1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Azonosítatlan haditechnika

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Mackensen által indítva @ 2013. február 18..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha valaki talál egy érdekes képet és nem tudja, hogy mit ábrázol, az tegye ide. Remélhetőleg a kollektív tudásanyagunk segít majd rájönni, hogy mi is lehet.

  Kezdeném is, mi lehet a járműnek a tornyán?

   

  [​IMG]

   

  [​IMG]
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Szerintem optika vagy lézeres célmegjelölő, vagy egyszerre. Másra nem nagyon tippelnék. Meg kéne nézni hogy ehhez hasonló eszközökön milyen hasonló kütyük vannak.--->Nyugati típusokról több az infó, aztán csak meglesz miről másolták.
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A pakliban benne van még, hogy távirányításos géppuskatorony.

  ???
   
 4. atta

  atta New Member

  Kerekes járműveken szerintem is valami felderítőeszköz van. Radar vagy valami elektro optikai berendezés. Én ezt gondolnám logikusnak.
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ugyanannyira logikus a távvezérelt géppuskatorony is.

  Ha lesz majd közeli kép elválik:)
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  Valakinek valami "belső infója" van-e az X-37B -ről? Sokan potenciális csúcsfegyver(prototípus)t látnak vagy vélnek benne.
   
 7. yrkon

  yrkon Active Member

  A legutóbbi nemesfém ragadozómadár-ban volt róla egy cikk, szvsz elég jól lefedi a dolgokat - bár részletekbe- tehát hogy pontosan mit is csinál a gép odafent- nem mennek bele, mivel az természetesen top secret kategória.

  Meg az origo-n is volt fent ma egy cikk róla: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130304-magyarorszag-felett-is-elrepul-a-titkos-amerikai-urrepulogep.html

  Annyi pontatlanság van benne, hogy a most fent levő gépnek ez a második repülése, tehát a misszió a harmadik, mert két gép létezik belőle.
   
 8. yrkon

  yrkon Active Member

  Folytatás: az origo-s cikkben linkelt oldal (  http://www.space.com/19-top-10-space-weapons.html  ) szvsz elég nagy baromság. Ahhoz, hogy úgy manőverezzen, mint azt az átlagember képzeli egy X-wing-ből kiindulva, annyi hajtóanyagot kellene magával cipelnie, ami többszöröse a gépnek. Ezért a földi célok támadása már így is lehetetlen. Az, hogy wolfram rudakat fog "dobálni", még az előbbinél is nagyobb baromság, lévén nincs az a célzóberendezés, ami ekkora sebességnél pontosan tudna lőni. Még akkor sem biztos a találat, ha magát a Cár bombát akarná ledobni...
   
 9. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  a leejtett wolfrámrámrúd simán írányítható fentről, kis plusz felszereléssel:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Beam-riding

   

  fentről kapja az irányparancsokat, így nem gond az orrésznél képződő hő az orrba telepítendő érzékelőket. Az irányítása is megoldható, extrém kis méretű vezérsíkokkal is.

   

  Így a földi célok támadását nem akadályozza semmi. Esetleg egy drónról megy a végfázisban az iránysugár pontosítása, közvetve az x37-en át, ami fentről az iránysugarat sugározza.

  A pontosságot amúgy nem a sebesség szokta korlátozni, hanem a különféle egyenetlenségek a közegben, amiket aktív lövedékkel ki lehet küszöbölni (lásd: laser vagy gps vezérlésű tüzérségi lövedékek)
   
 10. yrkon

  yrkon Active Member

  Ehol egy kép:

  http://drexfiles.files.wordpress.com/2009/11/1.jpg

  Ezen jól láthatók a méretek. Milyen űrfegyvert lehetne belepakolni a nagyjából akkora raktérbe, mint a pickup csomagtartója? Lézerfegyver, railgun kizárt, se hely, se energia nincs neki - még az utódon, az X-37C-n sem férne el. Talán olyasmi, mint amit az oroszok <del>használtak </del>próbáltak ki az Almaz űrállomáson? ( http://en.wikipedia.org/wiki/Nudelman-Rikhter_NR-23 ).Ahhoz meg szvsz igencsak közel kéne manőverezni a célpont-műholdhoz. Vagy egy rakétát? Ez utóbbihoz nem értek, de itt eszembe jut az idézet a Függetlenség napjából:

  (Védelmi miniszter) - És mi van, ha mégsem békés szándékkal jönnek? Okosabb lenne idejekorán leszedni néhány rakétával!

