Az európai védelmi szektor (közös programok,cégek,csőd/egyesülés/pénzügyi jelentések...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
  • Tetszik
Reactions: fip7 and svajcibeka

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
T

Törölt tag 1526

Guest
Az első európai védelmi innovációs díjnak két nyertese lett. A Clover Technologies olyan Swarm multi-robot rendszert fejleszt aminek blokklánc alapú védelme van. Az AITEX pedig textil alapú hordható védelmi rendszert amiben a környezeti és személyi szenzorok a textilbe vannak integrálva, pl. textilbe szőtt grafén oxidos vegyi fegyver azonosító és mérő rendszer.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Rheinmetall és a BAE Systems ma bejelentette, hogy megállapodást írtak alá egy közös, brit székhelyű katonai járműtervezési, gyártási és támogatási vállalkozás létrehozására.
Az új közös vállalat székhelye a BAE Systems Angliában, Telfordban található telephelyén lesz. A cég több mint 400 dolgozót fog alkalmazni az Egyesült Királyságban, valamint megőrzi a cégben meglévő technológiai és mérnöki képességeket.
A Rheinmetall 55%-os részesedést vásárol a BAE Systems UK harci járművek üzletágában, a BAE Systems 45%-ot tart meg.
A vegyesvállalat neve Rheinmetall BAE Systems-Land (RBSL) lesz.
A vállalkozás célja a meglévő harci jármű üzletág kezelése és bővítése mellett a brit hadsereg új, Mechanised Infantry Vehicle (MIV) és más stratégiai harci járművek programjainak megvalósítása lesz.
Bár az RBSL eredetileg ezekre a nagy brit programokra hozták létre, a vállalkozás a Rheinmetall Járműrendszer Osztályának szerves részét képezi, és részt vesz a különböző más megrendelések teljesítésében is.

Megjegyzés:
Komoly centralizációnak vagyunk szemtanúi az Eu.i harcjármű piacon. Szerintem ez örvendetes és esélyt ad arra hogy csökkenjen az Eu.i hadseregek által alkalmazott harceszközök sokfélesége és egészséges méretű megrendelések szülessenek egy-egy technikára.
A Rheinmetall egyértelműen egyeduralkodói szerepre tör a katonai járművek Eu.i picán
November végi hír volt hogy a Rheinmetall megszerezte a KMW-t (Krauss Maffei Wegmann) és mivel korábban a KMW már megvette a Francia Nexter céget ezáltal a Rheinmetallnak minden esélye megvan hogy a három leg jelentősebb haderővel rendelkező Eu.i országban a legnagyobb katonai jármű gyártó legyen.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 503
72 483
113
A Rheinmetall beperli a német államot a szaudi embargó miatt....

http://www.spiegel.de/politik/deuts...lieferstopp-nach-saudi-arabien-a-1248824.html




"Rheinmetall plans to sue Germany over Saudi arms embargo ::

German weapons maker Rheinmetall plans to sue the government over its decision to stop all arms exports to Saudi Arabia after the killing of journalist Jamal Khashoggi, Spiegel Online reported on Sunday.

Citing a letter to the Economy Ministry, Spiegel said Rheinmetall intends to sue the German government for loss of revenue if the export suspension continues.

Berlin suspended approval of future export licenses to Saudi Arabia in October and in November said it had worked with industry to halt shipments of arms sales that were already approved.

No specific timetable was given at the time, but industry sources told Reuters an agreement had been struck to revisit the matter by mid-January.

Last week the economy ministry said the government still had no intention of approving arms exports to Saudi Arabia.

Without citing sources, Spiegel said Rheinmetall believes it can claim for compensation because the government's decision affected exports that had already been approved.

The company's management fears shareholders could sue Rheinmetall if the company does not demand compensation for the losses, Spiegel added.

"We cannot comment on individual decisions, possible revocations or individual measures," the Economy Ministry said in an emailed statement.

A spokesman for Rheinmetall declined to comment on the report.

Spiegel said goods worth up to 2 billion euros ($2.3 billion) are affected by the export suspension, including four Cobra radar systems built by a consortium that includes France's Thales, Airbus and Lockheed Martin of the United States."
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az elmúlt két évben létrejött az egyesített uniós védelem alapja, a közös védelmi költségvetés elérte a 30 milliárd eurót. Mindezt nem a tagállami védelem helyett, hanem a tagállami védelem mellett hoztuk létre és nem is a NATO helyett, hanem a NATO mellett. Nincs tervben az EU militarizálása, viszont a saját védelmünkhöz való komolyabb hozzájárulás elkezdődött.
Ebbe beletartozik az új eszközök beszerzésének támogatása is, tehát a mi páncélos, tüzérségi és légvédelmi beruházásaink is részben ebből valósulhatnak meg.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
skpwTHf.png

Z1hzun7.png
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Európa Kapitány villámlátogatást tartott az Európai Védelmi Ügynökségnél. Felmérte a készültséget, átnézte a védelmi terveket, mindent rendben talált. Európa ellenségeinek azt üzente, hogy nem lenne a helyükben.

