Battalion Combat Series és más offline hadtörténeti/stratégiai játékok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
A fórumon talán sokaknak érdekes lehet a Panzers Last Stand, Dean Essig térképes stratégiai szimulációja az 1945-ös magyarországi harcokról. Bár a kiadó amerikai, a történelmi háttér Számvéber és Ungváry kutatásaira épül. A szabályok briliánsan modellezik a hadosztályok logisztikai és tervezési-szervezési kihívásait és egy kis gyakorlattal a "játék" igen simán, magától értetődően folyik.

Kedvcsinálónak néhány példa az egyes hadosztályok hadrendjéről:

- német és magyar páncélos ho-k:
AxisPanzer.jpg


- szovjet harckocsi és gépesített hadtestek:
SovietTankMech.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 061
33 264
113
A fórumon talán sokaknak érdekes lehet a Panzers Last Stand, Dean Essig térképes stratégiai szimulációja az 1945-ös magyarországi harcokról. Bár a kiadó amerikai, a történelmi háttér Számvéber és Ungváry kutatásaira épül. A szabályok briliánsan modellezik a hadosztályok logisztikai és tervezési-szervezési kihívásait és egy kis gyakorlattal a "játék" igen simán, magától értetődően folyik.

Kedvcsinálónak néhány példa az egyes hadosztályok hadrendjéről:

- német és magyar páncélos ho-k:
AxisPanzer.jpg


- szovjet harckocsi és gépesített hadtestek:
SovietTankMech.jpg
én ilyesmivel játszottam gyerkoromba elég sokat csak társasjáték ba papirtáblán papír alegységekkel egységekkel
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and endre

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
És egy kis gyalogság:

- német gyalogho-k:
AxisInfantry.jpg


- szovjet lövész hadtestek és gyalogho-k:
SovietInfantryCorpsDiv.jpg
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Kis érdekesség a szovjet hadosztályok feltöltöttségéről ("step" az egységek "hp"-ja a játékban):

The full strength of a Soviet Rifle Division in the July 1943 TO&E (shtat in Russian) was 9380 men (and women). There was a December 1944 TO&E that increased the total personnel to 11706 but most if not all did not or could not adapt to the latest structure in January 1945.

Reduced TO&E's were established at 7189, 6245, 5327, and 4400 personnel. Each would modify how the Infantry Regiment and lower components were structured.

At the 7189 manpower level, each Rifle Platoon was reduced by one squad in addition to other reductions across the division. This effectively made for 9x battalions each of 4 steps.

At the 6245 manpower level, the Rifle Companies were reduced to only two Platoons each of Three Squads. So 9x battalions each of 3 steps.

At the 5327 manpower level, there was a more dramatic change. The Regiments disbanded a battalion each while reverting the Rifle Companies back to 3x Platoons (and each squad reduced by one man). This made for 6x battalions each with 3 or 4 steps each.

The lowest configuration, at 4400 manpower level, it retained the two-battalion regiment while having only 2x Rifle Companies per battalion and each of those with only 2x Platoons each with 3x Squads. This effectively made for 6x battalions with only or 3 steps each.

The "5327" and "4400" level were the most common level among the Rifle Divisions in the 2nd and 3rd Ukrainian Fronts depicted in the game. The manpower on 1 Jan 45 range from a measly 3688 men (36th Guards Rifle Division) to 6189 men (122nd Rifle Division) with an average of 4880 and a median of 4778.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Mivel a sorozat szerintem nagyobb figyelmet érdemel, az első Tavaszi Ébredés játékomból bemutatok néhány mozzanatot:

1945. március 6.

A német 44. (Hoch und Deutschmeister) Gyaloghadosztály a forgalmi dugók és felázott földutak ellenére logisztikailag teljes sikerrel felkészült a nyitó támadásra.

A HuD gyalogezred I. zászlóalja a 80. utász zászlóalj és közepes intenzitású tüzérségi tűz támogatásával támadta a 30. Lövészhadosztály Belsőbárándtól 5km-re keletre található állásait.

Ezzel egyidőben a 131. gyalogezred II. zászlóalja az I. zászlóalj támogatásával, rövid tüzérségi előkészítést követően támadta az 1. Gárda erőd-dandár Belsőbárándtól 6km-re kelet - északkeletre található állásait.

