B-29 Superfortress (Boeing, USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 802
8 481
113
Négymotoros bombázó repülőgép volt, ezen típus fedélzetéről vetették be az első két atombombát.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 802
8 481
113
B-29_Superfortress_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 993
8 579
113
És állítólag többe került a kifejlesztése, mint a Manhattan terv.

Nagyon nem igaz. Majd keresek róla anyagot, de olvastam, hogy Manhattan terv titkossága miatt, mennyibe került, és hány ember dolgozott rajta. Nagyságrendi különbség van.
 
 • Tetszik
Reactions: ghostrider
M

molnibalage

Guest
Mostanában gyakran posztolják ezt ki. A Manhattan terv 1939-es dollárban volt kb. 2 milliárd.

http://pwencycl.kgbudge.com/B/-/B-29_Superfortress.htm

The program ultimately cost $3 billion dollars, versus $2 billion for the Manhattan Project that developed the nuclear bomb.

A forrás és saját kútfőből is 100%, hogy keverik a teljes program költséget a kifejlesztéssel. Mai áron ez kb. 25-30 mrd USD lenne. Ne szórakozzunk már, az F-22 fejlesztése fájt kb. 40 mrd-be.

Igen, a B-29 a korszak egyik csúcsfegyvere volt, de azért kapjunk már a fejünkhöz. A 3 mrd nagy részr a több ezer db legyártására ment el.
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
628
1 624
93
Baszot egy bonyolult gép volt. Gyakorlatilag az akkori összes fejlet cucc ebben volt, túlnyomásos kabin, távvezérelt lövegtornyok (B-29A, a B-29B már csak a faroklövész maradt meg)
Az utóélete is ennek megfelelően érdekes. Az orosz Tu-4 ennek a másolata (3 gép kényszerleszállást hajtott végre orosz területen, az oroszok internálták a legénységet a gépeket a Tupoljevnél szétszedték visszafejtés miatt.)
És a Tu-4-es volt az alapja egy kínai gépnek is. :D

A háború után még kijött belőle a B-50-es változat magasabb függőleges vezérsíkkal.

Jelenleg két repképes példány van belőle, Fifi és Doc. Doc kb10+ éve repül újra :)