  (Tábornok) - És hogy aztán az a valami száz darabban essen a fejünkre? -

  Szvsz ebben az esetben az akció után annyi lenne az űrszemét, hogy a támadók ugyanúgy szívnának, mint a megtámadott...
   
 11. yrkon

  yrkon Active Member

  István: hát nem tudom. Az űrhajó eleve kb. 28.000 km/h sebességgel kering és másfél óra alatt megkerüli a földet. Emellett még a Föld is forog. Az iránysugár szerintem csak eleve más műholdak segítségével valósítható meg, mert az űrhajó addig simán takarásba kerül, amíg a lövedék belép a légkörbe. A manőverezés pedig ismét csak rengeteg üzemanyagba kerül - mind a hajóé, hogy olyan pozícióba kerüljön, ahonnan támadást tud indítani, mind a lövedéké, hogy pontosan célba találjon a zavaró tényezők (légkör, szél, stb) ellenére. Szerintem megoldhatatlan - bár lehet, hogy pont azért top secret, mert a jenkik kitaláltak valami okosat :)
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerintem a szegényített urán ki sem bírná a hőt...
   
 13. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  én elég szkeptikus vagyok ezügyben... Nemzetközi egyezmények tiltják a világűr hadászati célú felhasználását  illetve oda fegyverek telepítését. Ezt még az USA sem merné megkockáztatni szerintem.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Atomfegyvert felvinni ebben szerintem sem fognak. Elsősorban minek hozza egy vadiúj ürhajót tervezni, ha egy "konzervben" is fel lehetne küldeni. Utoljára amikor néztem, egy atomfegyver nem volt a legkönnyebb dolog, és ha azt még le is kell szigetelni rendesen, hogy a többiek ne vegyék észre a sugázás alapján, hát drága lenne ezeknek a telepítése és nem hiszem, hogy el tudnák titkolni. Ha fegyver, akkor valami egészen más, de merőlegesen lelőve onnan nem hiszem, hogy van anyag ami kibírja. Esetleg valami lézer lehet, persze kérdés, hogy a légkör mennyire gyengítene egy ilyen fegyvert, ha felhős az ég, szmog van vagy homokvihar, arról nem is beszélve.
   
 15. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Szerény véleményem szerint ez egy olyan jármű, amely több célt szolgál. Egyrészt ELINT funkciója lehet, másrészt nagy pontosságú "real time" térképet készít. Valószínűleg csúcs-érékenységű cuccal van felékszerezve, azért a nagy titkolózás. Meg azért, mert addig sem foglalkoznak egyéb "fekete" és "szürke" projektekkel......
   
 16. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Joker :

  a lézerhez sok energia kéne, egy igazán comboshoz még a nuki telepek sem elég combosak, a vegyi lézer szintén limitált.

  Littlejohn :

  szerintem az ELINT vagy megfigyelő részt megoldják műholdakkal, inkább tesztplatformként vagy más műholdak megfigyelésére , zavarására tudom elképzelni. Ott hasznos lehet a mozgékonysága.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez vajon mire jó?

  [​IMG]
   
 18. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  közelebbi képről talán jobban meg lehetne mondani. Nem kizárt hogy egy gunfire locator.
   
 19. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  duckdodgers

  Nekem is ez tűnik valószínűnek.
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem túl nagy egy kicsit ahhoz?
   

Ezen oldal megosztása