Az európai védelmi szektor (közös programok,cégek,csőd/egyesülés/pénzügyi jelentések...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 344
35 182
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Az EU 500 millió eurót kíván biztosítani rövid távú fegyverbeszerzésre

Az Európai Bizottság az idei év vége előtt új eszközt kíván létrehozni a közös fegyverbeszerzéshez. A rendelet az „Eszköz az európai védelmi ipar közös beszerzésen keresztül történő megerősítésére” (EDIRPA) nevet viseli, és a 2022-2024 közötti időszakra 500 millió euróval támogatják. Mielőtt azonban az EDIRPA hatályba léphet, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még meg kell állapodnia, amint azt a Bizottság szóvivője hangsúlyozza.

A Bizottság célja, hogy az EDIRPA segítségével ösztönözze a tagállamokat a fegyverzet összehangolására és közös beszerzésére. Ennek meg kell erősítenie az európai fegyverkezési ipart, elő kell mozdítania a szabványosítást és az interoperabilitást az EU-n belül, és csökkentenie kell a külső függőséget.

Az EDIRPA kizárólag olyan rövid távú beszerzésekkel foglalkozik, amelyek az Ukrajna elleni orosz támadás miatt váltak szükségessé. A bizottság szóvivője szerint emellett beszerzésekkel is meg kell erősíteni az európai fegyverkezési ipart, hogy növelni tudja termelési ütemét, és felkészüljön a megnövekedett keresletre egy nagy intenzitású európai konfliktus esetén.

A Bizottság által az EDIRPA-forrásokhoz való hozzáférés másik kritériuma az, hogy a szerződéseket csak legalább három tagállam vállalataiból álló konzorciumoknak lehet odaítélni. Emellett újra kell indítani a beszerzési projekteket, vagy bővíteni kell azokat a projekteket, amelyek csak február 24-e óta léteznek.

Ezzel a rendelettel a Bizottság láthatóan biztosítani akarja az ipari együttműködést az európai fegyverkezési iparon belül, és azt, hogy az érintett projektek az ukrajnai háborúhoz kapcsolódjanak.

Az alaphoz szükséges pénzt a Bizottság költségvetéséből kell lehívni. A meglévő programokat ez nem érintheti. A Bizottság sem fog szerepet játszani a fegyverzet kiválasztásában. A szóvivő szerint ez kizárólag a tagállamok felelőssége.

Az EDIRPA hátterében a Bizottság azon aggodalma áll, hogy a nemzeti védelmi költségvetések jelentős megnövekedése és a feszült biztonsági helyzet miatti gyors beszerzések miatti nyomás azt eredményezi, hogy a katonai felszerelések még diverzifikáltabbak lesznek az európai fegyveres erők keretein belül, és elsősorban harmadik országokból vásárolják őket.

Az EDIRPA mellett a Bizottság egy másik eszközt is tervez annak érdekében, hogy a tagállamok közösen vállaljanak fegyverbeszerzést az EU-n belül. Ez az Európai Védelmi Beruházási Program (EDIP) néven ismert. Az EDIP-t hosszabb távú projektekre kell létrehozni. Többek között az EDIP keretében a jövőben beszerzett projektek általános forgalmi adója is megszűnik. Még mindig nem világos, hogy ez a kiegészítő eszköz mikor érkezik. A Bizottság kezdetben elsősorban az EDIRPA-ra összpontosít, hogy a lehető leggyorsabban befolyásolhassa a tagállamok rövid távú beszerzési döntéseit.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
EU Defence Review calls for greater European cooperation to match defence spending increases

FhnaEonXwAA0jnm
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
The European Commission signed Contribution Agreements with the European Defence Agency (EDA) and the Organisation for Joint Armament Co-operation (OCCAR) to delegate the implementation, under indirect management, of four strategic defence projects under the European Defence Fund.

For the EDA, the agreements involve two research projects:

  • ARTURO – The project ARTURO will provide a solution to fulfil future operational needs for advanced radar technologies in Europe.
  • ECOBALLIFE – The project ECOBALLIFE will research eco-designed ballistic systems for durable lightweight protections against current and new threats in platform and personal applications.

For OCCAR, the agreements involve two development projects:

  • European Patrol Corvette (EPC) – The project EPC will focus on the initial phase of a European innovative, modular, flexible, interoperable, green, multirole vessel, enabling the European navies to face the 21st century challenges.
  • European Hypersonic Defence Interceptor (EU-HYDEF) – The project EU HYDEF will define the concept for a European Interceptor to achieve the highest maneuverability and capability to respond to high velocity threats.
Selected under the €1.2 billion European Defence Fund 2021 calls for proposals, these projects are highly important for the development of key EU defence and technological capabilities. The EU funding contribution to these four projects amounts to €190 million (almost 17% of the total EDF 2021 budget).
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Airbus Helicopters finalizes acquisition of ZF Luftfahrttechnik...

Prior to the acquisition, the company was a subsidiary of the ZF Friedrichshafen AG. The company has delivered more than 10,000 gearboxes all over the world. It is a supplier of the H135 main gear box and has a share in the H145 programme. In 2021, the company achieved revenues of € 94 million and employed more than 450 people. Airbus had a long history of successful partnership with ZF Luftfahrttechnik going back many years to the initial collaboration on the Alouette II and BO105. Today, Airbus intends to build on these strong foundations, continuing to invest in this new entity, and reinforcing its position as an MRO service partner for the majority of the German Bundeswehr helicopter fleet.