1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

BAE Systems Nulka

Diskurzus a(z) 'Védelmi fegyverzet' témában - molnibalage által indítva @ 2016. február 9..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Silurusglanis küldte ezt el. Én eddig nem is hallottam róla, de szeritnem megér egy topikot.

  https://www.youtube.com/watch?v=H61d_OkIht4

  A koncepció nagyon a repülőgépek vontatott csalijára hajaz, emiatt nem értem, hogy miért a rakétát erőltetik. Egyszer használatos, korlátozott idejű a rendelkezésre állása. Ha jól értem, az egész lényege a rakéta "elhúzása" a célról.

  Viszont emiatt nem értem az egészet. Sokkal egyszerűbbnek tűnik az, hogy szögvisszaverőt húzzon maga után a hajó és azt engedje ki, mint tengó a vontatott szonárt. Egyedül az idő faktor kérdéses, csak egy ugye ez a rakétánál is igaz. Ha 30-40 sec van az első észleléstől a becsapódásig, akkor az elhúzással problémáid lesznek. A rakétánál, ha túl gyorsan válik szét a céljel, az zizis, a másiknál meg a kiengedéss tart mérhető ideig és az eltávolodás főleg a fenyegetés irányától függően.

  A módszer önmagában kevésnek tűnik, ezt szeritnem aktív ECM-mel kell kombinálni. (Asszem ez a VGPO zavarás alapja is, amit viszont élesben az IAF nem mert kipróbálni, az USAF-nek meg tudtommal nem volt rá lehetősége. Hajók estén lövésem sincs, hogy aktív ECM van-e egyéltalán....)

  Viszont a mai rakéták színvonala mellett erős kétségeim vannak, hogy ezzel megéri-e egyáltalán próbálkozni. Már a '80-as években is volt asszem olyan ASM, ami nem csak radarral, de IR szenzorral is dolgozott. (Vagy csak téves az infó, de a Kh-22, P-700 vagy a KSR-5 közül mintha lett volna ilyen.)

  Az meg körberöhögi ezt... Hiába van elhúzás és áll a radar a fals céra, jön az IR check és ott csak tengervíz vagy egy koncentrált IR jel van, aminek a hajóhoz semmi köze. Ráadásul az IR szenzor is lehet képalkotó, ami egyben kontrasztos alakfelismerést is jelent.

  Ma, mikor LJDAM van 50k USD-ből a jenkinek, ha ilyen rendszer megjelenne, akkor azonnal minden ASM-re tennének kiegészítő IR szenzort. Ők, és sanszosan más is.

  A másik, hogy az RCS aboszlút értéken minimálálsa önmagában szeritnem kevés. A 30+ éves ASM ellen jó lehet. Az AGM-88 legújabb változatában kombinált GPS+INS, terémszetesen a passzív kereső ÉS és alakfelismerő radar, amit a légvédelmi renszer járművének felbontására lőttek be. A hajó egy picit nagyobb.... A világ legszarabb alakfelismerése is meglátja a difit egy hajó formája és egy koncentrált nagy RCS-sel bíró objektum között...
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Jókora felbontású kép, sajnos pont az eszköz teste mosódott el. Az indító látszik jól.

  [​IMG]
   
 3. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Itt a promóanyag a <b>Lockheed Martin</b>-tól (?)

  http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/electronic-warfare/Nulka-Brochure.pdf
   
 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  BAE Systems to upgrade Nulka

  http://www.australiandefence.com.au/news/bae-systems-to-upgrade-nulka
   

Ezen oldal megosztása