A 46. páncélvadász osztály Hetzerei mindkét támadást támogatták, azonban a jelentős szovjet veszteségek ellenére egyik alakulatot sem sikerült kivetni allásaiból.

A kora estére elcsendesedett harcok folyamán a két súlyponti zászlóalj mérsékelt veszteségeket szenvedett, a hadosztály megőrizte jó harckészségét.

rs=w:1280
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
1945. március 6. - 4. Lovashadosztály

A déli fronton a német 4. Lovashadosztály felderítő és rohamtüzér osztályai nem érkeztek be, de a hadosztály jelen lévő egységei logisztikai problémák nélkül készültek fel a szovjet 93. Lövész hadosztály elleni támadásra.

Az 5. lovas ezred két zászlóalja Balatonbozsok térségében heves tüzérségi tűz támogatásával előbb kivetette allásaiból a szovjet 51. lövész ezred 1. zászlóalját, majd 6km-es mozgó ütközetben fel is morzsolta azt. Az ezred egészen a szovjet hadosztály parancsnokságáig tört előre, de azt a megszilárduló védelem ellenében már nem tudta elfoglalni.

A hadosztály nyugati szárnyát a nap folyamán a 41. lovas ezred II. zászlóalja biztositotta, míg az I. zászlóalj az 5. ezred előretörését támogatta.

A késő éjszakába nyúló harcok folyamán a hadosztály csak mérsékelt veszteségeket szenvedett, azonban a csapatok kifáradása a harckészség csökkenéséhez vezetett.

rs=w:1280
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
1945. március 6. - 135. Lövész hadtest & Hansen-harccsoport

A déli fronton az első szovjet ellencsapást a 135. Lövész hadtest hajtotta végre, a 12. SS Páncélos hadosztály felvonulási körleteire mért tüzérségi csapással, amely során a 26/I. gyalog- és 12. utász zászlóaljak is veszteségeket szenvedtek. A 135. hadtest egységei emellett a frontvonaltól 8km-re megkezdték egy második védővonal kialakítását is.

Német oldalon eközben az 1. SS Páncélos hadosztály Hansen-harccsoportja kísérelte meg a Sárvíz mellett haladó út megnyitását a mögötte haladó Peiper-csoport páncélosai számára. A szovjet 30. Lövész hadtest 68. hadosztálya által védett állásokba ugyan sikerrel betört az 1. páncélgránátos ezred két zászlóalja, azonban a hadtestközvetlen páncéltörő osztály reteszállását már nem tudták semlegesíteni.

A Hansen-harccsoport a nap folyamán végig lőszer- és üzemanyag hiánnyal küszködött, és megfelelő tüzérségi támogatás híján érzékeny veszteségeket szenvedett, így a támadó műveletek ütemét nem tudta fenntartani.


rs=w:1280
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
1945. március 6. - Peiper harccsoport

A Hansen harccsoport korlátozott sikereit jóvátéve Peiper 501. nehézpáncélos zászlóalja átgázolt a 30. lövészhadtest páncéltörő zászlóalja által felállított reteszállásokat. A Királytigrisek ezt követően egy 9 km-es menettel eléték a 72. önjáró tüzér osztályt – a 30. hadtest egyetlen páncélos tartalékát. Ahogy az várható volt, a SzU-76-osok nem jelentettek különösebb akadályt Peiper nehéz harckocsijainak, és azok a nap végére teljesen szétverték a tartalékot.

Peiper áttörése két szovjet ezred bekerítéséhez vezetett és a tengely csapatai számára szabad utat nyitott Cece és Simontornya felé. Bár a harccsoport veszteségei csekélyek voltak, sikert nem adták ingyen. A késő estig tartó harcok miatt Peiper csapatainak másnapi harckészsége kérdésessé vált.

rs=w:1280
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
pic5507657.jpg


A Next War: Vietnam (nem meglepő módon) egy Vietnám elleni Kínai támadást mutat be. HTKA-olvasók számára érdekes lehet, hogy a 2020-ban kiadott játékban az Amerikai Tengerészgyalogság egységei még a klasszikus szervezetben szerepeltek, az ingyenesen letölthető 2022-es kiegészítő viszont már az új, Marine Littoral Regiment - Expeditionary Advanced Base of Operations doktrína alapján szervezett alakulatokat szerepelteti.

