Az európai védelmi szektor (közös programok,cégek,csőd/egyesülés/pénzügyi jelentések...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Öt évvel a Krauss-Maffei Wegmann (München, Németország) és a Nexter Systems (Versailles, Franciaország) egyesülése után a KNDS közös holding társaság alatt a csoport vezető testületeit átalakítják. A katonai földrendszerek francia – német gyártójának - a GIAT Industries-t birtokló francia államnak és a német Wegmann & Co GmbH-nak a tulajdonosai - tulajdonosai következetesen követik a 2015-ben elhatározott utat: meghatározott mérföldköveken alapuló cég létrehozása, amely iparának vezető szolgáltatójává válik.
 
K

kamm

Guest
Ha mar altalanos defense spending, ezt is besuvasztom ide: https://www.ft.com/content/75b55c1f-217c-4202-b4e7-0449dec490c4

Sub-only, igy idemasolom nektek:

"Defence spending is on the rise as countries worry about geopolitical tensions and their readiness for threats such as a cyber attack or another pandemic, according to the chief executive of Swedish defence group Saab.

Micael Johansson told the Financial Times that fears among some analysts that governments would cut spending on defence and other areas because of the economic effects of Covid-19 had not materialised.

“Right now we don’t see that. On the contrary, we see increased spending. We see many governments increasing their defence bills and spending, such as in our home country Sweden, where there has been a record increase,” he said.

Sweden’s parliament in December approved a 40 per cent increase in the next five years — the biggest rise in military spending in 70 years — as defence chiefs and the government become increasingly anxious about Russia’s intentions in the Baltic Sea.

Johansson said that some of the extra government spending was because of “increased tensions”. But he added that governments had also woken up to the need to boost their readiness for other threats. Finland, for example, is maintaining its long-term spending on training programmes and new measures to deal with events from cyber attacks to conventional military aggression and other threats including pandemics.



https%3A%2F%2Fd1e00ek4ebabms.cloudfront.net%2Fproduction%2F7335bb43-d00e-48d3-b267-b6b83f19de3b.jpg

Saab chief Micael Johansson: ‘If you have a shut down and can’t interact with your partners or friends, then you need some capabilities and readiness’ © Saab AB

The pandemic had highlighted the importance of a certain amount of self-sufficiency during a crisis, he said. “If you have a shut down and can’t interact with your partners or friends, then you need some capabilities and readiness.”

His comments came as Saab reported annual results showing that its order intake increased 56 per cent last year compared with 2019, helped by a big contract for its GlobalEye early-warning aircraft from the United Arab Emirates.

Sales for 2020 were flat at SKr35.4bn ($4.3bn), ahead of analyst expectations of SKr34bn,
but pre-tax earnings fell 55 per cent to SKr1.3bn, below the consensus estimate of SKr1.6bn. Shares fell 8 per cent after the results were published over the disappointing profit guidance for 2021, even though the sales forecast of SKr37.2bn was ahead of analyst expectations. Forecast operating margin of 7.4 per cent was similar to 2020.

Analysts at Citigroup said weaker-than-expected profits would “raise some questions” but also noted that Saab, which sells products such as the Gripen jet fighter and submarines, had recorded positive free cash flow after two years of negative figures."
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 688
13 351
113
Az Eu-s védelmi szektor sötét jövőjére világíthatott volna rá --ha nem lapítanak a szakmai oldalak "önzetlenül" a problémáról--, hogy a civil termelésnek(autó-ipari) milyen gondokat okozott, hogy a Covid --és nem sokkal régebben-- balesetek, természeti katasztrófa miatt a döntően Távol-Keletre települt Chip-gyártásban fennakadás volt. A védelmi iparban ilyen egyoldalú technológia függőség biztonsági problémákat is okozhat, amikre utóleg szokott fény derülni.
Ilyen volt a titkosítással foglalkozó (ál-)független svájci cég botrány, amely 30-40-50+ éven át szolgálta ki a háttérben lévő USA-UK gazdáit.
Hasonló gond merült fel a napikban az izraeli haditechnikával kapcsolatban, amit --részben megalapozottan-- a kínai G5-né(Huawei)l túlhangsúlyozva hozott a nyugati média amerikai nyomásra.
...hisz ők maguk a ma született bárány.
...ahogy a róluk is kiderült a Snowden botránnyal kapcsolatban a minden amerikai szoftverbe törvény által kötelezően beépített hátsókapukkal, amik az amerikai biztonsági szolgálatok számára --lazán és úgy is alig szabályzott módon-- korlátlan betekintést nyújt a használok tevékenységéről!
Külföldön is!
És ilyen programokat használ szinte minden állam az államigazgatásban, az Eu-s döntéshozó és végrehajtó szervek.
Kína és Oroszország lépéseiről vannak hírek, az Eu --szinte szokás szerint-- messze lemaradva ezen a téren is.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Facebook bejegyzés, ez szerintem erős konkurrencia lehet a német nehéz-és egyébtechnikai üzleteknek:
"....
Az izraeli SK Group és a Plasan védelmi holding megvásárolta a görög katonai kerekes és lánctalpas járművek gyártóját, az ELVO-t (Hellenic Vehicle Industry).
Az ELVO gyár Thesszalonikiben a világpiacot kiszolgáló gyártási központtá alakul, és sok új munkahelyet teremt a régióban.
https://fragoutmag.com/sk-group-and-plasan-jointly.../"

