1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Bell AH-1 Cobra, SuperCobra/-1Z Viper

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azért 4 db-ot beszerezni bármilyen eszközből, én nem tudom mire jó azon kívül, ha kb. csak oktatni akarnak vele elkezdeni... Ennek úgy van értelme, ha utána rárendelnek még többször ennyit.
   
  fip7 likes this.
 2. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Ha lesz pénz, biztosan vesznek további példányokat. És arra lesz már hozzá kiképzett kezelőszemélyzet és műszakiak. Ne felejtsük el, hogy most vettek izraeli radarokat, megy egy ifv tender és a Kubokat is hamarosan le kell náluk is cserélni. Mindenre egyszerre nekik sincs pénzük...
   
  alfa74, pöcshuszár and zsolti like this.
 3. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ezt mi is csinálhattuk volna így, és nem a Mi-24-el... Ha akarunk dedikált harcihelikopter-képességet.
   
  Masztiff and alfa74 like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mi-24 hez volt azonnal pilótánk/fegyvereink/műszaki személyzet, és ezért sokkal gyorsabban lett forgószárnyas képesség helyre állítva sokkal olcsóbban. Nem összehasonlítható.


  Ellenben összevethető a szintén teljesen új H-145M beszerzésünkkel. Én pl. többre tartom a 20-as db-számot a szerényebb képességű H-145M-ből, mint 4 db-ot berendelni egy többet tudó eszközből.
   
  fip7 likes this.
 5. migfun

  migfun Well-Known Member

  Mondjuk a "fegyvereink" erős túlzás. De ha használt gépből veszünk pár db-ot, az gyorsan megvan, lehet a meglévő állományt átképezni, amíg megjön a hasonló új típus. Ld. Leo beszerzés.
   
  Masztiff and fishbed like this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A mi H145M jeink már itt vannak 4 db.
   
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Az nem dedikált harci helikopter képesség szerintem.
   
  fishbed and borisz like this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Spike al az lesz.
   
 9. migfun

  migfun Well-Known Member

  Lehet annak nevezni...
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Akkor innentől viszont lehet arról beszélni, hogy 20 kisebb vagy 4 nagyobb harcértékű eszköz az ami jobb választás, meg ár/érték arányról, egyéb ellátható feladatkörökről, modularitásról, politikai szimpátia vásárlásról.
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  20bol 5lesz páncélvadász....A 4 Viper kb akkora tűzerőt képvisel,mintha mind a 20 H145M páncélvadász volna.
  AH/UH-1 igazi családelvű páros.A teljes hajtáslánc csereszabatos.Tengerészgyalogság azért ragaszkodott hozzá,mert nagyon leegyszerűsiti a logisztikát.Egy korlátozott rakterű deszanthajón nem mindegy,hányféle alkatrészt kell tárolni.
   
  ravenlord likes this.
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Könyörgöm...ekkora baromságot ne írjál már le !!!
  Vagy akkor indokolt meg hogy szerinted miért?
   
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ez igaz.
  Ez nem igazán. Csak @rudi -t tudom idézni:
   