A játék egyébként két szinten zajlik (ami a fent említett kiegészítővel kiegészül egy harmadik, hálózat/elektronikai harc dimenzióval):

1. Hadműveleti szint:
pic5355552.jpg


2. Hadászati szint:
pic5355553.jpg
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
A Next War sorozattal kapcsolatban még két érdekesség:

1. A készítők egyértelműen a rövid háborúkat tartják a tipikusnak a közeljövőre nézve

Modern war will not, we believe, initiate prolonged battles of attrition. Rather, because of the wholesale use of the destructive power of modern armaments, supplies of such armaments would outstrip any of the belligerents’ abilities to replace them. Thus, we believe that any such war would, of necessity, be a short one. Both sides are challenged to win quickly and decisively, as both forces and munitions dwindle rapidly in the face of extended modern combat operations.

Ez a jelenlegi Ukrajnai események fényében természetesen megkérdőjelezhető. A készítők védelmében azonban talán érdemes figyelembe venni, hogy a "both forces and munitions dwindle rapidly" kitétel igaznak bizonyult, és az ukrán fél esetében erősen kérdéses, hogy intenzív külföldi segítség nélkül meddig tudtak volna harcban maradni.

2. Magyar egységek is megjelennek a Next War: Poland 2019-es kiegészítőjében (alulról a harmadik sor, balra):
pic5125989.jpg

A készítők a jelek szerint a gépesített dandár esetén már figyelembe vették a Z2026-al érkező eszközöket, illetve a magyar alakulat harckészültségét jónak (de nem top-ligásnak) várják.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Elkezdtem a Transylvanian Gambit hadjáratot a Der Weltkrieg sorozatból, amely az 1916-os Erdély elleni román támadást dolgozza fel. Az első pár nap alapján vakarom a fejem, hogy a román vezetés mit képzelt? A bolgárokkal és törökökkel a hátukban a Kárpátokon áttörni nem ígért sok sikert.

Az első hét végére az OMM flottilája teljes ellenőrzése alatt tartja a Dunát, a románok ráadásul felhasználták teljes hadianyag készlétük 5%-át úgy, hogy érdemi ütközetre még nem is került sor. Eközben a bolgár-török erők már Konstanca előtérben járnak.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Elkezdtem a Transylvanian Gambit hadjáratot a Der Weltkrieg sorozatból, amely az 1916-os Erdély elleni román támadást dolgozza fel. Az első pár nap alapján vakarom a fejem, hogy a román vezetés mit képzelt? A bolgárokkal és törökökkel a hátukban a Kárpátokon áttörni nem ígért sok sikert.

Az első hét végére az OMM flottilája teljes ellenőrzése alatt tartja a Dunát, a románok ráadásul felhasználták teljes hadianyag készlétük 5%-át úgy, hogy érdemi ütközetre még nem is került sor. Eközben a bolgár-török erők már Konstanca előtérben járnak.

A játék nagyon jól modellezi az edélyi-romániai hadjáratot, ezért a román (antant) játékos számára nem is van sok remény sikerre.

Érdekes lenne viszont azt a forgatókönyvet kipróbálni, ahol az OMM történelmi kérésének megfelelően a németek NEM küldenek csapatokat. Ezzel - bár az antant számára kétségkívül több esély lenne a kibontakozásra - önálló OMM siker esetén nagyban javulna az OMM stratégiai-diplomáciai helyzete, amivel akár Trianon is elkerülhetővé vált volna.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
A játék nagyon jól modellezi az edélyi-romániai hadjáratot, ezért a román (antant) játékos számára nem is van sok remény sikerre.

Érdekes lenne viszont azt a forgatókönyvet kipróbálni, ahol az OMM történelmi kérésének megfelelően a németek NEM küldenek csapatokat. Ezzel - bár az antant számára kétségkívül több esély lenne a kibontakozásra - önálló OMM siker esetén nagyban javulna az OMM stratégiai-diplomáciai helyzete, amivel akár Trianon is elkerülhetővé vált volna.
Akkor már 2 évvel korábban végünk lett volna.
Az 1914 szeptember-1915 március időszakban az észak-keleti (GAlícia, Kárpátok) fronton esett a monarchia összveszteségének 40%-a!
Utána csak kisebb-nagyobb német segítséggel tudtunk bárhol, bármit is elérni.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Zeze

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Mármint a németek szerint.

Amikor lesz időm, lemodellezem majd az alternatív forgatókönyvet.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0