1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Szóval azért nem tudnak helyesen írni a médiában, mert nincs rá pénz? :eek:
  Azért nem tudnak legalább egy wikipediát megnyitni, mert nincs rá pénz? :eek:
  Értem, ez mindent megmagyaráz :D
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szóval azért nem veszik igénybe az n+1-szer ingyenes lektorálási lehetőséget, mert nincs rá pénz?
   
  antigonosz, fip7, nyugger and 2 others like this.
 3. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  lehet hogy az álcaháló a reklámokkal ellentétben ismeri a fizikát?
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem az.Régen is volt.
   
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nem mentél át a megbízhatósági teszten. Csak a magukfajtában bíznak. Ott nincs szakmaiság csak érdek. Hagyni kell őket a francba, valószínűleg 1 éven belül becsődölnek.
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Gondolkodtam,hogy betegyem e,csak erős idegzetűeknek(kisbabát bántalmaz a pap)...:(

   
  antigonosz likes this.
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Átteszem inkább ide, ne az F-35-ös topikot "szemeteljük".

  Igen, elsősorban a sóval. Az N690 pl. már az izzadságtól is korrodál (első kézből tudom, van ilyen acélból készült késem). VG-10 dettó. Korrózióállók persze, édesvizet jól, rövid ideig a sós vizet bírják, de a tengervíz még a legdurvább ausztenites acélokat, mint a 904L, is korrodálja

  Tudom, de nekem full korrózióállóság kell (sós víz tekintetében). Ezért is mondtam, hogy acélok kizárva. :)

  Amit én találtam eddig, azok a multifázisú nikkel-kobalt ötvözetek, elsősorban az MP35N és az Elgiloy. Ezeket elvileg fel lehet rántani 55-60 HRC-re 480 fokon történő 4-5 órás hőkezeléssel. A bibi az, hogy előtte nagyon komoly (kb. 80% CR) hidegalakítás kell, anélkül nem reagál a hőkezelésre.
  A másik a Kínában 3J40, Japánban DSA 760 néven futó nikkel-króm ötvözet (60Ni-40Cr), ennél nem szükséges a hidegalakítás, elvileg 550 fokon történő hőkezeléssel is el lehet érni az 55-60 HRC-t.
  Szóval ilyesmikre gondoltam. :)
   
 8. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Nem tudok elképzelni olyan körülmémyt, ahol a kés a használatban olyan terhelést kapna, mint ez a DSA ötvözet. Ez egy szelepacél. Alsó hangon 800fokon, brutális terhelést, hōsokkot, korrózív/abrazív igénybevételt kap.

  Full korrózióállóság... Na, ilyen nincs. Nem hiszem, hogy a tenger alatt fogsz élni, ahol PREN 30-nak megfelelō acél kellene, vagy hirtelen 150 fokos sósvízbe készülsz..

  A többfázisú ötvözetekkel az a szívás, hogy egyrészt nagyon kell ismerni az anyagot, másrészt precíz paraméterek kellenek, különben egy nagyon költséges papírnehezéked lesz.

  A szelepacélban az a trükk, hogy az alakítás meg hōkezelés ésszerűen van megcsinálva. Nem az egész szeleptestet keményítik. Leedzik a szelepülékkel érintkezō részt meg a vezérműtengellyel érintkezō részt gyorsan hűtik (edzik, de inkább csinálnak egy alacsony hōmérsékletű megeresztést, így kemény marad) a többit meg vagy normalizálják vagy magas hōmérséklet megeresztett állapotban hagyják.

  Ne ess bele a nemlétezō elvárások csapdájába :)
   
 9. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Jó, hát a hőterhelés nálam nyilván nem játszik. Ez csak "off-design képesség" számomra. A lényeg, hogy a korrózióállósága, a szakítószilárdsága és a keménysége is megfelelő.

  Igen... Ezért is csak akkor jöhetnek számításban, ha már a megfelelő mértékű hideghengerlés-CR után tudnék hozzájutni. És utána kínszenvedés megmunkálni a már kb. 50 HRC-s cuccot...

  Az a baj, hogy erről a 3J40/DSA 760-ról nem túl sok infó van. Ez a pdf: https://core.ac.uk/download/pdf/82293986.pdf (ja, elírtam, 600 fokon kell hőkezelni) meg valami kínai oldalon volt még egy a hidegalakítás mértékétől függően a szakítószilárdság változásáról egy táblázat. Szívósságról, nyúlásról semmi.

  Már beleestem... :( Van aki bélyeget gyűjt, van aki a szado-mazo szexre gerjed, nekem meg ez jutott. :) De nem kell fullos, csak a tenger/sósvizet bírja fullosan.
   