  zsolti likes this.
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  1 Viper 16db Hellfiere(vagy bármit,amit rá integrálnak,izraeliek a Spike és LAHAT rakétákat is rámokolták a Cobráikra)) rakétát tud harcbavetni,plusz gá(de más is rakható a toronyba),plusz 2 AIM-9.ATGM helyet vihet 4x19 Hydra rakétát,illetve szabadon variálhatja(PGM Hydrával is) a fegyverzetet.Nagyobb a sebessége,jobb a manőverező képessége,nagyobb a harcelektronika kapacitása,fegyverzeti teherbirása.Egy csatahelikopter.
  H145M egy felfegyverzett könnyű szállitó,nem katonai célra tervezve.Fegyverezhetőség terén az UH-1 kategóriája,de attól teherbirás terén elmarad(végül is kisebb,nem csoda).
  Egyszerűen nem egy kategória a két gép.Bárki,aki úgy gondolja,hogy a H145M ATGM-mel felszerelve egyenrangú egy direkt csatahelikopterrel,hülyeséget beszél.
  Ráadásul nékünk a nyilatkozatok szerint csak 5(öt)db gép lesz páncélvadász kialakirtású.Jelenlegi ismereteink szerint 2 dupla inditótubussal egyideüleg 4 Spike iptr lesz rajta,és mást ezalatt nem vihet.A többi 15 max könnyű támogató szerepet játszhat.
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Semmi akadálya nincs annak hogy a H145-re is felrakj 8 ATGM rakétát (de kisebb munkával szerintem még a 16 is menne….a teherbírásba simán belefér). A Hydra rakéták NEM páncéltörő fegyverek, és most a páncéltörő képességről beszélgetünk.

  A nagy kérdés hogy van e értelme ennyi rakétát szállítani és reális idő alatt célba tud e juttatni ennyi rakétát akár az AH-1Z akár a H145M

  A válasz NEM, pontosabban a H145M Spike LR vagy ER rakétával talán.

  Az AH-1Z leginkább Helllfireket használ. A Hellfire SALH irányítású ami azt jelenti hogy a kezelőnek a rakéta repülési ideje alatt végig lézerrel meg kell világítania a célt.
  Egy Hellfire II hatósugara "mindössze" 8 km ami azt jelenti hogy egyesével indítva a rakétákat 16 különböző célpontra a leg szerényebb becslés szerint is több mint 10 percig kellene az AH-1Z-nek a célpont közelében, azt folyamatos látva lebegnie vagy lassan röpködnie.
  Az álmoskönyv szerint ez nem a hosszú élet titka….

  A H145M az LR vagy ER Spike rakétái
  - először is 10 km (LR) illetve bőven a feletti (ER) hatósugarúak,
  - indíthatóak sűrű egymásutánban F&F módban ami után a H145M mehet a dolgára,
  - vagy indíthatóak RF vezérléssel ami után a H145M lemehet terep fedezékbe és nem kell line-of sight módban röpködnie.

  Teljesen rosszul látod a helikoptereket...
  Az ún. "csatahelikopter" egy olyan harctéren ahol MANPAD-ok (meg IR AA rakétákból összeeszkábált SAM-ek) röpködnek nem más mint egy repülő koporsó...
  Tök mindegy hogy egy helit minek terveztek...egyszerűen nem tudsz rá annyi páncélt tenni hogy kibírjon egy rakéta találatot.
  Azt sem szabad elfelejteni hogy a DIRCM rendszerek sem jelentenek 100%-os védelmet. Két gyorsan egymás után indított MANPAD-ot egyik sem fog megfogni, és már ma is léteznek olyan IR AA rakéták (Iris-T) amik védettek a lézeres zavarással szemben.

  A harci heliknek akkor van esélye a túlélésre a mai harctéren ha egyáltalán nem kapnak találatot és ez csak úgy lehetséges ha távol maradnak onnan ahol lőnek. Ehhez az kell hogy legyen:
  - datalinkjük;
  - extrém nagy hatótávolságú IR / EO rendszerük (képesek legyenek 10 km távolságból nem csak észrevenni hanem azonosítani is egy harckocsi mérteű célt)
  - extrém nagy hatótávolságú ATGM fegyverzetük (pl. Spike NLOS) amik feltételezi hogy rakéta nem SALH vagy EO hanem RF irányítással is rendelkezik

