B-21 / LRS-B (Northrop Grumman, USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Ésszerű lépésnek tűnik, habár ezek a programok a fejlesztés/próba ideje alatt nyilván sok pénzt fognak felemészteni, azonban ha rendszerbe áll és legfőképpen pilóta nélküli üzemeltetésű lesz, akkor igaz lehet az, amit a jelenleg befektetett dollárokról emleget a tisztelt amerikai úr.

E téren azt hiszem Amerikát egy ország sem előzi meg, maximum a különféle elektronikai eszközök gyártásában (rakéták, konténerek).

Bár nem ide tartozik, de ha már jövőről és spórolásról beszélünk, párhuzamba állítható a bombázó koncepciójával:

http://attraktor.blog.hu/2013/01/11/ilyen_lesz_a_tengeralattjaro-vadasz_robot
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
Érdekes, hogy nem a B2 váltótípusa érlelődött ki, hanem a kiegészítője. Ha hinni lehet a híreknek.

Szóval az USA is elképzelhetőnek tart olyan viszonyokat az elkövetkezendő ötven évben, ahol szükséges egyszerre nagyobb egységszámmal, alacsony észlelhetőségű eszközökkel harcolni. Ez mindenképpen jelzi azt, hogy a légvédelemrendszerek fejlettebb formái várhatóan (minden szándék ellenére) ki fognak kerülni a válságövezetekbe.

Talán az lesz a legérdekesebb kérdés a géppel kapcsolatban, hogy kívánják-e a pilóta nélküli, vezérelt csapásmérésre is "betanítani"

Illetve az is érdekelne, hogy a sebesség kérdésében tesznek-e komoly előrelépést a ketteshez képest.

 
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Lehetségesnek tartom, hogy szándékosan rángatják bele az ilyen fejlesztésekbe az oroszokat és kínaiakat.  Nekik is kell majd ilyet csinálni. Nem csak ilyen gépet kell fejleszteniük, de az ellenük való védekezésre is fel kell készülni. Ez nem csak sok pénzt emészt fel, de sok kutatás-fejlesztés kapacitást is leköt, hasonlóan a csillagháborús programhoz, amely nagyot lökött a Szovjetunión a szakadék felé.

Nem állítom, hogy így van csak ötletelek.

Moderálva a Fórumszabályzat megsértése miatt (offtopik).
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Egy ilyen robothajót, nem lenne túl könnyű "befogni" és utána cafatokra szedve megpróbálni lekoppintani?

Moderálva a Fórumszabályzat megsértése miatt (offtopik).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
" pilóta nélkül is bevetést végrehajtani" - ez szerintetek UAV-t, UAV-változatot (és pilótás változatot is), vagy csak pilótás változatot UAV móddal jelent?
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Azt azért megnézném mikor engednek felszálni egy nem emberek által vezetett atomtöltetekkel felszerelt bombázót! Ez képtelenség....
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Számomra sem teljesen világos,ez a pilóták nélküli stratégiai bevetés.Pláne nukleáris fegyverekkel.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Nem kell ezen annyit agyalni. Ha már akkora háború lesz, hogy atomot használnak senkit se fog érdekelni, hogy pilótával vagy nélküle indul útnak a bombázó.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Azért ez a kis szövegrészt hadd emeljem ki.
"melynek képesnek kell lennie nukleáris csapásmérésre, pilóta nélkül is bevetést végrehajtani"
Ami szerintem elég meleg.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Vajon a "tartós szupercirkálás" szerepelni fog-e a követelmények között? Mert szerintem azért előnyös lehet egy nagyméretű bombázónál (sőt, egy kisebb UCAV esetén is), ha kétharmad-fele idő alatt tud a célterületre érni és az sem hátrány, ha minél gyorsabban el tudja hagyni. De eddig nem nagyon volt róla szó, hogy akarnák... Vagy egy szupercirkálásra alkalmas sárkány túl sok kompromisszummal járna?
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
joker

Szerintem a pilótás változatot UAV móddal. Egy B-2 méretű gépnél már nem annyira hátrányos a meglévő kétszemélyes pilótafülke, arányaiban nem vesz el annyi helyet, mint egy kisebb gépnél, szóval nem biztos, hogy megérné fülke nélkülit is gyártani.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Working with a decreased budget, the U.S. Air Force will push on with the Long-Range Strike Bomber (LRS-B) program

http://www.dailytech.com/US+Air+Force+Looks+to+Develop+LongRange+Strike+Bomber+on+a+Budget/article33696c.htm
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
Én nem ismerem a követelmény rendszert, de úgy lehet ha árban versenyképes akar lenni (ami ha valamikor, akkor most számít Amerika szempontjából) a Northrop Grumman lehet úgy járna a legjobban ha a B-2 fejlesztené tovább! Bár lehet most is azon ügyködik!
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Vagy egy szupercirkálásra alkalmas sárkány túl sok kompromisszummal járna?"

Ha jók a kiszivárgások affordable kell legyen + 50+ht levegöben kell tudnia tölteni. Meg 10tonna+t legyen az LRSAM-ER vagy C4ISR cucc kell belűl cipelnie. Ez a kombináció imo kizárja a tartós supercruset.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
"Vagy egy szupercirkálásra alkalmas sárkány túl sok kompromisszummal járna?"

Ha jók a kiszivárgások affordable kell legyen + 50+ht levegöben kell tudnia tölteni. Meg 10tonna+t legyen az LRSAM-ER vagy C4ISR cucc kell belűl cipelnie. Ez a kombináció imo kizárja a tartós supercruset.
Nem hiszem. Minél nagyobb, a szupercirka annyál könnyebb. Az 40 éves Concorde is szupercirkáló volt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Pár kiszivárgott infó, hogy milyen lesz az LRS-B.
http://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2015/03/09/the-air-forces-b-3-bomber-isnt-as-secret-as-it-seems/?utm_campaign=yahootix&partner=yahootix