Kb. ettől a poszttól úgy érzem ez itt off volt.
Ez a poszt maga a "Humor" topicban kellett volna megjelenjen, az utána következőknek meg kb. a társadalmi folyamatokban/esetleg biztonság politikában.
Jelenleg jobban érdekelne hogy van-e fejlemény az európai 5. generáció harci repülőgép fejlesztési projekt kapcsán, például...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and kamm

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Az üzlet az üzlet. Merkel meg küldi az e-mailt Trampnak bocsi de az eladott autók bevételéből vettünk volna F35-öt dehát a védővámok miatt ....
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Nem Európával vámháborúzik Trump hanem Kínával, nem Európát szankciózza hanem Oroszországot és nem Európát fenyegeti hanem Iránt. Az USA csak diplomatikusan jelezte, hogy miután európai cégek is kaptak részesedést jelentős amerikai helikopter és kiképzőgép beszerzésekben, ők is részt akarnak venni az európai projektekben. A PESCO-val se lehet komoly gondjuk mert annak alapelve, hogy nem a NATO helyett hanem a NATO mellett működik. Technikai részletekről lehet szó, nem vámháborúról, szankciókról, vagy fenyegetésről.

Trump megoldja az európai együttműködést, Orbánnal nem csupán baráti hanem ikertestvéri szerződést kötött, a Patriotok mellé lehet hozzácsap még néhány Stingert is ajándékba :)
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 086
113
Ide is átmásolom a Puma topikba írt kommentem egy részét, @mindenen kívül osztott meg egy német cikket, aminek az elején arról írnak, hogy több nagy összegű német beszerzésnek biztosított az anyagi forrása:

https://esut.de/2019/06/fachbeitrae...u-210-weitere-schuetzenpanzer-puma-gesichert/

Ebből az utóbbi szempontból viszont a cikk eleje a nagyon érdekes, mivel nem csak erre van meg a biztos anyagi fedezet, hanem:
  • Nehéz szállító helikopter
  • Többcélú hadihajó 180 (MKS 180-osztály)
  • Az Eurodrón kifejlesztése és beszerzése
  • Az említett második körös Puma rendelés, 210 db
  • A Tranch 1-es Eurofighter váltótípusának megnevezése (itt konkréten így fogalmaz, addig kell a típust eldönteni, gondolom a teszt program költségeire vonatkozik, vagy az új francia-német gép előfejlesztésére)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Borrell: fokozni kell a katonai segítségnyújtás képességét is az EU-ban.

Az Európai Unióban a katonai együttműködés fokozására és a mobilitás nagyobb fokú biztosítására van szükség egy, a mostanihoz hasonló világjárvány megfékezését célzó civil törekvések segítése érdekében - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.
Josep Borrell az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az unió ellenálló képességének javítását szolgálja a tagállamok és az unió központi védelmi politikájának összehangolása egyebek mellett az életek mentését szolgáló intézmények és szervezetek ellen online elkövetett támadások felszámolása, valamint a hamis hírek terjesztői elleni fellépés fokozása érdekében.

Beszámolt arról is, hogy az ülésen egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy a gazdasági újjáépítés, valamint az európai társadalom érdekében összefogásra van szükség a védelmi politika területén. A miniszterek fontosnak nevezték levonni a járvány következményeinek tanulságait, melyek segítségével új stratégia készítésének szükségességét hangsúlyozták a védelem és biztonság fokozását szolgáló közös uniós politika kialakításához.
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/borrel...itsegnyujtas-kepesseget-is-az-eu-ban-2501219#
 
W

Wilson

Guest
Borrell: fokozni kell a katonai segítségnyújtás képességét is az EU-ban.

Az Európai Unióban a katonai együttműködés fokozására és a mobilitás nagyobb fokú biztosítására van szükség egy, a mostanihoz hasonló világjárvány megfékezését célzó civil törekvések segítése érdekében - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.
Josep Borrell az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az unió ellenálló képességének javítását szolgálja a tagállamok és az unió központi védelmi politikájának összehangolása egyebek mellett az életek mentését szolgáló intézmények és szervezetek ellen online elkövetett támadások felszámolása, valamint a hamis hírek terjesztői elleni fellépés fokozása érdekében.

Beszámolt arról is, hogy az ülésen egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy a gazdasági újjáépítés, valamint az európai társadalom érdekében összefogásra van szükség a védelmi politika területén. A miniszterek fontosnak nevezték levonni a járvány következményeinek tanulságait, melyek segítségével új stratégia készítésének szükségességét hangsúlyozták a védelem és biztonság fokozását szolgáló közös uniós politika kialakításához.
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/borrel...itsegnyujtas-kepesseget-is-az-eu-ban-2501219#

Ennek én személy szerint én örülök és csak remélem,hogy ez meg is valósul.