  Nemerson likes this.
 10. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Nincs tengervíz álló kés, max titánból vagy kerámiából. Titánból egy Ti-6Al-4V tengervíz-álló és úgy 800-1000MPa folyáshatár, cserében annyi a keménység, amennyi.

  Nincs tökéletes anyag, csak értelmes kompromisszum. A késnek rugalmasnak is lennie kell, különben hiába kemény, ha nincs rugalmas alakváltozása. Műszaki értelemben 8% alatti rugalmas alakváltozási-képesség már ridegnek tekinthetō...
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member  Kerámia persze, hogy felejtős. Bááár a polikristályos wurtzite bór-nitrid érdekes anyag, jóval szívósabb, mint a jelenlegi kerámiakések cirkónium-oxidja, de ekkora méretben szerintem még sokáig nem tudnak belőle homogén tárgyakat előállítani (vagy ha mégis, akkor az ára...) és amúgy is sok még a kérdőjel ezzel az anyaggal kapcsolatban.

  A Mission Knives valamilyen 1600 MPa körüli szakítószilárdságúra és 47 RC keménységűre fellőtt béta ötvözetből (John Moore, a korábbi, azóta elhunyt tulajdonos azt mondta vagy tíz éve, hogy Beta C-t használ...) csinál késeket. De a 47 HRC is túl alacsony érték.


  Késacéloknál, különösen a korrózióállóbb és keményebb, vagyis magasabb króm és széntartalmú (mint amilyen a 440C, VG-10, stb.) késacéloknál már az 1-1.5%-os nyúlás is jó értéknek számít, ahogy láttam.

  Szóval akkor az általam talált ötvözeteken kívül nem nagyon van más, ami beleférne az elvárásaimba? Tehát vagy bevállalom az azokkal járó nyűgöt és bizonytalanságot a végeredményt illetően, vagy lejjebb adok az igényekből (ez utóbbit nagyon nem akarom)...
   
 14. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Ha nem ragaszkodsz vég nélkül a "tengervízállósághoz", akkor van anyag.
  Azt kell látni, hogy a korrózióállóság és keménység egymásnak "ellentétei". A nagy keménység/szilárdág rácstorzulással jár vagy idegen fázisokkal. Az egyedüli általam ismert műszaki fém, amelyik tengervíz-álló minden körülmény esetén 800MPa feletti folyáshatára van, az a Grade 23-as titán-ötvözet...

  Összvér szerkezetek persze vannak (fémszort felület), de ez a kések világa.
   
  Nagy Csaba likes this.
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hát csak ez az, hogy ragaszkodnék... Persze nem ész nélkül, mert úgy tudom, hogy kb. 70 Celsius fok felett a nemesfémeken-platinafémeken kívül a legtöbb nagy szilárdságú ötvözetet megtámadja (feszültségkorrózió).


  Amennyire tudom, azért a Grade 23-asnál nagyobb (akár 1400+ MPa) szilárdságú béta ötvözetekkel sincs gond (a Beta C a Grade 19-es) alacsonyabb hőmérsékleten. Missionék négy évig áztatták tengervízben és nem volt nyoma korróziónak. Az MP35N is nagyon korrózióálló (sok agresszív közegben még a titánötvözeteknél is jobban), tengervíz elvileg még 2000 MPa-os szilárdságnál (kb. 1900 Mpa-os folyáshatár) sem okoz neki gondot, ha nem forró.
   
 16. Fade

  Fade Well-Known Member

  Olyan mélységre sztem nem tudnak eljutni mint a lakájmédia...
   
 17. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Pattintott obszidián kés ...? :D

  Egyebkent miért kell egy késnek tengervízállónak lennie? Mélytengeri búvárkodáshoz fogod használni, vagy mire?
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na neeeeee már! Nem az őskorban vagyunk. :hadonaszos:

  Miért akar-vesz valaki kifejezetten BMW-t, iPhone-t, intarziás bútort, Gucci-t, jakbőr bakancsot, ékszereket, vagy bármi egyéb, sokak által hülyeségnek tartott dolgot? Na pont azért kell nekem is. ;)

  Egyébként úgy tűnik, hogy itt kissé egymás mellett elbeszélés volt. Mivel én csupán arra lettem volna kíváncsi, hogy az általam találtakon kívül vannak-e még olyan ötvözetek, amik beleférnek a paramétereimbe. Azt tudom-tudtam, hogy mik nem férnek bele.
   
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Pedig pont ugyan olyan mélyen vannak, csak inverzei egymásnak.
   

Ezen oldal megosztása