Megj: igen, foglalkoznak Leoparddal is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Facebook bejegyzés, ez szerintem erős konkurrencia lehet a német nehéz-és egyébtechnikai üzleteknek:
"....
Az izraeli SK Group és a Plasan védelmi holding megvásárolta a görög katonai kerekes és lánctalpas járművek gyártóját, az ELVO-t (Hellenic Vehicle Industry).
Az ELVO gyár Thesszalonikiben a világpiacot kiszolgáló gyártási központtá alakul, és sok új munkahelyet teremt a régióban.
https://fragoutmag.com/sk-group-and-plasan-jointly.../"

Megj: igen, foglalkoznak Leoparddal is.

Nálam nem jó a link, nem jelenik meg semmi.

A magyar Leopárdokkal kapcsolatban inkább egy másik görög céget, a METKA-t emlegették.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
A magyar Leopárdokkal kapcsolatban inkább egy másik görög céget, a METKA-t emlegették.
bocs, annyira nem vagyok képben. csak az esett le, hogy ha többezer fős létszámban gondolkodnak, akkor jó eséllyel a már bevált technikáik is elérhetőek lesznek, Európán belüli céggel.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
bocs, annyira nem vagyok képben. csak az esett le, hogy ha többezer fős létszámban gondolkodnak, akkor jó eséllyel a már bevált technikáik is elérhetőek lesznek, Európán belüli céggel.
Közben rájöttem, hogy te az izraeli-görög cég fejlesztési-, gyártó- és karbantartó kapacitására gondoltál mint a zalaegerszegi/győri fejlesztés-gyártás-karbantartás konkurenciája.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Közben rájöttem, hogy te az izraeli-görög cég fejlesztési-, gyártó- és karbantartó kapacitására gondoltál mint a zalaegerszegi/győri fejlesztés-gyártás-karbantartás konkurenciája.
Az egész német hadiiparra gondoltam, vasilag. Izraeliek made in EU címkéért elég sokat ígérnek, viszont utána kipréselik a helyi vezetésen át a dolgozókból amit lehet... (keress rá a SolarEdge szóra, azt pont a Lynx mellett gyártatják Zalaegerszegen...) oké, hadiipar más egy kicsit, de hozzájuk nem úgy megy be a vevő, hogy kér egy hk tuningot, és az mondják, oké, három-öt év múlva meglesz, plusz kipróbált harci dolgok, olcsóbban a német árképzésnél....
Lynxnek viszont hogy ellentmondjak magamnak, pont nem konkurencia, ilyen kategóriájú lánctalpas nehéz IFV nincs az izraeli kínálatban, tervben sincs. Szerintük a Lynx sem nem elég védett az ottani viszonyokhoz, ezért is a nehéz IFV-k hk átépítésből... Eitan meg kerekes, de nem tervezik az exportot...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 688
13 351
113
Ezek az urak igazán nálunk is lapátolhattak volna...úgy látszik lemaradtunk erről.

Esetleg magyar "urak" lapátolhatnának egy(-2-3-...) saját kutató fejlesztő központot, nem pedig többségében alárendelt szerepet/függőséget bebetonozó, elcsábítható szakembereket képző, hazai erőforrásokat, negyedfizetéses hozzáadott-értéket/szellemi tőkét képző együttműködéseket avatgatnának.

Jut eszembe, ahhoz többet kéne dolgozni...
Óóóó, B+, elnézést, visszavonom, Bocssss!

(...nem vonom vissza: ironikus hsz. volt!)