  kb. ennyi. Szerintem maradjunk abban hogy a H145M-ből - ha van rá akarat - legalább olyan ütős tankelhárító helikoptert lehet faragni mint az AH-1Z-ből
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nagyjábol egyetértek,de
  H145M apukája a BK117.Készült belöle 2x4 rakétás inditótubusos páncélvadász változat,de senki nem vette meg.A két nagy tubus lerontotta a manőverképességet,4 rakétát hordozni meg drága volt.Kismadarak és a Gazelle-k,Bo-105 sokkal jobban megfeleltek a célra.
  Csak szándék kérdése,hogy ellásd a Vipert Spice NLOS,vagy bármi más rakétával.Izraeli Kobrák el voltak látva vele.De az izraeli Battlehawkok is tudják alkalmazni mind a Hellfiere,mind a Spike családot.(különben fentartom azt a véleményem,hogy a Mihu szerencsétlenkedés helyet az AH60-t kellet volna vennünk)
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  - a mai napig nincs az ex. BK117, jelenleg H-145M néven ismert helikopternek páncélvadász változata rendszeresítve. Ebben az értelembe csak lehetőségről beszélünk. Hogy lesz e szándék az kérdéses? Ha igen akkor van lehetőség rakni a gépre minimum 8 ATGM-et (remélem Spike-ot) kiváló EO / IR rendszert és még akár Link16-ot is..
  - a Manőverező képeség romlás sok külső függesztménnyel egyaránt érvényes a AH-1Z-re és a H145M-re is (meg minden repülő eszközre).
  - Semmi kétségem sincs a felől hogy ha akarja, minden alkalmazó tudja integrálni az AH-1Z-hez is a Spike-ot. Ez is csak szándék kérdése, ennek ellenére a Csehek is Hellfire II-t kapnak a most megrendelt gépeikhez.
  - A Csehek kb. $50 milliót fizettek egy AH-1Z-ért. Ezért a pénzért mi minimum kettő H145M-et kapunk. Páncéltörő képességben nagyon közel van a két gép (feltételezve hogy a H145M-ből az lesz és tisztességesen kiépítik a képességet !! ) ezért szerintem jobban megéri nagyobb db. számú H145M-et venni mint kevesebb AH-1Z-t.
  - A Mihu szerencsétlenkedéssel maximálisan egyetértek!
   
  molnibalage and arcas like this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  BK-117 8 HOT rakétával.Senki nem vette meg.(érdekes,hogy manapság már nem használják a rotorárbóc célkeresőt,megvallom,nemértem,miért nem)
  AH-1Z már rendelkezik minden igényelt képességgel.És 1 Viper egyideüleg több fegyverzetet hordoz,nagyobb variációs lehetőségben,mint 2 db H145M.
  Elvileg 5db gép ATGM integrációval fog érkezni.
  [​IMG] [​IMG]
  Elég nagy a különbbség egy csataheli,és egy felfegyverzett könnyű szállitó között.
   
 19. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nahát , te már ehhez is értesz?
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Már hogyne használnák...A Német Tiger UH-k pl. használják meg még a Horvát Kiowák is.
  Még az Ausztrál Tigereknek is, bár nem az főrotor tengely tetején, de emelt pozícióban - a kabin fölött - van EO / IR egysége.

  ATGM rakétán és SALH NIR kívül semmi értelme más fegyvernek a harci heliken.
  Igazából csak olyan fegyverzetnek van értelme amit stand-off távolságból tud alkalmazni és olyan mennyiségnek ahány célt egy raj helikopter (4 db) el tud intézni.

  Mi a francnak kéne egy helikopterre 16 ATGM? Egy rajnál az már 64 db rakéta.
  Különösen a mi tájainkon nem tudok elképzelni olyan harchelyzetet amikor egyszerre 64 harckocsit kéne, vagy lehetne elpusztítani.
  Szerintem egy helikopterre 4 ER vagy NLOS Spike tökéletesen elegendő, és mellé mehet még esetleg egy rakasz (19 db) FZ275 LGR vagy - ha nagyot akarsz ütni - akkor esetleg négy SAL Zuni rakéta.
   
  anonim999, fip7 and Rotten878 like this.

Ezen oldal megosztása