi írt rendelt ide a német anyacég segíteni a működés beindítását. Egyetlen öreg ír volt köztük, aki ismerte az ír ABC-t és beszélte az ír nyelvet (egyébként egészen pontosan nem is ír, hanem "gael" = gél nyelv a neve).
   
  Pocok75 likes this.
 11. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Én tudom @emel csak gondoltam kicsit megpiszkálom bagoly elméletét! Itt a falunkban is van két ír zsoké, de egyik sem beszéli a gaelt. Sőt már a wales-iek sem nagyon beszélik az anyanyelvüket. :D
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  :) De ez most miért számít, hogy hányan beszélik a gaelt? Azt hittem az EU jogállam, ahol a jog számít :D Márpedig Írország a jog szerint a gaelt tette hivatalos
  EU-s nyelvnek, és ez akkor is igaz, ha senki sem beszéli.
   
 13. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Akkor ennyiből maradhat az angol is mert azt meg az EU tette meg hivatalos nyelvének és akkor azt sem beszéli majd senki! :D :D
   
 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  Az angol nyelvet nem lehet csak úgy leépíteni. Főleg itt az EU-ban nem, csak azért mert Anglia kiszállt. Attól még 1000 szállal fognak kapcsolódni az EU-hoz amiket nem fognak egyik pillanatról a másikra leépíteni...ha egyáltalán leépítik. Lehet, hogy 10-20 év múlva újra szavaznak és visszalépnek.
  A másik ok még egyszerűbb. Mert az angol nyelv világ nyelv...közös nyelv. Viszonylag könnyű és tetszetős. Köszönhetően annak a multi-kulti image-nek amit az angolszász államok képviselnek...USA, Britt szigetek, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika. Illetve a történelemnek...A Britt birodalom tette ezt lehetővé hiszen pár évszázadig Anglia uralta a fél világot. Ezért sok helyen ismerték és használták. Az USA mint szuperhatalom már az I.vh. de még inkább a 2.vh. után megörökölte ezt a pozíciót és szinte korlátlan befolyást szerzett a világ felett (katonai, kereskedelmi, politikai). Erre még rájött a globalizáció felgyorsulása, amely már ezen a nyelven zajlik. Ezen a nyelven kommunikálnak az üzleti/pénzügyi világ szereplői, a diplomaták. A számítástechnika nyelvezete is ezen alapszik. De sok egyéb területen is angol nyelvű terminológiák honosodtak meg...pl. tőzsde, logisztika stb.
  Gondolom ti is inkább angol nyelvű zenéket hallgattok a hazai együtteseken kívül...nem egyéb nyelvűeket.
  Amíg az angolszász kultúra ennyire áthatja a világot és főleg a nyugati civilizációt az angol nyelv nem fog elhalványulni. Főleg nem Európában. Az EU is egy több nemzetiségű közösség. Aminek szüksége van egy egységes minden tagállam számára elfogadható nyelvre. Külön-külön egyik sem ismerné el a másik nyelvét vezető nyelvnek. Mert a mélyben mindegyik nacionalista. Az angol használatával, viszont nem lépnek egymás tyúkszemére. Mondjuk úgy ez a kisebbik rossz és ráadásul adott. Hiszen valamennyi tagállamban ezt beszélik a legjobban mint idegen nyelv. Ráadásul az EU-n kívüli országokkal is ezzel lehet legkönnyebben kommunikálni.
  Az európai katonai vezénylési nyelv is marad az angol mert az EU-s tagállamok legtöbbje egyben NATO tag is. Az USA vezető szerepe itt is érvényesül.
  Amit én el tudok képzelni az egy angol nyelven alapuló kevert nyelv lenne (egyéb európai nyelvek szavaival). Olyasmi kialakulási metódussal mint a Dél-Afrikában beszélt afrikaans nyelv. Persze ez is eltartana 1-2 évszázadig.
   
  misinator, szuvorov and krisss like this.
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Néhány adat a nyelvi vitához. Anyanyelvként a német az első az EU-ban 16%-al. Beszélt nyelvként az angol vezet 38%-al. 67% tartja a leghasznosabbnak az angolt. 25 tagországból ahol nem hivatalos nyelv az angol 19-ben ez a legnépszerűbb idegen nyelv.
   
 16. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  És a biztonságról: a Bizottság és a biztonságpolitikai főképviselő ma a hibrid fenyegetések elleni védekezésről számol be. Európa egyik legsúlyosabb biztonsági kockázata a hibrid fenyegetés, mi történt eddig a védekezés terén és mi jön ezután.
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Persze, nem attól függ, hogy melyik lesz a hivatalos nyelv, hogy hányan beszélik, hanem hogy mit mond a jog. A jog jelenleg azt mondja, hogy az angol
  nem maradhatna az EU hivatalos nyelve, na de a jogot meg majd úgy görbítik, hogy megfeleljen az aktuális politikai iránynak...
   
 18. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Az egész azonn áll vagy bukik, hogy a franciák mennyire ragaszkodnak a hajófedélzeti bohóckodásukhoz. Magam részéről viccesnek tartom, hogy a CDGn talán ha hat rafale lehet repképes átlagosan, és ezért a durván hat gépért az egész európai repülőipart és a sajátjukat elcseszték, vagyis e köré építették (mondjukaz USMC pont ugyanezzelcseszte szét az F-35öt - a flotta a szárnyasokkal mindig hülyén bánt).
  Elvileg már többször kijelentette a Dassault, hogy egyedül a büdös életben többet nem csinálnak ilyen gépet, és ha a flotta nem nyomja keresztül a hülyeségét, akkor jó esély is van rá. Igazság szerint egyszerűen olcsóbb lenne, ha csinálnának egy akkora hajót, amire ráfér két normális hosszúságú gőz/elektromágneses katapult meg leszállófedélzet, minthogy egy vadászgépet csináljanak meg úgy, hogy egy ekkora teknőn lehessen használni.
  A magam részéről teljesen reálisnak látom a dolgot, HA ezt sikerül kidolgozni.
   
  blitzkrieg and endre like this.
 19. torsen

  torsen Well-Known Member

  Mintha pár éve arról lett volna szó, hogy a franciák a brit QE tervek alapján építenek egy hajót ( a britek meg kettőt). Rosszul emlékszem? Vagy volt ilyen terv de kuka lett?
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

Ezen oldal megosztása